CB postaje in uporaba na offroadu

Teme, ki niso v povezavi z offroadom

A Uporabljate CB postajo na OFFROAD izletih ali tudi ko se vozite po normalnih cestah?

Da, samo med vožnjo na izletih po brezpotju!
10
13%
Da, tudi ko se ne vozim po brezpotju!
27
34%
Ne, nimam CB postaje!
33
41%
Koj kavolo to tebe briga Sharky!
10
13%
 
Skupaj glasov: 80

Uporabniški avatar
AŁIEN
Prispevkov: 6351
Pridružen: To Maj 29, 2007 7:53 pm
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Če Jan 28, 2010 2:24 am

Matej iz mojih izkušenj:

Na zadnjem kolesu je nekaj nagajalo, ne spomnim se več kaj, ali sprejem ali oddajanje. Lahko pa da je bila slabo umerjena. Uglavnem je nagajali.

Magnetna je super delala dokler se ni zlomila. Zelo pripravna reč. Malo zna kabel v napoto.

Kabli različnih dolžin se dobijo.

Take ki obvladajo umerjanje poznam samo na gorenjskem. Vendar naj bi to znal vsak radioamater ki da kaj nase, tako da ne bi smel biti problem.
Da se tudi mal na srečo če imaš kolega z postajo pa se mal igrata eno popoldne.

Tolk od mene.....za tole sem tudi aberveznik. Mam raje pmr, poceni enostavno, kolegu lahko enega daš, pa v žepu ga imaš tudi ko nisi pri ali v avtu. Nese pa daleč ko radio triglav 89,8 in 103,5 MHz / Kabelski sistemi 98,3 MHz ...

Dobr da si me spomnil, zukiju sem namreč dal novo CB postajo, Je rekel da bo sprobal pa da se bova potem zmenila koliko bire bo dal zanjo. Od takrat kot da se je v zemljo pogreznil :shock: še na forumu ga ni več kaj šele da bi kaj poklical. Pa se mu ja ni kaj hudega zgodilo??? a kdo kaj ve....

jani
Prispevkov: 161
Pridružen: To Jul 31, 2007 1:41 pm
Kraj: Ustala primorska.

OdgovorNapisal/-a jani » Če Jan 28, 2010 9:01 am

Kar jaz vem ima Zuki dela čez glavo tako da....
Njegovga GR-ja je pa Komac uzel, v njem je pa en kar soliden Midland a je mogoče to ta CB-jka?

Uporabniški avatar
AŁIEN
Prispevkov: 6351
Pridružen: To Maj 29, 2007 7:53 pm
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Če Jan 28, 2010 10:33 am

No sam da je živ :lol:
Ja mislim da je to ta, ena je bila prezident ena pa midland. Mislim da imam prezidenta jaz v suzukiju. No ni pa rečeno da gre prav za tisto....nima veze sam da je zuki živ in zdrav in da ga žena vboga.

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4221
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Če Jan 28, 2010 10:42 am

Matej:
Jaz imam magnetno CB anteno in je zelo praktična. Mogoče kakšna fiksna bolje deluje, a meni je ta super, saj CBja nimam stalno v avtu.
Res je, vsako CB anteno je treba umeriti, zato ima vsaka tudi predviden zgornji del za fino nastavljanje dolžine. Ob priliki, ko bom imel čas, lahko to storiva skupaj, če si še v mojih krajih.
Še nekaj: ne kupuj stabilne antene, ki naj bi bila istočasno (preko priložene kretnice) tudi antena za avtoradio. Imam tako na Rimlnu, pa nisem zadovoljen, bom raje še eno luknjo zvrtal v streho in namestil ločeno anteno za avtoradio.
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Vito_
Prispevkov: 997
Pridružen: Po Feb 21, 2005 12:14 pm

OdgovorNapisal/-a Vito_ » Če Jan 28, 2010 11:14 am

Tole za avtoradio ... jaz sem imel tisto fensi avtomatično, pa je ob montaži šnorkla šla delat prostor ... sem dal elektično zad za retrovizor in super lovi. Mi jo je tisti možak v BTC dal not v parih minutah. Brez vrtanja in zafrkavcij.

Uporabniški avatar
frenk
Prispevkov: 74
Pridružen: So Jan 09, 2010 11:03 pm
Kraj: Škofljica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frenk » Če Jan 28, 2010 11:19 am

Za anteno umeriti (nastaviti SWR) sem vedno na volji :nazdravljamo:

Magnetne antene?

V kolikor daš poceni anteno na magnetni podstavek bo precej slabše, kot če daš dobro anteno. Dober magnet stane toliko kolikor stane dobra antena.

Jaz večkrat menjam avto in se mi splača imet anteno z magnetom in za konvoje je več kot odlično.

Na rezervnem kolesu je delovanje vprašujoče. Je masa? Koliko antene zakriva kolo?

Bolje bo magnetka na stehi kot fiksna antena za kolesom!

Uporabniški avatar
Matej
Prispevkov: 1928
Pridružen: To Mar 22, 2005 10:28 am
Kraj: Pliskowca
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Če Jan 28, 2010 11:53 am

frenk napisal/-a:Za anteno umeriti (nastaviti SWR) sem vedno na volji :nazdravljamo:

Magnetne antene?

V kolikor daš poceni anteno na magnetni podstavek bo precej slabše, kot če daš dobro anteno. Dober magnet stane toliko kolikor stane dobra antena.

Jaz večkrat menjam avto in se mi splača imet anteno z magnetom in za konvoje je več kot odlično.

Na rezervnem kolesu je delovanje vprašujoče. Je masa? Koliko antene zakriva kolo?

Bolje bo magnetka na stehi kot fiksna antena za kolesom!


sam bi raje cb-jko kar fiksno namontiral.

masa na rezervnem kolesu je , čene pa se mosilček lahko tusi poveže na karoserikjo za boljšo maso.

zgledalo naj bi nekako tako:
Slika

Uporabniški avatar
frenk
Prispevkov: 74
Pridružen: So Jan 09, 2010 11:03 pm
Kraj: Škofljica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frenk » Če Jan 28, 2010 12:19 pm

To bi moral praktično sprobat.
Dolžina kabla je pomembna, še posebej takrat, ko pogoji niso najboljši.
V kolikor se izkaže, da pozicija ni uredu boš še vedno lahko prestavil na magnet. Za magnet in visoke hitrosti ne preveč dolgo anteno za montažo na rezervo pa čim daljšo.

Predlagam, da montiraš turbo 3000 in v kolikor ne bo uredu v tgovini zamenjaš za Turbo 2000 in jo daš na streho.

Uporabniški avatar
Matej
Prispevkov: 1928
Pridružen: To Mar 22, 2005 10:28 am
Kraj: Pliskowca
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Če Jan 28, 2010 12:31 pm

frenk napisal/-a:To bi moral praktično sprobat.
Dolžina kabla je pomembna, še posebej takrat, ko pogoji niso najboljši.
V kolikor se izkaže, da pozicija ni uredu boš še vedno lahko prestavil na magnet. Za magnet in visoke hitrosti ne preveč dolgo anteno za montažo na rezervo pa čim daljšo.

Predlagam, da montiraš turbo 3000 in v kolikor ne bo uredu v tgovini zamenjaš za Turbo 2000 in jo daš na streho.


ja v tem primeru bi bil kabel olg okrog 5m

ok hvala za nasvete

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4221
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Če Jan 28, 2010 1:29 pm

Zakaj pa ne daš nosilca nad rezervno kolo?
Slika
Pa še kovinsko ploščo (=masa) vsaj v širini gume lahko daš pod anteno.
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
Matej
Prispevkov: 1928
Pridružen: To Mar 22, 2005 10:28 am
Kraj: Pliskowca
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Če Jan 28, 2010 2:24 pm

uf miran
to je že prehud projekt

no je pa dobra ideja

upam da ne boš jezen če jo uporabim :-)

Uporabniški avatar
jereb
Prispevkov: 608
Pridružen: Pe Okt 10, 2003 11:11 pm
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Če Jan 28, 2010 5:08 pm

Jest misli, da na rezervni gumi ne boš nič nevem kva zgubu na sprejemu, saj CB tko bolj uporabljaš v konvoju. Je pa zadeva vredu, ker je antena manj na udaru sploh zdaj pozimi (če se kaj voziš po gozdu), ko sneg povesi veje in antene letijo kot za šalo.
Ne vem sicer kako imaš pritrjeno kolo na avto, samo če je vsaj kak vijak
kateri je povezan z pločevino avtomobila, naj ti bo to točka za nosilec, tako boš imel maso.
Glede antene, če boš kupoval novo, ponavadi ni problema z SWR-om, najhitreje boš opazil, če ta ni oglašen; postaja se zadaj greje in drugi ki te posluša bo šlišal med tvojim oddajanjem brum(kot bi nekaj brenčalo tko kot polnilec za akomulator.)
LP by Jereb

Uporabniški avatar
frenk
Prispevkov: 74
Pridružen: So Jan 09, 2010 11:03 pm
Kraj: Škofljica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frenk » Če Jan 28, 2010 11:23 pm

Vse nove antene so za za naše področje CB-ja predolge.
Jaz nastavim anteno z naboljšo nastavitvijo na 20 CH, kar pomeni, da je odstopanje na spodnjih ali zgornjih kanalih sorazmerno.
Zakaj so nove predolge?
V kolikor bi imel CB postajo z več kanali in bi delal na višjih frekvencah od 28-30 MHz, potem bi bila antena primerno dolga.

Morajo bit predolge, da imamo od kje jemat :wink:

Uporabniški avatar
Matej T
Prispevkov: 1775
Pridružen: Ne Mar 22, 2009 1:23 pm
Kraj: Kostanjevica na Krki

OdgovorNapisal/-a Matej T » Pe Jan 29, 2010 12:10 am

V soboto imam namen v Andoro, ker sem 300 km od nje in nabavit CB postajo. A moram na kaj posebnega pazit al kar kupim kar mi srce poželi?

Uporabniški avatar
Matej
Prispevkov: 1928
Pridružen: To Mar 22, 2005 10:28 am
Kraj: Pliskowca
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Pe Jan 29, 2010 7:53 am

Matej T napisal/-a:V soboto imam namen v Andoro, ker sem 300 km od nje in nabavit CB postajo. A moram na kaj posebnega pazit al kar kupim kar mi srce poželi?


zakaj pa v andoro?

a so postaje tam cenejše?

Uporabniški avatar
frenk
Prispevkov: 74
Pridružen: So Jan 09, 2010 11:03 pm
Kraj: Škofljica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frenk » Pe Jan 29, 2010 9:14 am

Naj bo nastavljiva za posamične države EU. Naj ima AM/FM 4-5W na vseh 40 kanalih in to je to.
V kolikor se navdušuješ nad več gumbi naj ima še nastavitev jakosti sprejema, jakosti oddaje in kakšen filter.

Uporabniški avatar
Huligan
Prispevkov: 1133
Pridružen: Pe Mar 21, 2008 11:40 am
Kraj: Kostanjevica na Krki

OdgovorNapisal/-a Huligan » Pe Jan 29, 2010 11:04 am

ena bol založenih trgovin pri nas http://www.uscom.si/
BOLJŠ IZ ŠIHTA SKREGAN KOT ZMATRAN.

Uporabniški avatar
jereb
Prispevkov: 608
Pridružen: Pe Okt 10, 2003 11:11 pm
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Pe Jan 29, 2010 7:32 pm

frenk napisal/-a:Vse nove antene so za za naše področje CB-ja predolge.
Jaz nastavim anteno z naboljšo nastavitvijo na 20 CH, kar pomeni, da je odstopanje na spodnjih ali zgornjih kanalih sorazmerno.
Zakaj so nove predolge?
V kolikor bi imel CB postajo z več kanali in bi delal na višjih frekvencah od 28-30 MHz, potem bi bila antena primerno dolga.

Morajo bit predolge, da imamo od kje jemat :wink:

Od 28 naprej nisi več na cb področju :ne_ne_ne:
LP by Jereb

Uporabniški avatar
jereb
Prispevkov: 608
Pridružen: Pe Okt 10, 2003 11:11 pm
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Pe Jan 29, 2010 7:52 pm

Pa nikar kupovati kakšnega alana 100 plus, zelo rade crkujejo.
LP by Jereb

Uporabniški avatar
Matej T
Prispevkov: 1775
Pridružen: Ne Mar 22, 2009 1:23 pm
Kraj: Kostanjevica na Krki

OdgovorNapisal/-a Matej T » Pe Jan 29, 2010 8:00 pm

Matej napisal/-a:
Matej T napisal/-a:V soboto imam namen v Andoro, ker sem 300 km od nje in nabavit CB postajo. A moram na kaj posebnega pazit al kar kupim kar mi srce poželi?


zakaj pa v andoro?

a so postaje tam cenejše?


Ja baje, da je tam vsa elektronika cenejša. Bomo vidli.

Uporabniški avatar
frenk
Prispevkov: 74
Pridružen: So Jan 09, 2010 11:03 pm
Kraj: Škofljica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frenk » Pe Jan 29, 2010 8:19 pm

jereb napisal/-a:
frenk napisal/-a:Vse nove antene so za za naše področje CB-ja predolge.
Jaz nastavim anteno z naboljšo nastavitvijo na 20 CH, kar pomeni, da je odstopanje na spodnjih ali zgornjih kanalih sorazmerno.
Zakaj so nove predolge?
V kolikor bi imel CB postajo z več kanali in bi delal na višjih frekvencah od 28-30 MHz, potem bi bila antena primerno dolga.

Morajo bit predolge, da imamo od kje jemat :wink:

Od 28 naprej nisi več na cb področju :ne_ne_ne:



Kar nekaj je CB postaj, ki sežejo krepko preko dovoljenega :D

Ravno zaradi tistih mi moramo krajšati šipke;)

President Jackson, Zodiak Tokyo, Lincoln, itd... so znane in dobre CB postaje. Pomen imeti 1000 in več kanalov je bilo v času, ko so bili CB kanali prezasedeni, ko se nisi imel kam umakniti, ko si se hotel večini skriti itd. Danes je prostih skoraj vseh 40 CH.

Uscom je tu v SLO še najbolj založen in ima tudi servis.
Šefica Štefka in njeni sodelavci so vsi kull.

Uporabniški avatar
jereb
Prispevkov: 608
Pridružen: Pe Okt 10, 2003 11:11 pm
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Pe Jan 29, 2010 8:27 pm

vem vem :lol: , sam si v prepovedanem območju, sploh pr lincolnu, kateri ima še možnost telegrafije.
A poznaš kakšnega dobrega serviserja s pametno ceno imam enga jacksona za zrihtat, mi je šu u maloro lih zaradi antene.
LP by Jereb

Vito_
Prispevkov: 997
Pridružen: Po Feb 21, 2005 12:14 pm

OdgovorNapisal/-a Vito_ » Pe Jan 29, 2010 9:13 pm

.- -.. .. .--- --- / .--. .- -- . - / --.- -.-. .- -. .--- . / -- . -.. / ...- --- --.. -. .--- --- :kaj_takega_pa_se_ne:

Uporabniški avatar
jereb
Prispevkov: 608
Pridružen: Pe Okt 10, 2003 11:11 pm
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Pe Jan 29, 2010 9:31 pm

Vito_ napisal/-a:.- -.. .. .--- --- / .--. .- -- . - / --.- -.-. .- -. .--- . / -- . -.. / ...- --- --.. -. .--- --- :kaj_takega_pa_se_ne:

Verjetno se smejiš, ker je pač omenil servis1 Samo njihove cene servisov mi niso ravno všeč, napram kakšnim radioamaterjem ki to rihtajo doma za hobi.
LP by Jereb

Vito_
Prispevkov: 997
Pridružen: Po Feb 21, 2005 12:14 pm

OdgovorNapisal/-a Vito_ » Pe Jan 29, 2010 10:05 pm

Me neee ... smejim se, ker se probal spomniti, koliko let je že od zadnjega kucanja ... :oops: ... sam je ojojojoj .... ma brezveze štet ... :roll:

Bi bilo pa skrajno perverzno tole zdaj zganjat med vožnjo po kakem terenu :lol:


Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti