Da bi pa dizla predelal na plin, ni pa nič novega, samo pri nas to ni razširjeno, ker po domače povedano, dosti kasneje pride investicija predelave nazaj.
Dizli sicer ne laufajo izključno na plin, ampak se mu plin samo dovaja; s tem se mu poveča moč in navor, poraba se pa za nekoliko zmanjša.
No, zdaj se mi pa je pokazala prilika, da zmontiram plinsko napravo na dizla.....hehe, bomo videli, kaj bo še s tega
Včeraj sem se zapeljal do našega forumaša runnerja, ki se profesionalno ukvarja z montažo plinskih sistemov v avtomobile in se lotil počasi predelave
taprvo sem demontiral sesalni kolektor, katerega smo navrtali, vrezali navoje in privili šobe
nato nazaj montaža in iskanje mesta za postavitev uparjalnika ter odvzem hladilne tekočine za gretje uparjalnika.
Narejeni nosilčki, voda spojena, so far - so good
nadaljujem z injektorji (ali EM ventili); spet nosilčki in povezovanje s vbrizgalnimi šobami
in nazadnje je sledila montaža toroidnega rezervoarja pod šasijo namesto rezervnega kolesa in povezovanje tega z uparjalnikom, seveda tudi že električno kablovja za EM ventile na rezervoarju
manjka mi še računalnik s softwareom, katerega bo treba še napisat (ker še ne obstaja za ta avto),
TPS (throttle position sensor) pa že je na bošpumpi, ker jo imam montirano od turbodizla,
in glede CPS (senzor položaja kurblvele) bomo pa probali z odvzemom iz senzorja obratomerja, če mu ne bo jemalo signal.....
v najslabšem primeru pa zarežem jermenico in montiram dodatni CPS, katerega že imam tudi pripravljenega
aja, štucn za tankat tudi moramo še montirat, hehe...
delal sem do zdaj dosti sam, vendar obvezno pod pozornim očesom profesionalcev, katerih sem nasvete, predloge in komande (hihi) upošteval, čeprav mi plinska napeljava ni povsem tuja.......
ampak sem pa skužil, da se tista, katero sem imel pred dvajsetimi leti na Mazdi 929 (Bedini) povsem razlikuje od teh modernih naprav, ki so danes aktualne.
Če pa sem kaj narobe napisal, naj me runner popravi
nadaljevanje vsekakor sledi......
če se enkrat prideš k meni in me vprašaš zakaj počnem neumnosti boš............dal za pir