Diesel motor na jedilno olje - vojna proti naftni industriji

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Ne Nov 18, 2007 9:29 pm

@lenin: firma v SLO, ki bi to počela? Prej se vsi po glav praskajo in sprašujejo če to sploh laufa. Problem je tudi, da uradno rastlinskega olja za pogonske namene v SLO sploh ni za dobit. En (daljni) znanec rihta papirje, da bi lahko zbiral odpadno olje, da bi ga uporabil v pogonske namene, pa je ne vem koliko mesecev že minilo in se gore papirja že vložilo, pa še sedaj nima dovoljenja.

@Slayer: Lahko da bo lepše tekel na olje. Da naša (Petrolova) goriva niso najboljša je na splošno znano.

@pimi: najbolj optimalno je še zmeraj, da zmešaš najprej v kanistru, pa potem not zliješ. Če je olje hladno, se ne zmeša rado z dizlom. Kar se pa razmerja tiče je pa težko povedati. Najbolje je, da sam sprobaš in postopoma dviguješ delež olja.

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Ne Nov 18, 2007 10:08 pm

Kje pa kej kupavate zdaj novo olje?

Ze dolgo ga nisem, pa sem bil v eurospinu vceraj in ugotovil, da so dvignili ceno prakticno na nivo nafte. :oops:

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Po Nov 19, 2007 1:06 pm

Pimi, glede na prebrano na fmso forumu, jaz nebi z lucas in cav pumpami ekspirimentiral, še biodizel odsvetujejo.
Še na nafto crkujejo.
Glede mešanja poišči kakšno stran ali dve nazaj en moj link, je bilo vse s slikami prikazano. Povzetek: mešaj zunaj v kangli.

ALEŠ, Fisher: nekaj glede štelanja količine goriva na linijski pumpi:
http://f23.parsimony.net/forum49387/messages/348956.htm

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Po Nov 19, 2007 9:51 pm

Moram pogledat, po čem ga v Lidlu imajo. Žal mi je, da nisem začetk septembra še nekaj zaloge nakupil, ko so ga še imeli po 59 centov liter. Sicer pa še imam zaloge za nekaj mesecev. Ja, bo treba star olje začet zbirat... :?

lenin

OdgovorNapisal/-a lenin » To Nov 20, 2007 7:53 pm

po vsem prebranem sm prišel do sklepa da dokler bom vozu dci cliota letnik 2005 nam mogu nč predelvt na olje...:( če se motm me popravte.. kako pa ugotoviš kako bosh pumpo ma avto?
ole pa men ne dela problemov k sm kuhar:) tko da ga mam kr v izobilju:)
ga ponucam pol pr motorki za ketno mazat..:) pa se še kr obnese mal po krompirju diši k žagaš:P

HANZ

OdgovorNapisal/-a HANZ » Sr Nov 21, 2007 2:25 pm

Lenin: ne ga srat z oljem v dci motorju, sploh pa ne pri nizkih temperaturah!
Tvoj avto sploh nima bosch pumpe ampak ima samo druk pumpo oz. pumpo ki ti ustvarja stalen tlak da se lahko nafta vbrizgava v cilinder. Količino nafte in pa čas vbrizga določa računalnik prek injektorjev-šob. Po vsej verjetnosti imaš vbrizgovalen sistem od DELPHI-ja, saj Renault ne sodeluje toliko z Bosch-em. Je pa že splošno znano ,da so so ti sistemi zelo občutljivi na slabo nafto, ker jih je že ogromno crknl.
Moj nasvet: kupi si VW al pa Mercedes oz. vsak diesel avto z Bosch-evo rotacijsko ali linijsko črpalko. Večina vseh teh avtomobilov je narejena pred letom 1998.

lenin

OdgovorNapisal/-a lenin » Sr Nov 21, 2007 7:11 pm

uh a pol tud 2tank sistem ne pride v poštev...:(
jah bo treba kakšnga volvota kupt pa bo:) tankal bomo pa na šihtu namest v fritezo bo šu olje v tank:) he hehe sm do takt bo še dost olja šlo u pm:)

lenin

OdgovorNapisal/-a lenin » Sr Nov 21, 2007 7:12 pm

a drgač že kdo pogruntu kako do pocen nafte? neki sm slišu da od kakšnga avtoprevoznika sm noben noče nč slišat:(

HANZ

OdgovorNapisal/-a HANZ » Sr Nov 21, 2007 8:53 pm

Olja ne zlivaj v kanal! Raje ga prefiltrijaj in ga porabi vsaj za ogrevanje primešanega v kurilno olje. Energija je z dneva v dan dražja tako da se jo ne sme stran metat.

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Sr Nov 21, 2007 11:33 pm

Sem danes mal gledat šel, po čem imajo kaj olje v štacunah: lidl ima po 96 centov/l v treh in pet litrskih plastenkah, hofer po 95 centov v dvolitrskih plastenkah.

lenin

OdgovorNapisal/-a lenin » Če Nov 22, 2007 6:55 pm

aja fantje obvestilo za vs:) baje bo šu olje spet gor.... vsaj ns so dobavitelji obvestil o tem... če vm je kj v pomoč...

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Če Nov 22, 2007 8:09 pm

:(

Tko ko gre nafta gor, je bilo samo vprašanje časa.

imilet1

OdgovorNapisal/-a imilet1 » Pe Nov 23, 2007 6:53 pm

en problem se mi je pojavil in sicer: imam 2 tank sistem v katerem je vedno 10L nafte poleg namrec na cisto olje mi potresava v prostem teku-jebe ga elektronika....
problem je sledec: ko npr. pospesim v drugi v visje obrate mi motor dobesedno zamori-ne vlece.Isto je npr. v 5. prestavi ko zelim pospesiti npr. iz 80 na 100.Motor ne vlece-zgublja moc.Filter je nov-olje prefiltrirano na 10 mikronov.Vse je ogrevano-filtri,imam izmenjevalec,edino rezervoarja nimam ogrevanega...
Ali je mogoce mozno da ne vlece ker je olje v rezervarju hladno in pregosto in se ne uspe v filtru tako hitro ogreti,namrec verjetno je pretok kar velik in temu posledicno tudi cukne,zgublja moc...

Kaksne filtre mate za olje-ali je od navadnega golfa 2 dizla al mate kake druge?(tisti ki imate 2 tank)
Gre za opel omega 2,5 tds bmw motor 6 cilindrov

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » So Nov 24, 2007 11:10 am

Hej, tle je slika moje pumpe. Mogoce kdo ve kaj je tisti vijak, kjer je crka J?

Na levi strani slike se nahaja.

Pa se eno vprasanje. Tam pri izmenjevalcu je videt da mi pusca voda, nikakor ne znam zatesnit. Zdaj mam na navoje in bakreno podlozko. A se da na kaksen nacin zavarit gor tiste nastavke, kamor pol cev prikljucim al kej naj nardim. Pocas ze obupujem. Vsaj videt je da tam pusca.
Sej polet ni problem, sam zdej pozim antifriz kupvat pa ni lih zastojn.

Originalni izmenjevalec je sel pa v franze - beri je zacela puscati nafta/olje - zato sem ga vrgu ven, bypass za vodo naredu in direkt nafto mim njega spelju. Nov je skoraj 100 eur. Je sploh vredno? Ker itak ni bogvekaj za rect. Sej se ga vidi na sliki, tisti del spodaj, k ma dva frej prikljucka.

Tle je pa slikca.

Slika

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Po Nov 26, 2007 2:17 am

Imilet: ti odgovarjam kar tule:

mogoce ves kaj bi bilo ce bi olje takoj segrel in ga filtriral-se pravi brez cakanja da se vsedejo mascobe na dno?
Bi to slo ali bi se vse skupaj zabasalo v filtru??

Odvisno je od tega, kaj bi rad sfiltriral. :lol:

Če nočeš imet zraven gostih maščob, potem tvoja ideja ne gre.

Ali boš vozil tudi na goste maščobe, je pa tvoja odločitev.

Če ga greješ na ca 50 stopinj, je tekoč kot voda. :)
S časom pa se tudi svinjarija usede, torej ti filter dlje zdrži.
---

Men se zdi bolj smiselno filtrirat na 1 mikron, potem si lahko prepričan, da ti filtra v avtu ne bo zabijalo.
O t.i. vw filtru, ki ima spodaj plastičen izpust za vodo, nočem več slišat. Mi je spodaj vleklo luft, sem ga vrgel ven. Enako na bratovi Octaviji. Ali sva imela smolo s slabimi filtri, ne vem.

Če se ti olje skozi izmenjevalec ne segreje dovolj, da bi bilo v filtru vroče, potem je izmenjevalec vreden glih en k***, ali pa nimaš pravega pretoka vode.

Glede tvojega problema, a od začetka, ko pospešiš, normalno vleče, in šele čez nekaj časa neha? Potem zna bit z dovodom goriva problem. Če že takoj ne gre tako, kot je treba, potem po mojem to ni gorivo.

Fisher:
imaš pošten velik izmenjevalec :wink: , tak da se ne sekiraj, če nimaš tistega originalnega noter.
btw; kaj imaš ti avto za prat al za vozit? :wink: Nič mastna mašina?

btw: Xantia ima 40.ooo km na olje. :D

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Po Nov 26, 2007 7:55 am

Mašino sem res mal splaknu, ker je bla mastna tam kjer je puscalo olje. Ampak naceloma je ze tako cista. Ne vem.

Je pa res, da jaz motor vsaj enkrat na leto pri avto operem. Mi gre na k...raznorazen prah itd. Pa če maš kej za sraufat je tudi super da prej opereš, ce je full usrano, si pol bl cist in lazje je sraufat, kakor pa ce je vse mastno.

A glede na kilometre in leta je ta masina abnormalno cista tud brez pranja. Bou...mercedes pac ocitno. :lol:

imilet1

OdgovorNapisal/-a imilet1 » Po Nov 26, 2007 4:41 pm

ne ne, avto na nafto vlece normalno, na olje pa npr. v 5. prestavi cuka in zgublja moč...ker je takrat velik pretok nafte in mislim da je problem v rezervoarju namrec olje je pregosto in ne gre tako hitro po lajtngah-moje mnenje...

aja, kateri naftni filter naj vzamem brez izpusta od kerga avta mate??

lenin

OdgovorNapisal/-a lenin » Sr Nov 28, 2007 6:18 pm

uh a vi vsi sami predelal avtomobile al kako? a ga kdo dav v nemčijo predelat ? a kdo pozna koga k ma dci predelan? k sm neki zasledu da se jih da predelat... sm nemšk ne znam glih najbl ... :D

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Sr Nov 28, 2007 6:22 pm

V primerjavi z ostalimi projekti na enem drugem vozilu, je to bil hobby program za zivce razvredrit.

Ja sami ja. :oops:

lenin

OdgovorNapisal/-a lenin » Sr Nov 28, 2007 6:41 pm

in še zj ne vem kaj je bolš a nj se z renojevim dcijem jebem al nej raj avto zamenam?:)

Uporabniški avatar
Bizzy
Kraj: Litija
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Bizzy » Sr Nov 28, 2007 7:15 pm

Lenin,

in naj se še sam vključim v debato. Ali se morda lastniki Renaultovih 1.5 dCi motorjev ne hvalisajo s tem, da avto porabi 4 litre pinskega olja na 100 prevoženih kilometrov? Misliš avto predelati tako, da bo vračal denar ali kaj? Imaš morda namen uničit common rail diesel tehnologijo po EURO 4 standardu? Predlagam, da enkrat razdreš injektor svojega motorja, in boš videl, da je recimo kroglica ventila velika cca. 1,5mm, njeno sedišče pa ima tolerančno območje izraženo v mikronih.

Imaš prav. Šparat je treba za vsako ceno. Ne ga srat.

LP Bizzy
I tried being normal once..... I didn't like it!

imilet1

OdgovorNapisal/-a imilet1 » Sr Nov 28, 2007 7:48 pm

kaksen naftni filter brez izpusta je dober??katerega uporabljate

Uporabniški avatar
ALEŠ2

OdgovorNapisal/-a ALEŠ2 » Če Nov 29, 2007 3:00 pm

LENIN ! Saj tudi slovensko ne znaš najbolje , pa ti kar gre .
Nazadnje spremenil ALEŠ2, dne Pe Nov 30, 2007 2:58 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Lep pozdrav! ALEŠ

lenin

OdgovorNapisal/-a lenin » Če Nov 29, 2007 6:29 pm

he he he Aleš sej teb tud neki tipkovnca črke papca:P :P sm mislm da nismo tuki zato da bi gledal na pravopis ampak da bi drug drugmu pomagal z znanjem in nasveti...

lenin

OdgovorNapisal/-a lenin » Če Nov 29, 2007 6:32 pm

aja drgač bizzy sej se kr strinjam s tabo:) sam sm mogu vseen še za mnenje vprašat:)

Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta