Radijske zveze izven EU

Vse v zvezi z offroadom
Aleksander

Radijske zveze izven EU

OdgovorNapisal/-a Aleksander » So Apr 27, 2024 7:14 am

Če ste morebiti potovali v konvoju izven EU in uporabljali radijske zveze, kaj ste uporabljali? CB, PMR? Ste morali kdaj upoštevati lokalno zakonodajo? Kakšne težave?

Uporabniški avatar
Nebivedu

Re: Radijske zveze izven EU

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » So Apr 27, 2024 2:39 pm

UKV ročne postaje in na PMR frekvencah, pa omejiš moč na 1W na postaji in lepo delajo.

Samo ob prečkanju mej teh držav, jih je potrebno skriti.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
jereb
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Po Apr 29, 2024 10:16 pm

Ukv je radioamaterska postaja za katero je potrebno opraviti izpit in pridobiti cept dovoljenje.

Pmr je omejen na 0,5w in ima zelo kratek domet.
Cb in dobro anteno, mogoče še kakšen ojačevalec in se da kar lepo delat.
LP by Jereb

Uporabniški avatar
vrecha
Kraj: Ausrd
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a vrecha » Sr Maj 01, 2024 9:25 am

... v konvoju izven EU in uporabljali radijske zveze ...

Stvar je precej bolj občutljive narave, kot se zdi na prvi pogled, še posebej izven nam domačega (~ zahodnega) sveta.
Uporabo frekvenc določa vsaka država zase in podeljuje koncesije za njihovo uporabo na svojem področju. Kot tipičen primer se npr. lahko vprašaš, zakaj Starlink zaenkrat deluje le plus - minus v USA, EU, AUS, v parih z njimi povezanih državah ter v mednarodnih vodah, če pa je signal njihovih satelitov dostopen praktično povsod? Odgovor je, da se je za dodelitev in uporabo frekvenc potrebno dogovoriti z vsako državo posebej.

CB in PMR sta dve frekvenčni področji, ki sta v večini EU dodeljeni za splošno, nelicencirano uporabo, vendar le ob upoštevanju tehničnih omejitev glede opreme, ki se lahko uporablja. Izven EU? Nekje podobno, nekje drugače, večinoma pa sploh ni dovoljeno oddajati brez licence. Uporabo frekvenc nadzoruje vsaka država zase, nekje bolj, nekje manj. Pri nas imata to čez dve agenciji, AKOS in ARSO.

Sedaj vprašanja praktične narave.

Kaj se zgodi, če te pri nas dobijo pri nepravilni (=nelegalni) uporabi frekvenčnega področja?
- Zelo odvisno od konkretne situacije, a zaseg opreme ter denarna kazen ti ne uideta, pred tem pa še gomila birokratiziranja ter sodiščevanja.

Koliko je verjetno, da me bodo (pri nas) dobili?
- Odvisno, kaj počneš. Nelegalno oddajanje na kakšnih službenih frekvencah ... precej verjetno, prej kot slej, uporaba nelegalne opreme na PMR ali CB ... malo verjetno, če ne gre res za ekscese.

Kaj se zgodi, če te dobijo, da poseduješ (pazi, zgolj poseduješ, ne uporabljaš) nelicencirano komunikacijsko opremo v kakšni bolj x državi?
- Osumljen si vohujenja. In potem se lahko zgodi svašta.

Vsem, ki želijo iz takšnega ali drugačnega razloga malo resneje uporabljati radijske postaje priporočam, da opravio radioamaterski izpit in dobijo CEPT dovoljenje, ne samo zato, ker tako dobijo dostop do množice frekvenčnih področij na precej širokem geografskem področju, ampak predvsem, ker se bodo naučili osnov tehnike glede uporabe različnih frekvenc, razumeli prednosti in omejitve opreme, možnosti, ki jo daje uporaba različnih frekvenčnih področij, pa tudi spoznali s tem, kako je uporaba frekvenc in opreme regulirana in kontrolirana (in sankcionirana) po svetu.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
damjan.vrencur.info

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Sr Maj 01, 2024 7:14 pm

Baofeng ukv postaje imajo na najnižji moči delovanja nekje 0.6W oddajne moči, na najvišji moči ima pa uradno 5W mašinca cele 3.2W moči. Na srednji moči pa 1.3. (če skupaj sešteješ je pa 5W - kitajci pač)
Pred EUR sem bil SIT!

Aleksander

OdgovorNapisal/-a Aleksander » Sr Maj 01, 2024 9:13 pm

Sprašujem po vaši praksi. CB ima velike antene. Radioamatetski izpit za tiste, ki jim zveze niso cilj temveč samo začasno orodje veliko breme.
Tisti, ki ste prakticirali v tujini, večinoma ste bili med seboj na precej kratkih razdaljah?
Only Toyota loves Sahara. (Chiheb, Tozeur)

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Če Maj 02, 2024 9:03 am

V ukrajini smo ponavadi imeli pmrje. Konvoj 7 avtov je lahko že predolg, da bi se kaj slišalo. Smo prakticirali da en na sredini ponovi za vodičem, da tudi zadnji slišijo.
V terenu smo to uporabljali na kakih nevarnejših strmih spustih ali vzponih, da javiš naslednjemu da lahk gre. Ampak je včasih že bil problem z dosegom, če si bil za hribom.
Glede legalnosti v bolj "trdih" državah se pridružujem mnenju Vreche.
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola

mitjam

OdgovorNapisal/-a mitjam » Če Maj 02, 2024 9:54 am

Tokrat se v celoti strinjam z vrecho, le eno pripombo imam: ARSO nima v Sloveniji ma prav nič z uporabo frekvenčnega spektra, ARSO so "vremenarji". Pri nas je za te zadeve zadolžen izključno AKOS.

Pa da razčistimo še glede "Baofengov na PMR frekvencah". PMR je legalen (v tistih državah, kjer ga dovoljujejo) pod naslednjimi pogoji:
a) uporablja PMR frekvence
b) največja oddajna moč je 0.5W, merjeno na izhodni stopnji
c) antena na postaji je fiksno pritrjena in je ni možno menjati ali priključiti zunanje antene.

Če niso vsi trije pogoji izpolnjeni, taka uporaba ni legalna, torej "Baofeng na PMR frekvencah" zakonsko ne pije vode. S praktičnega vidika te verjetno zaradi b in c ne bo nihče lovil, razen če res ne počneš velikih neumnosti ali pa se je organ res odločil bit dosleden (primerljivo z npr. pregledovanjem vsebine kompleta prve pomoči).

Z vidika uporabnosti se verjetno marsikomu zdi kul, da "Baofenga" navije na 1W in ima "kar dvakrat močnejšo!" postajo. Razlika med 0.5 in 1W oddajne moči je 2dB. V radijskih zvezah pa je 2dB razlike tisti drobiž, ki ga nosiš v denarnici, da z njim odkleneš voziček pred trgovino. Če samo držiš ročno postajo vodoravno namesto navpično, bo izguba zaradi različne polarizacije oddajne in sprejemne antena okoli 10dB in torej neprimerno večja od teh 2dB, kolikor si jih kao pridobil.

Moje mnenje kot nedeljski voznik terenca, inženir telekomunikacij in radioamater s 35-letnim stažem: kakovosten komplet PMR postaj je boljši od "Baofengov" in bo svojo nalogo (komunikacija med vozili) delal dosti boljše (mimogrede, Baofengi so res tehnično slabo skonstruirane postaje). Domnevam pa tudi, da bo tudi v bolj zaprtih državah tak turistični PMR boljše šel skozi pri policijskih kontrolah kot sumljive naprave z dosti gumbi in številkami na zaslonu, na katerih pa še po vrhu piše Made in China :). Se boš lažje izgovarjal, da si neumen turist namesto kitajski vohun.

Uporabniški avatar
vrecha
Kraj: Ausrd
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a vrecha » Če Maj 02, 2024 11:52 am

Tokrat se v celoti strinjam z mitjam, le eno pripombo imam ... :lol:

AKOS se ukvarja z razdelitvijo in uporabo frekvenčnega spektra, ARSO pa poleg vremena ter podobnih malenkosti skrbi tudi za to, da niso presežene mejne vrednosti moči elektromagnetnih sevanj v našem okolju.
Sem bil tudi sam presenečen, ko mi je na vrata potrkala inšpektorica iz ARSO, ker me je soseda prijavila, da imam čudno anteno na balkonu. Ker sem prej sosedi razložil, da mi je dovoljenje izdal AKOS, je sklenila, da tam pač njena pritožba ne bo šla skozi, pa se je obrnila s svojo skrbjo na ARSO. In sva z inšpektorico popisala moja dovoljenja, naredila seznam postaj in ko je videla, da se igračkam s celimi 30W (od legalno dovoljenih 1500W oziroma v tem rangu) ni niti aparatur vlekla iz torbe.

Drugače pa praksa izven EU ... tudi sam imam PMR s seboj, samo nimam pa konvoja, tako da so to po mojih izkušnjah super postajce. :lol: Imam dve najbolj poceni možni zadevi, mislim, da mi ju je nebivedu šenkal pred kakšnim desetletjem.
:thank_you:
Evo, letos sem prvič vodil "konvoj" treh vozil po komunikacijsko izredno enostavnem terenu, pa moram reči, da so bile tele PMR postajce za en q uporabne. :lol: Je bilo lažje in bolj sigurno čez okno mahat in se dret.

Drugače pa mislim, da so naši konvojski "raiderji" opremljeni z UKVjkami in spodobnimi antenami na strehi ... v kakšni meri je to legalno in kako čez meje itd pa sumim, da ne bo noben napisal :D Samo vseeno, kar se prakse tiče, mislim, da ni do sedaj še nobeden v tunizijski čuzi pristal.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
damjan.vrencur.info

Uporabniški avatar
navigator
Kraj: Moravče
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a navigator » Če Maj 02, 2024 4:01 pm

Kakih 20 let nazaj smo imeli CB-je v avtih, potem pa večinoma prešli na UKW. Vgradne postaje z zunanjo anteno. In večinoma delali na 2m bandu. Domet je neprimerljivo večji. Tudi zunanja antena precej pomaga pri dometu v primerjavi z ročno postajo, tako da če imaš ročno postajo jo ima smisel priklopiti na zunanjo anteno.

Včasih je bilo ob prihodu v Tunizijo vse radijske postaje in GPS naprave skriti, pa ne pozabit sneti še antene, dandanes jih to ne gane več. Lani se je policaj v Tunisu na meji čudil, ko je zagledal naš star GPSMap 276c ... kaj je to zaeno čudo ...

V kolikor delaš na 70cm bandu (PMR) imaš lahko hitro gužvo na kanalih. Mi smo lani na poti do Tunizije in del poti po puščavi poti delali na 2m bandu, potem pa prešli na 70cm band (PMR) in smo na vsake toliko morali poslušali koga drugega. Na 2m bandu teh težav nimaš.

Kar se legalnosti tiče, te v praksi nobeden ne bo preganjal, če le ne počneš neumnosti oz. delaš samo znotraj dovoljenih frekvenčnih območij. Tako ali tako so sedaj vse "službene" komunikacije (policija in podobni) zakodirane, tako da ne moreš niti več poslušat teh frekvenc. Je pa fajn imeti izpit in si potem neobremenjen kar se legalnosti tiče.

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Če Maj 02, 2024 7:33 pm

Pri nas ima večina v avtih baofenge UV9PRO ali UV9PRO+ (ker so IP7x - lahko jih poliješ z vodo, pa v prahu delajo brez problemov). Prvih 16 kanalov so nastavljene PMR frekvence.
Uporabljamo jih pa tako samo v konvoju, če kam gremo, da se zadaj ne izgubijo, drugače zadev niti ne rabimo. Do sedaj nismo imeli nobenega problema s policijo. Ne "operiramo" pa na drugih frekvencah, tako da nikomur v zelje ne skačemo.
Pred EUR sem bil SIT!

Vrni se na “Offroad - splošno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti