Izbira terenskega vozila

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
Damjan

Izbira terenskega vozila

OdgovorNapisal/-a Damjan » Sr Jan 14, 2009 1:22 pm

S!

V kratkem nameravam kupiti terenca. Ker bo to zaenkrat moje edino vozilo ga bom rabil tako za vleko konjske prikolice ko dnevo uporabo. Kakšnega offroada se ne bom šel .... zaenkra :) , znajo biti pa padocki na konjeniških tekmah kar razriti in blatni sploh ko je vlažno vreme zato tudi potreba po višjem AWD vozilu in ne le težjem karavanu.

Budget ni bog ve kaj caa 6000-8000€ odvisno od ohranjenosti vozila.
Kar iščem pri vozilu je, da je mlajši od 1997, je dizl in ma 90+KM ter dobr navor za vleko, ker bo veliko na mestnih ulicah pa tudi razumno porabo. Seveda dobrodošlo če samo vdrževanje ni zahtevno in finančno potratno :wink: Letno bo napravil okoli 20000 km

Kolko sem gledal po netu mi pride v poštev več vozil:
- Cherokee 2.1 in 2.5TD
- Vitara 2.0TD
- Galloper 2.5TDI
- Sportage 2.0 TDI
- Freelander 2.0 TD

Sam nekako navijam za Jeep-a vendar nimam nikakršnih izkušenj v tej branži vozil zato so vsaki nasveti dobrodošli.

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Sr Jan 14, 2009 4:20 pm

Za ta namen in ta denar bo najboljši avto kar subaru legacy ali pa subaru forester. Oba sta AWD in oba sta dobra za vleko prikolice. Mogoče forester še bolj kot legacy, ker je višji. Poraba ni huda, je pa avto, za vsak dan, po blatnem terenu se pa tudi dobro znajde. Poraba foresteja je 8 do 9 litrov bencina (poraba bo enaka kot pri vseh naštetih terencih). Ob terencev, ki si jih naštel, jih ima večina priklopljiv pogon, kar pomeni, da po asfaltu ne boš mogel vleči s 4x4 pogonom in ga boš lahko ušpotrabljal samo na blatu. Poleg tega pa je velika razlika med AWD, ki ga ti za vleko prikolice potrebuješ in priklopljivim 4x4 pogonom.

Uporabniški avatar
jereb
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Sr Jan 14, 2009 7:53 pm

Cherokee 2.1, odpade je podhranjen za vleko prikolice.
Za ostale pa ne vem, nimam izkušenj.
LP by Jereb

trco
Kraj: LJUBLJANA
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a trco » Sr Jan 14, 2009 8:26 pm

dolgi galoper

Tedy

OdgovorNapisal/-a Tedy » Sr Jan 14, 2009 9:25 pm

Najprej povej kako težko prikolico misliš vleči ! Najverjetneje 2000 ndm,a ne ? Za tako pa subaruja (forester in legacy) odpadeta.
LP

Damjan

OdgovorNapisal/-a Damjan » Sr Jan 14, 2009 9:58 pm

Gre za dvoosno konjsko dvojko, polna obremenitv cca 1900Kg. Subaruji so fajn samo po mojih izkušnjah se turbo bencinarji ne obnesejo dobro kot vlečno žvinče vsaj starejši letniki, zato pa tudi iščem dizl mulo.

Galoperja I sem že vozil in sem bil presenečen nad malo porabo in agilnostjo pod polno obremenitvijo. me pa zanima če 99 ali novejši obnašajo podobno? Pri galoperju me je motilo edinole dokaj majhen delovni prostor (sem 2metraš) in sem se počutil dokaj utesnjeno. Je v čirotu kaj več placa?

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Sr Jan 14, 2009 10:20 pm

Za vleko prikolice tud sam mislim da je čiro 2.1TD podhranjen. 2.5 je mnogo bolši....
Sicer tako težkih prikolic na vozim....ampak do ranga 600kg pa sam niti vedel nisem da imam zadaj prikolico. Res pa da nisem divjak in mi 20-30 sekund do 100 ni tuje :)

Glede prostora pa.....sam merim 180....in verjameš ali ne se v R5 počutim bolj komot.....Volan ni nastavljiv (vsaj moj nima tega) in bi moral bit malo višji in pa krajši....Sedež je prenizki....ostalo pa nimam pripomb.

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Sr Jan 14, 2009 10:33 pm

Damjan napisal/-a:Gre za dvoosno konjsko dvojko, polna obremenitv cca 1900Kg. Subaruji so fajn samo po mojih izkušnjah se turbo bencinarji ne obnesejo dobro kot vlečno žvinče vsaj starejši letniki, zato pa tudi iščem dizl mulo.

Zakaj si pa gledal turbo bencinarja? Navadnega glej, ima nižjo porabo in navor veliko bolje porazdeljen med vse področje, ne tako kot turbak, ki šele kasenje začne vlečt.

Kdo pa še turbo bencinarja uporablja za vlečt prikolice?

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kraj: Mozirje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Če Jan 15, 2009 9:44 am

Če iščeš mlajšega od 1997 ti takoostane od cherokeeja samo 2,5 TD
Pojdi z enim na probno vožnjo in boš videl, če ti je všeč. Vzdrževanje ni drago.
Kar se tiče moči za vleko sem v ponedeljek enemu menjal razmerje v diferencijalih. Zadeva stane okrog 700€. Avto ima gor 33tke in potegne ko 4,0 bencinar, samo končne hitrosti nima.
Slika

Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost