Euroton vs Motomat

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
Uporabniški avatar
Sven
Kraj: wajdušna
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Sven » Če Feb 25, 2010 6:22 pm

AŁIEN napisal/-a:filko ne tako razmišljat, ni te nategnu. Dal ti je po ceni kot je v trgovini tebi pa ni tereba v trgovino hodit pa se tam razpravljat kaj rabiš in kaj paše in kaj ne.......
Popust ti pa lahko da pri svojih storitvah če si redna stranka. Tako kot ga on dobi od dobavitelja za material. Seveda tudi pri materialu če imaš jeepa dizla in si stalno pri njem :lol:
In ni teorije da bi bila cena na malo in veliko enaka....to pač ne gre. Je preveč konkurence na trgu da bi si to trgovci in dobavitelji lahko privoščili, ker dobrega in rednega odjemalca je treba obdržat. Tisti ki pride enkrat letno je pogrešljiv....bo pa kdo drug prišel. Poleg tega pa reden odjemalec povzroča manj dela dobaviteljem in omogoča plane na daljši rok. Ni vseeno ali vzameš litersko plastenko ali sod 200 l. Tudi cena je že v osnovi drugačna. In zakaj ne bi mehanik potem računal ceno za liter kot je v trgovini. Če bo dal ceneje bo z tem delal konkurenco neposredno svojemu dobavitelju, ki mu nudi ugodnosti in robo tudi pripelje na dom.
Imaš pa še vedno možnost iskat najcenejšega dobavitelja sam, boš kmalu videl da se za potrošni material ne splača. En kup iskanja in poti za par € razlike.....je pa važno koliko je posrednikov v verigi, več jih je, dražja je roba na koncu. In pa če gre za nekaj posebnega za kar je malo ponudnikov na trgu.
Zakaj je pri nas offroad oprema tako draga....zato ker ni ponudnikov tovrstnih zadev. Na prste ene roke jih lahko prešteješ. Nimaš kaj, če ti paše pač kupiš če ne pa ne, ali pa išči sam.In potem ko prišteješ poštnino in ostalo si pa tam tam, se komaj splača. Jebga treba je jajca imet pa odpret štacuno in nabavljat na veliko....tako kot to nekdo pač dela. In ne bo delal zastonj.....nimaš ga kaj. Vsak dela da zasluži, če nekdo recimo naroči en kup robe pa ne gre v promet, kaj pa pol?? Viš to pa kupca ne zanima, on bi samo to rad da dobi robo po nabavni ceni....malo morgen. Tega še v socializmi nei blo. Cesar bi pa moral tukaj poskrbet da nas ne odirajo tako kot to nekateri delajo. Prav tako pri storitvah. Pa še zdravstva ne znajo poštimat kaj šele trgovino. Ne da ne znajo, nočejo. Ker nekomu v žep kaplja da da mir...

Evo Alien ( Trco1), če bi kej mel za dodat v tej temi bi napisal isto kot ti-Popolnoma se strinjam
LP
TUDI NA FB>>>KLIK

Uporabniški avatar
Tinček
Kraj: ajdovščina
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tinček » Če Feb 25, 2010 8:49 pm

Najprej bom odgovoril Alienu. Spet iz prve roke, ker delam v trgovini z avtodeli, nabavljam robo od zgoraj omenjenih večjih trgovcev in poznam situacijo do potankosti. Nič nimam proti mehanikom, saj od njih dobimo veliko zaslužka. Mehanike sem omenil zato (povdariti moram, da sigurno vsi mehaniki ne delajo tako, kot bom omenil v nadaljevanju), ker je normalno, da ima redna stranka (mehanik), večji popust kot ga ima naključna stranka.
Ampak bistvo je , da mehanik od mene zahteva, naprimer 25% popusta na material, ki ga plačuje z gotovino, meni ostane potem ostane naprimer 20% dobička od nabavnega materijala od katerega moram plačati davek, plače delavcem, stroške poslovanja, mehanik pa tistih 25% spravi v žep, ker proda svoji stranki rezervni del po ceni, ki jo imam jaz v trgovini. Teh 25% ni prikazano nikjer, ne na računu stranki, ne na prejemu materiala, ki ga bi moral knjižiti, če ga kupi pri meni. Če mehanik proda stranki materijal po isti ceni kot jo imam jaz, potem ne nateguje stranke, ampak državo.
Zato si skoraj upam trditi, da imajo pri vsem tem največ dobička prav avomehaniki (seveda ne vsi, ampak samo tisti , ki delajo po zgoraj navedenem principu in verjemite, da teh ni malo), in ne trgovci, razen generalnih uvoznikov, ki si marže, kot je rekel Alien, lahko postavljajo sami. Če hočem mehaniku dati 20% rabata, se moram krepko potrudit pri dobavitelju, da ostane meni vsaj toliko kot mehaniku.(bruto).
Presodite sami, če pa se kdo ne strinja z mano, se bo debata nadaljevala, čeprav je bilo bistvo teme drugje.
LP

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Če Feb 25, 2010 9:20 pm

Jaz se ne strinjam v enem delu. Poglej če jaz kot mehanik prodajam dele in materijal po ceni, ki jo daš meni in ne po ceni kot jo imaš ti v trgovini potem bodo ljudje pri meni začeli kupovati tvojo robo ceneje. Torej ti delam škodo...je tako? Prej ali slej boš ti to izvedel in me sunil v rit. Je tako ali ni?? In tako me bodo počasi vsi odjebali in bom moral nabavljat po cenak kot vsi ostali.....kot nekdo ki pride po liter olja in ga nikoli več ne vidiš.
Breskrbaj, če ne bi imel računice ne bi dajal toliko rabata :wink:
Če bi ljudje vedeli za resnične nabavne cene bi se marsikomu odpeljalo :lol:
Mehanik je upravičen da od tebe zahteva popust, sploh za keš na roke, tako kot si ti upravičen da ga zavrneš, mar ne.....

mamaMicka
Kraj: severni del juga

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Feb 25, 2010 9:56 pm

Tinček napisal/-a:Najprej bom odgovoril Alienu. Spet iz prve roke, ker delam v trgovini z avtodeli, nabavljam robo od zgoraj omenjenih večjih trgovcev in poznam situacijo do potankosti. Nič nimam proti mehanikom, saj od njih dobimo veliko zaslužka. Mehanike sem omenil zato (povdariti moram, da sigurno vsi mehaniki ne delajo tako, kot bom omenil v nadaljevanju), ker je normalno, da ima redna stranka (mehanik), večji popust kot ga ima naključna stranka.
Ampak bistvo je , da mehanik od mene zahteva, naprimer 25% popusta na material, ki ga plačuje z gotovino, meni ostane potem ostane naprimer 20% dobička od nabavnega materijala od katerega moram plačati davek, plače delavcem, stroške poslovanja, mehanik pa tistih 25% spravi v žep, ker proda svoji stranki rezervni del po ceni, ki jo imam jaz v trgovini. Teh 25% ni prikazano nikjer, ne na računu stranki, ne na prejemu materiala, ki ga bi moral knjižiti, če ga kupi pri meni. Če mehanik proda stranki materijal po isti ceni kot jo imam jaz, potem ne nateguje stranke, ampak državo.
Zato si skoraj upam trditi, da imajo pri vsem tem največ dobička prav avomehaniki (seveda ne vsi, ampak samo tisti , ki delajo po zgoraj navedenem principu in verjemite, da teh ni malo), in ne trgovci, razen generalnih uvoznikov, ki si marže, kot je rekel Alien, lahko postavljajo sami. Če hočem mehaniku dati 20% rabata, se moram krepko potrudit pri dobavitelju, da ostane meni vsaj toliko kot mehaniku.(bruto).
Presodite sami, če pa se kdo ne strinja z mano, se bo debata nadaljevala, čeprav je bilo bistvo teme drugje.
LP

Tu se pa ne morem strinjati...
Po tvojih besedah mehanik ne rabi dajati plač zaposlenim, nima stroškov poslovanja, ne plačuje davkov itd...
- plače mehanikov so v povprečju višje za 30% napram trgovcem
- stroški poslovanja... se ne bom spuscal v to. Ti moraš plačevati obratna sredstva, mehanik pa stroje, orodja, opremo nasploh. Davke plačujejo, kot vsi ostali podjetniki. Tudi trgovci z rezervnimi deli konec meseca razknižite to robo, ki jo je vzel mehanik na keš po nabavni ceni. Enako imate določen procent kala, čigar je znesek na prihodke iz prodaje lahko OGROMEN!
Ti si trgovec, tvoje delo je, da se potrudis, da dobis robo cimceneje. Stroške reklamacije prenašaš na svojega dobavitelja in mehanika. Sam s tem nimas stroskov. Mehanik, ko menja del, ki je pod garancijo menja na svoj strosek in ne na tvojega. Ravno tako mehanik odgovarja za svoje delo in daje nanj garancijo. In to tudi stane. In tudi to je vračunano v ceno, ker stane...
En primer, ki se je zgodil te dni...
Počen oljni filter. V stacuni so zamenjali filter brez problema. Problem pa je nastal pri olju, da o delu sploh ne govorimo. Po pregovarjanju je dal tgovec na pult eno 4l kanto enega meni NONAME olja in je rekel, da je to najvec kar lahko da in da mu je zelo žal...

Toliko zaenkrat!

Uporabniški avatar
ferrarist
Moderator
Kraj: okolica ajdovščine

OdgovorNapisal/-a ferrarist » Če Feb 25, 2010 10:40 pm

prodajalec ima le določene procente od izdelka,mehanik pa v večini primerov skasira razliko do polne cene IN URNO POSTAVKO...torej?

mamaMicka

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Feb 25, 2010 11:01 pm

ferrarist napisal/-a:prodajalec ima le določene procente od izdelka,mehanik pa v večini primerov skasira razliko do polne cene IN URNO POSTAVKO...torej?

še enkrat preberi kaj sem napisal.

Bom povzel...
- prodajalec ima vsaj toliko "razlike", kot mehanik.
- prodajalec ne nosi nikakršne odgovornosti, ki izhajajo iz reklamacije materiala. Mehanik jih ima... za svoje delo in za material od prodajalca(demontaža in ponovna montaža reklamiranega izdelka).
- samo naročanje in problemi padejo na mehanike in ne na stranko.
- strošek dela mehanika je ca 30% visji od stroska dela prodajalca.
- mehanična delavnica ima strošek opreme(dvigala, specialna orodja, ključi so še najcenejši - strošek dianostike je nekaj 100€ na mesec), izobraževanje in še bi lahko našteval...
- prodajalec ima strošek za obratna sredstva, ki je pa zadnji dve leti zaradi finančnega stanja veliko manjši.
- pa če dam še en zelo neumen primer... ogrevanje prostorov...

TOREJ???

P.S. da se ne bi zdaj spustili še v cvetličarne, ki računajo pri zavijanju darila delo in material, na katerem zaslužijo... BARABE SAKRAMENSKE!

Uporabniški avatar
ferrarist
Moderator
Kraj: okolica ajdovščine

OdgovorNapisal/-a ferrarist » Če Feb 25, 2010 11:06 pm

˝strošek diagnostike je nekaj 100€ na mesec˝

mi lahko prosim tole razložiš? :shock:

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Če Feb 25, 2010 11:10 pm

Ravno z diagnostiko služijo k opice. 20-40 eur za brisanje lučk oz servisa. K vroče žemlce.

Lp
VM - Turbotronic®

mamaMicka

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 26, 2010 12:12 am

ferrarist napisal/-a:˝strošek diagnostike je nekaj 100€ na mesec˝

mi lahko prosim tole razložiš? :shock:

Boscheva diagnostika stane rečeno čez palec okoli 4-5.ooo,oo€, potem pa se spet cez palec nekaj 100€ na mesec za posodobitve itd... Ce kupis zdaj, dobis 3 mesece gratis :)
Da o ceni "nadgradenj" modelov za pooblaščene servise cene niti ne govorim!

P.S. ne govorim tudi ne zaradi tega, ker ne vem tocnih cen v grobem pa smo tu nekje.

Aja, pa se to, diagnostika avtomobila se zdalec ni tisti aparat za par 100€, ki ga kupis na ebayu

http://www.google.si/url?sa=t&source=we ... j6C6FQfeZg

tule pise nekaj malega kako naj bi zadeve delovale :)

stihl

OdgovorNapisal/-a stihl » Pe Feb 26, 2010 8:13 am

Zdravo!Mama Micka,praviš,da je oprema draga?!Lahk ti povem,da imam jaz ravno toliko orodja (pa nisem mehanik),kot nekateri,ki so priznani in poznani,ter računajo ravn tko enako.Saj ni treba biti mehanik,lahk si zidar;potrebuješ 1keur in maš več ali manj vso opremo in orodje;lahk si gozdar,itd!Poznam jih kar nekaj,pa gre vsem dobro,ma odlično!Da se razumeva,govorim o lastnikih (sp,d.o.o) in ne o zaposlenih pri njih;tej nimajo kaj praskat.Drugače pa,če so preveliki stroški.Lahk greš z mano vsak dan v gozd; jaz podiram in klestim ti pa za mano pospravljaš veje.Pa še opreme ne boš rabil!
Stihl je zakon!!

Uporabniški avatar
Picpoki
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Pe Feb 26, 2010 8:33 am

Tisti ki ima celo delavnico opremljeno za 1k€ mu nebi ravno zaupal servisirat moj avto...
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

Uporabniški avatar
Filko
Kraj: Nazarje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Filko » Pe Feb 26, 2010 8:37 am

TRCO1 napisal/-a:
Filko napisal/-a:Men je to vse jasno, jaz dam za olje 10EUR za liter, mehanik pa npr. 7, ker ga vzame večjo količino, ampak zakaj ga mora men prodat za 9 in zakaj ne za 7, to mene pi..i.
Sej je res da mi je dal 10% popusta, ampak nategnu me je še pa zmeri za dodatnih 20% na delih.

ne te ni njegov čas in bencin pa amortizacija ko hodi po dele je pa za šenk al kako.....

Zavrti telefon da naroči 200l olja (nekaj centov), pripeljejo mu ga na dom, če ga gre sam iskat je nesposoben, se pravi nič denarja, ima pa na koncu pri vsakem litru 3 EUR zaslužka, se pravi 600EUR pa ni s k... mignu. Ja mislim da me je nate.... in to ornk. Isto se dogaja z deli, danes pride vse na dom v enem ali dveh dneh, ali pa v lokalni trgovini vse dobiš in porabiš bencina za par EUR, nategneš pa stranko za 150 samo z deli.

Sej je normalno da vsi mehaniki to delajo, ker pač lahko, zakaj bi imel 50EUR čistega od stranke, recimo na dve uri dela, če imaš lahko 100 ali več.

Alien: To da bi mehanik jemal kupce trgovcu z nižjimi cenami, se pa ne strinjam glih, trgovec bi prodal isto količino olja ampak bi jo pač prodal strankam preko mehanika in bi bili vsi bolj zadovoljni, no ja razen trgovca, ker nebi imel 40% zaslužka, kar sploh ne bom komentiral, ampak samo 20%.
Extremely anti diesel guy
It's better been judged by 12 then carried by 6.

Uporabniški avatar
Filko
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Filko » Pe Feb 26, 2010 8:46 am

No pa dajmo primerjavo. Tester je 5000EUR, priklop, ki traja povprečno 5 minut je recimo minimalna cena 50EUR, kar je 600EUR na uro.
Manjši bager je nekje 50.000EUR in ima 50EUR na uro, pa ima isto mesečne stroške kot je nafta, ki ni samo 100EUR, amortizacija, kje je zdaj tu logika.
Zastopim da testerja ne uporabljaš 8 ur na dan, sej dobro da ne, ker bi bli vsi super miljonarji, ampak 600EUR na uro nimajo niti na Jožef Štefanu za ceplenje atomov.

mamaMicka

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 26, 2010 9:04 am

stihl napisal/-a:Zdravo!Mama Micka,praviš,da je oprema draga?!Lahk ti povem,da imam jaz ravno toliko orodja (pa nisem mehanik),kot nekateri,ki so priznani in poznani,ter računajo ravn tko enako.Saj ni treba biti mehanik,lahk si zidar;potrebuješ 1keur in maš več ali manj vso opremo in orodje;lahk si gozdar,itd!Poznam jih kar nekaj,pa gre vsem dobro,ma odlično!Da se razumeva,govorim o lastnikih (sp,d.o.o) in ne o zaposlenih pri njih;tej nimajo kaj praskat.Drugače pa,če so preveliki stroški.Lahk greš z mano vsak dan v gozd; jaz podiram in klestim ti pa za mano pospravljaš veje.Pa še opreme ne boš rabil!

No jaz sicer nimam nic z mehaniko, nisem mehanik. Kupujem pa sicer dvigalo, ki a rabim za druge stvari. Cene se vrtijo okoli 5.000€.
Ne vem kje ti lahko kupis vse orodje za 1000.
Sam sravfam 2T motorje, ker dirkam z njimi. Pa ti lahko lahko povem koliko stane orodje, ki sem ga kupil do zdaj. Pa sravfam samo tamale "kosilnice".
Samo tamali moment kljuc je 180€. Kompresor pistola je slabih 200 (zelezna, tezka), "gedore" 310€, set imbusev 125€, nastavki za bijaks 110€.

Ewo to sem kupil te dni. Gre v bistvu samo za posodobitev orodja... Pa je jurja...
Skupaj sem dal za svoje orodje ca 5000€. Pa se enkrat... sravfam samo eno vrsto motorja.
@stihl... Kot si ti rekel meni, da grem lahko s tabo v gozd, ker je ne rabim orodja bi lahko tudi jaz rekel na zacetku debate, da lahko vsak sam doma sravfa svoj avto in bo zastonj, vendar to ni ravno konstruktivno. Enako velja za dele... ce so komu predragi naj si kupi vse dela rabljene, vkljucno z filtri, saj eno menjavo filter se ni tako slab...
Malo neumno ne...???
Pa še enkrat več, ne zagovarjam mehanikov. Sem imel ze tudi slabe izkusnje z njimi in obstajajo tudi "cigani"(beri, tak, ki te nategne prvo minuto, ce te lahko) in ogromno šalabajzarjev. O teh sedaj mislim, da ne teče debata.
Oglasil sem se predvsem zato, ker se nekatere stvari zelo posplošuje. Kot sem napisal, enako je pri cvetličarjih, če vzamemo offroad... Pri Mamutu ali MAroltu je enako. Proda ti vitel+montaža. Nisem zasledil, da ima vitel potem 30-50% rabata?
Rabat po posplošeni definiciji pripada trgovcu. V kolikor je mehanik dobavitelj materiala stranki je rabat njegov. Še vedno pa obstaja varianta, da gres sam po dele v stacuno. it's free country!

P.S. sam sem trgovec, pa zagovarjam mehanike. Kakšna ironija ne?!

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Pe Feb 26, 2010 9:10 am

Narobe ste zastavili.

Ni problem v tem, če mehanik vam zaračuna veliko za dele, ki jih je dobil s popustom in ima zato dobiček. To je normalno poslovanje in vsi to delajo, vsak se trudi, da bo to počel.
Problem je v tem, da davkov ne plačujejo ti mehaniki (in na splošno večina SP-jev), pa da delavce plačujejo mezdno.

mamaMicka

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 26, 2010 9:12 am

Filko napisal/-a:No pa dajmo primerjavo. Tester je 5000EUR, priklop, ki traja povprečno 5 minut je recimo minimalna cena 50EUR, kar je 600EUR na uro.
Manjši bager je nekje 50.000EUR in ima 50EUR na uro, pa ima isto mesečne stroške kot je nafta, ki ni samo 100EUR, amortizacija, kje je zdaj tu logika.
Zastopim da testerja ne uporabljaš 8 ur na dan, sej dobro da ne, ker bi bli vsi super miljonarji, ampak 600EUR na uro nimajo niti na Jožef Štefanu za ceplenje atomov.

tester na Renault je 20€+ddv recimo, da na dan priklopijo en avto, če vkalkuliramo se mesecne stroške diagnostike se z amortizira v dveh letih. Tu je treba prišteti še strošek dela in odgovornost...
Renault pa zahteva menjavo testerja na dve leti...
Torej urna postavka?

Vzemimo "vaškega" mehanika, on uporabi tester 1x na teden, cena recimo 3000€ brez ostalih stroskov... ZRAČUNAJ SAM! Vsakega, ki a bos vprasal ima diagnostiko samo zato, ker brez nje ne more delati, zasluzka pa tu ni!
Zadeva je podobna meni, ko imam brifštand. Če prides k meni, ti bom vzel 50€ za meritev. Nikoli ne bom zamortiziral, samo rabim pa ga!

mamaMicka

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 26, 2010 9:26 am

Nebivedu napisal/-a:Narobe ste zastavili.

Ni problem v tem, če mehanik vam zaračuna veliko za dele, ki jih je dobil s popustom in ima zato dobiček. To je normalno poslovanje in vsi to delajo, vsak se trudi, da bo to počel.
Problem je v tem, da davkov ne plačujejo ti mehaniki (in na splošno večina SP-jev), pa da delavce plačujejo mezdno.

Po definiciji vsak s.p. ali d.o.o. plačuje davke, torej tudi mehaniki. Če mehanik ne plačije davkov je za potrošnika to lahko le ceneje, saj obstaja moznost, da del "neplačanih davkov" prenese na stranko. Če ze govorimo o cenah.
Btw, jaz vedno dobim račun

Uporabniški avatar
Tinček
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tinček » Pe Feb 26, 2010 9:40 am

AŁIEN napisal/-a:Jaz se ne strinjam v enem delu. Poglej če jaz kot mehanik prodajam dele in materijal po ceni, ki jo daš meni in ne po ceni kot jo imaš ti v trgovini potem bodo ljudje pri meni začeli kupovati tvojo robo ceneje. Torej ti delam škodo...je tako? Prej ali slej boš ti to izvedel in me sunil v rit. Je tako ali ni?? In tako me bodo počasi vsi odjebali in bom moral nabavljat po cenak kot vsi ostali.....kot nekdo ki pride po liter olja in ga nikoli več ne vidiš.
Breskrbaj, če ne bi imel računice ne bi dajal toliko rabata :wink:
Če bi ljudje vedeli za resnične nabavne cene bi se marsikomu odpeljalo :lol:
Mehanik je upravičen da od tebe zahteva popust, sploh za keš na roke, tako kot si ti upravičen da ga zavrneš, mar ne.....

Alien, na žalost ne poznam nobenega mehanika, ki bi bil po srcu tako dober, da bi dajal kose stranki po isti ceni kot jo dobi pri meni. (mogoče prijatelju). Če bi to delal, potem je res neumen in se strinjam s tabo. Materijal, ki ga nabavi pri meni na keš, tudi ne more prodajati naprej in zanj izdati računa. Se pravi, da spravi v žep popust, ki ni nikjer prikazan. Stranki izda račun za storjeno storitev, inšpektorju pa lahko zagovarja, da je materijal prinesla stranka sama.
Da ne bo nesporazuma: nikomur od mehanikov nisem nevoščljiv, samo povem, kako stvari tečejo.
LP

Uporabniški avatar
Tinček
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tinček » Pe Feb 26, 2010 9:46 am

mamaMicka napisal/-a:
Tinček napisal/-a:Najprej bom odgovoril Alienu. Spet iz prve roke, ker delam v trgovini z avtodeli, nabavljam robo od zgoraj omenjenih večjih trgovcev in poznam situacijo do potankosti. Nič nimam proti mehanikom, saj od njih dobimo veliko zaslužka. Mehanike sem omenil zato (povdariti moram, da sigurno vsi mehaniki ne delajo tako, kot bom omenil v nadaljevanju), ker je normalno, da ima redna stranka (mehanik), večji popust kot ga ima naključna stranka.
LP

Tu se pa ne morem strinjati...
Po tvojih besedah mehanik ne rabi dajati plač zaposlenim, nima stroškov poslovanja, ne plačuje davkov itd...
- plače mehanikov so v povprečju višje za 30% napram trgovcem
- stroški poslovanja... se ne bom spuscal v to. Ti moraš plačevati obratna sredstva, mehanik pa stroje, orodja, opremo nasploh. Davke plačujejo, kot vsi ostali podjetniki. Tudi trgovci z rezervnimi deli konec meseca razknižite to robo, ki jo je vzel mehanik na keš po nabavni ceni. Enako imate določen procent kala, čigar je znesek na prihodke iz prodaje lahko OGROMEN!
Ti si trgovec, tvoje delo je, da se potrudis, da dobis robo cimceneje. Stroške reklamacije prenašaš na svojega dobavitelja in mehanika. Sam s tem nimas stroskov. Mehanik, ko menja del, ki je pod garancijo menja na svoj strosek in ne na tvojega. Ravno tako mehanik odgovarja za svoje delo in daje nanj garancijo. In to tudi stane. In tudi to je vračunano v ceno, ker stane...
En primer, ki se je zgodil te dni...
Počen oljni filter. V stacuni so zamenjali filter brez problema. Problem pa je nastal pri olju, da o delu sploh ne govorimo. Po pregovarjanju je dal tgovec na pult eno 4l kanto enega meni NONAME olja in je rekel, da je to najvec kar lahko da in da mu je zelo žal...

Toliko zaenkrat!

mama Micka: nisi razumel, kaj sem hotel povedati. Jaz govorim samo o popustu, ki ga trgovec da mehaniku in za katerega ne plača davka, ker plača materijal v kešu. To da ne plačuje davkov, nima stroškov itd., v to se pa nisem spustil.
LP

stihl

OdgovorNapisal/-a stihl » Pe Feb 26, 2010 9:48 am

Živ!Mogoče sem nerazumljivo napisal ali pa si si na hitro prebral!Tistih 1000eur se nanaša na zidarja (upam ,nisem koga užalil) in ne na mehanično orodje.Kot sem povedal imam jaz ravn tolk orodja,kot nekateri,ki se s tem dnevno ukvarjajo,celo zaposlen sem bil tam (si ga omenil v zadnjem postu) in se moral večkrat po svoje znajditi za rešitev situacije,namesto,da bi vzel orodje,ki je delu primerno in bi opravil dosti hitreje.Potem pa pride (delodajalec) in te gleda kdaj bo in se mudi,ja fak no!!Isto,kot bi ti dal jaz skrhano verigo in rekel zdaj pa žagaj.Pa to sploh ni važno,ker govorim o sp-jih in ne o zaposlenih pri njih.Pač, vsak se bori zase.lp stihl
Stihl je zakon!!

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Pe Feb 26, 2010 10:46 am

Tinček napisal/-a:Da ne bo nesporazuma: nikomur od mehanikov nisem nevoščljiv, samo povem, kako stvari tečejo.
LP

Ni nesporazuma, vem kaj hočeš povedati. Vendar je zame to nepomembno. večina ljudi razmišlja tako kot praviš.
Mene pa ne zanima recimo koliko je nekdo pospravil v žep in ali je plačal davke ali ne. Meni je pomembno v prvi vrsti da sem jaz zadovoljen z ceno in storitvijo.
Je na žalost pač tako da vsi verižijo, in najkrajšo v tem sistemu potegneta neposredni proizvajalec in končni uporabnik kot zadnji kupec.
Jaz pravim tako kot sem že povedal: če so tako bajni zaslužki dajte probat. Je free country in vsak ima možnost. Odprite delavnico ali trgovino in keš bo kar letel na kup. Tudi davke lahko utajujete zaradi mene.
Micka pa ima prav, me prav zanima koliko boste računali za diagnostiko. Ko boste nabavljali opremo vas bo pa kap zadela. Da o rednem posodabljanju niti ne govorimo. Poleg tega pa lahko delaš le na nekaj tipih vozil, ker je to tako ratalo da več ne moreš če hočeš ohranit kvaliteto.
Ne gre to tako enostavno...najprej je potrebno en kup denarja in živcev, potem ko ste vsi srečni in do vratu v dolgovih je pa kaj....nič.....rabite še leta in leta da si ustvarite ime, pridobite stranke in povrnete vloženo. Po vsem tem lahko samo bedak pričakuje da bo priklop na drago aparaturo 10€.
Ko politik dobi 5k za spanje v parlamentu ste pa vsi tiho. Pa on ne rabi nobenega orodja in vložka. Po končanem delu pa samo usta zapre in orodje je pospravljeno. Pa še nobene odgovornosti nima do strank, zajebal ne zajebal, ukradel, utajil davke......komu mar.
Dajte ga no srat....če komu ni prav gre lahko k drugemu mehaniku. Ali pa naj si kupi svojemu žepu primeren avto pa ne bo težav. Žal opažam da si večina ljudi naliže ali nakreditira avto katerega potem ne more vzdrževati, pol pa pljuva tako po trgovcih kot po mehanikih, češ joj kako odirajo..... ja pismo če ti je diagnostika predraga si kupi avto brez elektronike. Če ti je vitel predrag ga pa ne kupi.....kdo je rekel da ga moraš imet. Ja to pa ne gre ane...kaj si bodo pa sosedovi mislili :evil:
Tako to gre dragi moji.....
Avto je kot lepa žanska......ni ga problem nabavit vendar ga je drago vzdrževat.

gass
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a gass » Pe Feb 26, 2010 12:30 pm

Vse bi delovalo super če trgovci ne bi dajali rabatov vsaki stranki kolegu itd. Rabat bi moral dobit samo mehanik.
Ali pa še bol poštena varjanta pa je da teh rabatov ne bi obstajalo cena je fiksna za vse konc koncev mehanik ni trgovez (mehanik naj bi služil s popravljanjem ne pa s preprodajanjem delov). Šli bi pač kupit kjer je najbolj poceni in če bi šou mehanik sem kupit bi dobil po isti ceni.
Kar pa se tiče zaslužka mehaniki ne živijo slabo--tisti ki so pošteni dobri in kvalitetni :wink: tisi pa ki računajo nenormalne cene in te opalijo še na rezernih delih ni čudno da imajo vsak dan manj prometa.

To je moje mnenje. :idea:

Uporabniški avatar
Filko
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Filko » Pe Feb 26, 2010 1:37 pm

Evo, točno tako razmišljaš kot jaz. Trgovci naj imajo "normalno maržo" to ni 40 ali več %, za vse naj bodo enake cene, mehanik pa naj služi z mehaniko. To je nekako idealen svet, ampak to je itak samo iluzija, pri nas hoče vsak zaslužit oz "nategovat" povsod kjer le lahko.
Če dela tako vlada, zakaj pa nebi še ostala raja!

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Pe Feb 26, 2010 2:18 pm

halo filko zbudi se, na šiht bo treba.....že dvajset let smo v kapitalizmu. Saj smo si ga želeli mar ne. To kar si ti želiš je pa uravnilovka, so rusi probali pa ni šlo.

Filko napisal/-a: Trgovci naj imajo "normalno maržo" to ni 40 ali več %, za vse naj bodo enake cene, !

Takole bom vprašal tiste ki ste za enake cene za vse: a bi se strinjali tudi če bi imeli tudi enake plače za vse? Mislim da ne, razen lenuhov in delomrznežev.

Uporabniški avatar
fire

OdgovorNapisal/-a fire » Pe Feb 26, 2010 3:05 pm

AŁIEN napisal/-a:halo filko zbudi se, na šiht bo treba.....že dvajset let smo v kapitalizmu. Saj smo si ga želeli mar ne. To kar si ti želiš je pa uravnilovka, so rusi probali pa ni šlo.

Filko napisal/-a: Trgovci naj imajo "normalno maržo" to ni 40 ali več %, za vse naj bodo enake cene, !

Takole bom vprašal tiste ki ste za enake cene za vse: a bi se strinjali tudi če bi imeli tudi enake plače za vse? Mislim da ne, razen lenuhov in delomrznežev.
Mislim da je konkurenca dobrodošla ,če ti je predrago v eni trgovini greš v drugo,če je mehanik predrag greš drugam!Mislim da je možnosti danes ogromno,vendar moraš vedeti kaj bi rad:poceni ali kvalitetno!! :idea: Bravo ALIEN

Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost