Izdelati nameravam strešni prtljažnik. Zanima me, ali je sprednja vetrna plošča nujna? Kakšne so prednosti in slabosti?
Za prečne letve nameravam uporabiti alu ekstrudirane profile, črno anodizirane. Katere debeline so primerne? In koliko naj bo širina? 2x, 3x debelina?
Bočne stranice bodo iz 6mm aluminija.
Samogradnja prtljažnika
-
Samogradnja prtljažnika
Only Toyota loves Sahara. (Chiheb, Tozeur)
-
Re: Samogradnja prtljažnika
Najprej sem poskeniral vodila. Poleg vodil sem poskeniral vodno tehtnico, da imam neko višinsko referenco. Originalnih sank nočem odstranjevati. Nato začnem nosilec graditi od spodaj navzgor. Testni kosi bodo printani iz plastike.
Aleksander napisal/-a:Izdelati nameravam strešni prtljažnik. Zanima me, ali je sprednja vetrna plošča nujna? Kakšne so prednosti in slabosti?
Za prečne letve nameravam uporabiti alu ekstrudirane profile, črno anodizirane. Katere debeline so primerne? In koliko naj bo širina? 2x, 3x debelina?
Bočne stranice bodo iz 6mm aluminija.
Poševna vetrna plošča malenkost zmanjša hrup, ki nastaja ob vrtinčenju zraka okoli prečk. Nikakor ni nujna, še posebej, če delaš nizek prtljažnik. Jaz sem za prečke uporabil utorne konstrukcijske alu profile 30x30 U8 zaradi lažjega pritrjevanja stvari na prtljažnik. Pri bočni stranici iz ploščatega aluminija je take profile zelo enostavno pritrditi z vijaki z vgrezno glavo. Sam sem jih varil, ker sem imel bočno stranico iz cevi 50x30. Profile po meri dobiš pri tuli.si, vrežejo ti tudi navoj na konceh profila za pritrditev na bočni ploščati profil.
Glede debelin in širin profilov pa ti ne znam svetovati, ker ne vem kakšne si si ti zamislil.

-
Hvala. Koliko imaš razdalje med prečkami? Ti je nosilnost zadovoljiva?
Prtljažnik je velik, širina 145 cm, dolžina 4m, na vsaki strani 3 zupanove noge, prečke so na 80cm, nosilnost preizkušena 130kg na prečko, točkovno (10cm) na sredi prečke, brez deformacije, rahel uklon cca 2mm

kloshar napisal/-a:Prtljažnik je velik, širina 145 cm, dolžina 4m, na vsaki strani 3 zupanove noge, prečke so na 80cm, nosilnost preizkušena 130kg na prečko, točkovno (10cm) na sredi prečke, brez deformacije, rahel uklon cca 2mm
A se da še kakšno slikco prilimat? Tudi sam se bom počasi lotil tega projekta. Hvala.
Prtljažnik skupaj s toyoto živi novo življenje nekje v nemčiji, slik pa na žalost ne najdem 

Tukaj fotke nečesa podobnega, če bo koristilo. Že leta uporabljam in mi odlično služi tako na poti kot doma. Pohodna streha/prtlažnik, narejena na treh zupanovih nosilcih ter nosilno mrežo iz 30x30 U8 profilov. Z nosilnostjo ni nobenih problemov, imel za kakšen prevoz naloženo že 250+ kg gor. Ob izdelavi sem bil sicer nekoliko skeptičen glede utornih matic, ki držijo večino stvari skupaj, da jih tresljaji ne bi razrahljali. Zategoval sem po obutku na mejo plastičnosti (matic, vijaki so rostfraj) in do sedaj niti enega popuščenega spoja. Desettisočine zelo razrukanih kilometrov kasneje (eno leto Zahodne Sahare, dve prezimovanji lutajoč po stranskih poteh Balkana ter Grčije), nobenega problema. Podobno sem si iz profilov naredil tudi nosilce za podnice, rezerno kolo, lestev ...

I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
damjan.vrencur.info
damjan.vrencur.info
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti