Torej, prišla je odločitev, da je potrebno zamenjati lambdo (med drugim) in težava je nastala katero izbrati. Odločil sem se za ponaredek, vendar imam problem z modelom. Namreč imam V8, 5.2, l.1993, tip motorja Y01 in v prometni piše 156 kW.
- Prva težava nastane, ker letniki 1993 nimajo 156kW ampak 155 ali 158 kW!? 156kW so začeli delati šele leta 1995.
- Druga težava nastane ker je originalna kataloška lambda namenjena za 2,5 I6 in 5,2 V8 motorje. Jaz pa sem na netu izsledil, da naj bi obstajali tudi bencinski 2,5 I4 motorji? ... verjetno pri "navadnem" Cherokeeju. Če pa pogledam na seznam ponaredkov, pa piše samo 2,5 - nikjer ni št. cilidrov. Ali je 2.5 I4 bencin res obstajal? Je ista lambda za I4 in I6?
- Tretja težava nastane, ker je pri Boschu pod originalen Jeep Part. No. vpisano, da je samo za 2,5. Za katerikoli 5,2 (155,156,158 kW) pa so čisto druge kataloške .. vendar imajo pa vse te sonde za 5,2 drugačen konektor od mojega (za razliko od 2,5, ki pa je dejansko pravi)!?
Torej, naj po dolgem naštevanju težav preidem k vprašanju:
Mi lahko kdo pove v čem je razlika lambd (istega proizvajalca) med različnimi modeli? Vem, da imajo drugačne konektorje, navoje in dolžino žic, vendar me zanima če dajajo tudi drugačne signale?
Po vsem tem kombiniranju lambd, sem dobil občutek, da imajo vse lambe iste karakteristike signala*.
Namreč, nimam problema nacinati svoj konektor, tudi navoj bi naredil drug, vendar če bo dajalo napačne podatke, mi to nič ne pomaga ...
*BTW: nekje na tem forumu sem prebral, da je lambda upor ... kakor sem jaz izvedel, naj bi bila lambda kot baterija in bi pri 0% kisika dajala 0,1V in pri 100% 0V. Bil je prav posnetek.
Nekatere lambde imajo še grelec (3 ali 4 žice), kar naj bi skrajšalo čas do delovne temperature, ki naj bi bila nad 300 °C - baje se pozna za do 5 min.
Razlika med boljšimi in slabšimi lambdami pa naj bi bila predvsem v odzivnem času in konstantnosti krivulje med max in min. Čeprav sama krivulja baje niti ni tako odločilna, ker naj bi se računalnik "pingponkal" med tema vrednostima. ... no, ja ... toliko sem jaz razbral iz neta ... kjer pa je tudi vedno več zadev, za katere nisi prepričan, da bi jim verjel.
Hvala za odgovore.
LP
kleno