Dimen napisal/-a:Kolikor je meni poznan avtoplin, na toyotin motor, ki ima itak elektronski vbrizg pride v poštev samo tekoča faza. Plinska faza pride v poštev samo na starih avtomobilih s fergazerji.
Ali si mogoče pomešal sekvenčni sistem in tekočo fazo?
Dimen napisal/-a:Itak pride plin iz jeklenke do uparjevalnika v tekoči fazi, vparjalnik plin vplini in pošlje do inkejtorjev, ki jih krmili plinski računalnik, ki je povezan z motornim računalnikom. Poraba plina je pri takoimenovani tekoči fazi je 10-15 % več litrov kot pri vožnji na bencin. Lahko celo 1:1 če ti mehankar pač tako nastavi, samo potem pričakuj malo manj konjev. Za 1:1 moč motorja pa je potrebna nastavitev, da porabi 10-15% plina več kot bencina, odvisno je tudi od motorja. Meni je na Explorerju nastavljal režime n-krat dokler ni bilo tako kot treba. Pač je prvič vgrajeval na tak motor in predhodnih nastavitev proizvajalca plina za ta avto ni bilo.
Se strinajm.
Dimen napisal/-a:Da bi imela inštalacija avtoplin-a povratni tok v rezervar pa prvič slišim. Nima smisla, injektor vbrizgava količino plina glede na režim vožnje in izkoristi vbrizgan plin do konca.
Težava je ker je plin v tekoči fazi če je pod določenim tlakom ali pod temperaturo, kjer bi se uparjeval, kar je v tem primeru konkreten minus. ko gre plin iz rezervarja se pričenja uparjevati, ne kot v uparjalniku, a dovolj, da se pričnejo tvoriti posamezni zračni mehurčki v dovodu, da ne govorimo če je plin dlje časa v dovou. Zato je ključnega pomena, da se pred injektorji nahaja vedno "svež" plin, da je kolikor toliko zmanjšana možnost mehurčkov. Ja kot je pri bencincih in dizlih je pri tekoči fazi zato dvojni vod. Črpalka v rezervoarju požene plin do injektorjev, za katerimi je "regulator tlaka" za katerim se višek plina šiba nazaj v rezervar na "hlajenje".

vir:
http://www.icomitalia.it/lang1/imp_jtg.htmlV kolikor pa se pojavi majhen zračni mehurček pred injektorjem in pride do vbrizga pa lahko sklepaš da je v danem primeru vbrizgan v cilinder majhen mehurček zraka in še ?? plina. Ravno zaradi gotovosti enakomernega vbrizga mora bit tekoča faza plina pred injektorji homogena brez zračnih mehurčkov. Tu pa je nekoliko večji problem kot pri bencinu ali dizlu. Pri plinasti fazi je to nekoliko lažje, pa še tu se gostota plina zelo, zelo spreminja! ... Upam da sem razumljiv...
Dimen napisal/-a:Menim pa, da se predelava splača kljub temu da je 10-15% večja poraba plina. Kolega je za osmaka plačal mislim da 1800€ v Celju z 70l rezervarjem. Ne vem od kje vam cene 2500+.
Glede računice je najbolje, da si jo naredi vsak sam. Cene montaž tekoče faze pa po pravici povedano ne vem, in je nisem omenjal, vem pa, da je črpalka v plinskem rezervarju veliko bolj komplicirana kot napr. bencinska , pa že bencinske, so nekatere prekleto drage. Če se prav spomnem je (je bila pred 2-3 leti) samo cena rezervarja in črpalke za tekočo fazo, večja ali pa tam tam, kot cel sekvenčni sistem.
No poanta vsega je bila, da poraba v nobenem primeru ni 1:1
lp,
p.s: po moje nima smisla, da s tem plinom smetimo to temo.