Led bar 500W spot/flood

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
MuC
Prispevkov: 25
Pridružen: To Mar 31, 2015 2:52 pm
Kraj: Cerknica

Led bar 500W spot/flood

OdgovorNapisal/-a MuC » Po Avg 24, 2015 1:05 pm

pozdravljeni

Namen imam kupiti led bar 500W moči in 50,000 lm (lumnov) dolžine cca. 1,3m.Gre pa za Mitsubishi Pajero L.1998 (od italjanskega telekoma :) )
in sicer imam samo en akumulator pa me zanima ali za tako zverino od 500W potrebujem dva akumulatorja? Hvala

lp

MuC

Uporabniški avatar
Nebivedu
Prispevkov: 4166
Pridružen: Po Dec 15, 2003 9:21 am

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Po Avg 24, 2015 1:54 pm

Lahko imaš samo en akumulator, samo ne ugašaj avta s prižganim led barom.

Se ti ne zdi 500W malo preveč? Že 240W sveti ko noro, 500W bo potem orenk dan naredil.

Drugače pa 500W / 12V =~ 41A, alternator pa polni 90A (predvidevam, da imaš tako močnega), torej ti bo skoraj polovico samo led bar porabil. Pazi na kable, to je že orenk amperaža.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
Korando
Prispevkov: 351
Pridružen: Če Feb 24, 2005 11:09 am
Kraj: Trebnje

OdgovorNapisal/-a Korando » Po Avg 24, 2015 1:57 pm

Teoretično: tok, ki ga potegne 500W breme, pri 12v je cca 42A.
Praktično: tok lahko enostavno izmeriš z A metrom ob priklopu luči. Če bo potegnilo 42 A, je to kar velik porabnik.

Poštej še ostale porabnike, ki jih boš imel hkrati prižgane (luči, radio, ...) predlagam, da skupen tok ni večji od zmogljivosti alternatorja.
Predvidevam da imaš alternator od 70 do 100 A (piše na njem). Če bo poraba večja, svetujem zamenjavo alternatorja za močnejšega.
Akumulator je dobro, da je čim večje kapacitete z velikim zagonskim tokom, še posebej če imaš el. vitel. Dodajanje še enega akumulatorja, še posebej, če je drugačen, se za dolgotrajno uporabo ne priporoča.

Uporabniški avatar
MuC
Prispevkov: 25
Pridružen: To Mar 31, 2015 2:52 pm
Kraj: Cerknica

OdgovorNapisal/-a MuC » Po Avg 24, 2015 2:29 pm

Najlepša hvala za odgovore :moli:

Uporabniški avatar
Dr.Patrol
Prispevkov: 1228
Pridružen: Pe Jul 17, 2009 7:30 am
Kraj: Lej jo, našo Baško Grapo!! :)
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Dr.Patrol » Po Avg 24, 2015 5:07 pm

Ne samo da je 500W veliko, tudi 1,3m v širino je veliko :D Bo širši od strehe pajerota :lol:
ex.Popaj. Preimenovan s strani upravnika na podlagi zaslug skupnosti in predlog skupnosti. ;)


www.Adventure-Overland.si
Slika

Uporabniški avatar
kloshar
Prispevkov: 1123
Pridružen: So Feb 18, 2006 12:35 pm

OdgovorNapisal/-a kloshar » Po Avg 24, 2015 8:28 pm

Korando napisal/-a:Teoretično: tok, ki ga potegne 500W breme, pri 12v je cca 42A.
Praktično: tok lahko enostavno izmeriš z A metrom ob priklopu luči. Če bo potegnilo 42 A, je to kar velik porabnik.


No ja, tko enostavno tut ni, navadni merilni inštrumenti iz conrada al pa drugi nižjega cenovnega ranga, ki jih imamo ponavadi doma, merijo tok le do 10A, za izmerit 40A bo teba kak merilni upor (shunt) paralelno vezat.
Slika

Uporabniški avatar
Korando
Prispevkov: 351
Pridružen: Če Feb 24, 2005 11:09 am
Kraj: Trebnje

OdgovorNapisal/-a Korando » Po Avg 24, 2015 11:51 pm

kloshar napisal/-a:
Korando napisal/-a:Teoretično: tok, ki ga potegne 500W breme, pri 12v je cca 42A.
Praktično: tok lahko enostavno izmeriš z A metrom ob priklopu luči. Če bo potegnilo 42 A, je to kar velik porabnik.


No ja, tko enostavno tut ni, navadni merilni inštrumenti iz conrada al pa drugi nižjega cenovnega ranga, ki jih imamo ponavadi doma, merijo tok le do 10A, za izmerit 40A bo teba kak merilni upor (shunt) paralelno vezat.


Če imaš pravi A meter, je enostavno ... :lol:

Uporabniški avatar
compadre
Prispevkov: 3174
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 12:19 pm
Kraj: 45.895913, 15.654165

OdgovorNapisal/-a compadre » To Avg 25, 2015 1:24 am

shunt? ...a kdo razloži to zadevo, prosim? pa čim bolj ajnfoh, za nas telebane.
sem večkrat slišal o tem, tud avti imajo to vgrajeno. :?
And on the 8th day God created Land Rover

Uporabniški avatar
rx
Prispevkov: 489
Pridružen: Ne Dec 14, 2014 4:08 pm
Kraj: California

OdgovorNapisal/-a rx » To Avg 25, 2015 5:54 am

Shunt je upor oz. v bistvu SOupor, ki se veže vzporedno ampermetru. Imeti mora tako vrednost, da ko bo skozi njega tekel tok recimo 50A, bo skozi tvoj instrument tekel tok 20mA,(max odklon), na displeju pa bo kazal vrednost 50A. Uporabljamo ga zato, da višek toka ne poškoduje multimetra in da lahko tako velike tokove sploh merimo.

Še malo strokovnega branja z slikami.

http://www.reuk.co.uk/What-is-a-Shunt.htm

Uporabniški avatar
compadre
Prispevkov: 3174
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 12:19 pm
Kraj: 45.895913, 15.654165

OdgovorNapisal/-a compadre » To Avg 25, 2015 6:35 am

ahaaa, ......ker pa avti nimajo ampermetra, predvidevam, da se ta so-upor -> shunt uporablja za zaščito določene elektronike.

kot v starih časih, kjer so bile grelne svečke vezane zaporedno, so rabile obvezno predupor. right?

hvala! :wink:
And on the 8th day God created Land Rover

Uporabniški avatar
Korando
Prispevkov: 351
Pridružen: Če Feb 24, 2005 11:09 am
Kraj: Trebnje

OdgovorNapisal/-a Korando » To Avg 25, 2015 8:26 am

Lahko uporabiš upor, ali pa enostavno tokovne klešče.
primer

http://nakup.metrel.si/izdelki/digitaln ... lesce.html


Predupor se v enostavnih vezjih veže zaporedno, da se limitira največji možni tok skozi porabnik ... Za zaščito kompleksnejše elektronike se pa ponavadi uporablja kaj drugega kot upor, rešitev je več, odvisno od zahtev.

Uporabniški avatar
lisko
Prispevkov: 1645
Pridružen: Ne Jul 01, 2007 11:55 am

OdgovorNapisal/-a lisko » To Avg 25, 2015 11:29 pm

500W kak hladilnik je potem to? Ker jaz 10W LED hladiim na 5x5x2 cm profilu ,ki je potem pritrjen še na 20X20 cm alu pleh...pa se vseen segreje do 65 stopinj. pa je 10 watov....Tak da malo še o tem razmišljaj...
Sicer ne vem kok je to realno....ampak moje ledice sem meril....potegnejo 0.9A pri 12tih voltih.

Uporabniški avatar
dolsina
Prispevkov: 406
Pridružen: Sr Jul 01, 2009 8:05 pm
Kraj: V. Lašče

OdgovorNapisal/-a dolsina » Po Jan 11, 2016 6:16 pm

Nekej pogledujem za enim led barom. Tam nekje 288w. Vzel bi ga pri m-center (brez ddv 240€). 6000K. Kakšna mnenja?
Once you go black, you can never go back, 'aaight.

Uporabniški avatar
MuC
Prispevkov: 25
Pridružen: To Mar 31, 2015 2:52 pm
Kraj: Cerknica

OdgovorNapisal/-a MuC » To Jan 12, 2016 2:27 pm

dolsina napisal/-a:Nekej pogledujem za enim led barom. Tam nekje 288w. Vzel bi ga pri m-center (brez ddv 240€). 6000K. Kakšna mnenja?


Malo poglej tukaj, cene precej ugodne :)

https://www.auxbeam.com/

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4221
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » To Jan 12, 2016 4:06 pm

Moj ukrivljeni LED bar sem vzel pri teh Auxbeam. So nadvse poslovni in prijazni do kupcev. S te plati jih toplo priporočam.
Sem plačal preko banke (napaka, nikoli ne plačujte preko banke!!!) in me je posredniška banka (poleg naše) olupila za skoraj 70 EUR provizije. Ko sem možakarju na Auxbeamu pojasnil, zakaj so dobili 70 EUR manj nakazila, mi je dal teh 70 EUR popusta in poslal luč. Vso to papirologijo sva rešila v dobrem dnevu. Kapo dol!
Kako pa zadeva sveti med resno uporabo pa (še) ne vem, ker v 3 mesecih še nisem našel časa, da bi hudiča namestil na avto :oops: :oops:
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
dolsina
Prispevkov: 406
Pridružen: Sr Jul 01, 2009 8:05 pm
Kraj: V. Lašče

OdgovorNapisal/-a dolsina » To Jan 12, 2016 5:25 pm

Kako imate pa v prometu to rešeno? Obstojajo kakšni pokrovi za to? Je smiselno vezat do releja na sprednje meglenke?
Once you go black, you can never go back, 'aaight.

Uporabniški avatar
Dr.Patrol
Prispevkov: 1228
Pridružen: Pe Jul 17, 2009 7:30 am
Kraj: Lej jo, našo Baško Grapo!! :)
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Dr.Patrol » To Jan 12, 2016 5:47 pm

Seveda, kot vsaka druga luč, če ni ravno meglenka, pa še ta pravilno nameščena, mora imeti pokrov. Torej LED bar je delovna luč in bi morala biti med uporabljanjem vozila na cesti pokrita z pokrovčki. Pokrovčki se dobijo bp.
Jst, ki jih nimam, imam led bar vezan na svoje stikalo, ker ga uporabljam zgolj na terenu. Za može v modrem in osebje na tehničnih pregledih pa to ne bo dovolj.
ex.Popaj. Preimenovan s strani upravnika na podlagi zaslug skupnosti in predlog skupnosti. ;)





www.Adventure-Overland.si

Slika

Uporabniški avatar
MuC
Prispevkov: 25
Pridružen: To Mar 31, 2015 2:52 pm
Kraj: Cerknica

OdgovorNapisal/-a MuC » To Jan 12, 2016 8:31 pm

dolsina napisal/-a:Kako imate pa v prometu to rešeno? Obstojajo kakšni pokrovi za to? Je smiselno vezat do releja na sprednje meglenke?


Jaz sem klical na 4x4servis in so mi rekli,da če jih imaš na strehi rabiš pokrov ali obrnjene dol, za spredaj pa če jih imaš za tablico oz. na odbjaču pa "nej nebi bilo" problema...
Sem pa nekje na netu zasledil, da se ob led bar našravfa tak ploščat servo motor ki je vezan na pamet(vezje) in se ob vklopu/izklopu dviguje in spušča, plus to da imaš potenciometer in z njim štelaš kam naj ti led bar sveti...za videti kar dobra zadeva :)

Uporabniški avatar
compadre
Prispevkov: 3174
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 12:19 pm
Kraj: 45.895913, 15.654165

OdgovorNapisal/-a compadre » To Jan 12, 2016 8:36 pm

MuC napisal/-a:
dolsina napisal/-a:Nekej pogledujem za enim led barom. Tam nekje 288w. Vzel bi ga pri m-center (brez ddv 240€). 6000K. Kakšna mnenja?


Malo poglej tukaj, cene precej ugodne :)

https://www.auxbeam.com/


Seveda, 168USD za tak model, zraven prišteješ poštnino, carino in še na vse skupaj DDV.
Kaj si se naučil? NADA!

Poleg tega, je tam treba plačati vnaprej, in čaaakati, pa čaaakati....., tukaj pa lahko celo robo vidiš in otipaš (mogoče celo sprobaš) vživo, preden sploh denarce pokažeš.
And on the 8th day God created Land Rover

Uporabniški avatar
dolsina
Prispevkov: 406
Pridružen: Sr Jul 01, 2009 8:05 pm
Kraj: V. Lašče

OdgovorNapisal/-a dolsina » To Jan 12, 2016 8:39 pm

Kje je to ''tukaj''?
Once you go black, you can never go back, 'aaight.

Uporabniški avatar
compadre
Prispevkov: 3174
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 12:19 pm
Kraj: 45.895913, 15.654165

OdgovorNapisal/-a compadre » To Jan 12, 2016 8:42 pm

dolsina napisal/-a:Kje je to ''tukaj''?


dolsina napisal/-a:Nekej pogledujem za enim led barom. Tam nekje 288w. Vzel bi ga pri m-center (brez ddv 240€). 6000K. Kakšna mnenja?


http://www.mcenter.si/delovne-led-luci/ ... led-1118mm
And on the 8th day God created Land Rover

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4221
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » To Jan 12, 2016 10:42 pm

Dr.Patrol napisal/-a:.... LED bar .....Pokrovčki se dobijo bp.
....

A ja? Kje pa?
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
rx
Prispevkov: 489
Pridružen: Ne Dec 14, 2014 4:08 pm
Kraj: California

OdgovorNapisal/-a rx » To Jan 12, 2016 10:56 pm


Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4221
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Sr Jan 13, 2016 2:07 am

Hm, lepo.
Hvala!
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
rx
Prispevkov: 489
Pridružen: Ne Dec 14, 2014 4:08 pm
Kraj: California

OdgovorNapisal/-a rx » Sr Jan 13, 2016 8:13 am

Miran: ker smo ravno pri debati o pokrovih...Upam, da ti ne solim pameti, zdelo se mi je fajn, da napišem.. boš sam presodil.. Pozoren moraš biti na tip tvojega led bara, da se bo pokrov sploh usedel gor. Jaz sem luči kupil na ebayu, pokrove pa pri s-line. Luči potrebujejo zgoraj in spodaj reže kamor se pokrovček zatakne.. Če nimaš teh utorov potem boš moral poiskati druge tipe pokrovčkov. Naredil sem ti še nekaj slik, da ti bodo za lažjo predstavo..

Slika SlikaSlika Slika

Tole so pokrovčki tipa BC3 kateri pokrijejo 36w luč. Obstaja še tip BC4, kateri je pa malo širši.. Koliko jih potrebuješ boš pa sam izračunal glede na tip tvoje luči.

Lp, rx


Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti