LED žarnice

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
5x4
Prispevkov: 959
Pridružen: Če Feb 09, 2006 12:18 am
Kraj: Slovenija

LED žarnice

OdgovorNapisal/-a 5x4 » Sr Nov 17, 2021 3:00 pm

Ima kdo izkušnje z vgradnjo LED žarnic namesto običajnih 'H' za zasenčene oz dolge luči?

Hribovc
Prispevkov: 433
Pridružen: Po Nov 30, 2015 12:46 pm

Re: LED žarnice

OdgovorNapisal/-a Hribovc » Če Nov 18, 2021 10:19 am

Uf, torej, jaz sem poskusil, ni se dobro obneslo, potem so mi razlagali, zakaj ne, ampak ne vem, če bom znal ponoviti. Torej, v žarometu imaš parabolo, ki odbija žarke. Če je notri žarnica, je parabola oblikovana tako, da se žarek od žarnice vedno odbije naravnost naprej. LED pa je daljša in v bistvu sestavljena iz več manjših. Zato vsi žarki ne padejo na parabolo tako, da se odbijejo naravnost naprej, ampak se odbijajo na vse strani, zato se svetlobni snop precej bolj razširi, svetloba se sipa na vse strani, sveti vse naokoli, prav pred avtom pa v bistvu slabše, kot žarnica. To sem tudi sam opazil, ko se mi svetijo prometni znaki še iz stranskih ulic, pred avtom pa je slabše, kot s kratkimi lučmi. Ja, jaz sem zamenjal H7, ki so bile kot dolge, pa bom šel kar nazaj na žarnico. Baje pa, da če je parabola prava, da potem pa precej bolje sveti.
Upam, da je razumljivo.

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4288
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

Re: LED žarnice

OdgovorNapisal/-a miran » Če Nov 18, 2021 1:55 pm

No ja, tiste LED "žarnice" na polno diodic so navadna jajca. Te so primerne le za DRL. Res pa je, da sedaj delajo LEDice z eno ali dvemi ali največ tremi diodami. Tu fokusiranje v navadni paraboli ni več tak problem. Je še, a bistveno manjši. Seveda so pa te "žarnice" simpatično drage, par solidnih boš težko dobil pod 60, 70 EUR.
Sem veliko eksperimentiral z raznimi žarnicami (LED, ksenon), en kup denarja stran zmetal, a na koncu nekega pozitivnega mnenja ne bom dal. Mogoče se LED "žarnice" še najbolje obnesejo v tistih lučeh z lečo, tam res dobro svetijo in tudi snop svetlobe je zelo soliden. Ampak.... zaradi ventilatorja ali drugačnih hladilnih enot na zadnji strani teh LED "žarnic" so te zadaj precej velike in ne gredo vedno v plastično ohišje žarometa. A po mojem je še en večji problem: čeprav ne razumem te logike, se LED "žarnica", kljub temu, da porabi manj elektrike od navadne žarnice in od nje tudi bistveno bolje sveti, greje kot prasica. In če imaš žarometa zaprta v plastičnem ohišju, se zna zgoditi, da se vse skupaj pregreje in hitro crkne. Niti slučajno ne po tistih mnogih 10k urah, ki jih vehementno obljubljajo Kitajci :(
Torej moj predlog: obdrži navadne H žarnice (pa ne tiste iz Spara ali Hoferja), potegni od akumulatorja poštene (ne šparaj s presekom!!!) žice do enega releja, ki ti ga vklaplja originalna napeljava od dolgih ali kratkih luči in od releja spet pošten drat direktno na obe žarnici. Presenečen boš, koliko več luči boš imel. In ne bo nobenih težav na tehničnem! Ne bo pa fancy bela svetloba ....
Sliši se komplicirano, a ni in da dobre rezultate. Preverjeno.
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

mitjam
Prispevkov: 38
Pridružen: To Nov 12, 2013 7:55 pm

Re: LED žarnice

OdgovorNapisal/-a mitjam » Pe Nov 19, 2021 9:01 am

Še mali detajl, ki komu kaj pomeni ali pa ne. Nobena menjava Hkarkoli žarnic v LED ne more biti legalna, saj evropski pravilnik, ki bi omogočal tako legalizacijo, ne obstaja. Interesi tako proizvajalcev kot kupcev so veliki, vendar tega dokumenta še ni. In dokler ga ne bo, homologacija LED žarnic v Hx ležišču ne bo možna. Je pa možno homologirati (z ustreznimi dokumenti) zamenjavo celotnega Hx žarometa s takim, v katerim so vgrajene LED žarnice.

Vem za Defenderja, kjer je lastnik menjal originalne halogenske 7" okrogle luči z 7" LED reflektorji z ustreznim certifikatom in to homologiral.Samo kaj, ko za mojo 95-ko certificiranih LED reflektorjev ne dela nobeden, kitajci delajo samo take brez ECE papirjev.

Miran, logika je enostavna. Sama LED oz. PN spoj ima izkoristek elektrike okoli 30%, ostalo se pretvori v toploto, ki jo je treba odvajat. Nekaj pa dodaja še tokovna in napetostna regulacija, ki se tudi segreva.

+1 za močnejšo napeljavo, halogenske žarnice izgubijo veliko svetilnosti že pri relativno majhnem padcu napetosti. Po spominu 1V manj na žarnici pomeni 40-50% manj svetilnosti. Pri teh tokovih in šibki napeljavi se tisti volt padca hitro najde.

Uporabniški avatar
5x4
Prispevkov: 959
Pridružen: Če Feb 09, 2006 12:18 am
Kraj: Slovenija

Re: LED žarnice

OdgovorNapisal/-a 5x4 » To Nov 23, 2021 6:24 pm

Hvala za odgovore. Miran, ti si že dolgo nazaj govoril o debelejših žicah, a se še (vedno) izogibam takim posegom in sem upal, da so LED žarnice že toliko napredovale, da se bom temu lahko ognil. Očitno bom moral zagristi v to 'jabolko'.
Sicer trenutno uporabljam neke žarnice (pozabil proizvajalca - Osram?) z izboljšano svetilnostjo in moram reči, da se nekaj pozna ni pa to to...

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4288
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

Re: LED žarnice

OdgovorNapisal/-a miran » To Nov 23, 2021 6:48 pm

Res ni noben bav bav. Vsak avtoelektričar bi moral to narediti prej kot v eni uri.
Z Osramom in močnejšo napeljavo boš na konju (bolje: na svetlem).
Čudežov pa tudi tukaj ni....žal.
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
Dr.Patrol
Prispevkov: 1353
Pridružen: Pe Jul 17, 2009 7:30 am
Kraj: Lej jo, našo Baško Grapo!! :)
Kontakt:

Re: LED žarnice

OdgovorNapisal/-a Dr.Patrol » Če Nov 25, 2021 8:22 am

Jaz sem pri svojem Patrolu, probal najrazličnejše žarnice, tudi z nadgradno napeljave, kot jo je omenil Miran, pa ni bilo željenega rezultata.
Probal sem tudi z Led žarnicami, pa je snop svetil povsod, samo kjer je treba ne, tako da so v 1 minuti romale nazaj v škatlo. Enake izkušnje imam z bi-xenon žarnicami in balasti. Enostavno ne dobiš pravilnega snopa, čeprav trdijo da so namenjene za zamenjavo H4 žarnic v navadnih žarometih.
Veliko odtehta tudi stanje parabole.
Jaz sem na koncu - s cmokom - se odločil za zamenjavo žarometov z led tehniko. S cmokom zato, ker mi videz ni preveč všeč, raje imam bolj "stock" izgled, a sedaj vsaj vidim na cesto. Prej, recimo, ko je bila cesta mokra in se mi je nasproti pripeljalo vozilo, sem lahko samo centriral in upal, da ne zadanem avta ali ograje.
ex.Popaj. Preimenovan s strani upravnika na podlagi zaslug skupnosti in predlog skupnosti. ;)


www.Adventure-Overland.si
Slika

Uporabniški avatar
navigator
Prispevkov: 402
Pridružen: Pe Feb 27, 2004 9:30 am
Kraj: Moravče
Kontakt:

Re: LED žarnice

OdgovorNapisal/-a navigator » Če Nov 25, 2021 9:19 am

Pri meni je bila situacija podobna, klasična H4 žarnica s standardno napeljavo, je precej slabo osvetljevala cesto. Potem smo naredili nadgradnjo z močnejšimi kabli ter relejem za vsako žarnico posebaj in razlika je bila kar opazna. Na koncu sem še "normalne" H4 zamenjal z Osram Night Breaker Laser žarnicami in lahko rečem, da je kar konkretna razlika. Edini manjko je, da imajo te žarnice krajšo življensko dobo (do dve leti).

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4288
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

Re: LED žarnice

OdgovorNapisal/-a miran » Če Nov 25, 2021 12:02 pm

S to kratko življensko dobo malo bolj svetlečih žarnic je pa tako: škoda jih je za vožnjo podnevi. Žarnice ne briga a je dan ali noč, po toliko in toliko urah delovanja gre v 3 k. Če bi čez dan vozil z DLR, bi pač dlje delovale. Prav veliko po temi običajno ne vozimo. Računica....po mojem je še vseeno ceneje žarnice menjavati, še zlasti, če upoštevaš razne tehnične in homologacije in ne vem še kaj. Da ne govorim o tem, da nekate dodane neoriginalne DLR na nekaterih pravih avtih prav bedno izgledajo.
Miran
PS: ne maram delati reklame, a jo očitno vseeno :oops:
Na mimovrste imajo sedaj v akciji za ta petek kar nekaj Osram žarnic po nižji ceni od običajne. Še vedno drago, a mogoče se vseeno splača.
dokler ne pridem nazaj še nisem šel


Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost