ARB zapora

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Lojz

ARB zapora

OdgovorNapisal/-a Lojz » To Jul 20, 2004 10:00 pm

Lep pozdrav!
zanima me, če ima kdo na svojem terencu vgrajeno ARBjevo špero in na kakšen način se vklopi ta zadeva. pa je to 100% zapora? slišal sem namreč da je to precej draga stvar, pa mi je malo škoda denarja, če se potem nebi kaj dosti bolje obneslo na terenu.
V naprej hvala za odgovore
Lojz

Uporabniški avatar
slayer

OdgovorNapisal/-a slayer » To Jul 20, 2004 11:36 pm

Kar jst vem arb ni 100% blokada saj je samo vklopliva. Ti jo samo daš v diferencial in konc. Če se motim me porapvte. 100% naj bi delala samo če jo ti vklopiš in ni mogoča na principu samovklopljive blokade.

Uporabniški avatar
Filko
Kraj: Nazarje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Filko » Sr Jul 21, 2004 7:12 am

ARB je 100% blokada in sicer vklaplja se z pritiskom, kar pomeni da je potrebno poleg "špere" kupit tudi kompresor, ki pa prav tako ni poceni, da se ga pa seveda nadomestit s kompresorjem za 1000 SIT in manjšo raztezno posodo.
Je pa poleg SCHWARZ-ove spere, ki je prav tako 100% mislim da edina, ki jo lahko človek kupi, praktično za vsak avto.

LP
Extremely anti diesel guy
It's better been judged by 12 then carried by 6.

TOMY
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a TOMY » Če Jul 22, 2004 6:41 pm

LOJZ pozanimaj se pri OFFROAD CENTRU MAMUT tam lahko to dobiš tud katalog, Filko ti je v glavnem vse povedal , je pa res da zadeva kr precej stane. LP

Uporabniški avatar
miha
Kraj: Gabrovka GPS N46° 00' ,E15° 00'
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miha » Pe Jul 23, 2004 7:51 am

ARB in ostali imajo vse sorte šper od 100% pa navzdol, avtomatske, zračne in meni najbolj zanimiva je OZ na zajlo.
Rekli so da tu ni poti, jaz sem jih videl na tisoče !
Dobri planinski čevlji.

Uporabniški avatar
zuki
Kraj: nova gorica
Kontakt:

spera

OdgovorNapisal/-a zuki » Pe Jul 23, 2004 5:40 pm

miha a mi poves naslov kje se de videt te spsre na zajlo
(kaj so mogoce narejene tako kot pri samurajih?)
lp zuki

Uporabniški avatar
miha
Kraj: Gabrovka GPS N46° 00' ,E15° 00'
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miha » Pe Jul 23, 2004 11:56 pm

Alice mi jo je zagodla in sem se zmotil, ni OZ ampak OX in jo najdeš na netu.
Princip delovanja pa je, da so na pokrovu difrenciala premične vilice, ki vklopijo in izklopijo špero.
Rekli so da tu ni poti, jaz sem jih videl na tisoče !

Dobri planinski čevlji.

Uporabniški avatar
Samo
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Samo » Sr Avg 04, 2004 11:01 am

Pa kdo vozi Schwarz-ovo špero tudi pri nas? Zanima me, kam se uvrščajo cenovno ter po kvaliteti. Zanje ne rabiš pumpe, saj delajo na podtlak ali na elektromotor. Upam, da so to te (da ne učim kakšne krive vere):
http://www.offrotec.com/

LP
Samo

Uporabniški avatar
Picpoki
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Če Dec 02, 2010 9:26 pm

Inu tudi jaz bi imel eno vprašanje kar se zapor tiče.
Tukaj na forumu je možakar ki prodaja air locker zaporo v stilu ARB-ja le da je pol cenejša. Možakarja sem klical in mi je razložil zadevo, bi pa še vseno povprašal tukaj če ima kdo to zadevo vgrajeno in koliko ta zadeva zdrži.
Namreč me je malo strah da mi kaj kar na lepem zamelje v diffu...
Mogoče sem malo paranoičen pa vendar me skrbi rek: malo para, malo muzike...

gre se za tole zadevo:http://www.bolha.com/oglas1272567922/air-locker-100-zapora-diferenciala

Vglavnem če ima kdo kaj izkušenj s tem kitajcem bi prosil za menje.

P.S. ravno harda pa tudi ne bom vozil z njim... vsak dan :lol:
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

Uporabniški avatar
robekdom
Kraj: logatec

OdgovorNapisal/-a robekdom » Če Dec 02, 2010 9:32 pm

http://www.youtube.com/watch?v=ewt7f-h8Wn4
sej je pristransko, pa vendar :D
IF YOU HAVE THE NUTS FOLLOW MY RUTS =)

Uporabniški avatar
Picpoki

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Če Dec 02, 2010 9:42 pm

sem že videl to. Sem že nekaj šnorkljal pa ni nobene konkretne zadev videti.

They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.

Uporabniški avatar
mamut
Kraj: Mengeš - CRUISERLAND :)
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mamut » Če Dec 02, 2010 11:44 pm

Picpoki napisal/-a:air locker zaporo v stilu ARB-ja le da je pol cenejša.

kopija 600
original ARB 900

ni ravno pol cenejša :oops:

drugače pa se da fizično marsikaj skopirat, pri šperi pa je še cel kup detajlov okrog obdelave materialov, da zdrži vse obremenitve.
riziko pa tukaj ni majhen, ker ob potencialnem lomu špere ni samo strošek špere ampak še celega kupa precej dragih mehanskih delov.

RangeRover

OdgovorNapisal/-a RangeRover » Pe Dec 03, 2010 10:24 am

Točno tako. Lahko mu rečeš le "hvala za rože".

Uporabniški avatar
Picpoki

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Pe Dec 03, 2010 1:11 pm

Se zavedam tega.
Vseno se pa splača malo pobrskati ker mogoče pa konec koncev zadeva ni slaba.
Zato pa sprašujem.

Glede na gugl in forume zadevo pohvalijo.
Sicer pa zadeve itak nisem našel za salisburya tako da bo moje dileme verjetno kmalu konec. Še čakam odgovor prodajalca.

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Pe Dec 03, 2010 1:51 pm

Ups... fantje, malo previdnosti.
Ne prodajam niti aerbejev še manj kopije. Le gledam predlagani video in primerjam podatke.
Pri originalnem aerbeju je šla pri navoru 6929 ft-lb k vragu originalna toyotina os.
Kopija je pa šla k vragu pri 6412 ft-lb. To se pravi le malenkost prej kot pa os.
Prenesla je 92% obremenitve originalne toyotine osi.
Bodimo pošteni: to niti ni tako slabo! Res je slabše od aerbeja, ampak vseeno....
Dejansko v realnih razmerah težko veš, koliko procentov trdnosti posameznega elementa avta ti še ostane na voljo. 8% pred naslednjim lomom niti ni tako slabo. Slabo bi bilo recimo 50% prej.

Prekleto dobro pa jaz vem: tudi brez kakršnihkoli dodatnih lockerjev se da diferencial lepo polomiti :(

LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Vito_

OdgovorNapisal/-a Vito_ » Pe Dec 03, 2010 8:25 pm

Lih mehankar nisem - samo meni se nekako zdi, da polos hitrej zamenjaš kot tisto solato od zobnikov. Čisto mogoče pa je, da se motim.

Uporabniški avatar
Picpoki

OdgovorNapisal/-a Picpoki » So Dec 04, 2010 1:34 am

os res hitreje zamenjaš. Bi ti pa težko dokazal pri kašnih obremenitvah sem jaz polomil os. in to brez zapore in to na ilovici. Meni se je to zdelo skoraj nemogoče.
Kaj je torej bolj trdno? Po moje je to odvisno od kvalitete materialov obeh produktov.

Sem kontaktiral prodajalca ki bo poizkusil najti zapodo za moj dif. Če jo bo našel, vam čez nekaj časa poročam kako se zdeva obnese.

Aceleratus incredibus
Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a Aceleratus incredibus » So Dec 04, 2010 10:04 am

Picipoki, če boš dal ARB-ja, boš osovine še prej polomil.

Jaz osebno sem mel zadaj truetrac-a in sem bil z njim prezadovoljen. Tudi novi lastnik je. Je praktično neuničljiv in precej bolj prizanesljiv do ostalih mehanskih delov pa še precej cenejši. Dela brez tvojega poseganja, ne potrebuje dodatnih komponent, dodatnega vzdrževanja in kakršnegakoli vrtanja v samo akso.
Originalni diff-i so po konstrukciji stvar, ki samo čaka da poči. Stranska zobnika tiščita ob ohišje in si zribata kotanji, tako da lezeta vse bolj narazen in kar naenkrat "bang". