Predelava dizla na plin (D+LPG)

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
compadre
Kraj: 45.895913, 15.654165

Predelava dizla na plin (D+LPG)

OdgovorNapisal/-a compadre » So Okt 23, 2010 8:49 pm

to, da gredo bencinarji na plin, dizli pa ratajo friteze je menda že vsem znano.
Da bi pa dizla predelal na plin, ni pa nič novega, samo pri nas to ni razširjeno, ker po domače povedano, dosti kasneje pride investicija predelave nazaj.
Dizli sicer ne laufajo izključno na plin, ampak se mu plin samo dovaja; s tem se mu poveča moč in navor, poraba se pa za nekoliko zmanjša.

No, zdaj se mi pa je pokazala prilika, da zmontiram plinsko napravo na dizla.....hehe, bomo videli, kaj bo še s tega :lol:

Včeraj sem se zapeljal do našega forumaša runnerja, ki se profesionalno ukvarja z montažo plinskih sistemov v avtomobile in se lotil počasi predelave

taprvo sem demontiral sesalni kolektor, katerega smo navrtali, vrezali navoje in privili šobe
Slika

Slika

nato nazaj montaža in iskanje mesta za postavitev uparjalnika ter odvzem hladilne tekočine za gretje uparjalnika.
Narejeni nosilčki, voda spojena, so far - so good :wink:
Slika

nadaljujem z injektorji (ali EM ventili); spet nosilčki in povezovanje s vbrizgalnimi šobami
Slika

Slika

Slika

Slika

in nazadnje je sledila montaža toroidnega rezervoarja pod šasijo namesto rezervnega kolesa in povezovanje tega z uparjalnikom, seveda tudi že električno kablovja za EM ventile na rezervoarju
Slika

Slika

Slika

Slika

manjka mi še računalnik s softwareom, katerega bo treba še napisat (ker še ne obstaja za ta avto),
TPS (throttle position sensor) pa že je na bošpumpi, ker jo imam montirano od turbodizla,
in glede CPS (senzor položaja kurblvele) bomo pa probali z odvzemom iz senzorja obratomerja, če mu ne bo jemalo signal.....
v najslabšem primeru pa zarežem jermenico in montiram dodatni CPS, katerega že imam tudi pripravljenega :wink:
aja, štucn za tankat tudi moramo še montirat, hehe...

delal sem do zdaj dosti sam, vendar obvezno pod pozornim očesom profesionalcev, katerih sem nasvete, predloge in komande (hihi) upošteval, čeprav mi plinska napeljava ni povsem tuja.......
ampak sem pa skužil, da se tista, katero sem imel pred dvajsetimi leti na Mazdi 929 (Bedini) povsem razlikuje od teh modernih naprav, ki so danes aktualne.

Če pa sem kaj narobe napisal, naj me runner popravi :lol:

nadaljevanje vsekakor sledi......
And on the 8th day God created Land Rover

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » So Okt 23, 2010 10:32 pm

Kaj si našel kakšno gostilno, kjer lahko dobiš poleg olja še odpadni plin? :lol:
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola

Uporabniški avatar
Picpoki
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Ne Okt 24, 2010 12:51 am

Ka si ti nor? :D
Multi-fuel vehicle :lol:
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Ne Okt 24, 2010 1:58 am

compadre :z_kijem_v_roki: če se enkrat prideš k meni in me vprašaš zakaj počnem neumnosti boš............dal za pir :shock:
to tastar, to mi deli.....

Uporabniški avatar
Al1975
Kraj: Bevke down town
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Al1975 » Ne Okt 24, 2010 6:14 am

Sory Comp ker ti mogoče smetim temo.
Mogoče bo komu tudi tole koristilo :wink:

http://hi-land-rovers.moonfruit.com/#/propane-injection/4535096954

mogoče-- nemogoče-- dizel plin to je sedaj uprašanje?
Slika

Uporabniški avatar
compadre

OdgovorNapisal/-a compadre » Ne Okt 24, 2010 8:11 am

gregor napisal/-a:Kaj si našel kakšno gostilno, kjer lahko dobiš poleg olja še odpadni plin? :lol:

ko bi le vsak dan v gostilnah pasulj bil........ko bi le z lahkoto potem pline komprimiral.......haha

Picpoki napisal/-a:Ka si ti nor? :D
Multi-fuel vehicle :lol:

čakaj, če mi uspe, da vidiš, kako bom križal fritezo z LPG

AŁIEN napisal/-a:compadre :z_kijem_v_roki: če se enkrat prideš k meni in me vprašaš zakaj počnem neumnosti boš............dal za pir :shock:
to tastar, to mi deli.....

:vinska_bratca:

Al1975 napisal/-a:Sory Comp ker ti mogoče smetim temo.
Mogoče bo komu tudi tole koristilo :wink:

http://hi-land-rovers.moonfruit.com/#/propane-injection/4535096954

mogoče-- nemogoče-- dizel plin to je sedaj uprašanje?

mogoče, meni se zdi sekvenčni sistem boljši, bolj natančno doziranje....naprimer pri vožnji pod berg brez gasa; takrat tudi ni dovajanja plina, kar pri temu sistemu ne morem trditi (lahko se pa motim)

drugače tema je odprta seveda za vsa mnenja :wink:

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Ne Okt 24, 2010 3:27 pm

:lol: compadre ti si še tega zajebal :wink:
Slika

Uporabniški avatar
compadre

OdgovorNapisal/-a compadre » Ne Okt 24, 2010 7:26 pm

AŁIEN napisal/-a::lol: compadre ti si še tega zajebal :wink:
Slika

:kaj_takega_pa_se_ne: :kaj_takega_pa_se_ne: :kaj_takega_pa_se_ne:
in to mi reče nezemljan......

Uporabniški avatar
mamut
Kraj: Mengeš - CRUISERLAND :)
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mamut » Ne Okt 24, 2010 11:04 pm

http://www.bullydogparts.com/

Pred 15+ leti, ko je bil pri meni internet še po majhnih flaškah sem si s tole firmo nekaj faxe pošiljal, če bi lahko njihov sistem za velike ameriške v8 dizle prilagodil na svojega 3.3td patrola. Smo precej sline cedil po obljubljenem +50% prirastku moči ob manjši porabi :D
Konec zgodbe je sicer bil, da je bil takrat budget veliko premajhen za vse želje. Pa strah pred ponovnim nakupom nove glave je bil tudi prevelik za študentski žep ....

... mi je pa takoj ko sem videl LPG injektorje na dizel motorju nostalgija nazaj vsekala ...
... me zelo zanima kakšni bodo rezultati. Glede na to, da je zadeva v tujini že preizkušena ni vrag, da tudi vi ne bi zrihtali zadeve kot je treba.

Lep, da se kdo od forumašev loti tudi kakšnega nevsakdanjega projekta. Bravo Compadre.

lp
Mamut

Uporabniški avatar
compadre

OdgovorNapisal/-a compadre » Po Okt 25, 2010 9:58 pm

ja, koliko sem opazil, da imajo to sistem za turbodizle, pri katerih se sistem aktivira pri določenem tlaku turbine
plin se pa injicira direktno v sesalno cev pred turbino
se pravi, polnilni tlak turbine krmili uparjalnik

podoben sistem je še, če motor ima loputo pred sesalnim kolektorjem, tako se ustvarja podtlak, ki krmili uparjalnik;
na ta sistem delujejo tudi bencinarji z uplinjačem

ker pa moj motor nima ne turbine in ne lopute, je potreben sekvenčni sistem
tega pa krmili računalnik, ki dobi informacije od senzorja glavne gredi, mogoče tudi senzorja odmične gredi in senzorja položaja ročice bošpumpe
vbrizgavanje ni konstantno, ampak pri vsakem sesalnem taktu v milisekundah (podobno kot pri bencinarjih) za vsak valj posebej
tako pričakujemo natančnejše doziranje in preprečevanje morebitne poškodbe motorja (kot naj bi bilo pregretje ali cvrtje batov) in večji izkoristek
res je, da so mnenja o D+LPG deljena, ampak SIGAS mi ni odsvetoval predelave, ker so še nekaj dizelskih vozil predelali na plin, tudi tovornjake
kakorkoli, koliko sem pa razumel, da za dizle še ni serijskih naprav, zato je potrebno vsak tip posebej prilagoditi/predelati individualno (zato tudi nov ECU in nov SW)

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta