Tomket gume
Tomket gume
Ali mogoče kdo vozi te jajca....
https://www.liderpnevmatik.si/avto-pnev ... 01q-978397
Zanimajo me iskušnje iz prve roke, ne reklakazala....da ne bo šlo 400 ojrof v tri krasne.
https://www.liderpnevmatik.si/avto-pnev ... 01q-978397
Zanimajo me iskušnje iz prve roke, ne reklakazala....da ne bo šlo 400 ojrof v tri krasne.
Re: Tomket gume
A je tebe tud srat pritisnilo, ko si videl, kam so šle cene nekih renomiranih gum?
Nimam nobenih izkušenj, na netu tud nič ne najdem.
Glede na ADAC test njihovih SPORT gum za osebne avte pa ni za pričakovat kaj posebno dobrega na cesti
Nimam nobenih izkušenj, na netu tud nič ne najdem.
Glede na ADAC test njihovih SPORT gum za osebne avte pa ni za pričakovat kaj posebno dobrega na cesti
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola
2x Patrol Y61 2.8TD
A ni potem bolje dat gor malatesto kodiak?
https://www.gume-malatesta.si/terenske- ... 15-75-r15/
Sej je približno enaka cena, pa oboje so nalite.
https://www.gume-malatesta.si/terenske- ... 15-75-r15/
Sej je približno enaka cena, pa oboje so nalite.
Pred EUR sem bil SIT!
gregor napisal/-a:A je tebe tud srat pritisnilo, ko si videl, kam so šle cene nekih renomiranih gum?![]()
Prav res
4 platišča + 4 yokohame ......1200 ojrof
O teh pa nič pametnega za najti.....naj bi bila linglong crosswind in tole isto sranje drugo pakovanje....dobesedno.
Ni druge, najboljša je lastna izkušja sam je draga u tripm....
Nebivedu napisal/-a: pa oboje so nalite.
??? od kod ti ta podatek?
Ja tomket je madžarski prodajalec gum in pod svojim imenom prodaja kitajske gume.
Jaz nebi oz ne bom. Da bom pol 5+ let jezen sam na sebe... Čeprav je cena mikavna za 285/75R16.
130 eur so tomket mt v nemčiji.
Bfg AT pa 300.
Sej mojim starim bfg at nič ne manjka. Edino ustaviš se ne, pa izvozi iz rondojev so preozki.
Jaz nebi oz ne bom. Da bom pol 5+ let jezen sam na sebe... Čeprav je cena mikavna za 285/75R16.
130 eur so tomket mt v nemčiji.
Bfg AT pa 300.
Sej mojim starim bfg at nič ne manjka. Edino ustaviš se ne, pa izvozi iz rondojev so preozki.
2x Patrol Y61 2.8TD
2x Patrol Y61 2.8TD
Pa zdi se mi, da so se skladišča spraznila na zimo, mogoč bo treba mal počakat... vsaj tak se mi zdi, ko gledam mojo dimenzijo
2x Patrol Y61 2.8TD
2x Patrol Y61 2.8TD
AŁIEN napisal/-a:4 platišča + 4 yokohame ......1200 ojrof![]()
![]()
Katere yokohame pa iščeš? AT al MT? V dimenziji 215/75/15? Mislim da te dimenzije ni. 215/80/15 je, samo je 143€, če ima RPB, drugače pa 102€, če nima te zaščite. (Rim Protection Bar).
Pri Grošu (v črnučah) so pa 106€ na komad
Pred EUR sem bil SIT!
AŁIEN napisal/-a:Nebivedu napisal/-a: pa oboje so nalite.
??? od kod ti ta podatek?
Za to ceno ne morejo biti nenalite. So prepoceni.
Pred EUR sem bil SIT!
gregor napisal/-a:Pa zdi se mi, da so se skladišča spraznila na zimo, mogoč bo treba mal počakat... vsaj tak se mi zdi, ko gledam mojo dimenzijo
Saj te tudi ni nikjer...oglašujejo že...v resnici jih nimajo.
tomket je Češka.......seveda pa je jasno da je zadaj čummgalunga kitajc linglong
Nebivedu napisal/-a:Pri Grošu (v črnučah) so pa 106€ na komad
pri Grošu niso pol počenega groša vredni. En teden so rabili da so ugotovili da imajo geolandar mt samo na katalogu.....sicer pa niso dobavljive. Z gumami ki obstajajo samo na spletni strani se ne da vozit.
za 106 ojrov niti AT ne dobš.
MT so od 160 do 200 € kos......pa večinoma povsod piše da trenutno ni na zalogi..........za razliko od groša.
Nazadnje spremenil AŁIEN, dne Sr Jan 29, 2025 4:41 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Nebivedu napisal/-a:
Za to ceno ne morejo biti nenalite. So prepoceni.
AŁIEN napisal/-a:
Zanimajo me iskušnje iz prve roke, ne reklakazala...
Sicer le delno vezano na tole debato, morda komu pomaga kot ideja ...
2021 sem v Maroku še sam potrdil, kar so že nekaj časa govorili tudi drugi uporabniki, namreč da BFG AT KO2 niso primerni za moj tip uporabe. V parih mesecih Zahodne Sahare sem praktično nov set gum popolnoma uničil.

Sicer je bil glavni krivec to, da ima v moji dimenziji ta guma premajhno nosilnost (si moreš misliti, do takrat sploh nisem bil pozoren na ta detajl, ker se mi je zdelo, da pri tem tipu robustne gume nosilnost res ne more biti problem) ... Tukaj spomin na odkrivanje, kaj in kako se je dogajalo z gumami ...
No, takrat sem poslušal izkušnje lokalcev in vzel (mislim da turške) Lassa AT2 in bil z njimi zelo zadovoljen, sploh razmerje cena/performans.
Za njimi sem potem imel še Cooper Discoverer AT Plus ali nekaj takšnega, ker sem jih dobil za spodobno ceno, imele so load indeks 112 (večinoma v moji dimenziji najdem max 109) in so bile do sedaj najboljše gume za moj kombi, a kaj, ko poleg tega, da jim je cena zrastla, še tega modela nisem več našel.
Tako da, ravno pred dvema dnevoma, med letošnjim prezimovanjem v Gr sem ugotovil, da se glede na razmere vozim s preveč dotrajanimi gumami in sem se odločil menjati - Lassa AT3. Cena je bila ok, za performans bomo videli, če bo kot njen predhodnik, bodo super ...
2021 sem v Maroku še sam potrdil, kar so že nekaj časa govorili tudi drugi uporabniki, namreč da BFG AT KO2 niso primerni za moj tip uporabe. V parih mesecih Zahodne Sahare sem praktično nov set gum popolnoma uničil.

Sicer je bil glavni krivec to, da ima v moji dimenziji ta guma premajhno nosilnost (si moreš misliti, do takrat sploh nisem bil pozoren na ta detajl, ker se mi je zdelo, da pri tem tipu robustne gume nosilnost res ne more biti problem) ... Tukaj spomin na odkrivanje, kaj in kako se je dogajalo z gumami ...
No, takrat sem poslušal izkušnje lokalcev in vzel (mislim da turške) Lassa AT2 in bil z njimi zelo zadovoljen, sploh razmerje cena/performans.
Za njimi sem potem imel še Cooper Discoverer AT Plus ali nekaj takšnega, ker sem jih dobil za spodobno ceno, imele so load indeks 112 (večinoma v moji dimenziji najdem max 109) in so bile do sedaj najboljše gume za moj kombi, a kaj, ko poleg tega, da jim je cena zrastla, še tega modela nisem več našel.
Tako da, ravno pred dvema dnevoma, med letošnjim prezimovanjem v Gr sem ugotovil, da se glede na razmere vozim s preveč dotrajanimi gumami in sem se odločil menjati - Lassa AT3. Cena je bila ok, za performans bomo videli, če bo kot njen predhodnik, bodo super ...
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
damjan.vrencur.info
damjan.vrencur.info
Zanimivo, take bule je dobila tudi ena BFG Trail Terrain na bratovem T5, daleč od tega da bi bila preobremenjena, in bilo je mogoče 2.000 km narejenih z njo, asfalt. So priznali reklamacijo.
2x Patrol Y61 2.8TD
2x Patrol Y61 2.8TD
vrecha napisal/-a:Sicer je bil glavni krivec to, da ima v moji dimenziji ta guma premajhno nosilnost (si moreš misliti, do takrat sploh nisem bil pozoren na ta detajl, ker se mi je zdelo, da pri tem tipu robustne gume nosilnost res ne more biti problem) ....
To drzi in je res zanimivo kako index nosilnosti niha pri gudričkah. recimo 215/75 je na voljo od 97 do 109. Za 215/60 pa samo od 93 do 96.
Tako da je res treba biti pozoren.
Opažam da absolutno nihče ne gleda nosilnosti same gume. Nima veze.......dimezija, letna/zimska, AT/MT in to je to. Index hitrosti še manj...ampak ta za nas ni toliko pomemben.
Večina je slišala samo za tisto famozno črko C. Jaz imam poleg "tovornih" v homologaciji vpisane tudi "osebne ??" brez C oznake ......seveda pa z ustrezno nosilnostjo. Za policiste obstaja samo C in čau, celo na tehničnem je po vsej sili hotel imeti C gumo.......ma ne jebe tip. Potegneš homologacijo ven pa samo debelo gleda.....ja kako pa to. Pa sej ti piše na gumi max load tolk pa tolk orkodijo.....zakaj more biti jebeni C gor. Ni potrebe, če ima guma nosilnost, ki ustreza vozilu.
Lasso competus AT2 sem uporabljal, dobra za malo gnarja, vendar se v mokrem zavorna pot začne zelo hitro začne podaljševati. Peto leto pa je postala v mokrem popolnoma nevozna navkjub malo kilometrom. Sploh se ni dalo peljat, dobesedno. Gudričke AT isto, ma se ne ustaviš...
Lahko pa nosilnost gume celo ustreza teži vozila in zahtevam proizvajalca, pa to še ne pomeni da je vse OK. Ko zapeljemo v kakšno udarno jamo se lahko pritisk na gumo enormno poveča, odvisno od hitrosti. Poleg tega pa teren vozimo še z nižjim tlakom....... tko da jeba...
Pa še zanimivost: ste vedeli da se nosilnost pnevmatike s hitrostjo zaradi centrifugalne sile zmanjšuje....
Guma kot guma, ampak, kot pri vseh stvareh je zadaj cela znanost.
Za prejšnji avto sem dobil BFG Trail terrain z nosilnostjo 96. Cena je bila pred tremi leti še ugodna (150€ na gumo). Ko sem jih lansko leto hotel vzeti za novi avto, je bila cena več kot dvakrat višja proti yokohami G015 v isti dimenziji, tako da sem se odločil za yokice.
Alien kaj ti točno iščeš? 215/75/15 in MT?
Alien kaj ti točno iščeš? 215/75/15 in MT?
Pred EUR sem bil SIT!
AŁIEN napisal/-a:Nebivedu napisal/-a:Pri Grošu (v črnučah) so pa 106€ na komad
pri Grošu niso pol počenega groša vredni. En teden so rabili da so ugotovili da imajo geolandar mt samo na katalogu.....sicer pa niso dobavljive. Z gumami ki obstajajo samo na spletni strani se ne da vozit.
za 106 ojrov niti AT ne dobš.
MT so od 160 do 200 € kos......pa večinoma povsod piše da trenutno ni na zalogi..........za razliko od groša.
Ja, njihov odnos po telefonu se izredno razlikuje od tistega, če prideš v živo tja. O njihovi internetni strani pa nebi. (Počen groš in ...) Moraš tam direkt vprašat kaj imajo in kaj ne.
Pred EUR sem bil SIT!
Nebivedu napisal/-a:Alien kaj ti točno iščeš? 215/75/15 in MT?
Piše v prvem postu te teme ........in ni nobenega dvoma kaj sem iskal.
Nebivedu napisal/-a:Ja, njihov odnos po telefonu se izredno razlikuje od tistega, če prideš v živo tja. O njihovi internetni strani pa nebi. (Počen groš in ...) Moraš tam direkt vprašat kaj imajo in kaj ne.
hmmmm..........torej bi moral narediti 130 km samo za to, da mi prijazno povedo da teh gum ni na zalogi?? Koji K jim potem služi spletna prodaja in telefon..... Ja fak no...
No saj niti nisem pričakoval da bom dobil yokohamo za oglasevano ceno (106€), sem optimist ampak budalo pač nisem, sam da takega odnosa pa spet nisem pričakoval.
Kakorkoli že, gume so že prispele. Cena 98€ kos, poštnina brezplačna. Prvi vtis je dober. Razlika v teži proti malatesti je višja od pričakovane, kar je bil tudi osnovni namen. Izključno zaradi teže, saj so nove malateste že gor. Malatesta je drugače OK sam teške so u 3PM. Pa enormno drage so ratale.
Bomo podrobno pogledali .......včeraj popoldne me je zjebal en citroen tko da se mi ni dalo še s tem ubadat. Če bi mi nekdo rekel da obstaja avto pri katerem se olje v menjalnik naliva od zgoraj in to skozi stikalo za rikverc bi ga poslal nekam.......no, res obstaja....

Pri teh gumah me je najbolj zmotilo to, da na spletu nisem našel nič pametnega, na tubi tudi nič uporabnega.......jeba.
Drugače jih je kar nekaj kitajskih, tudi za 80€ kos. Enake so linglong crosswind (tovarna je v Srbiji). Menda gre za isto gumo samo tomkat naj bi bilo bolj "svetsko" oziroma manj kitajsko. V bistvo rekla kazala je vse skupaj.....pojma nimam kaj je res in kaj ne. Itak nima veze...
Mimogrede....letos je vozila suzuki vitara na Dakar classic. In gledam jaz tisto zadevo in ker sem ravno brskal za gumami, mi je padel v oči profil na gumah. Isti kot tomkat in linglong.....ajd dobro, obstaja veliko gum s takim profilom, general graber recimo...ampak mi ni dalo miru in malo bolj pobrskam.....glej ga zlomka tip vozi Dakar na čungalunga gumah. Se pravi, da je kitajc za Dakar dober, za nas pa niti za vožnjo od gostilne do gostilne niti gudrička ni dovolj dobra. Kdo je v tej zgodbi nor pa presodite sami......
O tem na kakšnih gumah je predlani ena češka deklina vozila Dakar s Samurajem, pa bolj da ne govorim..........bi nam bilo vsem skupaj zelo zelo nerodno. Punca bosa pelje Dakar, mi korenjaki pa nakladamo po forumih he he....bemti kam gre ta svet.
Uglavnem, do poletja bo jasno ali je tole za pohvalit ali za

... ... ...oldne me je zjebal en citroen tko da se mi ni dalo še s tem ubadat. Če bi mi nekdo rekel da obstaja avto pri katerem se olje v menjalnik naliva od zgoraj in to skozi stikalo za rikverc bi ga poslal nekam.......no, res obstaja.... 
To je pa prav blagodejno za slišat. Se pravi, nisem jaz edini, ki ne prebavlja "Francozov"...
Jaz sem moral olje nalivati skozi oddušnik. Baje, da je namerno narejeno, zato, da se oddušnik vsakih 120.000 km sname in očisti...

To je pa prav blagodejno za slišat. Se pravi, nisem jaz edini, ki ne prebavlja "Francozov"...
Jaz sem moral olje nalivati skozi oddušnik. Baje, da je namerno narejeno, zato, da se oddušnik vsakih 120.000 km sname in očisti...
AŁIEN napisal/-a:Nebivedu napisal/-a:Nebivedu napisal/-a:Ja, njihov odnos po telefonu se izredno razlikuje od tistega, če prideš v živo tja. O njihovi internetni strani pa nebi. (Počen groš in ...) Moraš tam direkt vprašat kaj imajo in kaj ne.
hmmmm..........torej bi moral narediti 130 km samo za to, da mi prijazno povedo da teh gum ni na zalogi??
Nope. To bi bila bedarija.
Samo povedal sem kaj lahko pričakuješ, če se po telefonu z njimi pogovarjaš.
Pred EUR sem bil SIT!
Peto leto pa je postala v mokrem popolnoma nevozna ...
Heh, tega datajla pa jaz ne-bi-vedu, ker mi gume držijo tam dve do tri leta maks.
Tako de je vse to relativno in zelo odvisno od uporabe, od posameznika do posameznika. Tudi kitajci. Če je cilj kratkoročna vzdržljivost, je verjetno kitajc zelo smiselna izbira. Tako jaz vidim ta primer iz Dakarja, sploh v finančnem aspektu, sploh, če je sponzorski denar na spodnji meji. Pač vzameš malo močneje dimenzionirane kitajke, pa še kakšno rezervo več, pa je vse skupaj lahko ceneje.
Jaz sem do sedaj dvakrat eksperimentiral s kitajskimi pnevmatikami.
Enkrat v davni preteklosti, cca 20 let nazaj, sem kupil nova (rabljena) platišča za Xedosa in dobil zastonj na njih še neke hude Pirelli gume, praktično do konca izrabljene. Sem se par mesecev še z njimi vozil in presneto so še dobro držale, sem se kar razvadil malo bolj tiščat po domačih ovinkih. Pa sem si rekel, da bom kar v štiri takšne nove investiral, ker so takooo next level gume to očitno. Sem se hitro prizemljil ... ena guma je bila ranga 400 EUR že takrat.
Drugič sem pa na kombiju nekaj štukal, par spodobnih gum na zadnji aksi je bil za stran, one spredaj so še mele za eno poletno sezono, menjam, sprednje nazaj in za tačas kitajce spredaj. Nič posebnega sicer, je delovalo brez pripomb, a ob menjavi so bile kar vse štiri približno enako zdelane. No ja ... nekega hudega navdušenja kitajci pri meni do sedaj niso poželi ...
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
damjan.vrencur.info
damjan.vrencur.info
Jaz tudi nisem bil zadovoljen s kitajsko avanturo na osebnem avtu.
Ko glih o gumah pišemo, glih včeraj bil pri meni kolega z g klaso, po dveh letih vsakodnevne uporabe "tanove" bfg AT na mokri cesti ne držijo ceste več tako fajn, kot so prvo leto.
A ma kdo s toyo MT kake izkušnje? Predvsem po cesti.
Eni jamrajo po netu, da avto vleče v eno stran zaradi oblike profila.
Ko glih o gumah pišemo, glih včeraj bil pri meni kolega z g klaso, po dveh letih vsakodnevne uporabe "tanove" bfg AT na mokri cesti ne držijo ceste več tako fajn, kot so prvo leto.
A ma kdo s toyo MT kake izkušnje? Predvsem po cesti.
2x Patrol Y61 2.8TD
2x Patrol Y61 2.8TD
gregor napisal/-a:A ma kdo s toyo MT kake izkušnje? Predvsem po cesti.
mogoče je to zaradi

Zadeva je taka:
Zelo mehka guma
Na ovinkih cvili......bomo videli kdaj in če bo nehalo.
Velikost ni prava, manjka malo
Tekalna površina ne ustreza 215
Precej lažja od malateste
Proti malatesti gre avto kot sneta skira, hrup se je drastično zmanjašal. Z malatesto se ne moreš pogovarjat not. Z tomkat se lahko.
Na suhem se ustavi, na mokrem bomo še videli
Teren bo test, ko bo avto končan
tomket 215/75 R15 15.6 kg
dotz dakar 10.1 kg

Zelo mehka guma
Na ovinkih cvili......bomo videli kdaj in če bo nehalo.
Velikost ni prava, manjka malo
Tekalna površina ne ustreza 215
Precej lažja od malateste
Proti malatesti gre avto kot sneta skira, hrup se je drastično zmanjašal. Z malatesto se ne moreš pogovarjat not. Z tomkat se lahko.
Na suhem se ustavi, na mokrem bomo še videli
Teren bo test, ko bo avto končan
tomket 215/75 R15 15.6 kg
dotz dakar 10.1 kg

Nazadnje spremenil AŁIEN, dne Po Feb 03, 2025 4:26 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
malatesta kobra nt 215 R15 je precej širša. tomkat je široka kvečjemu za 205, velikost je pa enaka kot 195/80 15 bridgestone dueler ht

Razlika v teži je pa velika...
Originalna pnevmatika na samuraju tehta cca 17 kg (komplet z platiščem) Alu.... 1.5 kg manj
bridgestone dueler ht 195/80 15 na navadnem platišču tehta 18.9 kg
malatesta kobra trac 215 na navadnem platišču tehta 29.4 kg
Malatesta kobra nt 215 na platišču od SJ 413 tehta 31.7 kg
tomkat 215 na platišču dotz dakar tehta 25.7 kg......se pravi da je na navadnem teška cca 24 kg na alu platišču pa 22.5 kg
So pa malateste konkretno širše in višje .......

Originalna pnevmatika na samuraju tehta cca 17 kg (komplet z platiščem) Alu.... 1.5 kg manj
bridgestone dueler ht 195/80 15 na navadnem platišču tehta 18.9 kg
malatesta kobra trac 215 na navadnem platišču tehta 29.4 kg
Malatesta kobra nt 215 na platišču od SJ 413 tehta 31.7 kg
tomkat 215 na platišču dotz dakar tehta 25.7 kg......se pravi da je na navadnem teška cca 24 kg na alu platišču pa 22.5 kg
So pa malateste konkretno širše in višje .......

Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 143 gostov