Srednji Vzhod in Kavkaz

Sahara, puščava, pesek in vse kar spada zraven...
Uporabniški avatar
Zoran67
Prispevkov: 1003
Pridružen: So Mar 01, 2008 10:35 am
Kraj: Tolminske višave

Srednji Vzhod in Kavkaz

OdgovorNapisal/-a Zoran67 » To Jun 05, 2012 9:17 am

Vabimo vas na zanimivo pustolovščino po Srednjem Vzhodu in Kavkazu. Na poti bomo vpijali antično in novejšo zgodovino rodovitnega polmeseca, zahodnega Irana in veličastnega Kavkaza. Ogledali si bomo utrdbe davnih imperijev, odkrivali pokrite tržnice in občudovali prostranost višinskih step in prisluhnili zvokom gorskih hudournikov.
Trajekt iz Trsta nas bo dostavil v grško Igoumenitso , preko Dardanelske ožine pa dan kasneje vstopimo v Azijo. V 5 dneh po odhodu bomo prispeli do turško-iraške meje pri Silopiju, od tam pa preko slikovite gorske pokrajine zahodnega Kurdistana nadaljevali do glavnega mesta Arbil, znanega po mogočni citadeli. Postanek naredimo tudi v mestu Sulejmanije, pred vstopom v Iran pa se v Halabdži poklonimo žrtvam bivšega iraškega režima. Ozka cesta skozi dolino Howraman, na nakaterih odsekih vklesana v skalo, spominja na Karakoramsko avtocesto. V strma pobočja stisnjene fotogenične kurdske vasice z gostoljubnimi domačini pustimo za sabo in se dvignemo na prostrano planoto zahodnega Irana, ki nam poleg jezer in razvejanih jam nudi edinstven pogled z ugaslega vulkana na staro zoroastrovsko svetišče Takht e-Soleyman ob kraterskem jezeru. V Zanjanu poskusimo slastno lokalno sladico in se odpravimo do ruševin mitske ismailske utrdbe Alamut, kjer po lovu na sončni zahod večerjamo ob izdatni pomoči bližnje ribogojnice. Suhi planotasti zrak zamenjamo s kaspijskim pršem in namočimo noge v morju, ki je 20 metrov pod morsko gladino, po postanku v idilični vasici Masule pa se ponovno povzpnemo preko pogorja Alborz proti Kandovanu, iranski Kapadokiji. Namočimo se še v slanem urmijskem jezeru in preko Jolfe vstopimo v Amenijo, eno najstarejših krščanskih držav.
Očarajo nas starodavni samostani in cerkve, armenski Vatikan Ečmiadzin, glavno mesto Erevan z okolico in jezero Sevan. Z vzpenjačo se dvignemo nad sotesko Debed pri kraju Alaverdi in se sprehodimo do opuščenega samostana, vmes pa pokramljamo z domačini o težkem življenju v rudniku bakra. Pot nas vodi v glavno mesto Gruzije, Tbilisi. Mesto ob reki je polno zanimivosti. Ko naberemo moči, se odpeljemo preko vojaškega strelišča do v skale vklesanega samostana Davit Gareja in uživamo ob razgledu na azerbajdžanske planjave pod nami. V vinorodni regiji Kakheti poiščemo vinsko klet in ob okusni gruzijski hrani izdatno nadomestimo predhodno abstinenco. Po spektakularni ruski vojaški cesti se zatečemo v Kazbegi, kjer se pustimo pogostiti pri domačinih, kjer tudi prespimo, drugi dan pa se še pred zajtrkom povzpnemo k romarski cerkvi Svete Trojice (Tsminda Sameba). Polagoma se spet spustimo v nižino, v Stalinovem rojstnem mestu si ogledamo muzej, potem pa se ponovno povzpnemo na Veliki Kavkaz v pokrajino Svaneti do mesta Mestia, kjer mogočni kamniti stolpi vzbujajo nepojmljivo domišljijo. Naše potovanje pred vrnitvijo preko Turčije ob Črnem Morju zaključimo v gruzijski rivieri Batumiju.
Kaj več pa na sestanku, v kolikor bo zanimanje. Moj kontakt: keber67@gmail.com, 041 804 028
Termin: jeseni (september), 5 tednov
Iščemo: sopotnike in udeležence s svojim vozilom
prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj

Vrni se na “Pesek”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta