In iščem, za drugo mnenje, nekega mehanika v LJ z okolico, ki ima čim več izkušenj s hladilnim sistemom, po možnosti na terencih/kamionih. Se mi pa mudi, ker gre stroj na dolgo pot čez 2 tedna. S predlogi na dan in hvala!
Diagnostika in servis hladilnega sistema
Diagnostika in servis hladilnega sistema
Da probam srečo tukaj. Mehanik mi je pred nekaj dnevi opazil na hladilnem sistemu mojega Landcruiserja 78 (letnik 2001) ekstremen pritisk v dovodni in odvodni cevi od kilerja, pokrovčka se baje niti ni dalo odpret. Najprej je razglasil počeno glavo motorja in uhajanje plina, pol smo testirali in ugotavljali, da je verjetno nek drug razlog. Simptom se od takrat (1 teden nazaj) več ne ponovi, niti ob obremenitvi mašine in hladilnega sistema.
In iščem, za drugo mnenje, nekega mehanika v LJ z okolico, ki ima čim več izkušenj s hladilnim sistemom, po možnosti na terencih/kamionih. Se mi pa mudi, ker gre stroj na dolgo pot čez 2 tedna. S predlogi na dan in hvala!
Re: Diagnostika in servis hladilnega sistema
Za glavo preverit se lahko uporabi nek tester hladilne tekočine. Če je prepihana se obarva. Pri nas ima to https://www.bizi.si/AVTO-MATIC-KOBALEJ-S-P/
To sva naredila ja, zato zdej ne sumiva več počene glave, ker je tekočina ostala neobarvana. Ker potem nisva našla drugih razlogov za simptom (ki se itak ne pojavi več), bi bilo idealno zdaj najt mehanika, ki še enkrat pregleda cel sistem.
Kdaj si pa nazadnje termostast in hladilno tekočino menjal?
Pred EUR sem bil SIT!
Običajno pokrovček na hladilniku ali raztezni posodi skrbi za ustrezen tlak v hladilnem sistemu. Torej, ko se avto segreva, se segreva hladilna tekočina in pritisk narašča. Ko pritisk preseže predpisano vrednost (npr pri Patrolu 2.8 je to 0.9 bar), spusti ventil na pokrovčku tlak mimo...
Jaz skoraj ne vidim kake možnosti(poleg glave/tesnila), da bi pritisk prihajal v hladilni sistem "od zunaj".
Če bi termostat zaštekal zaprt, in bi hladilna tekočina vrela, bi se moralo tudi na temperaturi motorja videt, in pokrovček bi moral zrak/paro mimo spuščat.
A je pokrovček ok? Jaz bi ga preventivno menjal.
Jaz skoraj ne vidim kake možnosti(poleg glave/tesnila), da bi pritisk prihajal v hladilni sistem "od zunaj".
Če bi termostat zaštekal zaprt, in bi hladilna tekočina vrela, bi se moralo tudi na temperaturi motorja videt, in pokrovček bi moral zrak/paro mimo spuščat.
A je pokrovček ok? Jaz bi ga preventivno menjal.
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola
2x Patrol Y61 2.8TD
Se strinjam z vsem napisanim! Ekspanzijska posoda se ni filala, kljub temu da je bil pritisk v dovodni in odvodni cevi radiatorja, se pravi tudi pod pokrovčkom. Tako da tudi jaz sklepam, da je pokrovček (1,08 bar pri Land Cruiserju) glavni osumljenc, čeprav mi zgleda zelo lepo cel feder od spodaj in nič kej zatikujoče. Potencialno še kakšen zamašek od ne vem česa v ceveh ... Pokrovček sicer stane 50 EUR preko Toyote Slovenija, zna bit zamenjan brez razloga, ampak vozilo gre na pot v Azijo, tako da boljše vržt stran teh 50 EUR pa bit malo bolj siguren ...
Pa vseeno ni izključen problem s termostatom, ki za krajši čas ne bi prepuščal vode, ne pa tako dolgo, da bi se začel motor pregrevat (in bi se to vidlo na senzorju temperature in kazalcu v kabini).
Pa vseeno ni izključen problem s termostatom, ki za krajši čas ne bi prepuščal vode, ne pa tako dolgo, da bi se začel motor pregrevat (in bi se to vidlo na senzorju temperature in kazalcu v kabini).
Pri zaprtem termostatu hladilna tekočina ne stoji, še vedno kroži, vendar po krajšem krogu, namesto v hladilnik gre preko bypassa nazaj v motor. Tako da bi tipalo zaznalo višjo temperaturo.
Če bi res bila zabita cevka od hladilnika do raztezne... oz. bi bila v cevi smet, ki bi se v nekem trenutku uspela tako postavit, da bi blokirala pretok.
na amayama je pokrovček verjetno manj kot pol pol naše cene skupaj s poštnino in davkom, ampak verjetno ne bo v dveh tehnih prišel.
Srečno pot!
Če bi res bila zabita cevka od hladilnika do raztezne... oz. bi bila v cevi smet, ki bi se v nekem trenutku uspela tako postavit, da bi blokirala pretok.
na amayama je pokrovček verjetno manj kot pol pol naše cene skupaj s poštnino in davkom, ampak verjetno ne bo v dveh tehnih prišel.
Srečno pot!
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
2x Patrol Y61 2.8TD
Kako zanesljiva je sploh informacija od mehanika? In na podlagi česa je določil, da je ekstremen pritisk v sistemu? Ker ima večina avtomobilov zaprt hladilni sistem je normalno, da je pod tlakom, kako pa je izmeril, da je višji kot 1.08bara pa ne vem.
Moje mnenje, če se gre na daljšo pot, menjaj preventivno vse kar sumiš - v tem primeru pokrovček in termostat. Bo verjetno ceneje, kot da ostaneš nekje s problemom.
Moje mnenje, če se gre na daljšo pot, menjaj preventivno vse kar sumiš - v tem primeru pokrovček in termostat. Bo verjetno ceneje, kot da ostaneš nekje s problemom.
Najbrž že mal pozno ampak načeloma je lahko krivec tudi termostat, če se zatika.
P.s.
V Centralni Aziji ni nobenih problemov s popravili avtov, dobrih mehanikov kar jih češ, cene smešne v primerjavi z našimi, izredno gostoljubni in pripravljeni pomagati. Moje izkušnje iz Tadžikistana, Kirgizije, Kazahstana in Rusije.
P.s.
V Centralni Aziji ni nobenih problemov s popravili avtov, dobrih mehanikov kar jih češ, cene smešne v primerjavi z našimi, izredno gostoljubni in pripravljeni pomagati. Moje izkušnje iz Tadžikistana, Kirgizije, Kazahstana in Rusije.

gap napisal/-a:To sva naredila ja, zato zdej ne sumiva več počene glave, ker je tekočina ostala neobarvana. Ker potem nisva našla drugih razlogov za simptom (ki se itak ne pojavi več), bi bilo idealno zdaj najt mehanika, ki še enkrat pregleda cel sistem.
Sem uporabil tester, kjer naj bi se tekočina obarvala. Pri meni se NI obarvala a smo kasneje ugtovili, da dihtunga počasi popušča (avto ni bil nikoli preget, ima pa 23 let). Meni je pritisk naresel, zelo zmerno, tak u izi. Se je pa dogajalo, da ko sem zjutraj vžgal se je belo pokadilo in avto je treslo ene 10 sekund. Nato vse Bp. Je bil pa bencinar, ki je zelooo občutljiv na vsakržno vodo oz. vlago v cilindru. Če sem kapco na ekspanzijski posodi navil na pol, tak da ni 100% tesnila je avto vžigal normalno, kot da ni nič. Tudi voda ni izginjala.
Samo da javim, da se je mašina brez problemov vrnila iz Irana! Hvala vam za komentarje, zdaj se bom naprej lotil gledat, a je kje problem.
Če je odlomila Iran se nimaš kaj lotit. Pali in vozi!
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 40 gostov