Diesel motor na jedilno olje - vojna proti naftni industriji

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Po Okt 29, 2007 12:16 pm

Men full lepse vziga z ene 15% nafte zdej ko je ze mal hladno, tako da bom malo dodajal.

Bomo vidl kej bo ko bo bolj mraz. :)

rtesert
Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a rtesert » To Okt 30, 2007 11:01 pm

@ sajhtam, mam eno idejo: Napolni si tank doma, pol pa pokliči carino in se ovadi. oz. prijavi, al kaj že. Pa poročaj:
1. Če te bodo sploh jemali resno;
2. Bodo sploh ločli med biodizlom in oljem;
3. Bodo sploh prišli okol;
4. Bodo vzeli vzorec;
5. Bodo v Ljubljanskih carinskih laboratorijih imeli primerno metodologijo in aparature za ugotavljanje prisotnosti/kakovosti/vsebnosti trigliceridov v gorivu;
6. Te bodo na koncu kaznovali?
Če boš moral plačat globo (in jaz sem becikl, če jo boš moral), ti dam nekaj zraven. ene 50€ recimo. Za znanost!
Jaz sem šel na carino z računom iz avstrije s poštenim namenom, da plačam trošarino, pa mi je razložo stric tam, da mi je NE MORE zaračunat, ker sem (kot fizična oseba) svojo carinsko dolžnost opravil v avstriji.

O dizah: Iz 130 sem jih navil na 185atm. Avto laufa lepše, mirneje in ČISTEJE (tud pod obremenitvijo se ne kadijo saje). Ma pa vsaj ene 10% moči manj. Zadnjič (sicer sem mel avto poln ljudi) sem moral dat na avtocesti (v breg za dramljami) v četrto, da sem gor prišo!! :)

Kurim na 10% bencina. Mam 1 tank sistem. Avto sicer laufa na olje normalno, vžge pa ne in ne in ne. Najprej bom probal z grelci na dizah. Če ne bo pomagalo, bom pa si naredo štarter-spray kar direkt iz kabine čez armaturko na filter. S štarterjem namreč vžge tud na čisto olje...
(furam golf II, ki druka, nima nobene kompresije več in ravnokar sem izvedel, da če ne bom dal zašvasat kosa pleha
čez zadni blatnik, mi bo fedra v kuferam padla. MA PA CENTRALNO ZAKLEPANJE IN ŠIBEDAH!!)
:D

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Sr Okt 31, 2007 9:50 am

Napolni si tank doma, pol pa pokliči carino in se ovadi. oz. prijavi, al kaj že.

:twisted:

Če te bodo sploh jemali resno

Vsako prijavo morajo resno vzeti!

Bodo sploh ločli med biodizlom in oljem

Nego!?

Bodo sploh prišli okol

Glej vprašanje 1

Bodo vzeli vzorec

Če so že enkrat pri meni...

Bodo v Ljubljanskih carinskih laboratorijih imeli primerno metodologijo in aparature za ugotavljanje prisotnosti/kakovosti/vsebnosti trigliceridov v gorivu

Zanimivo vprašanje! Po moje da ja. Če ga pa nimajo, bodo pač naročil pregled vzorca. Laboratorijev je v Ljubljani dost. In fiz-kem lastnosti olja so v tem pravilniku določeni:

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=3628

Te bodo na koncu kaznovali?

Isto, kot če bi me s cvičkom dobil! Ni plačana trošarina in ne celotni DDV!

Če boš moral plačat globo (in jaz sem becikl, če jo boš moral), ti dam nekaj zraven. ene 50€ recimo. Za znanost!

Če bo tako daleč prišlo, se bom spomnil na tebe! :D *ringring*

Jaz sem šel na carino...

Jaz sem tudi na carino poslal vprašanje, kako je s tem, če kupiš solatno olje in si ga v avto zliješ. Ja, kot fizična oseba ne moreš plačati trošarine, samo firma, ki uvaža, prideluje oziroma prodaja goriva. Olje mora ustrezati Pravilniku vsebnosti biogoriv v gorivih za pogon motornih vozil.
Fizikalno-kemijske lastnosti za čista rastlinska olja in jedilna olja so namenjena prehrani in ne kot gorivo.

[/quote]

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Sr Okt 31, 2007 10:22 am

Glede diz: kar se čistosti izpuhov tiče: generalno rastlinsko olje ne pušča saj, se pa zna belo pokadit. Če si povečal tlak v dizah, potem je dobro, da spremeniš čas vbrizga pri pumpi (če ga nisi). Pri povečanem tlaku rab pumpa malo dlje, ustvari pritisk in malo zamudi pri vbrizgu.

Za mešanje tudi dizel ustreza. Kar se vžiga tiče, pa ne vem zakaj ti noče vžigati. Ravno zaradi spremenjenih šob bi moral lažje vžgat in tudi žaganje se v večji meri odpravi. Probaj večkrat pogrevat, preden ga štartaš. Lahko pa da imaš kompresijo res tako slabo. Men kresne hladen v prvo. Tudi pri 0 stopinjah.

Kar se blatnika tiče, men je tud začel po šivih rjavet! :D

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Če Nov 01, 2007 3:45 pm

rtesert napisal/-a:@ sajhtam, mam eno idejo: Napolni si tank doma, pol pa pokliči carino in se ovadi. oz. prijavi, al kaj že. Pa poročaj:
1. Če te bodo sploh jemali resno;
2. Bodo sploh ločli med biodizlom in oljem;
3. Bodo sploh prišli okol;
4. Bodo vzeli vzorec;
5. Bodo v Ljubljanskih carinskih laboratorijih imeli primerno metodologijo in aparature za ugotavljanje prisotnosti/kakovosti/vsebnosti trigliceridov v gorivu;
6. Te bodo na koncu kaznovali?
Jaz sem šel na carino z računom iz avstrije s poštenim namenom, da plačam trošarino, pa mi je razložo stric tam, da mi je NE MORE zaračunat, ker sem (kot fizična oseba) svojo carinsko dolžnost opravil v avstriji.

O dizah: Iz 130 sem jih navil na 185atm. Avto laufa lepše, mirneje in ČISTEJE (tud pod obremenitvijo se ne kadijo saje). Ma pa vsaj ene 10% moči manj. Zadnjič (sicer sem mel avto poln ljudi) sem moral dat na avtocesti (v breg za dramljami) v četrto, da sem gor prišo!! :)

Kurim na 10% bencina. Mam 1 tank sistem. Avto sicer laufa na olje normalno, vžge pa ne in ne in ne. Najprej bom probal z grelci na dizah. Če ne bo pomagalo, bom pa si naredo štarter-spray kar direkt iz kabine čez armaturko na filter. S štarterjem namreč vžge tud na čisto olje...
(furam golf II, ki druka, nima nobene kompresije več in ravnokar sem izvedel, da če ne bom dal zašvasat kosa pleha
čez zadni blatnik, mi bo fedra v kuferam padla. MA PA CENTRALNO ZAKLEPANJE IN ŠIBEDAH!!)
:D

Men enka dizel tudi ni hotela uzigat na cisto olje. Start sprej ali pa klanec jo je resil. :)
Delala pa je.

Bou ocitno masina ni najbolj primerna ali pa ne vem kaj jim je tem golfom. :cry:

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Če Nov 01, 2007 5:11 pm

RTESERT: Kot ti je že Sajhtam rekel, povečaj količino vbrizga, pa bo avto spet imel moč, fajn pa bi bilo tudi vžig zamaknit naprej.

Nekdo je predlagal, da se dobimo to soboto. :?:
Načeloma bi imel čas. Je kdo za? Kdaj, kje?

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Če Nov 01, 2007 5:15 pm

Jaz sem za. Sam da ni glih bogu za hrbtom! :)

rtesert

OdgovorNapisal/-a rtesert » Pe Nov 02, 2007 10:31 pm

jaz sem tud za. če se zmenite, pošljite na rtesert(afna)gmail...

Drugač pa mi je danes bosch pumpa hin djala. ne vleče več. sem lajtungo spredaj dal v flašo z nafto, pa avto laufa samo, če mam flašo en meter nad motorjem. če jo dam pa ob avtu, pa zakašla in crkne. :D
Jupi. zaj bom lahko še bošpumpo šraufal :?
Menda je ena gumjasta opna, ki se pretrga pri starih bošpumpah? je mel kdo kdaj tole od golfa razšraufano?

Sem jo mel zraven premaknjeno, ampak nima kompresije avto nobene več...

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » So Nov 03, 2007 12:20 am

Fajn bi blo vedet od kod je kdo, da ne bi npr. v Ljubljano hodil, če smo vsi s Štajerske ali podobno. Sicer sem jaz tudi mail tukaj objavil, tko da me lahko kontaktirate če bi se zmenil. Jaz grem jutri popoldan v Celje.

rtesert

OdgovorNapisal/-a rtesert » Ne Nov 04, 2007 12:23 pm

Jaz sem iz okolice maribora in študiram v ljubljani. Čez vikende sem torej na štajerskem, čez tedn pa v ljubljani.

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Po Nov 05, 2007 7:07 pm

V sob 10tega imam eno drugo srecanje, tako da nimam casa. Drugace pa ni problema.

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » To Nov 06, 2007 11:57 am

imilet1 napisal/-a:avto klenka pod štangasom.nato mu dodam gas in je tak mocan kovinski zvok-za hip klenkaqnje zgine,nato tece tiho kot na nafto.Po dolocenem casu v stangasu spet klenka-kovinski zvok.Tudi če ga peljem npr. 50km/h pod dolocenimi obrati zacne klenkat oz.se slisi tak kovinski zvok-avto je veliko bolj glasen kot na nafto..

nekako tak zvok je krrkrkrkrkr,kot bi nekaj zagrabil ko stisnem plinob mesanju nafte tezava zgine...

A EGR ventil pa dela, kot je treba? Sem se včeraj nekaj igral na Xantiji s krmiljenjem EGRa, in sem tudi dobil tak klenkajoč zvok. ampak potem bi verjetno še kake druge simptome imel. V mojem primeru avto nikamor ni šel pod nizkimi obrati.

Uporabniški avatar
ALEŠ2

OdgovorNapisal/-a ALEŠ2 » Po Nov 12, 2007 11:00 am

Grega , eno uprašanje .

Kje se na vrstni bosch pumpi poveča količino ubrizga in zamakne užg ?

Motor imam 601 tako kot ti v nivi .

Hvala za odgovor in LP Aleš.
Lep pozdrav! ALEŠ

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Po Nov 12, 2007 11:18 am

Jaz imam še zgodovinskega OM 615.
Tako da glede količine vbrizga ne vem. Počakaj, da se Fisher javi, mogoče on (že) ve, kje se to naredi.

Pumpo zamaknit ni problem, verjetno imaš prišraufano s tremi vijaki, samo odtegni jih, in lahk pumpo zamikaš. Mogoče imaš še zadaj pumpe kak nosilec, pri mojem je(bil).

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Po Nov 12, 2007 11:09 pm

verjetno imaš prišraufano s tremi vijaki, samo odtegni jih, in lahk pumpo zamikaš

In potem? Ne verjamem da ima ALEŠ takšen posluh, da bo po zvoku motorja naštelal čas vbrizga/vžiga. Po moje bo rabil še merilno uro in adapter in kakšno orientacijsko vrednost.

Uporabniški avatar
ALEŠ2

OdgovorNapisal/-a ALEŠ2 » Sr Nov 14, 2007 10:00 am

moram povedat zakaj me to zanima

ko sem dal nastavit šobe mi je možakr reku da jih je nastavil na malo večji tlak

od takrat dalje imam malce manjšo moč in večjo porabo

po debatah na forumu sklepam da sedaj šobe odpirajo kasneje in bi bilo potrebno zavrteti pumpo malo naprej in morda še malce povečati količino goriva ker ga šoba nastavljena na večji tlak pač iztisne malo manj

teoretično si to vse lepo predstavjam v praksi pa mislim da je takole

Predubrizg nastaviš s obračanjem cele črpalke , količino goriva pa z obračanjem zobatih obročkov na prikjučkih visokotlačnih cevk

Problem je samo v tem da nevem za koliko lahko obrnem pumpo in obročke , (domnevam da obročke priviješ in stem povečaš količino goriva )
Upam da sem prav napisal , popravite me če ni tako

me pa še zmeraj zanima za koliko LP Aleš
Lep pozdrav! ALEŠ

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Sr Nov 14, 2007 4:48 pm

Ma jst imam podoben problem in ga tudi ne znam resit. :oops:

sajhtam

OdgovorNapisal/-a sajhtam » Sr Nov 14, 2007 11:18 pm

@ Aleš: Res je! Pumpa mal dlje rab, da nabere tlak za šobe. Zato tudi mal zamudi vžig in je treba čas vžiga mal zamaknit. Jaz ti lahko govorim, kako jaz to na Golfu delam: z zamikom vžiga se spremeni tudi zvok motorja. Če nastavimo na prej, je zvok mehkejši, če na kasneje pa postaja trši, ker se mešanica iznenada vžge (tako teorija pravi). Nekateri so sposobni to s posluhom naštelat, sam takih mojstrov je malo. Po pravilih se, poleg tistih treh/štirih vijakov, na katere je pričvrščena pumpa, odvije še vijak, ki se nahaja na strani, kjer so cevi za dovod goriva v šobe. Ta se odvije in vstavi se adapter (jaz sem si ga sam naredil), v katerega vstaviš meriln o uro in jo porineš toliko globoko not, da pokaže nekaj milimetrov in ga na adapter fiksiraš, da se ne premakne. Pred tem pa moraš motor nastavit na mrtvo točko (t.j. najvišji položaj prvega bata preden začne s prvim taktom - eno pogonsko kolo dvigneš, daš v najvišjo prestavo in sučeš). Ko imaš to urejeno, začneš kolo sukati nazaj in spremljaš merilno uro kako nazaj leze, dokler se ne ustavi. Nato nastaviš uro na ničlo in sučeš kolo spet naprej, dokler ga nimaš spet v mrtvi točki. Merilna ura ti bo pokazala eno vrednost (pri Golf 2 je optimalno 0,9 mm). Zdaj pa s premikanjem pumpe spremeniš to vrednost. Če se vrednost povečuje (pumpo sučeš k mašini) se vžig nastavlja na bolj zgodaj, če se zmanjšuje (pumpo sučeš od mašine vstran) pa na kasneje. Jaz mam na Golfu trenutno na okoli 1,1 mm.
Kakšne vrednosti tvoj avto rab ne vem, tudi ne koliko se lahko vžig zamakne, lahko tudi, da se čisto drugače nastavlja, obstajajo tudi dinamične in statične nastavitve. Vse je potem stvar preizkušanja: zamakneš za npr. 0,07 mm in spremljaš kako se mašina obnaša itd.

Adapter in merilna ura zgledata takole: (tega uporabljajo za nastavljanje vžiga pri VW Kombiju)
http://www.poeltech.de/rpm/Messuhradapt ... uhrmm1.JPG

In tako zgleda potem na pumpi:
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Motor ... zt_AXG.jpg

Fisher

OdgovorNapisal/-a Fisher » Če Nov 15, 2007 8:37 am

Če so tisti "vijaki" z full finimi zarezami za stelat pumpo. Kje bi dobil tak kljuc, ga ima kdo?

Ker men gre ze posteno na k. Avto naj bi imel 90 konjev, gre pa kot da jih ma mogoce 50. :( :?

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Če Nov 15, 2007 10:42 am

sajhtam napisal/-a:. Če nastavimo na prej, je zvok mehkejši, če na kasneje pa postaja trši, ker se mešanica iznenada vžge (tako teorija pravi).

Če je vbrizg prekmalu, laufa "na trdo", oz klenka.

Uporabniški avatar
ALEŠ2

OdgovorNapisal/-a ALEŠ2 » Pe Nov 16, 2007 1:52 pm

Sajhtam ! Hvala za info in slike ampak moj MB ima vrstno bosch pumpo tale pa je rotacijska in deluje malce drugače . Predvidevam da se vžig nastavi podobno in se bom s tem malce poigral.

Fisher ključa nimam , če ga bom potreboval ga bom naredil in ti javim , dvomim pa da je vzrok za tako velik padec moči samo v nastavitvah , razen še se ni z njimi igral kakšen "drotnpraskar".

Jaz se pred takimi posegi temeljito pripravi oz informiram nato označim vse obstoječe nastavitve pol se pa špilam , vedno pa se držim načela da je tovarniška nastavitev najboljša in da lako v vsakem primeru nastavim nazaj na te nastavitve .

V peskovnik bom šel šele v nedeljo , prej nebo časa :lol:
Lep pozdrav! ALEŠ

lenin

OdgovorNapisal/-a lenin » So Nov 17, 2007 2:04 pm

pozdrav vsem skupaj mene zanima če že kdo predelu kakšn dci motor pa kakao se mu obnese? a je že kaka firma u slo. k se uradno s tem ukvarja?

no pa drgač dokler svojga ne predelam lahko zrihtam odpadno olje... če ga kdo kj rab? sm pa iz lj :lol:

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » So Nov 17, 2007 3:11 pm

dci? :shock:

Misliš naročit profesionalno predelavo ene izmed znanih firm (elsbett, wolf, ....)?
Oz. kakšno predelavo imaš v planu?

Uporabniški avatar
slayer

OdgovorNapisal/-a slayer » So Nov 17, 2007 7:18 pm

Sicer nimam nič izkušenj s tem, ampak kot sm slišu so nekateri (prvi) dci motorji imeli problem že z slovenskim dizlom, kaj bo šele z oljem. :shock: :D

pimi

OdgovorNapisal/-a pimi » Ne Nov 18, 2007 8:32 pm

Mene pa zanima sledeče.

Avto ima po vsej verjetnosti pumpo CAV, zato tankanje čistega rastlinskega olja ni priporočjivo oziroma možno. Kako je pa z mešanico 75% diesel in 25% rastlinsko olje pri takih pumpah?

Nekdo na forumu je omenil, da je s takim ali podobnim razmerjem zmanjšal porabo goriva.

Kako je tudi z mešanjem diesla in rastlinskega olja? Se lahko mešata v tanku pri točenju, ali jih je bolje mešati pred tankanjem?

Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov