Home made šnorkl

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
Samo
Kontakt:

Home made šnorkl

OdgovorNapisal/-a Samo » To Feb 10, 2004 7:15 pm

Danes sem si ogledal, kje bi lahko speljal šnorkl, pa bo še najlažje, če vrtam luknjo v blatnik (pravzaprav sploh nimam druge izbire). Kako vrtati lukno takega premera, da bo blatnik potem še čemu podoben?
Odločil sem se za podobno izvedbo kot Vigadu (črna kanalizacijska cev), le da bom porezal razširjene dele, kjer je vstavljeno gumijasto tesnilo, tesnil in sestavljal pa jih bom s silikonom - da bo malo lepši na pogled. S čim se šnorkl najlažje pritrdi na stebriček? (Vigadu, na tvojih slikah se ne vidi dobro - ni dovolj velikih povečav :) ).
In še: kje nabaviti ciklon za na šnorkl in koliko približno ta hec stane? Vse ostalo je itak le dobra volja in nekaj cevi, kolen, objemk,...

LP
Samo

Uporabniški avatar
vigadu
No. 1

OdgovorNapisal/-a vigadu » To Feb 10, 2004 7:53 pm

V tistih časih, ko sem delal ta šnorkel mi je bilo avta še škoda (si moreš misliti :roll:) in nisem hotel vrtati v stebriček, da bi pritrdil šnorkel. Zato sem naredil enako kot je pritrjen prtljažnik na žleb (a tvoj avto ima še žlebove ali je že prenov?) - dva kovinska profila, en gre v žleb, drugi zunaj in vse skupaj stisnjeno z vijakom. Sicer ima pa Damon veliko boljšo rešitev in tudi bolj ličen izdelek je na koncu.

Uporabniški avatar
Samo
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Samo » To Feb 10, 2004 9:55 pm

Ne, Jimny nima žlebov - saj ima na strhi "sani" :)
Jaz bom kar vrtal v stebriček. Pa saj to ni tako hudo. Če se človek kdaj premisli, lahko daš notri tudi plastične čepe. Pa tudi če bi se premislil (no, le zakaj bi se? :) ), bo itak treba nov blatnik + lakiranje - torej so luknje v stebričku najmanjši problem. S praskami in poškodbami laka sem se že sprijaznil...
Kakšne objemke za cev pa si uporabil?

LP
Samo

Uporabniški avatar
vigadu
No. 1

OdgovorNapisal/-a vigadu » Sr Feb 11, 2004 9:32 am

Obstajajo original plastične objemke za odtočne cevi, ampak predlagam kovinske (rostfraj :wink: ), so močnejše, jaz svoje plastične stalno trgam.

Cyrus
Kraj: Postojna

Šnorkel

OdgovorNapisal/-a Cyrus » Sr Feb 11, 2004 9:52 am

Samo, jaz imam šnorkel narejen iz črnih alkaten cevi, ki se med seboj varijo. Tako nimaš razširitev na spojih. Dobiš raznostopinjska (uf slovenština :? ) kolena in tudi pritrdilne kose. V stebriček imam privijačeno z objemko in vijakom skozi pločevino. Sliši se komplicirano :shock: , če želiš lahko vidiš na mojem avtu. Pošlji mi PS pa ti povem kje stoji "makina" in mogoče še podrobnosti. Ciklon pa se dobi v Kranju - v petek bom najbrž šel pogledat. A nisi ti iz kranjskega konca?
LP Cyrus

Uporabniški avatar
vigadu
No. 1

OdgovorNapisal/-a vigadu » Sr Feb 11, 2004 9:59 am

Cyrus daj raje sliko na forum, da bomo imeli vsi koristi. Če se prav spomnim imaš ti patrola gr, a ne ?

Uporabniški avatar
Samo
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Samo » Sr Feb 11, 2004 10:08 am

Saj te razširitve ne bodo najhujša reč, ker nameravam narediti šnorkl tako, da bosta vidni le 2 koleni: 90 stopinjski, kjer pride šnorkl iz blatnika in 45 stopinjski na koncu - pod ciklonom. Plastično cev se pa da baje z vrelo vodo tudi kriviti, z gorilnikom pa tudi pogreti, da se raztegne, če jo je treba kaj razširiti (npr. zaradi ciklona). Kako pa je z alkatenom? Kolikor jaz poznam alkaten, imam vodovod do hiše potegnjen iz teh cevi - pa te cevi niso toge ampak kar precej prožne...

