DIY vlečna vrv

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
vrecha
Prispevkov: 450
Pridružen: Ne Feb 10, 2008 10:01 pm
Kraj: Ausrd
Kontakt:

DIY vlečna vrv

OdgovorNapisal/-a vrecha » To Okt 22, 2019 10:49 am

Recikliranje postaja vedno bolj popularno in morda je ravno to bil ključni impulz (pajada :mrgreen: ) za obuditev sicer stare ideje: kaj če bi odsluženo plezalno vrv porabil kot vlečni/reševalni trak?

Enojna vrv se zdi nekoliko prešibka za karkoli drugega kot morda za nezahtevno vleko po ravnem, zato je osnova "DIY recovery strapa" štirikratna kita:
Slika

Kakršnikoli vozli bi kompromitirali natezno trdnost, zato so zanke narejene z vpletanjem nazaj. Plastični trak za povijanje nudi neko osnovno zaščito na mestih, kjer se pričakuje največ abrazijskih poškodb.
Slika

Reverzno pletenje se na koncu zaščiti še z bužirkama.
Slika

Iz cca 50 m enojne dinamične plezalne vrvi je nastalo 9 m vlečne vrvi.
Ključno vprašanje je, kakšne sile prenese takšen splet? Je uporaben za reševanje vkopanega vozila? Teoretično oceniti natezno trdnost ne gre, saj so podatki o lastnostih plezalnih vrvi drugačne narave in niso direktno preračunljivi v statične obremenitve. Potem je tukaj še efekt spletanja ... Sumim, da so šibke točke prav zanke, a vseeno mislim, da zna to prenesti sile v rangu vsaj 80 kN (8 ton).

Za zaključek še pobuda: tale prvi prototip ( :lol: ) podarjam tistemu, ki ima namen stvar uporabiti, ima primerno opremljeno vozilo (pritrdiščne točke) in je pripravljen zabiti par ur za testiranje v realnih pogojih na terenu.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
damjan.vrencur.info

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov