Akumulatorski polnilci

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Če Jan 12, 2012 9:16 pm

Moj aku doktor pravi, da je najbolje akumulatorje kupovati na bencinski črpalki na Viču. Baje jih mnogi električarji tja hodijo kupovati in so zato akumulatorji vedno novi (sveži).
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
compadre
Kraj: 45.895913, 15.654165

OdgovorNapisal/-a compadre » Če Jan 12, 2012 9:23 pm

luka32 napisal/-a:Jaz sem kupil white horse, neka srbska varjanta. za 100ah sem dal 115e, pa še tri leta garancije ima.

Slabe izkušnje s to znamko, kupil (kolega) takega, čez mesec se je spraznil zaradi neuporabe avta (seveda mu nekje štrom požira),
probal nazaj napolniti, indikator sveti zeleno, voltmeter kaže zadovoljivo napetost, a zagon avta ni možen.
Nesel nazaj na reklamacijo, ga izmerijo in pravijo da je poln......a glej, ko ga obremeniš, takoj mrkne :lol:

Dobil novega, katerega pa, ne vem še 8)
And on the 8th day God created Land Rover

Uporabniški avatar
RIKO
Kraj: lj

OdgovorNapisal/-a RIKO » To Jan 21, 2014 8:33 am

Vidim da je kar nekaj znalcev prisotnih.
Zato bi vprasal nekaj v zvezi s polnjenjem akumulatorja OPTIMA rumena, nekaj casa mi je akumulator pocival, zdaj pa bi se moral pocas prebuditi in opravljati delo za katerega je biu narejen.

Zdaj me pa samo zanima ce je polnenje enako kot pri navadnih akumulatorjih?

Lp

Uporabniški avatar
Ipsilon
Kraj: Tolmin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ipsilon » To Jan 21, 2014 8:49 am

Ko sem iskal te podatke, sem na Ih8mud.com našel odgovor (citiram spodaj). Skratka, vzdrževanje je enako kot pri svinčevo-kislinskih akumulatorjih, polnilni tok pa naj ne presega 10A, ne škodi pa preverjat, da se baterija med polnjenjem ne pregreva. S "pametnimi" polnilci se izogibaj nastavitvam za GEL/AGM, ker se baterija ne bo napolnila do konca, kar ji dolgoročno škodi.

OPTIMA® Commercial YELLOWTOP® Charging Information

YELLOWTOP® Type: D31A & D31T
These batteries are dual-purpose. They are designed for engine start and deep-cycle applications for use in vehicles with large accessory loads.
Recommended charging information:

Alternator:

13.65 to 15.0 volts, no amperage limit.

Battery Charger:

13.8 to 15.0 volts, 10 amps maximum, approximately for 6-12 hours.

Cyclic Applications:

14.7 volts, no current limit as long as battery temperature remains below 125°F (51.7°C). When current falls below 1 amp, finish with 3 amp constant current for 1 hour.

Rapid Recharge:

Maximum voltage 15.6 volts (regulated), no current limit as long as battery temperature remains below 125°F (51.7°C). Charge until current drops below 1 amp.

Float Charge:
13.2 to 13.8 volts, 1 amp maximum current, time indefinite (at lower voltage).

I should clarify that Optima batteries are not gel batteries, but SpiralCell AGM (absorbed glass mat) lead-acid batteries. Our batteries can be treated and charged just like any other lead-acid battery in most situations. However, “gel” or even “gel/AGM” charger settings should be avoided, because they will not fully-charge an Optima and could damage it over time.

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 37 gostov