Sicer pa: ja, sem iz Kranjskega konca. Danes popoldne bom v Kranju, pa nameravam it v lov za materialom. Si mislil trgovino z rezervnimi deli za traktorje v Čirčah (tam že kakih 10 let kupujem akumulatorje, ker so daleč najugodnejši v tem koncu)?

Edino, česar še ne vem je, kako vrtati luknjo v blatnik... A res ni nobeden kaj lakega počel?

LP
Samo

Cyrus

OdgovorNapisal/-a Cyrus » Sr Feb 11, 2004 10:11 am

Ja, imaš prav, le digitalca moram zakurblat. Imam občutek, da so se mojstri v Gorici - od tam je doma moj GR - kar potrudili. Samo še ciklon moram dodati na vrh. Foto v kratkem.
Kako kaj Jeep-Niva. Me že zelo firbec matra?
2 Samo: sem vrtal luknje v pločevino. Če nimaš krone, potem začrtaš predvideno luknjo, z majhnim svedrom po obodu navrtaš luknjice, odstraniš "krog" in fino pobrusiš odprtino. Na robove natakneš primeren u profil - guma, neopren, PE- in vstaviš cev. Voila!
Pozdrav Cyrus :twisted:

Uporabniški avatar
vigadu
No. 1

OdgovorNapisal/-a vigadu » Sr Feb 11, 2004 10:17 am

Ok, če mislim, da obstajajo bolj kvalificirani za vrtanje lukenj v pleh ampak, lahko ti povem kako se sam tega lotevam amatersko. Če je pleh tanek, imaš eno orodje kjer imaš na sredi sveder okrog pa teče rezilo, ki ga nastaviš na ustrezen radij. S tem se da tanek pleh lepo odrezati z malo ročne spretnosti. Če je pleh debelejši pa narišeš krog, in z malim svedrom vrtaš po krogu okrog in okrog, nastalo luknjo pa obdelaš z okroglo pilo.

Uporabniški avatar
vigadu
No. 1

OdgovorNapisal/-a vigadu » Sr Feb 11, 2004 10:21 am

Cyrus, Jeep/Niva se že vozi, samo testno. Manjkajo še razni deli, kot so sedeži ipd. Ampak osnovne stvari so na mestu. Zdaj pa zgleda, da bo uspelo še letos. :roll:

Uporabniški avatar
Samo
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Samo » Sr Feb 11, 2004 10:22 am

Tista varianta z rezilom se sliši zelo lepo, a žal "užge" le na povsem ravnih površinah (jaz imam pa blatnike zaobljene). Vrtanje veliko lukejn z vrtalnim strojem pa bo 100% pomenilo, da po pločevina okrog luknje kriva... :(

Cyrus

OdgovorNapisal/-a Cyrus » Sr Feb 11, 2004 10:24 am

Ne bo kriva. Občutek in malo opisne geometrije bosta obrodila lepe sadove. Pogumno v akcijo!
LP :twisted:

Uporabniški avatar
vigadu
No. 1

OdgovorNapisal/-a vigadu » Sr Feb 11, 2004 10:27 am

Ne bo. Vzameš 2-3 mm sveder (oster) in z malo občutka vrtaš. Sicer pa, ni ti žal vrtat v avto, v katerega jaz nikoli ne bi :wink:, skrbi te pa malo zvit pleh okrog luknje. :lol:

Uporabniški avatar
Samo
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Samo » Sr Feb 11, 2004 10:29 am

Ma ni to... ampak, če se že lotim dela, ja lahko narejeno tudi dobro, a ne? Da ne bom potem kot ta najhujši A je to mojster izpadel :)

Samo

Uporabniški avatar
vigadu
No. 1

OdgovorNapisal/-a vigadu » Sr Feb 11, 2004 10:31 am

He, he. Ti verjetno moje Nive še nisi videl v živo kajne ? :wink: :lol:

Uporabniški avatar
Samo
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Samo » Sr Feb 11, 2004 10:34 am

Ne še :). A je tako hudo? ;)

Uporabniški avatar
vigadu
No. 1

OdgovorNapisal/-a vigadu » Sr Feb 11, 2004 10:37 am

Tako hudo ni. Ampak zvit pleh me je nehal skrbeti že zdavnaj. :wink:

Cyrus

OdgovorNapisal/-a Cyrus » Sr Feb 11, 2004 10:41 am

2 Samo: Najbrž je to tista trgovina o kateri pišeš - Agromehanika ali nekaj podobnega. Bi te pa res prosil, če mi sporočiš ali imajo ciklon in cca ceno. A je pomembna velikost? Moj GR je 2.8 turbo, cev pa je premera cca 80 mm.

Uporabniški avatar
Samo
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Samo » Sr Feb 11, 2004 10:46 am

No, s spodnje strani avta imam tudi jaz že kaj krivega pleha - še iz časov, ko še nisem imel lifta. Bom dal malo poglihat, pa pošvasat z ojačitvami (imajo tudi drugi lastniki Jimny-jev iste probleme, tako da se fotke rešitev najdejo na webu).

Uporabniški avatar
Samo
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Samo » Sr Feb 11, 2004 10:58 am

2 Cyrus: ne, trgovina, v katero hodim jaz, je Agroizbira, ki je v Kranju, Agromehanika pa je v Hrastju (malo ven iz Kranja). Glede na to, da imajo svojo proizvodnjo, pa da so bolj na vasi, je vprašanje, kako imajo kaj odprto pozno popoldne. Bom povprašal danes, če prav ne verjamem, da imajo kakšen ciklon za Nissan-ov 2.8 TD :) - bom kar za 80mm vprašal (jaz bom kupil 50mm - vsaj upam, da ga bom :) ). In kako, da se nisi odločil za nabavljanje materiala "od zgoraj navzdol"? Glede na to, kakšen ciklon dobiš, boš kasneje lažje nabavil cevi - se ti ne zdi?

Uporabniški avatar
Samo
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Samo » Sr Feb 11, 2004 11:22 am

Sem malo pretelefoniral: le v Agromehaniki jih imajo, pa ti nočejo nič kaj dosti povedat. Stanejo kakih 30 jurjev, pa si moraš priti kar tja pogledat, ker oni zate ne bodo nič merili po telefonu. :(
Razmišljam tudi o šnorklu brez ciklona.. Iz maščevanja... :)

Cyrus

OdgovorNapisal/-a Cyrus » Sr Feb 11, 2004 1:51 pm

Ja, vem, da bi bilo bolje od zgoraj navzdol, ampak sem avto že tak kupil - šnorkel, brez ciklona. Saj ciklon ni potreben za naše offe, zelo pa pomaga pri puščavskih razmerah. V Tuniziji sem po enem tednu preganjanja po sipinah dvakrat spreznil recimo po 1 dcl peska.
Če odkriješ kašen ciklon s premerom več kot 50 mm, bi bilo super. Jaz pa pogledam malo za cene v Italiji-na www.

Uporabniški avatar
Ludwig
Kraj: Moravče
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ludwig » Sr Feb 11, 2004 1:55 pm

Glede na to kako majhen je jimny in kje se ti misliš voziti s tem čudom od snorkla, bi jaz začel razmišljat tudi o periskopu.
God shave the queen...

Uporabniški avatar
Samo
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Samo » Sr Feb 11, 2004 1:58 pm

Periskop? Zakaj pa ne? :))

2 Cyrus:
Pa je imel ta avto:
- šnorkel s ciklonom (najbrž ne)
- šnorkl brez ciklona (še vedno bolje, kot nič)
- le serijski airbox
?

Cyrus

OdgovorNapisal/-a Cyrus » Sr Feb 11, 2004 2:19 pm

Šnorkel s ciklonom in iz posodice ciklona sem otresal pesek, ki bi sicer končal v zračnem filtru. Saj najbrž ne bi bilo nič hujšega, vendar je pesek bolje ustaviti prej, že tako prehitro zaide kam kjer povzroča težave.
Cene ciklonov: EUROFOURWHELLER mali 93€, veliki 187€, Taubenreuther veliki 3" priključek 124€ toliko zaenkrat za orientacijo.

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov