Tunizija malo drugače

Sahara, puščava, pesek in vse kar spada zraven...
bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

Tunizija malo drugače

OdgovorNapisal/-a bojang » Pe Maj 08, 2009 8:25 pm

In smo doma, bilo j zanimivo, pa najbolje da grem od začetka.

Na trajekt smo odšli iz Civitavecchia in to iz čisto preprostega razloga, saj ima Grimaldi akcijo - avto oz. motor zastonj.Tako nas je povratna vozovnica stala za dve odrasli osebi, otroka, notranja kabina in avto 549 EUR, kar je bilo cca 300 EUR ceneje od trajekta iz Genove, je pa Civitavecchia le 120 km dalj od Genove.
Trajekt je imel še postanek v Trapani-ju.
V Tunis smo prispeli pozno zvečer in po cca 2 urah smo se že veselo vozili proti našemu cilju. Na sami meji sem bil ob čokolado in nekaj bonbonov, denarja pa nisem dal in sem se potem takoj spomnil na nasvet Mirana /mrhovinarji/, res tako vsiljivih in tečnih Tunizijcev nisem potem več srečal.
Na trajektu sta bile tudi dve skupini italijanskih "fouristrada", ena je šla v Libijo/SPQR 4X4/, druga pa po Tuniziji.Ker mi nismo imeli džipa, smo bili na cestninski postaji pri Hergli že ustavljeni s strani nacionalne garde, vendar ko je opazil da smo turist......šibaj dalje.No policisti so do tujcev zelo prijazni, nas so potem še parkrat ustavili, vendar zgolj iz radovednosti oz.kratkega časa.
Ogledali smo si :Sousse, port Kantaoui, Monastir, El jem, Kairouan, Sbeitla, Kasserine, kanjon Mides, Tamerza,Chebika, Nefta, Tozeur, Slano jezero, kebili, Douz, zarzis /jahanje kamel/, Matmata, Gabes, sfax, Kerkenski otoki,Sfax, nabeul, Hammamet, Cap bon, Kartaga.

V Tamerzi smo naleteli na zbor Ferrarijev in potem še v Chebiki.
Spali smo v hotelih in kampih, najcenejši kamp je bil na kerkenskih otokih, avto, šotor in tri osebe, dva 2 eura.Nafta je pa ravno pol evra.
Kjerkoli smo se ustavili, smo se vedno pogajali za ceno, tako smo ali dobili cenej ali pa so nam kje spregledali otroka.

Vožnja je brez problema, tudi v večjih mestih so se Tunizijci izkazali za strpne voznike, kar pa nikakor ne morem reči za pešce, kolesarje in motoriste.
Zanimivo je tudi to, da imajo skoraj čez vsako vas štiripasovnico, le da en pas služi predvsem parkiranju in pa maltene pred vsako šolo ležeče policaje.

Videli le dva slovenca, štajerca s Puchom in primorca, mislim da s Toyoto, na trajektu pa je bil še par z motorjem iz velenja in pa še eden slovenec iz celja.
Bilo je zanimivo in lepo, res polni lepih občutkov, smo se vrnili pozno ponoči oz.zgodaj zjutraj domov.

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Pe Maj 08, 2009 10:23 pm

Eto uspelo mi je ,še malo slik:
http://www.moj-album.com/uredi/bojang/15711071/

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Pe Feb 26, 2010 10:08 am

Da ne smetim po forumu.
Tudi letos gremo v Tunizijo in sicer se bomo posvetili severnemu delu.Ker pa mi terminsko Civitavecchia ne ustreza, smo se odločili na pot iz Salerna. No in sedaj bi poprosil za kakšno info, kako izgleda ta pot, namreč do Rima sem že prišel, naprej pa mi je neznanka.Edino informacijo sem dobil iz Michelin-a da se bom večino časa vozil po avtocesti.
Če sem iskren me še najbolj skrbi odsek od Rima-Neapelj - Salerno


Za vsako informacijo se že vnaprej najlepše zahvaljujem.

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Sr Maj 12, 2010 10:03 am

Odšli, videli,prišli...pa še malo slikhttp://www.mojalbum.com/bojang/tunizija-2010

Uporabniški avatar
pajk
Prispevkov: 683
Pridružen: To Jun 30, 2009 10:58 am
Kraj: Šk. loka

OdgovorNapisal/-a pajk » Sr Maj 12, 2010 5:58 pm

hello,
si imel probleme z avtom?
kaj ga je pa sral?

Uporabniški avatar
Picpoki
Prispevkov: 2103
Pridružen: Če Jan 01, 2009 6:52 pm
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Sr Maj 12, 2010 7:41 pm

Lepo, lepo.
No, razen avta.
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Če Maj 13, 2010 9:15 am

Pokvaril se je senzor vrtljajev,vsaj tako so rekli na Fiat servisu,francosko "captoir"arabsko "šava".Samo popravilo in dogodki so bili zelo stresni, saj se tega dela ni dalo dobiti v vsej Tuniziji....smo pa bogatejši za izkušnjo več.
Avto....tudi sam bi imel kaj boljšega :D toda varno nas je po odpravi napake pripeljal do željenih destinacij...preživeli smo hudo vročino med Douzom in Matmato,pa peščeni vihar na poti v Tataouine in noro vožnjo skozi glavno mesto Tunis...pa še kaj bi se našlo.
Nazadnje spremenil bojang, dne So Maj 29, 2010 10:53 am, skupaj popravljeno 3 krat.

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » So Maj 22, 2010 9:50 am

Angleški pregovor pravi:"Bedak se uči na lastnih napakah, pametni na drugih" sem se odločil da izkušnjo s popravilom avtomobila in vsem kar se je dogajalo lepo napišem....želim, da se to ne bi nikoli nobenemu zgodilo, toda nikoli se ne ve.

Torej;

Mi smo bili v Nabeulu in ker so bili naši znanci ta čas ravno v Soussu smo sklenili da jih obiščemo.Že skoraj pred ciljem, še vedno na avtocesti, se nam je prižgal simbol "motor", kar je pomenilo neko okvaro na vbrizgovalnem sistemu.Kmalu po tistem znaku je avto začel izgubljati na moči in ob vsakokratnem prestavljanju so vrtljaji padli na 0.Pred cestninsko postajo je avto dokončno odpovedal.Prerinili smo ga na parkirišče.Odšel sem do postaje nacionalne garde in gardistka je takoj poklicala vlečno službo.Ni minilo 10 minut, ko je vlečna služba že prispela.Še pred prihodom sem gardistki naročil, da želimo, da nas vlečna odpelje na FIAT servis.
Ko smo se že peljali sem šoferju to še enkrat pojasnil.Šofer mi je odvrnil, da so Italijani slabi mehaniki in da me bo odpeljal k nekom drugemu.No kmalu smo prišli do tega mehanika.Delavnica....ni bilo dvigala, niti jaška....no upali smo da bo to hitro popravljeno.

-PRVI ŠOK vprašal sem za ceno prevoza, bilo je cca 30 km.Šofer je povedal ceno - 150 TND -.Cena se mi je zdela previsoka in to sem mu tudi povedal.Poklical je "šefa" in ta je dejal da je to v redu cena.Preden sem mu plačal mi je dal v podpis prazen list papiraj popisanega z arabskimi črkami.Plačal sem mu in šofer je odšel.
Kasneje sem izvedel, da bi mi moral dati fakturo, katero pa seveda nisem dobil in da nas je opetnajstil za cca 90 TND.
Nasvet: VEDNO ZAHTEVAJTE RAČUN, v kolikor se vam bo znesek zdel previsok, vljudno prosite šoferja naj pokliče policijo /šurta - arabsko/ in verjemite mi da bo znesek po tej prošnji večl kot pravšnji.

-DRUGI ŠOK mehanik....ker se je to zgodilo v soboto popoldne je rekel, da bo avto popravljen v ponedeljek.Prvi moment je dejal, da se je pokvarila črpalka za gorivo in da bo to stalo 600 TND.Dal mi je vizitko in rekel, da ga pokličem v ponedeljk ob 14 uri.Ko sem ga takrat poklical je dejal, da je šel še senzor vrtljajev in da bo vse skupaj to stalo 900 TND.Ker sem ga klical iz hotela in je bil slučajno zraven prisoten tudi hotelski mehanik, ga je stvar zanimala.Ko sem mu povedal zgodbo in ceno je samo zmajeval z glavo in mi povedal, da je to "barša flus" /mnogo preveč/.Naslednji dan smo se odpokali v louge in odšli do mehanika...seveda avto ni bil nič boljši, ko takrat ko smo ga pripeljali. Obdajale so nas črne slutnje in odšli smo do policije.Povedali za problem in v spremstvu policije odšli do mehanika.Sam šef se je ob prihodu policije "izgubil" toda dobili smo zagotovilo, da bo avto popravljen v četrtek zjutraj in da cena ne bo višja od 250 TND.
V četrtek smo prišli...toda avto je bil še vedno tak kot v torek...se pravi nič niso naredili..ker ni bilo dela.Tudi šefa ni bilo.Delavcu, ki je bil najbolj pripravljen pomagati, sem omenil, da sem 5 minut dalje videl FIAT servis in da naj greva tja po del.Privolil je in dejal, da mogoče mi bodo , kot evreopejcu, del tudi prodali.Na servisu je bilo zelo optimistično in del mi je bil obljubljen za 2 uri.Po dveh urah so res dobili senzor vrtljajev, kateri pa je bil dober za modelem od leta 2008 dalje.Starejših in s tem primernih za moj avto ni bilo v celi Tuniziji.Toda na servisu so dali naslov mehanika, ki bi znal našo napako popraviti.
In res odpravili smo se do tega mehanika, ura je bila 4 popoldne.takoj so dali avto na računalnik in javil jim je dve napake. 4 mehaniki so se "zakopali" v avto in odpravili napaki.S šefom smo odšli na poizkusno vožnjo in po 5 km je avto spet crknil.z avtovleko smo prišli do delavnice in zopet je sledila diagnostika in odprava napake....tokrat je bil senzor.....Šef ga je odnesel in odšel.Približno ob 19 uri je prišel in dejal, da senzorja ni mogoče nikjer dobiti.Nervoza, tesnoba v naših srcih je bila čedalje večja.Vprašal nas je v katerem hotelu smo v Soussu, da nas bo odpeljal tja, ko smo mu povedali, da smo prišli iz Nabeula... je začel mozgati in iskati nek senzor, katerega bi priredil.Ni nič pametnega našel, toda v nekem momentu skoči kot da bi ga nekaj pičilo in zgine v neko sobo.Kmalu se prismeje in v roki držii senzor.Pojasni mi, da ima v skladišču razbiti motor od FIAT stillo 1.9 JTD.Verjeli ali ne ....bil je pravi.Ko so to končali je bila ura že 21.00 in odšli smo na 50 km. dolgo preizkušnjo.Avto je delal " ko metek".Ko smo se vrnili okoli 22.00 ure v delavnico, so tam čakali še trije mehaniki, kateri so do konca pošravali avto in nekako ob 22.30 uri je bil avto popravljen.Za delo in material smo plačali 190 TND.

Seveda smo vso zadevo prijavili na policijo, nacionalno gardo in kasneje poslali še dopis na ministrstvo za turizem. S tem smo želeli opozoriti odgovorne, da bi take primere bolj nadzirali, saj smo turistri, v kolikor še nismo imeli takega primera, lahek plen.

Ko smo nadaljevali svojo pot po Tuniziji, smo spoznali mnogo dobrih ljudi kateri so nam vedno bili pripravljeni pomagati, svetovati oz.samo pokrmljati z nami.Vse to so bili zelo lepi trenutki, kateri so prekrili neprijetno izkušnjo.

Kakorkoli že, iz tega smo prišli bogatejši za izkušnjo več, kar tudi nekaj šteje.

No večino pogovorov tako z policaji, nacionalno gardo, kot tudi z "negativci" sem opravil v arabskem jeziku, toda tudi ta mi ni pomaqal pri "nategu".


Upam da ste prebrali do tu :D
Vsem skupaj želim srečno vožnjo , brez okvar, po zelo gostoljubni Tuniziji.

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Sr Jun 16, 2010 11:10 am

Ponavadi se zgodbe srečno končajo.Tako je bilo tudi v mojem primeru.
Sem član AMZS s članstvom plus in trdno sem bil prepričan da to velja samo v Evropi,toda ko sem se kasneje pozanimal to članstvo krije tudi Maroko, Alžirijo in Tunizijo in po obširnem dopisu so mi pokrili stroške nočitve in vleke vozila v Tuniziji. :D zelo pohvalno in pozitivno.

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4222
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Sr Jun 16, 2010 11:30 am

Tole je pa zanimiva informacija. Predvsem zato, ker je preverjena.
Le za eno pojasnilo bi prosil: povrnili so ti strošek vleke, ne da bi jim ti predložil račun za vleko :shock: Ali sem jaz v tvojem poročilu spregledal, da ste za vleko dobili račun?
Hvala in LP
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Sr Jun 16, 2010 12:17 pm

Ne za vleko nismo dobili računa, sem urgiral na policijski postaji v Soussu, Hammam Soussu, Akoudi, kakor tudi na turistični policiji in nacional gardi, vendar je bilo vse zaman.Imam samo fotografije.Tudi na dopis, katerega sem poslal na ministrstvo za turizem v Tuniziji še vedno čakam.

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4222
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Sr Jun 16, 2010 12:35 pm

bojang napisal/-a:....Tudi na dopis, katerega sem poslal na ministrstvo za turizem v Tuniziji še vedno čakam.

In tudi še boš... :wink:
Pa so ti na AMZS vseeno povrnili ta strošek?
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Sr Jun 16, 2010 12:38 pm

Računam, da bom v cca 9.mesecih prejel odgovor, če ne bom šel prej spet v Tunizijo :D in se bom osebno oglasil.
Točka 2: Da

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Pe Nov 12, 2010 10:51 am

V tretje je pa šlo vse po sreči.Po 21 dnevnem dopustovanju v Tuniziji je avto delal kot urca, aprilski plan pa izpolnili.malo smo bili razočarani nad Ksar Gilanom, pričakovali vse ,samo to kar smo videli ne.In pa v Douzu nas je zeblo.

Pa še tole: Carole lepo pozdravlja Mišota Goriupa :D

Slike pa v bližnji prihodnosti.

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » So Nov 13, 2010 8:32 pm


bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Ne Nov 14, 2010 10:43 am

Še par informacij :
- Ob vstopu v Tunizijo je policist zapisal našo predvidenio turo in mesta v katerih smo imeli namen spati.
- ob izhodu iz Le Kefa je bila check kontrola.Ponavadi stoji STOP znak in nekako 3 metre naprej stoji policist.Ustavili smo se pri znaku STOP in potem, kot smo bili navajeni, se počasi odpeljali do policista.Ko smo mi prevozili s sprednjim delom vozila znak STOP, pridrvi drugi policist in nas ustavi.Najprej me je podučil, da se moram pri znaku STOP ustaviti in stati, no je še dejal, menda je tako tudi pri vas.In ker sem po njegovih merilih storil prekršek je od mene zahteval 50TND ali pa bom odšel za tri dni v pripor.Ker vem, da turiste v Tuniziji ne "gnjavijo" s kaznimi, sem ga vljudno poprosil, da mi vso zadevo razloži v angleščini /prej sva se pogovarjala v arabščini/.Angleško ni znal,bil pa je neutruden pri 50TND kazni.Ker pa se je zadeva že hudo zavlekla, je k nama pristopil višji po činu in policista vprašal, kaj je narobe, da stojim....seveda je bilo vse v redu,pomahal nam je v slovo in dejal /malce kislo/ Bon voyage...kasneje sem izvedel, da policisti ustavijo domačine, si izmislijo kak prekršek in 10,20 TND v žep reši voznika.
- Zvečer smo prišli na Djerbo, sredi mesta nas ustavi policist.Ko je zagledal turiste je bilo edino kar je izdavil:Sorry,deeply sorry.
-Ob alžirski meji pa so bile kontrole naših potnih listov redne.
- In na Jugurthi ni dovoljeno kampirati oz.prespati, ravno tako na poti do nje, čeprav v Lonely planetu piše da lahko prespiš.

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Ne Nov 21, 2010 11:04 am

V Ksar Ghilanu smo želeli priti v kamp Ghilane , to je tisti, kateri ima jezerce s termalno vodo. Vendar smo z Fiatom prišli le do campementa El Bibene, pa še tam so se nam ob vrnitvi, za zadek "prilepili" gardisti in ko so videli, da gremo nazaj so se tudi "odlepili".
Doma sem potem v vodičih, prebral, da v ta kamp prideš le s 4x4 ali kamelami, ki čakajo ob koncu asfalta.
koliko točno je oddaljen ta kamp od konca asfalta, saj če ni daleč, bi šli tudi peš?

Uporabniški avatar
Zoran67
Prispevkov: 1003
Pridružen: So Mar 01, 2008 10:35 am
Kraj: Tolminske višave

OdgovorNapisal/-a Zoran67 » Ne Nov 21, 2010 11:18 am

Nazadnje spremenil Zoran67, dne Ne Nov 21, 2010 11:29 am, skupaj popravljeno 1 krat.
prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Ne Nov 21, 2010 11:21 am

lom17 napisal/-a:tam je pa super, faj oddih :lol:

ti čisto verjamem, samo namigni mi še kako do tja, pa nimam terenca :(

Uporabniški avatar
Zoran67
Prispevkov: 1003
Pridružen: So Mar 01, 2008 10:35 am
Kraj: Tolminske višave

OdgovorNapisal/-a Zoran67 » Ne Nov 21, 2010 11:34 am

terenca dobiti, hm,hm, in potem te čaka užitek termalne vode. Ponoči je pa sploh super, samo ven je teško prit zaradi temperaturnih razlik, he he:
http://www.shrani.si/f/25/jV/3mgCRthC/1 ... 08-281.jpg http://www.shrani.si/f/4/9w/OcQVZeA/4/t ... 08-283.jpg
prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Ne Nov 21, 2010 11:37 am

Če ne bo drugače, bomo pustili Fiata v Ksar-u pa na kamele in v kamp... :D
Mora to biti res užitek.

Uporabniški avatar
Ipsilon
Prispevkov: 345
Pridružen: Če Jun 01, 2006 6:32 pm
Kraj: Tolmin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ipsilon » Ne Nov 21, 2010 3:02 pm

Tudi z običajnimi avti brez 4x4 se brez problema pripelješ do bazena v oazi. Iz vasi se odpelješ po najširši poti direktno proti zahodu v oazo (El Biben je na južni strani oaze), slediš glavni cesti (vedno naravnost, le enkrat zaviješ 90 stopinj desno - proti severu), pa si tam.

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Sr Nov 24, 2010 1:15 pm

Ipsilon, hvala za odgovor.Bom drugo leto poročal o temu :D

Sicer pa moram omeniti še tole:
V Douzu je veliko dobrih in "spedenanih" terencev in marsikateri bi bil tudi moja želja.Ampak največja faca je bil Nemec, ki se je po puščavi vozil s 43 let starim Deutzom, še v originalni namembnosti-gasilsko vozilo- in ko je kazal slike, ma da dol padeš.Še vsega vajeni Tunizijci so se obračali za njim :D http://www.mojalbum.com/bojang/tunizija-jesen-2010/foto/18295446

bojang
Prispevkov: 130
Pridružen: Če Apr 02, 2009 2:42 pm

OdgovorNapisal/-a bojang » Sr Jun 22, 2011 1:51 pm

Eto, obljuba dela dolg in v petek gremo v Tunizijo.Ker je bil trajkt danes iz Civitavecchie poln, smo pač ubrali naslednjega ki gre iz Salerna...cenovno je najugodnejši. Naslov potovanja je ...1.500km tunizijske obale..se pravi odšli bomo do Tabarke in se počasi spuščali ob obali vse do Zarzisa, vključno s Kerkenskimi otoki in Djerbo.Nazaj pa bomo odšli mimo Douza, Kebili-ja , Tozeurja po poti jasminove revolucije /Gafsa, Sidi bouzid,Kasserine, Le Kef in La Goulette/. Sem klical na tunizijsko ministrstvo za notranje zadeve in situacija je sedaj v redu..zaželeli so mi le srečno pot in prijetne počitnice v njihovi deželi.

Več pa ob povratku....

Uporabniški avatar
Nebivedu
Prispevkov: 4168
Pridružen: Po Dec 15, 2003 9:21 am

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Sr Jun 22, 2011 9:25 pm

Že aprila, ko sva bila midva doli, ni bilo nobenih problemov.
Pred EUR sem bil SIT!


Vrni se na “Pesek”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti