Vitara & sneg

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
markman

Vitara & sneg

OdgovorNapisal/-a markman » Pe Jan 02, 2009 8:56 pm

Danes sem se peljal po zglajenem snegu s "pravim terencem" (šasija, 4x4, reduktor, gume BFG MT) to naj bi bila Vitara. :wink: Z vklopljenim 2WD sem se peljal pardon vrtel kot balerina na ledu. :lol: Z vklopljenim 4WD pa je bilo malce bolje. Menim pa, da te gume sploh niso primerne za zglajen sneg in moraš voziti kot po jajcih in imeti pripravljene izletne cone ob cesti. :shock: Da pa podkrepim trditev, da se da veliko udobneje in hitreje peljati z navadnim osebnim avtom, sem se po isti cesti peljal z VW golfom (Vredstein zimske gume, motor 2.8 i, V6, 205 PS, 4 motion, ASR, ESP). Razlika kot noč in dan. Peljal sem se po zasneženi zglajeni cesti kot z gokartom po suhem asfaltu. :aplavz: Ugotovil sem, da ta terenec res ni tako vsemogočen, so omejitve. :pomiluje_ga:
LP

Uporabniški avatar
Ipsilon
Kraj: Tolmin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ipsilon » Pe Jan 02, 2009 9:35 pm

Privošči vitari zimske gume, pa zna biti tvoja zgodba drugačna :wink:

joze1308
Kraj: Mirna Peč

OdgovorNapisal/-a joze1308 » Pe Jan 02, 2009 9:40 pm

Živjo,

bo že držal da so gume pomembne podobno izkušnjo se tudo jaz imel le da je bila še žena zraven. Sedaj jo nikoli več ne spravim v terenca.

Lp ZAjc

SpaceOne

OdgovorNapisal/-a SpaceOne » Pe Jan 02, 2009 9:47 pm

Hehe, iste gume na ferozi, zbit sneh na cesti, bilo je celo že malo kopno. Za probo sem sred hriba obstal in želel speljat. Nikamor ni šlo, samo nazaj :). Res pa je, da so gume "malo" starejšega dota.
Pa ni pomagalo ne 4x4, ne reduktor. Seveda, v globokem snegu je zgodba malo drugačna.

Uporabniški avatar
GPW1942
Kraj: Brezovica

Re: Vitara & sneg

OdgovorNapisal/-a GPW1942 » Pe Jan 02, 2009 10:20 pm

markman napisal/-a:z VW golfom (Vredstein zimske gume, motor 2.8 i, V6, 205 PS, 4 motion, ASR, ESP). Razlika kot noč in dan. Peljal sem se po zasneženi zglajeni cesti kot z gokartom po suhem asfaltu. :aplavz: Ugotovil sem, da ta terenec res ni tako vsemogočen, so omejitve. :pomiluje_ga:
LP

Da, da,... golf je le golf.... :stari_pridiga: :stari_pridiga: :stari_pridiga: :stari_pridiga: :stari_pridiga: :stari_pridiga: )
spljoh ne vem, zakaj ljudje kupujejo drug avto kot golf motor 2.8 i, V6, 205 PS, 4 motion, ASR, ESP v SLO!?
Če bi mel na tem foljcvagnu take sekret gume, se ravno tako nebi premaknil z mesta.
Sicer sem 100.00% zapriseženi folcvagen uberDasAutoWagen fan, vendar moram biti objektiven. Lani sem videl Đip tuareg, kako je ostal nemočen na blatnem kolovozu :pomiluje_ga: , imel je letne gume. Sekret Reno Kangoo 2wd pa ga je obvozil po blatni nivi ter s tem vsaj za mene žal :cry: podrl mit o superiornosti germanske avtoindustrije, katera v SLO bazira na tradiciji TAS Sarajevo. :wink:
:stari_pridiga: :stari_pridiga: :stari_pridiga: :stari_pridiga: :stari_pridiga: :stari_pridiga: :stari_pridiga:

Uporabniški avatar
_Grega_
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a _Grega_ » So Jan 03, 2009 5:12 pm

Gume so najpomembnejše pri vožnji po vseh podlagah, tako je tudi pri snegu. Za sneg moreš pač imet gume za sneg in je avto takoj dosti bolj vodljiv.
Povem ti lahko iz prve roke, sem bil zdej 4 dni na snegu z mojim Wranglerjem in BFGoodrich AT gumami; sicer gre po snegu kamor želiš je pa res, da bi z zimskimi gumami šlo dost boljše. Meni osebno je všeč če malo drsi in zanaša (seveda počasi) :)

Uporabniški avatar
Huligan
Kraj: Kostanjevica na Krki

OdgovorNapisal/-a Huligan » So Jan 03, 2009 6:11 pm

vrjetno bom dobil plaz kritik a gume BFG MT niso nevem kaj za v sneg ,ker nimajo lamel, vsaka česka stomilka ki ima lamele pleza bolje po snegu pa tudi ustavi se bolse. pa tut malatestine,kobra take in drugacne ribje ali ne vem se kaksen hudic niso buhvedkaj za zimske razmere. :ne_ne_ne:
BOLJŠ IZ ŠIHTA SKREGAN KOT ZMATRAN.

Uporabniški avatar
Bizzy
Kraj: Litija
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Bizzy » So Jan 03, 2009 9:15 pm

Zdravo,

zelo enostavno. kaj pomeni MT? Mud terrain. Lahko to prevedemo v zimska guma? Najverjetneje ne.

LP Bizzy
I tried being normal once..... I didn't like it!

markman

OdgovorNapisal/-a markman » So Jan 03, 2009 10:14 pm

Kot je napisano že zgoraj, Vitaro mi je nekajkrat rahlo odneslo (zadnji konec) in se žena nikoli več ne vsede v to vozilo. Je pa nekaj očitno, da za varno in udobno vožnjo potrebuješ za terenca tri komplete gum-letne, zimske in MT za off road. Moram pa zelo pohvaliti gume BFG MT , ki jih uporabljam na terenu, blatu, tudi ko vlečem prikolico. Saj spodrsava po blatu, ampak se gume same neverjetno hitro čistijo.

Uporabniški avatar
Tono
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a Tono » Ne Jan 04, 2009 12:52 am

Na Pinzgauerju imam nove BFG MT 235/85-16. Po snegu še kar dobro gredo, je pa res, da kakšnih drugih, razen trofejnih JNA v kombinaciji Tigar/BF-Goodrich/Semperit/Maloya še nisem sprobal. No, opisana kombinacija je bila že na suhi cesti dokaj, hmmm, recimo nevarna?

No, še ena opomba: BFG MT po cesti tako svinjsko pobirajo kamenje (sekanec) ter ga mečejo v karoserijo oz. blatnike, da misliš, da po tebi strelja pešadijski bataljon. Bom moral blatnike stapecirat :)

Ziher bi bile prave zimske boljše za na zglajeni sneg, ampak, saj bo zime kmalu konec, ne?

Lp s Ptuja,

Tono
Moje vozilo: Steyr-Puch Pinzgauer 710M, l. 1976, ex. JLA

sportage
Kraj: posočje

OdgovorNapisal/-a sportage » Ne Jan 04, 2009 10:00 am

Kleno napisal/-a:Glede pomembnosti gum, pa lahko povem še to, da sem videl Tuarega z zlizanimi cestnimi letnimi gumami - že kot nove niso imele grobega profila, možakar pa ga je imel max. 2mm. Pa se je zavidljivo v redu vozil po snegu - sigurno bolje kot kakšen 2x2 s superduper zimskimi gumami (15-20 cm snega).
Človek ne verva, če ne vidi na lastne oči, kaj vse je zmožna elektronika. No, res pa je, da se mu je pri zadnji oviri po 20-tih minutah kar fino kadilo iz zavor.

Kateri avto pa je 2x2?

yimmy
Kraj: N 45°34.467` E 14°12.513`

OdgovorNapisal/-a yimmy » Ne Jan 04, 2009 11:33 am

hehehe
mal smešna debata :twisted:

1.ne moreš primirjat 2 različna avta
2.že vrabci čivkajo da MT niso za v sneg, ampak so "namenjene" za v blato
3.če pa je zaledenela podlaga tako da se avto ne bo usaj malo udrl v podlago bo usaka tudi zimska guma usaj malo zdrsavala.

jest imam AT ravno iz tega razloga. lahko pa povem da sm vozu za vitaro z AT ki je ostala v zametu, jest pa sm s pajerotam pršov čez brez problema
(vem da se avta ne morta primirjat) ampak pojmojem je tukaj odvisono od gum.
ta teden pa so imeli pri nas poledico in vkljub 4x4 me je v ovinkih malo zanašalo

Uporabniški avatar
šejk
Kraj: Mirna Peč

OdgovorNapisal/-a šejk » Ne Jan 04, 2009 1:41 pm

:twisted: logično, da bo drselo po zglajenem snegu pa ni nujno da so gume samo za blato tut 50/50 gume drsijo pa traktor tut, če boš šel pa po bankini pa lahko mal gume spustiš pa, če maš zaporo difa boš pa prplezal kamor hočeš. Guma ki nima lamel ni bla še nikol za led, je pa ne boš zlepa znucal medtem, ko boš kake m+s hitro zrediral, boš pa jamral, ko v blatu ne boš nikamor pršel, zato če maš dost ceste in zbitga snega, nabav še 4 felne in zimske gume :wink:

Uporabniški avatar
GB
Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a GB » Ne Jan 04, 2009 1:57 pm

šejk napisal/-a:nabav še 4 felne in zimske gume :wink:

Se čisto strinjam ,če želiš brez skrbi voziti po snegu in ledu so primerne edino zimske gume tudi AT se ne odnesejo niti približno tako dobro razen ,ko jim spustiš pritisk na 1bar.30.12 ,ko smo bili na Menini sem na Patrolu z AT gumami in 2 bari imel velike težave :jako_jezen: ,ko sem gume spustil na 1bar sem se peljal skoraj brez problemov :plese: ,lani na starem Patrolu sem imel zimske gume Nokian :skace_od_srece: in vam povem,da v mojih 20 letih off roada še boljše in brezhibne vožnje po snegu nisem imel .

LP,
B

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Ne Jan 04, 2009 2:57 pm

šejk napisal/-a:Guma ki nima lamel ni bla še nikol za led

Tudi guma z lamelami ni bila še nobena za led!!! Za led so gume z žebljički, al pa ketne(ampak te na ledu tut ne pomagajo dost)!

Uporabniški avatar
jereb
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Ne Jan 04, 2009 7:21 pm

Tudi z lamelami niso vse dobre. Continentalke, katere so orginal na navarah niso za nikamor, ne za na sneg, ne za na mokroto, da zglajenega snega niti ne omenjam.
LP by Jereb

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost