Jašek za "šraufanje"
- Rafter
- Upravnik
- Kraj: Southern District of Maribor
- Kontakt:
Jašek za "šraufanje"
Pri hiši mojih staršev se dogovarjamo, da bomo naredili nadstrešek in betonsko ploščo, pa obstaja možnost integracije jaška za avtomehanična dela.
Vse mojstre bi prosil za nasvete o potrebni globini, širini in dolžini ter kakšni malenkosti, ki je pomembna, a se lahko zgodi, da jo prezremo.
Glede odtoka vode še razmišljam, če bi ga naredili, ker ne bi rad imel težav z zalivanjem. Morda raje potopna črpalka?
Debelina sten? Profil na vrhu? Debelina mostnic?
Ali obstajajo na trgu že predizdelani betonski profili (U komadi) v ustreznih merah?
Hvala za nasvete in LP, R.
Vse mojstre bi prosil za nasvete o potrebni globini, širini in dolžini ter kakšni malenkosti, ki je pomembna, a se lahko zgodi, da jo prezremo.
Glede odtoka vode še razmišljam, če bi ga naredili, ker ne bi rad imel težav z zalivanjem. Morda raje potopna črpalka?
Debelina sten? Profil na vrhu? Debelina mostnic?
Ali obstajajo na trgu že predizdelani betonski profili (U komadi) v ustreznih merah?
Hvala za nasvete in LP, R.
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم
Rafter,
če ti višina dopušča, se raje ozri po kakšnem dvigalu. Zakaj? Če hočeš narediti kanal tako, kot je treba, ti bo sama izvedba (izkop, hidroizolacija, betoniranje, stopnice, jašek za odtok, itd.) predstavljala- takole na oko- trikratnik cene dvigala. Izdelava kanala "na približno" se ponavadi konča po kakšnem letu, z zasutjem le- tega.
LP Bizzy
če ti višina dopušča, se raje ozri po kakšnem dvigalu. Zakaj? Če hočeš narediti kanal tako, kot je treba, ti bo sama izvedba (izkop, hidroizolacija, betoniranje, stopnice, jašek za odtok, itd.) predstavljala- takole na oko- trikratnik cene dvigala. Izdelava kanala "na približno" se ponavadi konča po kakšnem letu, z zasutjem le- tega.
LP Bizzy
I tried being normal once..... I didn't like it!
- Rafter
- Upravnik
- Kontakt:
Ti tudi na brzino zbiješ moralo.
Dvigalo je treba servisirati. Jašek stoji sam in čaka. Rabil bi ga v redkih primerih, pa še placa ne zaseda.
Izkop še ni taka težava, ker začnejo čez par tednov izkop kanalizacije po ulici. se bi dalo vključit. Bolj me voda skrbi.
Hidroizolacija je potrebna?
Dvigalo je treba servisirati. Jašek stoji sam in čaka. Rabil bi ga v redkih primerih, pa še placa ne zaseda.
Izkop še ni taka težava, ker začnejo čez par tednov izkop kanalizacije po ulici. se bi dalo vključit. Bolj me voda skrbi.
Hidroizolacija je potrebna?
Sam imam v obeh garažah kanale oz. kot ti praviš, jaške za šravfanje:)
Sicer nista ne vem kaj ampak je pa dovolj da tu pa tam malo pošravfaš seveda pa za neko profy šravfanje ni.
Je pa tko, da je v stari hiši globok dober meter širok en mete in dolg nekje 2-3 metre. Seveda je orenk premalo (sploh višina) ampak za silo je.
No v novi hiši pa je kanal dolg 3.5 metra (pa še to zarad tega ker se ga je delalo pred 20timi leti in so avti bili pač mali.....) širok 110 in globok 160 cm (seveda bi ga še poglobil ampak žal je spodaj sama skala....) Tako da spet za silo je. Oba sta lepo prekrita z debelimi deskami in ni problema.
Noben od jaškov nima dna ampak imam v obeh jaških fini zbit pesek. Tako tudi ni problem če se kdaj polije malo olja ali česa podobnega......vode pa v jaških tudi ni. Ob strani nista izolirana ampak goli beton.
Sicer nista ne vem kaj ampak je pa dovolj da tu pa tam malo pošravfaš seveda pa za neko profy šravfanje ni.
Je pa tko, da je v stari hiši globok dober meter širok en mete in dolg nekje 2-3 metre. Seveda je orenk premalo (sploh višina) ampak za silo je.
No v novi hiši pa je kanal dolg 3.5 metra (pa še to zarad tega ker se ga je delalo pred 20timi leti in so avti bili pač mali.....) širok 110 in globok 160 cm (seveda bi ga še poglobil ampak žal je spodaj sama skala....) Tako da spet za silo je. Oba sta lepo prekrita z debelimi deskami in ni problema.
Noben od jaškov nima dna ampak imam v obeh jaških fini zbit pesek. Tako tudi ni problem če se kdaj polije malo olja ali česa podobnega......vode pa v jaških tudi ni. Ob strani nista izolirana ampak goli beton.
Zaradi preselitve delavnice sem se odpovedal dvigalu in si na novi lokaciji naredil jašek za šraufanje - kanal. Sem že kar nekaj avtov sedaj naredil na njem in sem še vedno zadovoljen z njim. Res je dvigalo - a ne vedno - boljše, a toliko boljše pa spet ni. Odvisno, za kaj rabiš.
Pri kanalu sem upošteval par stvari:
- globok je toliko, da mi iznad nivoja tal gleda le glava (lahko bi bil še kakšen cm globji)
- širok je skoraj toliko kot kolotek od LCjke
- ker veliko delam okoli pedal in pod volanom, ima vstop s strani
- pokrit je z navadnimi 2 colskimi (5cm) deskami
- na dnu je beton, lepo zglajen, tako, da se ga da lepo pomesti
- stoji v bregu, zato imam lep odtok fi 8 cm in končno lahko avto tudi od spodaj operem z vapom - v pelerini seveda
Če hočeš, ga bom jutri izmeril in ti napisal še mere.
Aha: poceni pa ni bil, še zlasti, ker je moja ljuba
zahtevala še ureditev okolice - pa se je kamnitih škarp kar nabralo.
LP Miran
Pri kanalu sem upošteval par stvari:
- globok je toliko, da mi iznad nivoja tal gleda le glava (lahko bi bil še kakšen cm globji)
- širok je skoraj toliko kot kolotek od LCjke
- ker veliko delam okoli pedal in pod volanom, ima vstop s strani
- pokrit je z navadnimi 2 colskimi (5cm) deskami
- na dnu je beton, lepo zglajen, tako, da se ga da lepo pomesti
- stoji v bregu, zato imam lep odtok fi 8 cm in končno lahko avto tudi od spodaj operem z vapom - v pelerini seveda
Če hočeš, ga bom jutri izmeril in ti napisal še mere.
Aha: poceni pa ni bil, še zlasti, ker je moja ljuba
zahtevala še ureditev okolice - pa se je kamnitih škarp kar nabralo.
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel
kanal ali dvigalo.....dobro vprašanje
jaz imam štiristeberno dvigalo, ga pa ne bi menjal za noben kanal......
delaš pod avtom, si ga dvigneš, delaš recimo na pragih, ga dvigneš na ustrezno višino.......kakorkoli, si lahko prilagajaš
pri kanalu mi pa je zoperno, da imaš zelo omejen prostor, slabo luč, polno revme, pa še po stopnicah ali lojtrci lezt noter pa ven
kopal bi ga sam, potem pa bi vsak parazit rad na kanalu "sam neki pogledam"
pa to nonstop odkrivanje in pokrivanje z deskami, če pa ne, bognedaj besoffen hoditi okoli nejga
tudi kot so omenjali voda in smeti iz kanala, se mi zdijo večji problemi kot pod dvigalom.......jaz recimo beton samo sperem z wapom, pa je ok, v kanalu pa potopna črpalka, če ni brega, in/ali lopata in ajmer, pa gas
kaj je dražje ali ceneje........je pa odvisno, kako se znajdeš
jaz imam štiristeberno dvigalo, ga pa ne bi menjal za noben kanal......
delaš pod avtom, si ga dvigneš, delaš recimo na pragih, ga dvigneš na ustrezno višino.......kakorkoli, si lahko prilagajaš
pri kanalu mi pa je zoperno, da imaš zelo omejen prostor, slabo luč, polno revme, pa še po stopnicah ali lojtrci lezt noter pa ven
kopal bi ga sam, potem pa bi vsak parazit rad na kanalu "sam neki pogledam"
pa to nonstop odkrivanje in pokrivanje z deskami, če pa ne, bognedaj besoffen hoditi okoli nejga
tudi kot so omenjali voda in smeti iz kanala, se mi zdijo večji problemi kot pod dvigalom.......jaz recimo beton samo sperem z wapom, pa je ok, v kanalu pa potopna črpalka, če ni brega, in/ali lopata in ajmer, pa gas
kaj je dražje ali ceneje........je pa odvisno, kako se znajdeš
And on the 8th day God created Land Rover
Glede na to da ne boš šravfal dan in noč ampak samo občasno, ne kompliciraj preveč. Nekih pravil ni, pač narediš po svojih željah. Le pri globini pazi da ne bo premalo. Če je preglobok lahko če vedno na nekaj stopiš. Širina je pa priporočljiva tako da gredo tudi tamali avteki gor. Če imaš možnost napelji tudi elektriko. Glede vode pa najprej izkopli pa boš videl. Čeprav na globini dveh metrov ne bi smelo biti problemov, če ne živiš v kakšnem močvirju. Če pa se bojiš meteornih vod pa uporabi višji vinkel za dile tako da je višji kot poden. Čeprav to zna biti zelo zoprna reč zaradi stalnega spotikanja. Pa itak praviš da je pod nadstreškom.Za pokrivanje pa naredi eno rešetko da se bo prezračeval medtem ko je zaprt saj predvidevam da ga ne boš nucal vsak dan. Ostalo pa pokrij z 5cm debelimi dilami. Vinkel pa uporabi 5x5, da boš lahko nanj dal hidravlično dvigalo na koleščkih, če ga kje pocen dobiš. Oziroma si ga lahko narediš sam. Pravtako tudi voziček za odlaganje orodja da ne delaš niš v stenah jaška.
Nč bat, izkoplji, zašolaj in zabetoniraj. Za občasno menjavo olja ali pregled podvozja je vse dobro
Hidro izolacije pa ne rabiš saj ne boš spal notri.
Problem dvigala je pa v tem da je v napoto, če ga človk nuca samo sem ter tja.
Sicer je pa dober servisni jašek res dražji od dvigala.
Boš pa videl da drži kar je Bizzy napisal. Na začetku bo še mal interesanten, pol boš pa pozabil da ga imaš
Pa ne govort okol ker bojo pol vsi viseli na njem ti boš pa olje za njimi pucal
pa en kup rabljenih oljnih filtrov boš imel okol.
Lp
Nč bat, izkoplji, zašolaj in zabetoniraj. Za občasno menjavo olja ali pregled podvozja je vse dobro
Hidro izolacije pa ne rabiš saj ne boš spal notri.
Problem dvigala je pa v tem da je v napoto, če ga človk nuca samo sem ter tja.
Sicer je pa dober servisni jašek res dražji od dvigala.
Boš pa videl da drži kar je Bizzy napisal. Na začetku bo še mal interesanten, pol boš pa pozabil da ga imaš
Lp
Saj dvigalo, škarjasto npr. takrat ko ni v uporabi niti slučajno ne gleda ven iz terena. Skratka površina je gladka, dvigalo pa se skrije v temelj.
Prednost takšnega dvigala pa je da z avtom delaš vedno na najbolprimerni višini, poleg tega ga pa lahko uporabiš kot priročni ponk, takrat ko avta ni v delavnici (in so vsi ostali ponki nastlani
).
Cena novega škarjastega pa je cca. 2500 eur z ddv.
lp
Mamut
Prednost takšnega dvigala pa je da z avtom delaš vedno na najbolprimerni višini, poleg tega ga pa lahko uporabiš kot priročni ponk, takrat ko avta ni v delavnici (in so vsi ostali ponki nastlani
Cena novega škarjastega pa je cca. 2500 eur z ddv.
lp
Mamut
- Rafter
- Upravnik
- Kontakt:
Fantje, vidim da ste se potrudili in se vam najlepše zahvaljujem!
Kot je že bilo napisano, bo jašek res samo za občasna opravila (recimo enkrat ali nekajkrat na mesec) in zato dvigalo res ne pride v poštev - čeprav mi je ideja o škarjastem kar zanimiva. Pred časom sem videl pri kolegu vulkanizerju, da je staro vrgel ven in kupil novo, bom ga povprašal po ceni, če ga še ima. Drugače pa nimam sreče, da bi imel na parceli hribček, tako kot Miran (za vse, ki ne veste, Miran je zelo pedanten fant
), ker je Rogoza ravna kot miza.
Moram roditeljema malo pokazat, pa javim, "kad če krenuti".
Aja, še enkrat hvala in seveda, vabljeni ste še v nadalnjo debato.
Kot je že bilo napisano, bo jašek res samo za občasna opravila (recimo enkrat ali nekajkrat na mesec) in zato dvigalo res ne pride v poštev - čeprav mi je ideja o škarjastem kar zanimiva. Pred časom sem videl pri kolegu vulkanizerju, da je staro vrgel ven in kupil novo, bom ga povprašal po ceni, če ga še ima. Drugače pa nimam sreče, da bi imel na parceli hribček, tako kot Miran (za vse, ki ne veste, Miran je zelo pedanten fant
Moram roditeljema malo pokazat, pa javim, "kad če krenuti".
Aja, še enkrat hvala in seveda, vabljeni ste še v nadalnjo debato.
Če ima kdo namen kopati kanal doma ma tu en primer http://www2.arnes.si/~mjereb2/eXtremesc ... avnica.htm
lp
lp
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov