Stran 1 od 1

strešni nosilci

Objavljeno: Ne Maj 05, 2019 1:09 pm
Napisal/-a jereb
Na strehi imam montirane strešne nosilce fapa. Od kar uporabljam strešni šotor imam problem,da se je začela rahlo zvijat pločevina na strehi,kjer so naslonjeni- pritrjeni nosilci. Zanima me, če je kdo montiral vodilo katero pride v celotni dolžini strehe v žleb (ne na stranski žleb, kot imajo starejša vozila) in kako ga je pritrdil. Z vtisnjenimi maticami mi ne deluje, da bi držalo kot je treba. Jaz bi raje dal vijake skozi streho in z notranje strani ploščico. Kako je z zračnimi zavesami,katere so nameščene pod stropno tapiserijo.
lp

Re: strešni nosilci

Objavljeno: Ne Maj 05, 2019 1:21 pm
Napisal/-a jereb
Še fotka za lažjo predstavo.

Slika

Re: strešni nosilci

Objavljeno: Če Maj 09, 2019 4:25 pm
Napisal/-a mamut
Slika
Slika

Resen sistem prečk in šin za v žleb Hiluxe ... reši problem upogibanja in bistveno varneje drži šotor na strehi kot obstoječe prečke s sponkami za strešni rob.

Cena 430 eur z ddv.

031720676

Re: strešni nosilci

Objavljeno: Če Maj 09, 2019 7:30 pm
Napisal/-a jereb
Živjo Igor. Ja nekaj v tem smislu sem gledal, samo me bega pritrditev na streho. Vtisnjenim maticam nekako ne zaupam. Sem prevečkrat videl kako z lahkoto jih potegneš iz pločevine.

Re: strešni nosilci

Objavljeno: Pe Maj 10, 2019 3:25 pm
Napisal/-a Dr.Patrol
jereb napisal/-a:Živjo Igor. Ja nekaj v tem smislu sem gledal, samo me bega pritrditev na streho. Vtisnjenim maticam nekako ne zaupam. Sem prevečkrat videl kako z lahkoto jih potegneš iz pločevine.

Z ustrezno izbiro matice je to praktično nemogoče...ko pa se ti bo to zgodilo, si se nekje zakalkuliral pri obremenitvi na to dotično matico.

Re: strešni nosilci

Objavljeno: Pe Maj 10, 2019 5:17 pm
Napisal/-a jereb
Sam sem največ uporabljal matice katere se raztegnejo pri M8 nekje 8mm napram fi-ju izvrtane luknje. Problem vidim v temu, da je debelina pločevina strehe nekje 0.6 do 0.8 mm in ob predpostavki, da šotor gleda precej čez prvo vetrobransko steklo je zračni upor kar velik. Posledično ne, da ne zdrži matica, ampak ne drži sama pločevina katero dobesedno obrne ven. Podoben primer smo imeli, ko smo pritrdili eno prepiro na milimetrski pločvini vrat neke industrijske omare. Problem bi se dal rešit s podobnimi maticami, katere uporabljajo za knauf samo, da bi bile prirejene za tanke materiale. Če obstajajo bil zelo vesel vsake informacije.

Re: strešni nosilci

Objavljeno: Pe Maj 10, 2019 8:42 pm
Napisal/-a mamut
V primerjavi s tistim kar imaš sedaj gor in bo ob malo večjem zaviranju ali bohnedaj trku poletelo iz strehe v trenutku, razsulo šotor, in tisto kamor bo priletelo in demoliralo strešni rob ulala ...
... je Rhino rack sistem šin, ki nalegajo površinsko v original strešni žleb Hiluxe in so pritrjene vsakih 15 cm z ustreznim netom ... svetlobna leta daleč po robustnosti. Preživi hudo večje obremenitve od strešnega šotora.
V vseh letih smo jih prodali kar nekaj na avtih, ki so šli na resen overland ... in brez ene težave ... ne glede na breme, ne glede na pot.
Iz preteklih veliko let izkušenj ... bulletproof zadeva.

Ne želim biti žaljiv do tvojega prtljažnika oz. prečk, ki so pritrjene za strešni rob pri vratih. A tudi iz lastnih izkušenj (hitro so letele Thule prečke dol iz 120tke leta 2003/4) in še veliko več pa iz izkušenj strank .... je zadeva hudo nevarna, ko cesta ni več povsem gladka oz. ko malo rukneš nekam.

Re: strešni nosilci

Objavljeno: So Maj 11, 2019 9:26 am
Napisal/-a miran
Navojne kovice (slepe matice) so v redu, a res "zagrabijo" le z majhnim robom. Jaz raje uporabljam tiste na 4 krilca (ko iščeš po Guglu išči "jack rivet bolt"), saj imam občutek, da bolje primejo. Obstajajo tudi inox izvedbe.
Poglej princip delovanja:
https://youtu.be/Hdk3K5Z4fTM
A pri kakršnemkoli kovičenju na streho je po mojem večji problem tesnenje lukenj. Tu pa še nisem videl kakšne pametne rešitve. Razen lepljenja kpl profila.
Miran

Re: strešni nosilci

Objavljeno: So Maj 11, 2019 7:44 pm
Napisal/-a jereb
Hvala Miran, ravno neki takega sem imel v mislih. Edino še ena skrb. Kako je zložena zračna zavesa pod tapiserijo, da jo nebi ob stiskanju matic poškodoval.
Tesnil bom z kentom, ker tako al tako prečk ne bom več odstranjeval.

Igor, ja do teh prečk sem tudi sam skeptičen in ko imam naložen šotor dostikrat odprem šipo in z roko preverim, če slučajno kaj popušča ;-), oziroma dokler nisem dal gor šotor sem jih uporabljal največ za prevoz lestve.

Ali je cena za komplet vodil z prečkami ali samo vodila? Jaz bi potreboval samo vodila, prtljažnik bom sam izdelal.