hoj folk. Imam dve vprašanji.
Ko stisne mraz, se v dieslu (ali nadomestkih) izločijo "žnodrci" parafina, ki nam veselo zamašijo filter ali pa se usedejo na dno rezervoarja. Ko mraz mine, se le-ti ne raztopijo, ampak ostanejo.
Prvo vprašanje: ali se čez čas sami raztopijo ali se nabirajo v rezervoarju? Kako jih odstraniti?
Drugo vprašanje: ali ima diesel zaadi tega kaj slabše mazalne sposobnosti (mislim predvsem na črpalko)?
Hvala!
Parafin v dizlu
- Rafter
- Upravnik
- Kraj: Southern District of Maribor
- Kontakt:
Parafin v dizlu
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم
-Parafin, ki se izloči se na toplem tudi nazaj raztopi, topleje je prej se raztopi.
-Za mazalne sposobnosti pa ne bom trdil, mislim da bistvene razlike ne bi smelo bit, ker to ni edini mazalni element.
-Če že pride do izločanja je najbolje rezervoar napolnit do vrha saj s "toplim" gorivom raztopiš in razrečiš staro gorivo pa tudi večja količina se kasneje shladi.
-Sicer je pa tako, nafta naj bi zdržala do -20, kar pa ne pomeni, da bo zdržala, če jo boš pustu na vetru. Na vetru se lahko parafin začne izločat že pri -15, zato je preventiva najboljša, novejši avtomobili aditiv, starejši pa petrolej (do 20%)saj pridobiš še na količini, bencin ni tolk zdrav 5% pa po moje tudi ne bi škodilo.
-Za mazalne sposobnosti pa ne bom trdil, mislim da bistvene razlike ne bi smelo bit, ker to ni edini mazalni element.
-Če že pride do izločanja je najbolje rezervoar napolnit do vrha saj s "toplim" gorivom raztopiš in razrečiš staro gorivo pa tudi večja količina se kasneje shladi.
-Sicer je pa tako, nafta naj bi zdržala do -20, kar pa ne pomeni, da bo zdržala, če jo boš pustu na vetru. Na vetru se lahko parafin začne izločat že pri -15, zato je preventiva najboljša, novejši avtomobili aditiv, starejši pa petrolej (do 20%)saj pridobiš še na količini, bencin ni tolk zdrav 5% pa po moje tudi ne bi škodilo.
Čakej, če rečejo, da nafta zdrži do -20, jaz to razumem, da se pri -15 še parafin ne sme izločat.
Saj govorimo o temperaturi nafte?
Pri tem me čisto nič ne briga, koliko minusa je bilo v okolici rezervoarja, in kako dolgo. Tudi veter nima veze pri tem, edino kar veter naredi, je to, da se temperatura nafte hitreje ohladi na temperaturo okolice.
Če je -15 in piha veter, je nemogoče, da bo nafta bolj mrzla kot -15.
Če nafta ne prenese -20, pa naj ne govorijo, da prenese -20.
Ali pa jaz kaj narobe zastopim.
Da se parafin zopet stopi, pa je verjetno potrebna malo višja temperatura. Če se je pri -15 začel izločat, se po mojem pri -13 še ne bo stopil. Ga bo treba malo bolj pogret.
Vse skupaj me spominja na izkušnjo pred leti, ko sem zjutraj pri -20 hotel politi šipo s tekočino za pranje stekel z imenom enega od velikih nakupovalnih centrov. No, čeprav je na kanglici pisalo -35, je bila vsebina kangle gresasta.
Saj govorimo o temperaturi nafte?
Pri tem me čisto nič ne briga, koliko minusa je bilo v okolici rezervoarja, in kako dolgo. Tudi veter nima veze pri tem, edino kar veter naredi, je to, da se temperatura nafte hitreje ohladi na temperaturo okolice.
Če je -15 in piha veter, je nemogoče, da bo nafta bolj mrzla kot -15.
Če nafta ne prenese -20, pa naj ne govorijo, da prenese -20.
Ali pa jaz kaj narobe zastopim.
Da se parafin zopet stopi, pa je verjetno potrebna malo višja temperatura. Če se je pri -15 začel izločat, se po mojem pri -13 še ne bo stopil. Ga bo treba malo bolj pogret.
Vse skupaj me spominja na izkušnjo pred leti, ko sem zjutraj pri -20 hotel politi šipo s tekočino za pranje stekel z imenom enega od velikih nakupovalnih centrov. No, čeprav je na kanglici pisalo -35, je bila vsebina kangle gresasta.
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola
"Čakej, če rečejo, da nafta zdrži do -20, jaz to razumem, da se pri -15 še parafin ne sme izločat.
Saj govorimo o temperaturi nafte? "
Ne, govorim o temperaturi okolice.
Če pa govorimo o temperaturi goriva je pa tako;
Za nafto se dela test filtrirnosti, to pomeni, da če ima nafta -20 steče skozi tisto napravo, kar pa ne pomeni, da se parafini ne izločajo že prej, vendar je pretočnost še v redu.
Mogoče je -15 pretirana številka, gre se za to, da ni -20 zacementirana številka, tut pri -25 bo nafta v redu če ne bo preveč in predolgo izpostavljena.
Saj govorimo o temperaturi nafte? "
Ne, govorim o temperaturi okolice.
Če pa govorimo o temperaturi goriva je pa tako;
Za nafto se dela test filtrirnosti, to pomeni, da če ima nafta -20 steče skozi tisto napravo, kar pa ne pomeni, da se parafini ne izločajo že prej, vendar je pretočnost še v redu.
Mogoče je -15 pretirana številka, gre se za to, da ni -20 zacementirana številka, tut pri -25 bo nafta v redu če ne bo preveč in predolgo izpostavljena.
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 3 gosti