Vlečna kljuka, kavelj ali ...

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
vrecha
Kraj: Ausrd
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a vrecha » Če Sep 27, 2012 10:51 am

Fantje in punca,
vaše osnovnošolske prfokse za fiziko se od teh "mislim da" in "pomoje" izvajanjih bodisi križajo bodisi v grobu obračajo.
Imeli smo že debato o silah, ki se pojavijo na pritrdiščnih točkah in hitro je razvidno, da se ob malo nesrečni (?) izbiri opreme in cukanju avtov v navdušnju ali afektu (ker je pač treba nahitro rešiti situacijo) lahko pojavijo sile, ob katerih je deklariranih 5t pljunek v vedro.

Dobra oprema je zasnovana tako, da je kar se da varna, kar v primeru vlečanja vozila pomeni, da se ti ob odpovedi pritrdiščne točke ne zgodi "izstrelek".
Ena glavnih odlik kavlja pred kljuko je to, da se ob prekoračitvi sil, ki jh zdrži, drugače deformira in je zelo mala verjetnost, da ti ga gurtna izstreli. Seveda to drži le ob pravilni uporabi; tisti, ki na kavelj natakne škopec, pač ne rabi kavlja, za njega je kljuka varnejša. :roll:

V glavnem vse zdrži zelo veliko, kot prvo pa je treba te zadeve uporabljati s pametjo in poznati omejitve in nevarnosti.
Mamut je lepo napisal, edino opozoril bi, da so rinke sicer res najbolj uporabne, ampak ko se preseže sile, ki jih zdržijo, so pa nevarnejše od kljuke. Prednost rink je ta, da pravilno montirane zdržijo mnogo več kot kljuka, sploh če sta dve, tako da jih je res "nemogoče" odtrgati.
Vsaka pritrdiščna točka je dobra in varna do te mere, kolikor se operater zaveda omejitev. Najbolj varen in "idiotproof" pa je kavelj.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
damjan.vrencur.info

Uporabniški avatar
mamut
Kraj: Mengeš - CRUISERLAND :)
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mamut » Če Sep 27, 2012 11:23 am

mamut napisal/-a: :!: Daleč najbolj uporabne so rinke, ušesa, ... katero so dobro pritrjene na šasijo, na obeh krakih.
Na rinke se potem s pomočjo škopca pritrdi elastični vlečni trak.
In to je potem najvarnejša kombinacija za vleko med dvemi vozili.
Obvezno mora biti vlečni trak najšibkejša točka med avti. Vsi ostali elementi v "verigi" med dvema avtoma morajo imeti večjo silo loma/pretrganja.
Najmanjšo silo pretrganja mora imeti vlečni trak :!:

očitno sem bil predolg ... poudarjam bistvo

in ne strinjam se, da so kljuke idiotproof rešitev ...
... kljuke so OK, če je uporabnik primerno izkušen in ve kaj ena ali par kljuk zmore.
... če uporabnik ni izkušenj so kljuke precej nevarna zadevščina (nepravilno pripenjanje, vleka pod nepravilnimi koti, preobremenitve)

Uporabniški avatar
vrecha
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a vrecha » Če Sep 27, 2012 12:39 pm

Če prav sledim, govorimo o treh stvareh:

a) Kljuka za vleko prikolice:
+ pogosto del standardne opreme ali nujna vgradnja zaradi namena uporabe vozila, torej "zastonj".
- najmanj zanesliva in vzdržljiva kar se reševanja vkopanega vozila tiče, izjemno nevarna v primeru loma.

b) Kavelj (en ali bolje par), nekaj takega, kot je miran pripopal na sliki v tretjem postu teme.
+ Močnejši sistem od kljuke, "idiotproof" v smislu, da se kavelj od preobremenitvi deformira tako, da se gurtna odpne iz njega (to se načeloma zgodi pred lomom kavlja). *
- Dodatna montaža, cena.

c) Rinke, ušesa.
+ Kvalitetno izdelane in pravilno pritrjene so daleč najmočnejše pritrdilne točke.**
- Dodatna montaža, cena. Če ti jo uspe odtrgati (malo verjetno), je zadeva podobno nevarna kot vlečna kljuka.

------------------------
* Proti "idiotu", ki na kavelj pripne gurtno s škopcem, pač ni "proofa".
** Edino pri rinkah si lahko verjameš, da je vlečni trak najšibkejša povezava. Pri vlečni kljuki in kavljih se zna zgoditi, da je trak najmočnejši.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
damjan.vrencur.info

Uporabniški avatar
Korando
Kraj: Trebnje

OdgovorNapisal/-a Korando » Če Sep 27, 2012 3:14 pm

Še striček Gugl o tem nekaj ve ...
http://auto.howstuffworks.com/auto-part ... -hooks.htm

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Če Sep 27, 2012 8:40 pm

Iz rahlo zajedljivih začetkov se debata le razvija v malo bolj strokovne vode.
Danes so mi namestili vlečno kljuko. Kljuka je posamična izvedba, narejena po meri in mojih pričakovanjih. To pomeni, da jo lahko v celoti snamem in nič ne ostane, kar bi oralo po tleh. Na koncu sem z mojstrom malo poklepetal o gurtnanju v pesek zakopanega avta. In mi je (pojma nima o OR, je pa mojster za kljuke) priporočil, da za cukanja vpnem gurtno čimbližje šasiji, saj bi sunek lahko zvil prečko (pazi, to je
debelostenska cev 60 x 80!). Torej tudi zato (na to je opozoril že Bular) je kavelj (vpet na šasijo) boljši od kljuke!
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
vrecha
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a vrecha » Če Sep 27, 2012 10:51 pm

Iz rahlo zajedljivih začetkov se debata le razvija v malo bolj strokovne vode.

Res, odsotnost dežurnega cinika in sarkastika pozitivno vpliva na razvoj teme. :P
damjan.vrencur.info

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Pe Sep 28, 2012 9:34 am

Dej Žakelj ne spet začenjati!
Eno celo stran smo morali popisati in skoraj 20 ur čakati, da si se iz užaljene princeske spreobrnil v stručkota in na enostavno vprašanje podal en primeren odgovor.
Ajajaj!
Miran

PS: še vedno mislim, da - ne le zaradi mojega osebnega firbca - je ta tema, ki je privedla tudi do obravnavanja letečih izstrelkov, koristna za marsikoga od nas. Priznam, sedaj tudi jaz malce drugače razmišljam o tej konkretni zadevi. Zato vam stručkotom ne bo padla krona iz glave, če na to enostavno vprašanje podate jasen in vsem trotelnom razumljiv odgovor. In s tem mogoče rešite kakšno mednožje ali glavo ali pa vsaj šipo na avtu.

Uporabniški avatar
Korando
Kraj: Trebnje

OdgovorNapisal/-a Korando » Pe Sep 28, 2012 9:42 am

Za offroad, se pravi npr. izvlek iz blata so daleč najbolj uporabni kavlji. Na kavelj enostavno natakneš elastično gurtno z ušesom in vlečeš, tak način izvlačenja pa je tudi najbolj varen. Pri tem ne uporabljaš nobenih dodatnih škopcev (eventuelnih projektilov), katere moraš vijačiti tam v blatu.

Edina težava je, da so kvalitetni in vozilu primerni kavlji večji in tudi dražji od enostavnih rink ali ušes, zato se za osebna vozila kot tudi terence v večini primerov uporabljajo slednja.
Original Toyota LC95 ima npr. na okvirju nameščene 4 ušesa ter 2 kavlja, eden spredaj in eden zadaj

http://www.toyodiy.com/parts/diag_1tNjXeU.png

Glede kljuk za vleko prikolice se pa vsi strinjamo, da so najšibkejše v primerjavi z kavlji in ušesi. So pa najbolj uporabne, ker so na dosegu roke. Za dosego kavlja ali ušesa se moraš praviloma malo skloniti in stegniti, ker so pritrjene direkt na okvir, to pa je včasih že težko :lol:

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Pe Sep 28, 2012 9:26 pm

Torej je kavelj ta pravo!
Mogoče bi pasalo v forum "kupim/prodam", a ker je nadaljevanje (in tudi povod zanjo) te teme, bom izrazil svojo prošnjo tukaj:
Iščem 2 kavlja (za zatakniti gurtno) z varovalko, po možnosti črne barve. A tu je cukrček: pritdilni luknji morata biti fi 12 mm in razmaknjeni za 80 mm (take so pač dimenzije pritrdilnih matic na šasiji moje Karjole).
Hvala za nasvet, kje naj ju dobim ali pa za ponudbo.
Miran

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Pe Sep 28, 2012 9:47 pm

No končno! Našel sem!!! :skace_od_srece:
Tu sem prebral tisti povod za moje vprašanje zakaj kavelj in ne kljuka:
http://www.terraintamer.com/en/4wd-prod ... ers-gloves
Uf!
Miran