spera
Samo mali popravek. To, čemur ti praviš "klackalica" se uporablja "tudi" in ponekod še "predvsem" za po cesti - seveda na zadnjem pogonu. Kdor ne verjame naj si ogleda spletno stran vodilnega proizvajalca "klackalic" Powertrax. Ne vem kdo je zasejal to dezinformacijo, da reč ni za po cesti.
Seveda se pa odsvetuje uporaba na prednjem pogonu pri avtih s stalnim 4x4 pogonom.
Seveda se pa odsvetuje uporaba na prednjem pogonu pri avtih s stalnim 4x4 pogonom.
Klackalice so uporabne po cesti, seveda. A zagrabijo včasih tudi takrat, kadar nočeš in se moraš malo navadit vozit tak avto. Ni jimny-jih uporabljajo nekateri, ki bi radi imeli špere, pa niso pripravljeni dati denarja za ARB, zadaj klackalico, spredaj pa zavarjen diferencial ali pa "spool" (nadomestek z ripnami, katerega daš notri namesto diferenciala). Jimny ima priklopliv štirikolesni pogon, tako da se tak avto da vozit po cesti, a si se s tem odločil, da štirikolesnega pogona ne boš uporabljal niti na makadamu, ker je potem primeren le še za hard offroad.
Lp
Samo
Lp
Samo
Da ne bom odpiru nove teme......... Jeep cherokee se mu da nardit ročne špere? Rečmo srednja je tko ob vklopu 4 kolesnega pogona......... zadnja je delna.... prednje pa ni. Bi se dal prenardit tko da bi mel ročni obe ( prednjo in zadnjo), da bi dejansk 100% zablokiru? Seveda ročno in samo ob extremnih pogojih....
lisko napisal/-a:Jeep cherokee se mu da nardit ročne špere? Rečmo srednja je tko ob vklopu 4 kolesnega pogona......... zadnja je delna.... prednje pa ni. Bi se dal prenardit tko da bi mel ročni obe ( prednjo in zadnjo), da bi dejansk 100% zablokiru? Seveda ročno in samo ob extremnih pogojih....
seveda se da....sam $$$$ je treba dat....ARB, OX lockers, Auburn, Detroit, pa še jih maš......ampak je res kr nekaj teh $$$

lisko napisal/-a:Ok švas ja...... sam men se gre da bi mel ročno popolno špero...... se prav ko se vkopljem, vklopim špero in potegnejo vse kole........ ne tko kot zdej ko kopljeta sam dve pa rabim traktor da pridem iz blata.......
Vse se da, kot so ti že povedli. Veliko jih je tudi probalo kaj doma zvarit-postužit, ampak ne gre tako. Nažalost. TKo da ti ostane nabava fabriških blokad, ki se navadno vključujejo pnevmatsko. Večina slovenskih tekmoavalcev v offroadu ima take blokade (ARB največ...).
Drugači je pa na to temo že OGROMNO napisanega...
lisko napisal/-a:Ok sem mal neroden....... ma kdo opis ali pa skice kako deluje prav fabriška blokada? Ni hudiča da mi neb ratal........
Če imaš še en diferencial doma na zalogi, potem se igraj, drugače pa raje pusti pri miru.
Imaš pa še eno drugačno možnost. Prednji diferencial zavariš in daš na polosovine lockerje za ročni vklop pogona. En locker imaš stalno zaklenjen, drugega pa zakleneš po potrebi in takrat imaš vklopljeno 100% špero spredaj.
Pred EUR sem bil SIT!
lisko napisal/-a:Ok sem mal neroden....... ma kdo opis ali pa skice kako deluje prav fabriška blokada? Ni hudiča da mi neb ratal........
Evo da boš videl da ni tako enostavno, sploh pa ne naredit kopijo ARB-ja:
http://www.d-90.com/tech/arb.html
Toplo vodo izumljat se ne splača, kar se je že velikokrat pokazalo, ker te bo na koncu vse skupaj prišlo bistveno več kot da bi jo kupil pa še sama funkcionalnost bo bolj pod vprašajem.
Drugače pa poglej ARB, detroit locker, ez lock,...
Drugače pa poglej ARB, detroit locker, ez lock,...
Extremely anti diesel guy
It's better been judged by 12 then carried by 6.
It's better been judged by 12 then carried by 6.
- marolt 4x4
- Kraj: Mozirje
- Kontakt:
No takole je. Moj prijatelj Viki iz Kamnika jih je naredil sam.
Montirali pa so jih na uaz-a. Ko stvar ni bila obremenjena je delalo, za kasneje pa ne vem.
Jaz sem si ta problem ko še ni bilo dosti sponzorjev rešil tako da sem imel dve ročni. levo in desno. Tisto kolo ki je kopalo sam zategnil in je šlo kar dobro po terenu.
Če ti eno kolo zadaj koplje drugo pa stoji imaš (LSD) lamele izrabljene.
Nove lamele stanejo okrog 100€ in se zelo pozna.
Če te zanima kako delujejo špere imam doma original mehansko od toyote.
Pridi in skopiraj.
Montirali pa so jih na uaz-a. Ko stvar ni bila obremenjena je delalo, za kasneje pa ne vem.
Jaz sem si ta problem ko še ni bilo dosti sponzorjev rešil tako da sem imel dve ročni. levo in desno. Tisto kolo ki je kopalo sam zategnil in je šlo kar dobro po terenu.
Če ti eno kolo zadaj koplje drugo pa stoji imaš (LSD) lamele izrabljene.
Nove lamele stanejo okrog 100€ in se zelo pozna.
Če te zanima kako delujejo špere imam doma original mehansko od toyote.
Pridi in skopiraj.

No usaj en ki reče da se da naredit to doma....
Če vidiš kako zaklepa dif Unimog zgleda res pasul...uprašanje je če majo terenci dovol prostora v ohišju dif...
LP
Če vidiš kako zaklepa dif Unimog zgleda res pasul...uprašanje je če majo terenci dovol prostora v ohišju dif...
LP
DO PODA! www.mrt.si
No, to zdej ni več tok drago. Je že kar nekaj firm, ki ti na vodo narežejo kakršnokoli obliko do 3m X 1.5m in do višine 10cm za zmerno ceno.
Za tole pravijo da resnično dobro delajo in so kolikortoliko poceni.
http://www.strojnistvo.com/ads_item.php?id=1218
Torej, če bi dobil komplet notranje kose špere izrisane v autocadu (mislim na unimogovo špero), ti bi ena taka firma odrezala vse dele za par 100 evrov. Potem je treba pa samo še skupaj sestavit - pa plac najt v tvojem diferencialu.
Za tole pravijo da resnično dobro delajo in so kolikortoliko poceni.
http://www.strojnistvo.com/ads_item.php?id=1218
Torej, če bi dobil komplet notranje kose špere izrisane v autocadu (mislim na unimogovo špero), ti bi ena taka firma odrezala vse dele za par 100 evrov. Potem je treba pa samo še skupaj sestavit - pa plac najt v tvojem diferencialu.
Pred EUR sem bil SIT!
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti