Tunizija - jesen 2023

Sahara, puščava, pesek in vse kar spada zraven...
Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

Tunizija - jesen 2023

OdgovorNapisal/-a miran » Po Nov 27, 2023 10:03 am

Filmček o naših letošnjih krompirjevih počitnicah tam doli:
https://www.youtube.com/watch?v=Wdz9US1JJdM
Miran
:skace_od_srece: :skace_od_srece:
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
5x4
Kraj: Slovenija

Re: Tunizija - jesen 2023

OdgovorNapisal/-a 5x4 » Če Dec 28, 2023 2:45 pm

Wau. Zgeda, da ste zelo uživali.

Glede na avte, bi bilo zanimivo slišati eno primerjavo v sposobnostih?

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Če Dec 28, 2023 3:31 pm

Zelo smo uživali. Je bil pa pesek izredno suh in neprijazen za vožnjo. Po pravici povedano: čista jeba!
Primerjava?
Med LC 80 in Defenderjem? He, he... moraš vprašati onega, kaj je že...Aleksandra. On je napisal celo prispevek na to temo.
Ampak resno: težko ju je primerjati iz enostavnih razlogov: 1/ razlika v letih med šoferjema je precej velika; 2/ meni je Defender (poleg kombija) edini avto in mi služi tudi za vsakodnevno uporabo; 3/ brez hvaljenja, a Defender je bistveno več denarja kot LC80. In če ga kaj uničim, bo s penzijo bolj težko plačevati popravila. Pošteno povedano (iz mojega stališča seveda ;) ): Def NI slab! Niti ni kaj dosti slabši od LC80. Pa še nekaj: LC80 je morala velikokrat potegniti Defa, pa mu je vse zdržalo. Ko sem pa z Defom potegnil LC80-ko, sem ji pa izpulil en kos šasije, bolj majčken in nepomemben, a vseeno. Se vidi, če veš kaj gledati, tudi na objavljenem filmčku (1:23).
Res pa je, da mi je Def nazaj grede na avtocesti škripnil. Par sto km izven peska, tako, da ne vem, je crknil zaradi peska ali kar tako iz LR tradicije.
Miran

Uporabniški avatar
5x4
Kraj: Slovenija

OdgovorNapisal/-a 5x4 » Če Dec 28, 2023 3:59 pm

Si lahko bolj konkreten, zakaj praviš, da je def slabši od 80?
(zanima me izključno primerjava v (terenskih) voznih zmogljivostih oz primerjava stara tehnika vs nova)

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Če Dec 28, 2023 6:36 pm

Uh, malo si nadležen ;)
Če bi izenačil vpliv zgoraj naštetih 3 točk, potem po mojem ni slabši. Jaz sem ga v bistvu prvič vozil po terenu in sem se še učil vseh gizmotov, ki jih ta avto ima. Pa tudi vožnje z avtomatikom v pesku. Ko sem se pa malo navadil, smo pa končali.
Tu bi se moral oglasiti še Navigator in povedati njegova razmišljanja izza volana 80.
Skratka: ni slabši, pa naj se tojotarji in Aleksander postavijo na glavo!
Miran
PS: pa, da ne bi kdo mislil, da ne vem: Def je Def, pa naj bo stara ali nova škatla. Legenda, ki da in zahteva veliko veselja in ljubezni od lastnika. ;)
O uvozniku za ta konec Evrope imam pa povsem drugačno mnenje. Banda birokratska!

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Če Dec 28, 2023 7:19 pm

miran napisal/-a:Ko sem pa z Defom potegnil LC80-ko, sem ji pa izpulil en kos šasije, bolj majčken in nepomemben, a vseeno. Se vidi, če veš kaj gledati, tudi na objavljenem filmčku (1:23).

A ni nekih 30 let razlike v starosti med navigatorjevo LC80 in tvojim defom? Pri tej starosti iz večine terencev (tudi defov) že kak kos stran pade sam po sebi, tako da to ni nujno slabo, če si samo en majhen kos odtrgal.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Če Dec 28, 2023 7:32 pm

Saj nisem rekel, da je slabo. Ampak dobro pa vseeno dene :kadi_in_zgleda_kul:
Pa ni bila Navigatorjeva Yota, od vodiča je bila.
Miran

Betoner

OdgovorNapisal/-a Betoner » So Dec 30, 2023 10:01 am

Ker znanja nikol ni dovolj, izkušenj je pa vedno premalo, me zanima bolj tehnični vidik, torej na kolko barov je še bilo ok gume spustit ter do kakšne temperature pride avtomatik, je treba reduktor uporabljat? Glede na to, da je ta Def novejši, a tudi elektronika vmes poseže, blokira kolesa, kljub izklopu?

Uporabniški avatar
navigator
Kraj: Moravče
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a navigator » Če Jan 04, 2024 1:37 pm

Težko je sploh narediti realno primerjavo, ker gre za popolnoma različna avtomobila. Def je nov, poln elektronike, nabit z močjo in navorom. LC pa je klasičen terenec, ročni menjalnik, toge preme, vse tri mehanske zapore difov, precej švoh glede na maso, navora za silo dovolj.
Razmere so bile težke. Sipek pesek, konstanten veter in dnevne temperature preko 40. Ko se je začelo zares, sem hitro nehal šteti kolikokrat sem moral vitlati ven drugi dve vozili.
Skratka ... primerjava je precej nehvaležna, Miran je bil z Defom prvič v peskovniku in kot smo se v živo prepričali, je tovrstno igračko precej težko ustrezno nastaviti, ker ima na trenutke preveč lastne pameti, inžinerji oz. programerji pa niso napisali programa, ki bi podpiral tudi tovrstno (precej extremno) vožnjo, tako da je imel težave s premagovanjem klancev. Navzven je delovalo, kot da mu zmanjka moči v klanec (v kar resno dvomim). Najbolj bizarno je bilo prižiganje stop luči pri vožnji v klanec, pa verjamem, da šofer ni posegal po zavori v tistih trenutkih, ampak Def nam je na ta način sporočal, da se trudi uporabljati vso pamet, ki su mu jo vgradili. Def bi lahko šel bolje, ampak bi bilo res treba v praksi ugotoviti, kako prepričati vso elektroniko, da misli enako kot šofer. Upam samo, da peščeno okolje in okolju primeren (ekstremen) način vožnje nista direktno botrovala kasnejši odpovedi motorja. Še nekaj na temo pritiska v gumah. Jaz sem začel z 1.5 bara. pa avto ni šel najbolje, hitro se je vkopaval in podobno. Počasi sem spuščal in končal na 1 baru, kjer pa je bila čisto druga zgodba, skoraj nobenega vkopavanja, klance premaguješ brez večjih težav, občasno se je celo dalo speljati v klanec. Je pa res, da je bilo na trenutke potrebno vklopiti vse tri diferenciale in vrteti motor na 3000 obratov. Tovrstna prečenja zahtevajo precej od šoferja in vozila.

Jaz lahko rečem, da sem zadovoljen s tem, kako je šla LC. Dejstvo je, da nismo bili prvič v pesku z njo. Kljub temu, da smo bili precej naloženi (krepko čez 3,5t), smo brez večjih težav sledili vodiču, ki je na trenutke ubiral precej vratolomne smeri. Po lastni neumnosti se mi je uspelo dvakrat zakopati, in to na mestih, ki bi jih lahko brez težav odpeljal, če bi bil bolj pozoren. LC je kar v redu prestala sve skupaj z nekaj malega kolateralne škode, saj smo uspeli odtrgati eno zadnjo zavesico ter polomiti enega od zadnjih stabilizatorjev, kar pa v praksi ni imelo vpliva na samo vožnjo.

Še pripis na temo trganja LC80. Naš vodič je imel LC80, avtomatik, bencinar. Oskubljeno do konca. Vsekakor je bila krepko lažja od naše. Brez ene vlečne točke spredaj in zadaj. Večinoma sem ga vitlal ven za gurno, ki jo je imel napeljano zadaj okoli zadnje prečke šasije. Ampak ko vitlaš so to čisto druge sile kot pri cukanju. Tako da ko ga je enkrat potegnil ven Miran, si je gurtno enostavno zataknil od strani za prednji branik, ki pa ni bil kos cukanju. Po moje le ta ni bil niti pritrjen z vsemi vijaki.

Uporabniški avatar
vrecha
Kraj: Ausrd
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a vrecha » Pe Jan 05, 2024 11:00 am

V tej navigatorjevi analizi ter (ne)primerjavi se sicer opazi določen trud v smeri "politične korektnosti," a tisti, ki ne maramo 80k in starih jajc na splošno temveč prisegamo na univerzalno superiornost EV, AI ter kar je še podobnih akronimskih označevalcev krasne nove (tudi mobilne) bodočnosti, bomo vseeno brali med vrsticami ter ugledali resnico - tale zapis odraža temine globine skeptične, novofobične duše starega prdca, ki raje kot da bi stopil v korak s časom in brez zadržkov hvalil presvetli razvoj in napredek, s svojim (četudi uglajenim) pisanjem propagira nazadnjaško idejo, da kar se tiče razvoja resnih ekspedicijskih vozil že precej časa drvimo z menjalnikom v rikvercu, s ciglo na gasu, z zavezanimi očmi, z glušniki v ušesih ... v pm.
:P
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
damjan.vrencur.info

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Pe Jan 05, 2024 12:52 pm

Vreche človek tako ne razume, al se norce dela v mejah normale al pa še bolj. ;)
Je pa prav (in to brez politične korektnosti), da se vsej Navigatorjevi familiji tudi na tem mestu zahvalim za res neizmerno pomoč pri izkopavanjih. Hvala! In za dobro družbo in pomoč pri norenju okoli popravila avta. Pa tudi palačinke so bile najboljše do sedaj!!
Res je, verjetno je Defko crknil zaradi finega peska skozi šnorkel in nov zračni filter. Mogoče tudi zaradi svinjske nafte, ki sem jo natočil. Ali enostavno zato, ker je pač Land Rover. Ne vem. A ker birokratov od JLR ne zanima vzrok in okvara sama, bom ob priliki peljal uničeno turbino k mojstru za turbine, pa naj on pove, kako in kaj.
Kar se tiče pritiska v gumah: imel sem med 1,2 in 1,3 bara. Moral bi spustiti še nižje, a se nisem upal, ker ne znam natakniti snete gume na feltno.
Temperature olj, vode in ne vem česa še, so bile povsem v mejah normale - nobena lučka ni gorela, noben opozorilni zvonček ni cingljal.
Miran

Aleksander

OdgovorNapisal/-a Aleksander » So Jan 06, 2024 7:11 am

Miran, tule imaš zelo podobno zgodbo. Def v divjini, izguba moči in prehod v varnostni način vožnje zaradi turbine. https://youtu.be/LcbNej5LjII?si=vA3doJjttHN7ZPof
Only Toyota loves Sahara. (Chiheb, Tozeur)

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » So Jan 06, 2024 12:18 pm

Hm, hvala! Me potolaži, ko vidim, da nisem edini s takimi težavami - pa čeprav ne vem, kakšen motor ima ta možakar v avtu. Olajšanje je podobno tistemu, ki sem ga pred leti doživel, ko mi je (spet v Tuniziji, spet v družbi Navigatorja) v pesku crknil diferencial na skoraj novi Toyoti LC 120. Spet nič garancije, spet velik strošek, res pa je, da ni bilo nobenega pametovanja na forumu o nepokvarljivosti Toyot. In kje je tu tolažba? Par mesecev za tem, je eden od forumašev doživel skoraj enako sranje na podobno stari (mladi) Toyoti LC 120, le, da se je njemu to zgodilo tu v Sloveniji. Niti slučajno mu tega nisem privoščil, a vseeno je dobro delo, da sem lahko v družbi bemtil čez nepokvarljivost Toyot.
Naslednjič. ko bom šel v Avstralijo, si bom pa mogoče podrobneje ogledal napotke tega (in drugih) o ukrepanjih v primeru težav.
Miran

Vrni se na “Pesek”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost