Robusten SUV

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
panoramic
Prispevkov: 19
Pridružen: Sr Jul 14, 2010 12:01 am
Kraj: Tu pa tam

Robusten SUV

OdgovorNapisal/-a panoramic » Če Avg 30, 2018 3:22 pm

Že dolgo je želja po nečem s 4x4 pogonom in ker bo naslednje leto najverjetneje treba menjat avto, bo prav prišel vsak nasvet. Sploh ker bolj kot gledam, bolj se mi zdi, da pri SUV-ih razmišljajo samo še o tem, kako bodo izgledali, zelo malo ali nič pa ni videti, da bi razmišljali o uporabnosti izven asfalta.

Kupilo se bo novo ali do 3 leta rabljeno z max. 100k km. Proračun je do 20k€. Srednji velikostni razred, kar pomeni, da odpadejo majhni jajčki in velike krave.

Najbolj pomembno mi je, da je avto robusten, ima solidno oddaljenost od tal ter da je notri prostoren in ne daje občutka utesnjenosti. Jebatga, 15 let enoprostorcev in kombijev naredi svoje kar se tiče navajenosti na veliko prostora.

Zdaj, karkoli gledam, je vse ogromno šminke in malo robustnosti in praktičnosti. Še Dusterja so v tem pogledu z novim modelom pokvarili. Samo če pogledam, da so prednje in zadnje meglenke dali na izpostavljen spodnji rob odbijača, da jih takoj odbiješ že na kupu pomrznjenega snega. Pa v celoti barvani odbijači, itd.

Nova Vitara ... počutje v njej me ni ravno prepričalo, preveč utesnjen se počutim za njenim volanom. Premalo volumna v notranjosti. Tudi oddaljenost od tal ni bogve kaj.

Kaj še ostane, da je vsaj malo bolj robustno in trpežno? Mogoče novejši rabljen Forester, ampak rabljenih bencinarjev praktično ni, Subarujev dizel pa ne slovi ravno po zanesljivosti.

Kako je kaj s Caddyji 4motion? Kako se obnese njihov pogon? Se jih da legalno dvigniti za večjo oddaljenost od tal?

Mogoče še kakšna ideja, kaj bi še lahko uvrstil v potencialni izbor?

Muchos gracias :)

jutro tisto
Prispevkov: 23
Pridružen: Po Dec 14, 2015 8:04 pm
Kraj: Ljubljana

Re: Robusten SUV

OdgovorNapisal/-a jutro tisto » Če Avg 30, 2018 9:22 pm

Renegade Trailhawk varianta .... samo rabljeni so redki, na avtoneu je na Ptuju videti eden, po VIN-u izgleda iz Italije
V primerjavi z Vitaro ima več prostora, sploh za večje "persone", kar se tiče izvenasfaltnih zmožnosti, je pa že vsak 4x4 Renegade verjetno boljši od Vitare (oddaljenost od tal, razmerje prenosa,...).
Ko sem nabavljal, me je od Vitare odgnal prostor, od Dacie (še prejšnji model) pa šlampasta izdelava plastike v kabini. Pri Jeep-u mi je bilo pa ravno to všeč, da sem na dobre 4.20m dobil veliko prostora.

Uporabniški avatar
Dardaj
Prispevkov: 505
Pridružen: Pe Jan 17, 2014 6:03 pm
Kraj: Visoko
Kontakt:

Re: Robusten SUV

OdgovorNapisal/-a Dardaj » Pe Avg 31, 2018 10:21 am

Kot prvo, zakaj bi uporabljal avto? 4wd za po snegu po cesti, luknjast makadam,....?

Caddy je ze ql stvar, tudi osnovni ground clearance je "ze dostojen" v primerjavi z ostalimi cestnimi produkti, sicer nima stalnega 4wd, temvec avtomatsko priklopljivega 4M (vklopi se ob spodrsavanju prednjega kolesnega para), reduktorja tudi nima, imas pa, ce kupis podaljsanega, prostora za 7 ljudi plus spodoben prtljaznik. S tem pogonom sicer ni enakovreden stalnemu, ampak po klizavem se pa vseeno da :) (podoben princip delovanja ima moj Isuzu, pa z njim lezem "povsod")
Lift kit je, ce se poigras se z malo vecjimi gumami, bo izgledal ze OK,
samo za cca. 20 000 evrov bos tezko vse te zelje uresnicil pri VW :( Na zalost!

Uporabniški avatar
Dimen
Prispevkov: 1136
Pridružen: Sr Mar 23, 2005 10:12 am

Re: Robusten SUV

OdgovorNapisal/-a Dimen » Pe Avg 31, 2018 11:52 am

Dejmo najprej začet z uporabo. Koliko terena in kakšen teren imaš v mislih?
Po eni strani pišeš, da rabiš robustni terenc kar jaz razumem Land rover, Land cruiser, Jeep, ipd a v isti sapi razmišljaš o Caddy-ju, ki nima veze z robustnim 4x4 vozom. Najverjetneje pa ne rabiš voza, ki bo dnevno plezal čez skale in se valjal po blatnih lužah, ali pač?

panoramic
Prispevkov: 19
Pridružen: Sr Jul 14, 2010 12:01 am
Kraj: Tu pa tam

Re: Robusten SUV

OdgovorNapisal/-a panoramic » Pe Avg 31, 2018 1:40 pm

Torej, namen uporabe. Nikakor ne rabim klenega terenca s šasijo. Rabil bi ga za dostop do gozda (strm slabo vzdrževan makadam), športne hobije, dostop do lokacij za hribolazenje in plezarijo v zimskem času. Hkrati bi bil tudi daily car. Drug avto je namreč kombi, ki je bolj slab na snegu, ne glede na gume.

Ne bi pa rad nekega šminkerskega SUV-a, temveč takšnega, da ne polomiš plastik čim se z odbijačem nasloniš na kup pomrznjenega snega. Takšnega, da ima robustno notranjost, ne pa polno nežne lakirane plastike. Skratka, nekaj takega, kot je prejšnji model Dusterja, samo da bi nudil malce več v smeri udobja, predvsem kar se tiče glasnosti v kabini, kjer je prejšnji Duster res slab. Novi Duster bi bil idealen, če ga ne bi pomehkužili v primerjavi s starim.

Caddy ... vzel bi tovorno verzijo (cenejši kot potniški, lahko tudi odbijem ddv), ker več kot 2 sedežev ne rabiva. Nanj sem pomislil zato, ker imam rad veliko prostora za vso opremo, če je treba lahko še prespiš zadaj. Tovorna verzija je tudi robustna, tako zunaj kot notri. Nobene odvečne navlake, samo tisto, kar se rabi. Tudi vožnja na daljše razdalje in pri večjih hitrostih je ok (izkušnja z 2WD Caddyjem).

Pomembno mi je tudi, da ni občutka utesnjenosti na sprednjih sedežih in da se sedi višje kot pri osebnem avtu, torej da sedalni del ni čisto pri tleh (ne maram sedenja "kot na kahli").

Renegade, ki ga je predlagal @jutro tisto je videti kar kul, sploh nisem pomislil nanj. Moram si ga enkrat ogledat v živo.

meli
Prispevkov: 144
Pridružen: Ne Jun 10, 2012 7:41 pm
Kraj: ljubljana

Re: Robusten SUV

OdgovorNapisal/-a meli » Pe Avg 31, 2018 5:43 pm

Toyota RAV 4, ima sosed zadovoljen letnik 2014

auto
Prispevkov: 20
Pridružen: Če Feb 08, 2007 9:58 am

Re: Robusten SUV

OdgovorNapisal/-a auto » So Sep 08, 2018 4:59 am

Poglej Subaru XV.

Nova Vitara je daleč od ta stare Vitare po uporabnosti na brezpotjih. Caddy in Vitara imata oba Haldex sklopko za 4x4 pogon. Na splošno so bolj ko ne vsi novi SUV plastik fantastik.

Uporabniški avatar
Nebivedu
Prispevkov: 4342
Pridružen: Po Dec 15, 2003 9:21 am

Re: Robusten SUV

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » So Sep 08, 2018 9:13 am

XV je zanimiv zaradi velike oddaljenosti od tal in reduktorja (samo 1.6 motor ga ima, 2.0 bencin in 2.0 dizel ga nimata).
Še boljša varianta je pa subaru forester. Ima manjši vstopni in izstopni kot, reduktor in 2.0 motor.
Pred EUR sem bil SIT!


Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 43 gostov