OdgovorNapisal/-a navigator » Če Jan 04, 2024 1:37 pm
Težko je sploh narediti realno primerjavo, ker gre za popolnoma različna avtomobila. Def je nov, poln elektronike, nabit z močjo in navorom. LC pa je klasičen terenec, ročni menjalnik, toge preme, vse tri mehanske zapore difov, precej švoh glede na maso, navora za silo dovolj.
Razmere so bile težke. Sipek pesek, konstanten veter in dnevne temperature preko 40. Ko se je začelo zares, sem hitro nehal šteti kolikokrat sem moral vitlati ven drugi dve vozili.
Skratka ... primerjava je precej nehvaležna, Miran je bil z Defom prvič v peskovniku in kot smo se v živo prepričali, je tovrstno igračko precej težko ustrezno nastaviti, ker ima na trenutke preveč lastne pameti, inžinerji oz. programerji pa niso napisali programa, ki bi podpiral tudi tovrstno (precej extremno) vožnjo, tako da je imel težave s premagovanjem klancev. Navzven je delovalo, kot da mu zmanjka moči v klanec (v kar resno dvomim). Najbolj bizarno je bilo prižiganje stop luči pri vožnji v klanec, pa verjamem, da šofer ni posegal po zavori v tistih trenutkih, ampak Def nam je na ta način sporočal, da se trudi uporabljati vso pamet, ki su mu jo vgradili. Def bi lahko šel bolje, ampak bi bilo res treba v praksi ugotoviti, kako prepričati vso elektroniko, da misli enako kot šofer. Upam samo, da peščeno okolje in okolju primeren (ekstremen) način vožnje nista direktno botrovala kasnejši odpovedi motorja. Še nekaj na temo pritiska v gumah. Jaz sem začel z 1.5 bara. pa avto ni šel najbolje, hitro se je vkopaval in podobno. Počasi sem spuščal in končal na 1 baru, kjer pa je bila čisto druga zgodba, skoraj nobenega vkopavanja, klance premaguješ brez večjih težav, občasno se je celo dalo speljati v klanec. Je pa res, da je bilo na trenutke potrebno vklopiti vse tri diferenciale in vrteti motor na 3000 obratov. Tovrstna prečenja zahtevajo precej od šoferja in vozila.
Jaz lahko rečem, da sem zadovoljen s tem, kako je šla LC. Dejstvo je, da nismo bili prvič v pesku z njo. Kljub temu, da smo bili precej naloženi (krepko čez 3,5t), smo brez večjih težav sledili vodiču, ki je na trenutke ubiral precej vratolomne smeri. Po lastni neumnosti se mi je uspelo dvakrat zakopati, in to na mestih, ki bi jih lahko brez težav odpeljal, če bi bil bolj pozoren. LC je kar v redu prestala sve skupaj z nekaj malega kolateralne škode, saj smo uspeli odtrgati eno zadnjo zavesico ter polomiti enega od zadnjih stabilizatorjev, kar pa v praksi ni imelo vpliva na samo vožnjo.
Še pripis na temo trganja LC80. Naš vodič je imel LC80, avtomatik, bencinar. Oskubljeno do konca. Vsekakor je bila krepko lažja od naše. Brez ene vlečne točke spredaj in zadaj. Večinoma sem ga vitlal ven za gurno, ki jo je imel napeljano zadaj okoli zadnje prečke šasije. Ampak ko vitlaš so to čisto druge sile kot pri cukanju. Tako da ko ga je enkrat potegnil ven Miran, si je gurtno enostavno zataknil od strani za prednji branik, ki pa ni bil kos cukanju. Po moje le ta ni bil niti pritrjen z vsemi vijaki.