Vleka prikolice

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
Uporabniški avatar
Zrimc janez
Kraj: kr nek

Vleka prikolice

OdgovorNapisal/-a Zrimc janez » To Feb 27, 2007 5:21 pm

Imam eno vprašanje ,če se gdo spozna na te zadeve :oops:

Kolikšno težo lahko pelješ z prikolico (Navadna ali pa za avtovleko )
Če ima avto 1750 kg

1-dolžino
2-težo
3-katera kategorija je potrebna za vožnjo

Za odgovore se vnaprej zahvaljujem :D

LP Janez

Uporabniški avatar
Sven
Kraj: wajdušna
Kontakt:

Re: Vleka prikolice

OdgovorNapisal/-a Sven » To Feb 27, 2007 6:46 pm

Zrimc janez napisal/-a:Imam eno vprašanje ,če se gdo spozna na te zadeve :oops:

Če ima avto 1750 kg

1-dolžino
2-težo

LP Janez

če pelješ avto na prikolici, moraš met izpit za tovornjak ali mogoče celo za tovornjak z prikolico. za tovornjak sigurno
TUDI NA FB>>>KLIK

Uporabniški avatar
Nebivedu

Re: Vleka prikolice

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » To Feb 27, 2007 7:05 pm

Sven napisal/-a:
Zrimc janez napisal/-a:Imam eno vprašanje ,če se gdo spozna na te zadeve :oops:

Če ima avto 1750 kg

1-dolžino
2-težo

LP Janez

če pelješ avto na prikolici, moraš met izpit za tovornjak ali mogoče celo za tovornjak z prikolico. za tovornjak sigurno

Za vleko prikolice z nosilnostjo nad 750kg rabiš EkB kategorijo. Še vseeno pa je skupna omejitev 3500kg, kar pomeni da avto, prikolica in tovor ne smejo presegati 3500kg. Za več rabiš višjo kategorijo izpita.

Že nekaj časa pa se pripravlja zakon, kjer bo ta omejitev zvišana na 7500kg in to bo možno voziti z B kategorijo. Torej unimogi in podobne majhne zverine za katere si sedaj rabil C bodo potem vozni z B kategorijo.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
vigadu
No. 1

OdgovorNapisal/-a vigadu » To Feb 27, 2007 7:15 pm

Kot pogosto Nebivedu spet govoriš neumnosti. Hiter pogled na
ponudbo avtošol da naslednji citat:

EkB kategorijo se opravlja v primeru:
- če je vaša prikolica težja od vašega avtomobila;
- če NDM (največja dovoljena masa) vlečnega (avto) in vlečenega (prikolica) vozila presega 3.500 Kg.
The price of freedom is responsibility, but it's a bargain, because freedom is priceless. ~ Hugh Downs

Uporabniški avatar
jereb
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Sr Feb 28, 2007 12:06 am

Nebivedu ima glede skupne mase 3500 kg prav, če je višja moraš imeti C E (vsaj tako so me pred kratkim poučili). Moti se pa glede večanje skune mase B kategorije. Ta naj bi znašala 4500kg in ne 7500kg, to pa naj bi povečali zaradi vse težjih avtodomov.
Zrimc Janez:
Koliko težko prikolico lahko vlečeš imaš v homologaciji avtomobila in to ne smeš presegati, pa, če maš bilo katero kategorijo!
Dolžina prikolice je lahko največ 12m, skupna dolžina z avtom pa 24m.
LP by Jereb

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Sr Feb 28, 2007 7:00 am

Pri 7500 kg se nisem motil - v pripravi je zakon, ki naj bi omogočil vožnjo tovornjakov do 7500kg z B kategorijo.

Vigadu, na tečaju za EkB so me podučili da če imaš EkB da je vseeno skupna masa 3500kg, če je več, moraš imeti C ali E.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
Sven
Kraj: wajdušna
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Sven » Sr Feb 28, 2007 8:54 am

a lahko en pove kaj je " EkB"?
LP
TUDI NA FB>>>KLIK

Uporabniški avatar
vigadu
No. 1

OdgovorNapisal/-a vigadu » Sr Feb 28, 2007 9:30 am

Jereb - ni res, ce meni ne verjames - tu imas citat s tecajcpp.com :
F.A.Q.0017
Vprašanje: Zanima me ali bo potrebno imeti tudi po vstopu v eu izpit za EkB kategorijo za prevoz težjega priklopnika? Zanima pa me tudi do kakšne skupne teže vozil lahko vozim ko naredim izpit EkB kategorije?
Odgovor na vprašanje: Tudi v novem vozniškem dovoljenju obstaja kategorija EkB. Skupna masa priklopnika z zavoro lahko presega skupno maso vlečnega vozila za najvec 50%. Največja dovoljena masa za kategorijo B pa ne sme presegati 3500kg. 3500+(3500+3500/2)=8750.

Nebivedu:

Vigadu, na tečaju za EkB so me podučili da če imaš EkB da je vseeno skupna masa 3500kg, če je več, moraš imeti C ali E.

Pa ne za avto + prikolico. To velja za navaden B in samo za vlecno vozilo. Verjetno si malo dremal, ko so ti to povedali.
The price of freedom is responsibility, but it's a bargain, because freedom is priceless. ~ Hugh Downs

Uporabniški avatar
andsuzuki
Kraj: Banjška planota, Goriška

OdgovorNapisal/-a andsuzuki » Sr Feb 28, 2007 10:11 am

Sven napisal/-a:a lahko en pove kaj je " EkB"?
LP

EkB je osebni avto+ priklopnik
http://www.avtosolaferdo.si/EkB_kategorija.php
Kdor dela, greši, reče petelin in zleze z race
Lp Andrej

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Sr Feb 28, 2007 11:41 am

Ma tole si očitno vsak po svoje razlaga.

Vozniško dovoljenje EkB kategorije je obvezno:
- ko je prikolica težja od avtomobila,
- ko NMD (največja dovoljena masa) vlečnega in vlečenega vozila presega 3.500 kg.

A to pomen da jst lahko z b kategorijo in s 1200kg težkim avtom vlečem 1000kg prikolco in na njej avto s 1200kg? Skupna teža je 3400kg, kar je manj od najvišje dovoljene in prikolica je lažja od avta?
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
vigadu
No. 1

OdgovorNapisal/-a vigadu » Sr Feb 28, 2007 11:49 am

Nebivedu - jaz ti bom zacel racunati tolmacenje.

Ti si navedel samo omejitve za EkB. Poglej si omejitve vleke za
B in bos videl, da tvoj primer ne gre (brez kazni seveda).

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Sr Feb 28, 2007 12:16 pm

vigadu napisal/-a:Nebivedu - jaz ti bom zacel racunati tolmacenje.

Ti si navedel samo omejitve za EkB. Poglej si omejitve vleke za
B in bos videl, da tvoj primer ne gre (brez kazni seveda).

Kolikor vem, je dovoljeno z B vlečt samo prikolco z nosilnostjo do 750kg brez zavore in , zato pa sem napisal tisto prej.

Kaj pravi zakon?

Tiste prikolice, ki jih lahko vlečemo z vozniškim dovoljenjem "B" kategorije in nimajo prednje osi, opredeljuje ZVCP kot polpriklopnike. Kadar gre za največjo dovoljeno maso do 750 kilogramov, govorimo o lahkem priklopniku. Ta ponavadi nima lastnega zavornega sistema, v prometu pa mora biti označen s ponovljeno registrsko tablico vlečnega avta. Največja dovoljena hitrost skupine vozil (to je vlečno in vlečeno vozilo) je 80 km/h, pri tem pa posebej poudarjamo, da tako velja tudi na avtocestah.

Kdaj B in kdaj B+E?

Izraz največja dovoljena masa skupine vozil pomeni seštevek mase vlečnega in vlečenega vozila ter njunih nosilnosti. Kadar ta presega 3500 kg, mora imeti voznik vozniško dovoljenje kategorije B+E. Enako velja tudi, kadar je največja dovoljena masa priklopnega vozila večja od mase vlečnega vozila.

- Osebni avtomobil NDM 2.500 kg + lahki priklopnik NDM 750 kg = 3250 kg = kategorija B;
- Osebni avtomobil NDM 3.000 kg + lahki priklopnik NDM 750 kg = 3750 kg = kategorija B+E;
- Osebni avtomobil NDM 3.000 kg + lahki priklopnik NDM 450 kg = 3450 kg = kategorija B;
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
Rafter
Upravnik
Kraj: Southern District of Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Sr Feb 28, 2007 11:00 pm

Mešate jabolka, hruške in orehe. Najbolj verodostojna razlaga se mi zdi tista od Vigaduja.

Samo za intermezzo: Naš Fiat Ducato (2,5 TDi) ima NDM 2740 kg, tako da tudi z lahkim priklopnikom 750 kg ne pademo v EkB (in pravzaprav se lahki priklopnik niti ne šteje v NDM skupine vozil).
Se pravi, da tudi če bi imel vlečno vozilo z NDM 3490 kg, lahko B.P. vlečem katerikoli lahki priklopnik z B kategorijo. Poudarek na LAHKI PRIKLOPNIK!
Na CZ imamo namreč tudi prikolice NDM 750 kg, ki imajo LASTNO reg. tablico in NDM prav tako 750 kg in z našim kombijem jo lahko vlečem z B kat., ker masa skupine vozil ne presega 3,5t (2740kg + 750kg = 3490kg). Z novim Ducatom, ki ima NDM 2800 kg, pa LAHKI priklopnik lahko peljem, ker se ne šteje v NDM skupine vozil, one prikolice z lastno tablico, ki NI lahki priklopnik, pa samo z B ne bi smel.

Glede izpita EkB pa se stvari spremenijo.

Tukaj bom oporekal razlagi Nebiveduja, ki citira:

Kdaj B in kdaj B+E?

Izraz največja dovoljena masa skupine vozil pomeni seštevek mase vlečnega in vlečenega vozila ter njunih nosilnosti. Kadar ta presega 3500 kg, mora imeti voznik vozniško dovoljenje kategorije B+E. Enako velja tudi, kadar je največja dovoljena masa priklopnega vozila večja od mase vlečnega vozila.

- Osebni avtomobil NDM 2.500 kg + lahki priklopnik NDM 750 kg = 3250 kg = kategorija B;
- Osebni avtomobil NDM 3.000 kg + lahki priklopnik NDM 750 kg = 3750 kg = kategorija B+E;
- Osebni avtomobil NDM 3.000 kg + lahki priklopnik NDM 450 kg = 3450 kg = kategorija B;

ker trdim, da lahko drugo opcijo vseeno voziš samo z B kategorijo - NDM lahkega priklopnika se namreč ne šteje v NDM skupine vozil.

Če pa bi recimo z mojim kombijem želel vleči dvotonsko prikolico (se pravi NDM 2t, ne teža prikolice 2t), pa seveda potrebujem EkB. Pravzaprav lahko z EkB peljem tudi kompozicijo, sestavljeno iz 2740 kg vlečnega vozila ter 1,5x 2740kg vlečenega vozila, kar znese kompozicija 6850kg. Oziroma če bi imel 3450kg NDM vlečenega vozila, bi po tem izračunu lahko vlekel kompozicijo 8625kg, a mislim, da je vse skupaj omejeno na 7,500 kg, kar se mi zdi popolnoma smiselno. Na prikolici, ki ima NDM 2 toni, lahko namreč B.P pelješ vsako osebno vozilo in tudi marsikaterega terenca (suha prikolica ima okrog 500 kg).

To je moje mnenje in mislim, da nisem preveč mimo pihnil.

LP, R.
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Če Mar 01, 2007 8:55 am

Jst sem samo citiral tisto kar so napisali v prometni svetovalnici na http://www.varnostvprometu.org/.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
Korando
Kraj: Trebnje

OdgovorNapisal/-a Korando » Če Mar 01, 2007 12:55 pm

Jaz pa imam eno izkušnjo z terena, ko nas je ustavil policaj.

Zadevo je bila takale:
Vlečno vozilo je tehtalo 1800 kg, v avtu tri osebe po cca 90 kg, prikolica 500 kg (registrirana za 2100kg), na njej pa avto težak po prometni 900 kg.

= 1800 + 270 + 500 + 900 = 3470 kg

Avto je težji od prikolice z tovorom, zato ne rabiš E k B.
Skupna teža je manj kot 3500 kg, zato ne rabiš E k B.

Šofer je imel samo B in policaj nas je po detalnjem pregledu vseh prometnih dovoljen in 10 minutnem računanju spustil naprej.

Alex
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a Alex » Če Mar 01, 2007 1:34 pm

Korando a ves zakaj se je to zgodilo????

Zato ker na vaso sreco policist, ki vas je ustavil ni razločil med dejansko težo in NDM.

Vsakemu prevoznemu sredstvu piše v homologaciji skupna NDM to je NDM vlečnega vozila +NDM priklopnega vozila.
Ce je NDM vlečnega vozila + NDM priklopnega vozila ki ga vleces za seboj večja od 3500 Kg Potrebuješ EkB oziroma E drugače si v prekršku pa tudi če imaš prazno prikolico

Recimo da za seboj vlečeš prazno priklopno vozilo katerega NDM presega NDM priklopnega vozila, ki je vpisana v homologaciji si v prekršku.

Očitno pa gre to pri lahkih priklopnikih drugače.

Če nimaš homologacije poglej pod pokrov motorja in najdi tablico na kateri mora vse to pisati
Where is will there is a way!

Uporabniški avatar
Korando
Kraj: Trebnje

OdgovorNapisal/-a Korando » Pe Mar 02, 2007 9:26 am

Alex, se strinjam s tabo. Šofer naše kompozicije bi rabil vsaj E k B.

Ampak, ker je bil policaj normalen je zadeva stekla brez posledic.

Uporabniški avatar
Filko
Kraj: Nazarje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Filko » To Mar 06, 2007 1:07 pm

A mogoče kdo bolj natančno ve, kdaj bi naj ta zakon, ki povečuje NDM na 4500kg stopil v veljavo?
Extremely anti diesel guy
It's better been judged by 12 then carried by 6.

Uporabniški avatar
Ludwig
Kraj: Moravče
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ludwig » To Mar 06, 2007 8:51 pm

Mislim da boš prej prišel na svoj račun če greš delat izpit za lokomotivo :wink:
God shave the queen...

Uporabniški avatar
jereb
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » To Mar 06, 2007 10:04 pm

Filko napisal/-a:A mogoče kdo bolj natančno ve, kdaj bi naj ta zakon, ki povečuje NDM na 4500kg stopil v veljavo?

Mislim, da še bog ne ve :!:

Sem se še enkrat pozanimal za vleko prikolice.
Vigadu imel si prav glede NDM 3500kg (nisem ravno dremal, mal sem pa narobe zastopu) :roll: .
Zadeva je sledeča:
Z B kategorijo lahko voziš priklopnik do iste NDM kot je vlečno vozilo, če NDM presega samo za 1 kg, potrebuješ BkE.
Z 3500kg težkim vozilom lahko vlečeš lahki priklopnik(750 NDM) z B kategorijo.
V nobenem primeru ne smeš vleči priklopnik z večjo NDM, kot je to napisano v homologaciji vozila.
Z B kategorijo ne smeš vleči prazne prikolice, če ima ta večjo NDM od teže vozila ali če ima prikolica svojo registracijo.

NDM- največja dovoljena masa vozila (to določi proizvajalec in je teža vozila+tovor).
LP by Jereb

miha 1
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a miha 1 » Ne Mar 18, 2007 4:09 pm

Ena uporabna stran s tovrstno tematiko:

http://www.tecajcpp.com/cpp/vleka.php

Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov