vitara avtomatik

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
zlizan

vitara avtomatik

OdgovorNapisal/-a zlizan » Sr Feb 22, 2006 2:58 pm

Zasledil sem VITARO avtomatik, pa me zanima kako se obnese avtomatika pri terencih, predvsem po terenu.
Nimam pojma o avtomatskih menjalnikih, ali se avtomatika bolj pogosto kvari kot ročni menjalniki. Aja pa poraba koliko % je večja.

Hvala za odgovore

l.p. Zlizan
zlizan

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Sr Feb 22, 2006 3:52 pm

Poraba je večja za cca 15-20%.

Po mojih izkušnjah z ročnimi menjalniki in sedaj z avtomatiko lako rečem da je slednja za teren zakon. Ni ugašanja motorja zaradi neprevidnega spuščanja sklopke, ni skakanja, speljevanje je bolj kontrolirano.

Edina pomanjklivost je mogoče to da lahko ob neprevidni uporabi stopalke za plin avto nekontrolirano skoči. Zadnjič ga je vozila punca rikverc na parkirišče in je po pomoti preveč pritisnila na plin. Je skočil ko koza. Se sreča da je bil zadaj sneg :). Je pa to bolj izjema kot pravilo. Ko se navadiš je avtomatika res super.

Kaj mislim navadiš. Ni dovolj da odpelješ samo kakšno rajžo z avtomatikom in zaključiš da to ni to. Se je treba dalj časa vozit in sprobavat in potem začneš verjet v avtomatiko.

Sedaj Maroltu verjamem, ko pravi da je avtomatika zakon za teren. Sam sem bil tudi skeptičen na začetku.

Kar se okvar tiče. Uničiš ga lahko samo na dva načina. Z premalo olja v menjalniku in z pregretjem. Če je bil pregret lahko to ugotoviš z kontrolo barve olja. Če je črn je bil zažgan oz. pregret.

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Sr Feb 22, 2006 4:35 pm

Aja pa še to sem pozabil napisat glede porabe.

Avtomatik žre več za napisane procente samo v mestu, ko stalno splejuješ. Na relaciji oz. pri konstantni voznji avtomatik vklopi overdrive kar pomeni da spoji motor z mejalnikom (konverter (torque converter) pa se izklopi oz. vrti z enako brzino kot motor).

Zato je pri daljši konstantni vožji poraba izenačena z ročnim menjalnikom.

Res pa je da to ne velja ko voziš v resen klanec. Takrat je opcija overdrive strogo nepriporočljiva.

Veliko inf. o delovanju avtomatike dobiš tudi na spletni strani howstuff work.

zlizan

OdgovorNapisal/-a zlizan » Sr Feb 22, 2006 8:46 pm

Še eno vprašanje, na kakšen način se avtomatiko pregreje, in kako se preizkusi da zadeva funkcionira O.K.

Oprostite, malo sem tečen s temi vprašanji vendar bi rad čimveč podtkov predno grem v nakup.

l.p. Zlizan
zlizan

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Sr Feb 22, 2006 11:18 pm

Kako pregreješ?

Zadnjič sem vozil na en hrib v klanec ene 5 km in je na vrh smrdel po zažganem. Vozil sem v Drive načinu (bedak). Razlog je v tem da je Drive način mišljen za vožnjo po ravnem.
V Drive načinu je prioriteta avtomatike da menja v višjo prestavo čimpreje. To v praksi pomeni da prestavlja v višje prestave relativno hitro in stem zmanjšuje obrate ter špara na bencinu.

Če voziš v drive v klanec pomeni da je velika verjetnost da voziš v višji prestavi kot bi bilo za motor optimalno.
Kot če bi npr. na ročnem menjalniku vozil v 15% klanec v četrti namesto v drugi ali tretji prestavi. Pri ročnem menjalniku se matra motor, pri avtomatiki pa prenosnik navora (konverter), ki deluje na principu turbine, ki potiska olje. Dalj časa se turbina vrti pod visokimi vrtljaji in potiska olje bolj se slednji segreva.

Eventuelno pride do točke ko hladilnik olja ne uspe shladiti (še posebej poleti) in takrat se začne menjalnik pregrevat.

Da se izogneš matranju konverterja je pač treba voziti v prvi prestavi (pozicija ročice na 1) ali uporabiti program, ki menja do maksimalno tretje prestave (pozicija ročice na 2). Pa tudi v teh programih se lahko ob resnično resnem pretiravanju začne pregrevati (povdarek na - resnem pretiravanju).

Priporočam montažo termometra na karter menjalnika in po potrebi dodaten hladilnik za hlajenje olja v menjalniku. Montaža obojega je poceni in enostavna.

Poskrbi najprej za preventivo in nato za morebitno kurativo.

p.s. Če avtomatiko znaš uporabljat je praktično neuničljiva. Z malo nepazljivosti pa lahko narediš ogromno škodo. Vsekakor ima veliko prednosti in nekaj slabosti. Treba je pač stehtati in se odločiti. Večina pravi: enkrat avtomatiik vedno avtomatik:).

Kako preizkusiti?
Če zadeva dela pol je ok. Lahko pa se dobiva in boš sprobal. Boš dobil vsaj občutek in lažje primerjal z ogledano vitaro. Sem iz LJ. Piši mi na pm

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Če Feb 23, 2006 7:00 am

Kaj pa vožnja po hribu dol. Vem da to na foresterju avtomatiku vsi preklinjajo, ker mašina ne bremza.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Če Feb 23, 2006 9:54 am

Po klancu dol je pa res beda. Ko daš v reduktor mal pomaga sam v osnovi se je treba navdt bremzo uporabljat.

Mitsurugi
Kraj: Škofljica

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi » Če Feb 23, 2006 11:01 pm

Kolkr jst vem (a.k.a sprobano na Toyoti) mašina v Drive načinu ne bremza... Vem pa da če prestaviš v L (mislim da je mišljeno kot LOW) je pa tako kot da se pelješ v 1. prestavi. Imaš še 4., 3. in 2. prestavo...vsaj tko zgleda.

Slika

Cherokee
Kraj: velenje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Cherokee » Če Feb 23, 2006 11:20 pm

pri cherookeju daš v pozicijo 3 pa mašina bremza za bolj počasno vožnjo navzdol pa daš v pozicijo 1-2 pa ti menja samo do druge prestave tk da motor še bol bremza!
O|||||O

gore

OdgovorNapisal/-a gore » Pe Feb 24, 2006 6:14 am

Nebivedu napisal/-a:Kaj pa vožnja po hribu dol. Vem da to na foresterju avtomatiku vsi preklinjajo, ker mašina ne bremza.

To si imel verjetno mene v mislih.

Sicer je kolega zgoraj dobro napisal. Dodal bi samo še nekaj stavkov.
Zelo pogosta je še naslednja možnost pregretja olja v avt. menjalniku - ljudje se ustavijo na križišču in držijo zavoro. Takrat obvezno prestavite v N - če seveda stojiš dlje časa. Sicer avto želi (in tišči) naprej, voznik pa ga zavira z zavoro.

Za speljevanje na težjih terenih (sam sicer nisem offroader, vendar nekaj izkušenj imam vseeno) je avtomatika zakon. Kdor ne preizkusi, ne verjame. Enostavno nežno dodaš gas in avto gre naprej. Speljevanje v snegu - zakon.

Forester sicer ni ravno terenec, vendar imajo tisti z ročnim menjalnikom tudi reduktor. Avtomatiki tega nimajo - očitno so inženirji precenili, da tega ne potrebuje (konverter navora) - recimo na strmem in razritem makedamu lahko vozim počasneje kot tisti z ročnim menjalnikom in reduktorjem - skratka - lahko bi rekel, da lahko vozim neskončno počasi.

Pogrešal bi boljše zaviranje pri spustu (ali pa vsaj reduktor v ta namen). Ker avto navzdol kar drvi in potem stalno (močno) uporabljaš zavoro.
Druga stvar pa je - sam bi imel več prestav. Živim pač v hribovitih vukojebinah, kjer se stalno menja klanec gor/dol, levo/desno. Tako ima avto le štiri prestave in težje najde pravo kombinacijo kot, če bi jih imel npr. sedem (kot MB).

Vseeno pa je avtomatik prava stvar za vse normalne vožnje po mestu, po odprtih cestah. Pravi užitek. Pa še nekaj je - imaš več časa in možnosti, da v mestu odpiraš kakšne piškote, sendvič ali potipaš kakšno stegence mladega dekleta ob tebi.
Opažam tudi, da je samo speljevanje hitrejše - avto že sili naprej, ko se prižge zelena in skoraj vedno moram sedaj kar malo zavirati, da se počasnele pred menoj (z ročnimi menjalniki) spravijo naprej.

Seveda pa ne pozabite na to, da je moj konjiček naprodaj z njim sem zelo zadovoljen, vendar ga bom menjal za mlajšega :D

[/url]

Cherokee
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Cherokee » Pe Feb 24, 2006 6:47 am

avtomatik je zakon!Prej sem mel cherooke 2.1td ročni menjalnik zdej mam pa cheeroke 4.0 avtomatik in ne zamenjam ročnega manjalnika za avtomatskega.menjalnik ma 4 prestave z gasom reguliraš v kateri prestavi se hočeš pelat,če maš čist mal gasa se pelaš v 4.s1500 obrati 90km/h,če mu daš mal več gasa ti šalta eno niže če pa pohodiš gas doo konca ti šalta 2 nižje,če pa še pritisneš gumb pover in ga pohodiš do konca takrat pa avto znori dobesedno lima na zic! :lol: :lol:
O|||||O

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Pe Feb 24, 2006 7:19 am

Cherokee napisal/-a:avtomatik je zakon!Prej sem mel cherooke 2.1td ročni menjalnik zdej mam pa cheeroke 4.0 avtomatik in ne zamenjam ročnega manjalnika za avtomatskega.menjalnik ma 4 prestave z gasom reguliraš v kateri prestavi se hočeš pelat,če maš čist mal gasa se pelaš v 4.s1500 obrati 90km/h,če mu daš mal več gasa ti šalta eno niže če pa pohodiš gas doo konca ti šalta 2 nižje,če pa še pritisneš gumb pover in ga pohodiš do konca takrat pa avto znori dobesedno lima na zic! :lol: :lol:

Čez mesec te avto v power načinu lima na zic, na koncu mesca te pa račun za Magna bencinsko kartico nalima na zid. :twisted:
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
slayer

OdgovorNapisal/-a slayer » Pe Feb 24, 2006 8:53 am

Cherokee napisal/-a: in ne zamenjam ročnega manjalnika za avtomatskega.

Kaj zdaj... Odloči se že enkrat. :twisted:

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kraj: Mozirje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Pe Feb 24, 2006 9:30 am

No včasih sm pa sam jest avtomatiko hvalu.
Slika

Cherokee
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Cherokee » Pe Feb 24, 2006 11:57 am

-popravljam ne zamenjam avtomatika za ročni menjalnik :!: :!: Se opravičujem bilo je še zgodi! Tistih 23lporabe na 100 km se pa že da priživet :D
O|||||O

Cherokee
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Cherokee » Pe Feb 24, 2006 12:00 pm

Janez saj si me ti navdušil nad tem zdej sem pa probal in to je to!
O|||||O

Cherokee
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Cherokee » Pe Feb 24, 2006 11:34 pm

Za avtomatik moraš imeti močn motor ker pobere kar nekaj moči in tud poraba je večja.Nekajkrat se vozu hondo civic 1.5 avtomatik od kolega ta avto ni mel gumba za špotno vožnjo prestavljal je samo v določenih obratih tk da avto ni imel nobenih pospeškov prehitevat pa sploh ni blo šans.Živ pogreb!
O|||||O

Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » Po Feb 27, 2006 5:38 pm

Sem šel probat, pa mislim da je malo prešibka za avtomatiko.
Ha ha bili pa smo enkrat na prvi šipi, ko sem hotel ročno menjati.

Hvala vsem, ki ste se trudili z menoj

l.p. Zlizan

Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » Po Feb 27, 2006 8:09 pm

Ja, s prvim avtomatikom, sem bil tudi po 200m na prvi sipi :D

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Po Feb 27, 2006 10:47 pm

?????

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » To Feb 28, 2006 9:16 am

levo nogo si moraš spodvihat ali privezat k sedežu. :twisted:

Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » To Feb 28, 2006 4:45 pm

Tolk sm cincu, da jo je mož prodal.

Zdej pa morem najti nekej druzga.

l.p. Zlizan

Mitja
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Mitja » Sr Mar 01, 2006 10:54 am

Vozim Passat-a automatika in kot je že marsikdo rekel, ne grem nazaj na ročnega. Menjalnik pri Pasatu ima zelo dobro računalniško podporo, tako naprimer avto sam ve, če lahko tako rečem, da se vozim navzdol, naprimer rogla, in sam avtomatsko prestavi v drugo prestavo in s tem pomaga pri zaviranju. Potem spodaj na ravnini pa rabi nekaj sekund, da pogrunta, da jaz sedaj rabim tretjo... Bral sem v navodilih, da tudi sam prilafgaja način vožnje oz. se prilagaja trenitnemu razpoloženju voznika...

Nekdo je napisal, da z njim ne moreš skopati na asfaltu, pridi pa ti pokažem kako se to naredi.... Je pa res, da je prednost automatika predvsem v nežnosti, kar pa mene navduši pa je vožnja v koloni, stop and go....

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Sr Mar 01, 2006 2:53 pm

Moj ford brez problema zakople tudi na suhi cesti. Res, da takoj potem preklopi še na sprednji pogon in zdrsavanje se takoj konca (ker kolesa zgubijo trakcijo - contol track). Ampak, da malo zdrsne sploh ni treba do konca pohodit. Ce nebi control rack preklapljal na sprednji pogon v primeru zdrsa zadnjih gum bi se pa zihr zavrtel v prazno.

Kar se režima vožje tiče.
Zdi se mi da menjalnik menja glede na to koliko imam pritisnjeno stopalko za plin. Ce pritisnem do 1/3 bo menjal zelo mirno in v nizkih obratih. Ce pohodim do polovice ali malo cez bo menjal v visjo prestavo med 3.500 in 4.000 obrati. Ce pohodim do konca avto dobesedno poleti do rdecega polja :D (kik down - 6.000 obratov) in nato menja v visjo. Do 160 km menja samo do tretje. Ko spustim gas pri omenjeni hitrosti takoj menja do pete prestave.

Po klancu navzol pa sploh ne cutim ce menja v nizjo oz. se mi ne zdi da bi avto sam ugotavljal ali je klanec ali ravno (kot je zapisal Mitja pri pasatu). Je pac potrebno prestaviti pozicijo menjalne rocice na 2 ali 1.

Pri prehitevanju ponavadi prestavim prestavno ročico na 2 pozicijo kar pomeni da menja v tretjo prestavo. V tretji vleče na račun navora od 80km pa do 160km če je treba.

Varjanta je tudi kik down vendar je treba pricakovati zamik, ker mora prestaviti dve ali tri prestavi nizje. Prehitevamo pa ponavadi tako, da je treba v trenutku pospesiti in prehiteti. Zato dam rocico na drugo pozicijo in v tretji prestavi pocakam na primeren trenutek za prehitevanje.

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 26 gostov