Spominki

Sahara, puščava, pesek in vse kar spada zraven...
Uporabniški avatar
fonza
Prispevkov: 504
Pridružen: Ne Dec 18, 2005 6:48 pm
Kraj: N 46.08662;E 015.04915

Spominki

OdgovorNapisal/-a fonza » So Dec 14, 2013 11:31 am

Že nekaj časa razmišljam o tej temi. Ker se dosedaj še ni nihče spomnil ( vsaj mislim, da ne), bi rad načel temo o spominkih, ki jih prinesete iz potovanj. O spominkih, ki vas res v trenutku spomnijo na lokacijo, ali dogodek s potovanja. Naj, ker sem že začel to temo, navedem moj najljubši predmet iz zbirke: kamen izkopan iz globokega snega na lokaciji:
N 70 35.652, E 025 17.018
LP Franci
Wine,Women&LandRovers*Not necessarly in that order

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4222
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » So Dec 14, 2013 12:53 pm

In kje je slika????
Brez slik ta tema ne bo ravno zanimiva. Pa še kakšen opis.
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
fonza
Prispevkov: 504
Pridružen: Ne Dec 18, 2005 6:48 pm
Kraj: N 46.08662;E 015.04915

OdgovorNapisal/-a fonza » So Dec 14, 2013 1:55 pm

miran napisal/-a:In kje je slika????
Brez slik ta tema ne bo ravno zanimiva. Pa še kakšen opis.
Miran

Miran, imaš prav. Verjetno bi bila zanimiva slika. Ob tem pa sem pomislil, da je naslov teme "Spominki "in bi bilo dodajanje opisa itd... smetenje teme. Predlagal bi, ker dejansko nimamo nekega podforuma kamor bi pisali ali nalagali slike o potovanjih, da bi se takšen uvedel . Podforum "Pesek" je v sicer redu, ampak manjka še nekaj za ostala potovanja. Mogoče se bo upravnik opogumil in ukrenil nekaj v vezi tega. Če ni zanimanja zato, bom pa kar tukaj objavil kakšno slikco. Mislim, da bi marsikoga zanimal tale kamen :D
LP Franci
Wine,Women&LandRovers*Not necessarly in that order

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4222
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Ne Dec 15, 2013 11:51 pm

Ne morem iz svoje oftopične kože in si bom malo sposodil to Fonzovo temo.
Pa da ne bo užaljen, bom izpustil njegovo črko "k", tako, da ostane samo še SPOMINI.
Pa ne mislite, da to pišem v neki nostalgiji za starimio cajti, ne - no upam vsaj da ne - sploh ne, gre le za informacijo, kako je to izgledalo nekaj desetletij nazaj. Če koga zanima, naj bere dalje, če pa ne, pa lep pozdrav.
Vzpodbudil me je (a ni ničesar kriv, buh ne daj!!) članek o potovanju po Omanu.
Kaj nam je bil včasih avto za overland potovanje? Imel je 425 kubikov, nov je imel 18 konjev, gume so merile 135 x 15 in pogon je bil 4x2. Tehtal je pa tam okoli 450 kg. Dobil si ga (novega) le po zvezah in/ali nekajtedenskem čakanju, rabljeni so imeli cene do neba. Ljudje so si ga bolj težko privoščili, a če si se kot študent potrudil in si imel malo sreče pri delu preko Študentskega servisa, si si ga (rabljenega) prislužil v enem študijskem letu. Ni imel elektronike, klimatizacija je bila super, udoben je bil bolj kot večina današnjih predmetov mokrih sanj. Delali so jih tudi pri nas. Naše (slovensko) ime so mu dali naši avtomobilistični novinarji in je po mojem najprisrčnejše ime avtomobila v vsej svetovni avtomobilski zgodovini: SPAČEK.
V vsej njegovi zgodovini so jih naredili več kot 5 mio, prvega serijskega 1949. leta in zadnjega 1990. leta.
To čudo od avta sploh ni bil naš, socialistični "overlander". Ne, ne, cela zahodna Evropa (no, prav stari ti popotniki niso bili) je rajžala z njimi. Najbolj znani sta bili velepotovanji 1970. iz Pariza do Kabula in nazaj in 1971. leta iz Pariza do Persepolisa in nazaj. Udeležilo se ju je po 500 (petsto!) vozil (Spaček, Dyana in Mehari)!
Slika
Pariz - Kabul Pariz 1970. leta

Slika
Pariz - Persepolis - Pariz 1971. leta

1973. leta so izvedli še en afriški raid iz Abidjana do Tunisa.
Pa še kje s(m)o jih preganjali. In nekateri navdušenci jih še.
Še tale slika za spomin in gušte:
Slika

No, pa ne mislim obujati spominov samo na avte. Tudi pogoji potovanj so bili drugačni. Bolj ko je bila zahojena država, raje so nas (tiste z YU potnimi listi) imeli. Kakšni teroristi, kakšni uporniki neki! Povsod so nas sprejeli z odprtimi rokami. No razen v Španiji, kamor se pa brez vize, ki so jih delili po kapljicah, ni dalo.
Denar? To je bilo treba rešiti že doma. Naši dinarji so bili popolnoma neuporabni, za devize se je bilo treba znajti. Kartice?? Kaj pa je to? Western Union? KAJ??? Potovalni čeki? No ja, to je šlo.
Telefoni? Kakšni telefoni. Saj jih še doma nismo imeli. Ko si odrajžal, si pač odrajžal. Ko si se vrnil, so domači izvedeli, da si pot preživel.
GPS? Ha, ha. Navigacija .. ooo ja, to pa je šlo: od lokalca do lokalca, ko si ga vprašal za pot. Če si ga srečal.
Fotografije, filmi: vse na celuloid trak, ko si se vrnil, si vse poslal v Zagreb (diapozitive) ali Nemčijo (filme) na razvijanje, po nekaj tednih si vse dobil nazaj - ali pa ne. Torej NOBENE možnosti popravljanja slabih posnetkov. Kar in kakor si škljocnil si škljocnil, popravnega izpita ni bilo.
No, dovolj, saj se bom še razjokal.
A pošteno povedano: ne vem, kaj oz. kdaj je (bilo) lepše. Meni osebno je bilo najlepše tam ene 5 let nazaj, ko v Arabiji še ni bilo vala revolucij in se je dalo z današnjimim avti in današnjo opremo varno potovati po raznih Libijah, Sirijah, Jordanijah....
Zdaj se pa zbudite!
:stari_pridiga: :stari_pridiga:
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel


Vrni se na “Pesek”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost