VM buri duhove...

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
lisko

VM buri duhove...

OdgovorNapisal/-a lisko » Ne Mar 28, 2010 5:03 pm

Torej tema je namenjena razmišljanju in pa možni odpravi posledic pri VM motorjih in nikakor ni povezana s kakršnokoli okvaro....

Od kar so počile glave skoz in skoz počasi razmišljam zakaj in kako ima motor sploh rešeno hlajenje. Prvo ko se zatopiš v motor ugotoviš tole:

Slika

Vodna črpalka potiska vodo v blok motorja. Ker je pretok črpalke omejen ( konstrukcija le te), se vsa voda poskuša razdelit po celem motorju. Že tukaj nastane problem. Črpalka se nahaja direkt pod prvo glavo oz. potiska vodo v okolico prvega cilindra. Do drugega cilindra pride voda že ogreta, do tretjega še bolj v četrtem pa je že rizično....Da je fora še večja ima samo prva glava ( pri vstopu v skupni vod) omejen pretok, ostale tri omajo enake luknje za pretok. Torej čisti fizikalni zakonu tukaj odpovejo. Prva glava ima največji pritisk (največji možen pretok), saj se nahaja direktno nad črpalko. Ostale tri pa imajo (glede na odaljenost od črpalke) vsaka nasljednja manjši pritisk(pretok), ker pa imajo vse enake premere pretoka....hitro ugotovimo ,da zadnja (četrta v tem primeru) dobi že tako ali tako ogreto vodo za nameček pa ima še dosti manj možnosti dosti velikega pretoka...
Na spodnji sliki je prikazano kje se voda zbira iz glav in nato gre preko termostat v kiler...
Slika

Sfaljen sistem že tukaj....Če bi šel po vrsti (in logiki ter fizikalnih zakonih) , bi morala prva glava imet najmanjši pretok ( bližina črpalke - največji pritisk - najnižja temp. vode) in potem postopoma do zadnje vedno večji (zadnja kot najbolj odaljena in z najbolj ogreto vodo) pa največji pretok.

Nasljednja prav tako šokantna ugotovitev pa izvira iz razmišljanja zakaj se kljub temu , da je motor dobro vzdrževan in servisiran, pokaže kot okvara počena glava (pa čeprav motor med vožnjo ne zakuha ali se kakorkoli pregreje pa čeprav je sistem hlajenja zgrešen že v osnovi in bi se že tukaj dalo marsikaj odpravit).
Motor se pregreje ko ga ugasnemo!!
Sliši se kot neverjetno ampak podatki ne lažejo....
Tole je neodvisen števček , ki prikazuje temp. skupnega voda nad glavami (sonda je bila pritrjena kr na skupni vod tako da par stopinj laže , ampak pokaže pa krivca..)
Slika

Med samo vožnjo kazalec ni prišel višje...delno zaradi laganja sonde delno pa zaradi tega ,ker termostat začne odpirat že pri 72tih stopinjah (nardil preiskus s kuhanjem in merjenjem temp.) Čeprav se mogoče sliši prenizko ampak naj kr bo tako saj vsi vemo da je temparatura lih ubijalec teh motorjev, poleg tega poleti dosega višje temparature (že merjeno) saj je tud zunjanja temp. večja. Pozimi pa je zadovoljivo ogrel kabino tako, da pustimo termostat na miru :)
Kazalec na armaturi je kazal tole...
Slika

In sedaj šok :shock: Motor je sicer kazal delovno temparaturo ampak za sabo je imel pičlih 10km vožnje (torej je velika možnost ,da bi se ogrel še višje kot je razvidno iz gornjih slik). Po zaustavitvi motorja pa je kazalec (neodvisni termometer, ki je imel sondo na zunanjem delu skupnega voda. Torej že tu so izgube , glave pa so 10cm nižje...) začel počasi a vstrajno naraščati....
Ustavil se je nekako tule..
Slika

Kazalec na armaturi po vklučenem kontaktu je pokazal tole..
Slika

Enako stanje kot prej, pa čeprav ima motor 10 stopinj večjo temparaturo (če smo pikolovski se opazi razlika....ampak slikano je z razdalje 10 cm...iz prijetnega naslonjača udobnih ameriških zicev tega ni moč opazit) kar pa ni več mala razlika....
Če bi med kilerjem in motorjem dodali el. vodno črpalko ( z narjenim by pas-om mimo termostata) , ki bi se vključila po zaustavitvi motorja in bi delovala ša kasnješih 5 minut bi se teh težav rešili....Za nameček je bila zunanja temparatura zraka 15 stopinj. Sedaj pa dodajmo toplo poletno podnebje, temprature zaraka okoli 30-35 stopinj....ogret pleh ki se poleti ohoho segreje in pa zaustavitev na lepem sončenm parkirišču po nekaj 10km vožnje na "polno" po avtocesti.....motor bo zakuhal v trenutko.

Ja ja tile naši WM-i niso kr od muh, še ko je daleč stran moraš razmišljat kako se boš ognil težavam.
Upam , da sem komu kaj pomagal in mu rešil kako podiranje motorja.
Sam pa sem v iskanju ene male el. pumpe, ki bo zdržala pritiske v motorju za male denarje.

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Ne Mar 28, 2010 5:44 pm

Pohvalno Lisko! Sicer sem sam že pogruntal to teoretično in zato tudi pustim avto par minut laufat po tem ko prispem na cilj.
Mi je scorpio tudi povedal ko so mi glave šle da se dizl hladi ko dela in ga ne smeš prec ugasnt.

Jst odkar sem dal drugo olje se mi vse bolj greje :S

A če je avto na mestu in vrtiš obrate 2.000 kakšne pol ure a škodi motorju?
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
Picpoki
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Ne Mar 28, 2010 5:56 pm

Če pogledaš v navodila, mislim da ti za dosti avtov piše da ga moreš po daljši vožni pustiti da laufa na mestu. Tako zaradi vode, kot tudi olja. Če bi mogoče rešilo zadevo se dobi nek štrom ki ti avto pusti lavfati tudi ko ga že ugasneš in zakleneš. Vse dokler se ne ohladi med delovanjem in se potem sam ugasne. Mogoče bi bila to rešitev zate. Mislim da sem zasledil to tudi na mamutovi joti. (tisti ki je bil z njo v mongoliji). Bo on več vedel.

Razen če je takšna kriza že med samim delovanjem avta. Potem boš moral res rešit z obvodom termostata. Ali pa naštimat dva termostata. Enega za zadnji dve glavi ki bo odpiral pri nižjih temp. in za prvi dve ki bo odpiral pri višjih temp.

:lol:

P.S.: sem pameten da mi kar z glave gleda. Sam sem si pa kiler zablindiral :roll:
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

robinzon

OdgovorNapisal/-a robinzon » Ne Mar 28, 2010 8:53 pm

Picipoki že ve k je šofer. Pa stari šoferji kamijonov so tud vedli in so vedno pustili po zaustavitvi motror teči še par minut. Sam sem tud iz te šole k so me stari mački učili, sam kaj k jaz avto pustim pol minute in potem se že kam mudi. Pr tovornjaku in strojih pa prekleto pazim da začne tempetratura padat preden ga ugasnem.

Drugače pa lepo narejen projekt ki bo marsikomu prihranil delo in denar. Ampak veš, amerikanci niso neumni. Najprej so delali avte katere so si lahko privoščili čisto vsi,(ford T), ampak so kr precej crkaval. Potem so pred in po vojni začeli delat bolj ali manj kvalitetne avte. Ko pa so enkrat začel uvažat Yugote so pogruntal da so srbini še bolj pregnani od njih in znajo narest avto ki se kvari, ter se da z popravili ogromno zaslužit. Zato sedaj po vsem svetu delajo avte ki crkavajo, nihče več noče delat avtomobilov kot so bili pred 15 ali 20 leti pa se še sedaj točijo po cestah.

Uporabniški avatar
Picpoki

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Ne Mar 28, 2010 10:15 pm

No da bi glih zanalašč delali avte ki bi zdržali samo 5 let dvomim. Če ne drugega že zaradi same konkurence. Čeprav pa ima človek včasih res tak občutek.

Robinzon, mogoče bi bila potem zate tista napravica. Avto "ugasneš", zakleneš in greš. Potem pa se sam ugasne na določeni temperaturi.
Land Rovers are like women:

They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.

ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Po Mar 29, 2010 7:16 am

Ni potrebno da motor teče še nekaj časa. Vgradiš si električno vodno črpalko ki se vklopi potem ko ugasneš motor in teče nekaj časa. Vzameš jo lahko iz VW kombijev. Nemci vedo kako se tem stvarem streže in motor teče 300.000 km in več BP.
Motor ki ga je treba puščati teči preden ga ugasneš je slab motor. Moje mnenje. Ali je nekaj narobe z uporabljenimi materiali ali pa je konstrukcijsko napačno zasnovan.

Uporabniški avatar
Filko
Kraj: Nazarje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Filko » Po Mar 29, 2010 8:06 am

Sej to je normalno da se temperatura poviša, ko avto ugasneš. Meni na Grandu 5.2 je temperatura malo pod 100 stopinj, ko ga pa ugasnem in dam kontakt čez nekaj minut je pa temperatura kar lepo čez 100 stopinja če pa ga vžgem pa takoj pade nazaj na malo pod 100, takoj ko zažene pumpa.
Extremely anti diesel guy
It's better been judged by 12 then carried by 6.

Uporabniški avatar
Matej
Kraj: Pliskowca
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Po Mar 29, 2010 8:20 am

robinzon napisal/-a:Picipoki že ve k je šofer. Pa stari šoferji kamijonov so tud vedli in so vedno pustili po zaustavitvi motror teči še par minut. Sam sem tud iz te šole k so me stari mački učili, sam kaj k jaz avto pustim pol minute in potem se že kam mudi. Pr tovornjaku in strojih pa prekleto pazim da začne tempetratura padat preden ga ugasnem.

Drugače pa lepo narejen projekt ki bo marsikomu prihranil delo in denar. Ampak veš, amerikanci niso neumni. Najprej so delali avte katere so si lahko privoščili čisto vsi,(ford T), ampak so kr precej crkaval. Potem so pred in po vojni začeli delat bolj ali manj kvalitetne avte. Ko pa so enkrat začel uvažat Yugote so pogruntal da so srbini še bolj pregnani od njih in znajo narest avto ki se kvari, ter se da z popravili ogromno zaslužit. Zato sedaj po vsem svetu delajo avte ki crkavajo, nihče več noče delat avtomobilov kot so bili pred 15 ali 20 leti pa se še sedaj točijo po cestah.

s tem pa se glih ne strinjam.

poglej kakšnega yugota pa stoenko, pa katco....
150.000 km je bil višek so generalne...
sedaj pa je pri teh kilometrih avto komaj ulavfan...

Uporabniški avatar
Tinček
Kraj: ajdovščina
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tinček » Po Mar 29, 2010 9:35 am

Naj še jaz nekaj dodam. Lisko ima skoraj v celoti prav, čeprav mislim, da obstaja še en problem. Ekspanzijska posoda ima prenizko lego. Nivo hladilne tekočine v ekspanzijski posodi je nižji kot v glavah. Zakaj VM motorji v Lanciah in Alfah niso delali teh problemov, ampak so se izkazali za dobre. Videl sem Wranglerja, ki je imel takšen motor, in je imel ekspanzijo postavljeno tako, da je bil nivo hladilne cca. 10cm nad glavami. Lastnik je povedal, da je imel Cherokee in do potankosti pozna probleme. Iz radovednosti je vgradil VM motor v Wranglerja, dodal Intercoler in misli, da sem videl še eno dodatno cevko za odzračevanje. Pravi, da problemov z pregrevanjem nima več. Na lastne oči sem videl kaj tisti Wrangler zmore. Zdi se mi, da če bil jaz mojega bivšega Cherokee-ja tako priganjal, bi moral spet menjavati glave. Tudi meni je temperaturo dvignilo, ko sem ugasnil vroč motor, zato dodatna električna črpalka za pretok vode ko ugasneš ne bi škodila. Jaz sem jo dobil iz Clio 16v. Nisem je pa montiral, ker sem prej zamenjal avto. Sedaj imam bencinarja, ki teh problemov nima, so pa drugi.
Še vedno pa trdim, da VM ni slab motor, če si skrben in lepo delaš z njim. Idealnega motorja pa itak ni.
LP

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Po Mar 29, 2010 9:43 am

Kakšne probleme pa ima bencinar?
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
Tinček
Kraj: ajdovščina
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tinček » Po Mar 29, 2010 9:53 am

Narobe sem se izrazil. Bencinar nima problemov. Ima samo eno oviro in to je poraba. Na to oviro pa kmalu pozabiš, ko motor zaigra rock'n roll. :D
LP

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Po Mar 29, 2010 10:42 am

O ja! :lol:
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
Cobra13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Cobra13 » Po Mar 29, 2010 10:48 am

Frontera 2.3TD ima vgrajeno el. pumpo, ki še deluje nekaj cajta po tem ko vgasneš avto in ni imela problemov s pregrevanjem.
LP
Cobra13

Uporabniški avatar
Filko
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Filko » Po Mar 29, 2010 12:23 pm

Jaz res ne bom teh dieslov nikol razumel. Ko ga vžgeš se ti celo zimo nikakor ne segreje, tako da človeka skos zebe, razen če greš kake 200km skos v kak hrib, pol bi mogoče prišel na delovno temperaturo, čim ga pa ugasneš, začne pa kuhat in se pregrevat. Narobe svet. :shock:

RangeRover

OdgovorNapisal/-a RangeRover » Po Mar 29, 2010 12:40 pm

@filko: haha

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Po Mar 29, 2010 4:25 pm

Malo narobe napisano ali pa ste narobe razumeli....
Danes sprobal še enkrat. Po 21tih kilometrih vožnje in pa zanalašč priganjanju v hrib,kopanju v blatu z reduktorjem rikver tako, da se je hladil samo prek visko ventilatorja....Števček ostane zabit na 70tih stopinjah ( po vsej verjetnosti 80 ker je senzor pritrjen na skupni vod samo z vezico ampak da pa nek podatek) enako kot če pol ure leti na mestu....torej pregrevanja med samim delovanjem ni.
Potem lepo lagane vožnje 2km do doma in še lauafanje 2-3 minute na mestu tako. da mislim da se je motor pravilno ohladil. Potem pa šok :shock: števček naraste do magične meje 95tih stopinj....Očitno je konstrukcija tega motorja zelo zgrešena oz. vsaj hlajenja. Učinek je recimo podoben kot pri ifra peči v kopalnici ( tista špirala) v kopalnici je lahko 15 stopinj a dokler bo špirala žarela nas ne bo zeblo, v trenutko ko špirala neha žaret nas začne zebst...Tukaj je pač zgodba obrjena....dokler pumpa leti ima neko slabo možnost hlajenja a pregrevajo se materiali ki nimajo neposredenega stika z vodo (ventil se recimo hladi preko stebla oz. preko vodil ventilov ti pa preko glave....in ventil ima na samem sedežu dost več stopinj kot okolica - glava), če recimo prisilno hladiš glavo ventil pa se ti ogreje višje.....bo v trenutko ko prisilnega hlajenja ne bo več le ta začel odajat toploto ( energijo) , ki bo segrele glavo....Ker zanimivo, da ko motor spet poženeš pade. temp. vode na 70 stopinj.......torej pregreje se izključno material v notranjosti.

Tist da je raztezna nižje od glav ni čist res....je pa res da če gladina pade do take mere da se prižge lučka potem pa je že na meji. Ko je raztezna napolnjena na mero kot more bit, potem so tudi glave in skupni vod polne vode.
Noben termostat na glavah posebej ne bi pomagal ker enostavno imajo enak pretok kar pa je smrt za ta motor. Saj logično , če je pumpa na prvem valju ,nad njim glava in kr iz prve glave že direkt (prek termostata) skupni vod v kiler. Prva glava pobere večino pretoka....druga ima manj, tretja še manj....Torej treba bo pogruntat nekaj s temi pretoki (za med delovanjem) po zaustavitvi pa bo treba namontirat by pas z el. pumpo ki bo tiščala vodo mimo termostat dokler ne bo komplet motor ohlajen na 70 stopinj. Edino kaj morm še pomerit je to koliko imajo glave posamezno.

Kot zanimivost R5 dizl ima pumpo na eni strani motorja, odvod prek termostata na drugi strani motorja....torej more vodna pumpa porinit vodo prek celega motorja. Kot druga zanimivost...motor se je ogrel na pičlih 96 stopinj in tam ostal zabit, ko si ga ugasnil ni temp. zrasla niti za stopinjo....
Enako je pri bencinarju....enako pri A140 merđotu....
Ja ja diplomo piše iz ogrevanja oz. hlajenja motorja :D

Filko: porihtan dizl segreje v pičlih 5tih kilometrih in pa tud pregreje se ne.

P.S ma kdo el. pumpo za male pare?
Nazadnje spremenil lisko, dne Po Mar 29, 2010 5:25 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Cobra13

OdgovorNapisal/-a Cobra13 » Po Mar 29, 2010 4:59 pm

Imam jo od frontere samo bo pa cajt da se v mb oglasiš :D :D
LP

Cobra13

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Po Mar 29, 2010 5:16 pm

Cobra13 napisal/-a:Imam jo od frontere samo bo pa cajt da se v mb oglasiš :D :D

Kok češ zanjo da vidim, če se mi splača čas jemat?:D

abele14
Kraj: postojna

OdgovorNapisal/-a abele14 » Po Mar 29, 2010 9:58 pm

Kako je pa wm delal v roverjih?Letnik cca 90,pri jeepu bi morda zmogljivejši hladilnik pomagal :evil: to,da pumpa ne zmore ne verjamem,kolk stare viskote pa imate... :?: ve morda kdo ceno nove,moj wm ,je porihtan z brezhibno turbino,novo sklopko,z dvoosno prikolico se ne pregreva kaže100* ,škoda bi ga bilo zaklat,če bo poletje vroče :D lp.pastwjnčan :skace_od_srece:

Uporabniški avatar
Cobra13

OdgovorNapisal/-a Cobra13 » Po Mar 29, 2010 10:30 pm

lisko napisal/-a:

Ti samo pridi v mb, ti se bo splačalo, samo pohiti ker mi redarje že talajo pozdrave o odstranitvi vozila.
LP

Cobra13

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Po Mar 29, 2010 10:37 pm

Cobra13 napisal/-a:
lisko napisal/-a:

Ti samo pridi v mb, ti se bo splačalo, samo pohiti ker mi redarje že talajo pozdrave o odstranitvi vozila.

Heheh ok zmenjen te rufnem.

gasper.suligoj
Kraj: Tolmin

OdgovorNapisal/-a gasper.suligoj » To Mar 30, 2010 1:20 am

Lisko, mene bi pa zanimalo, kje sinabavil dodatni števček temp.? €?
Hvala.

Uporabniški avatar
Filko
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Filko » To Mar 30, 2010 8:36 am

Lisko, to kar ti pišeš, je popolnoma normalno in se dogaja pri vsakem motorju. Ko ga teraš ima voda 70 stopinj, ker termostat odpere, odvečna toplota pa prehaja preko hladilnika v ozračje in zaradi tega se temperatura vode ne dvigne, čeprav je temperatura bloka mogoče 100 stopinj ali več.
Hladit avta po vožnji nima nobenega smisla, če je števec na 70 stopinj, ker se ne bo nič ohladil.
Ko pa avto ugasneš se cel sistem ustavi, temeperatura bloka je še vedno recimo 100 stopinj, voda pa ne kroži in preko hladilnika ne prehaja v ozračje in normalno da se temperatura vode poveča.
To lahko probaš na čisto vsakem avtu in čisto vsak ti bo pokazal isto, diesel, bencinar, plinc, .....
To je fizikalno neizogibno in vsi motorji so na to povečanje temperature dimenzionirani, ker drugače bi že pri prvem zagonu vse popokalo.

Če hočeš montirat pumpo za vodo, ki bo delovala po izklopu motorja, bi bilo dobro naredit tudi električni ventilator na hladilniku, ki prav tako vrti dokler bo pumpa, drugače ti vode ne bo hladilo. Če pa bosta delala oba, ti bo počasi verjetno izpraznilo akumulator, ker sta oba dokaj visoka porabnika, je treba pazit. Potem pa mislim da je dobro montirat še elektro oljno pumpo, ki jo vključiš pred zagonom motorja, da naolji sistem, ker suh zagon naredi več škode, kot pa tole segrevanje pri izklopu motorja.
In na koncu pogruntaš da je boljše če bi imel bencinarja brez vseh teh gadget-ov, ki nekako preprečujejo neizogibne stroške. :twisted:

Rookie81
Kraj: Unec

OdgovorNapisal/-a Rookie81 » To Mar 30, 2010 9:13 am

prodaš zadevo, pa kupiš nekaj trajnejšega.

Uporabniški avatar
Filko
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Filko » To Mar 30, 2010 9:40 am

Aja, še to. Če bi bil hladilnik premajhen, bi ti kljub odprtem termostatu temperatura narasla preko 70 stopinj recimo v hrib, se pravi da tebi avto dela popolnoma OK.

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta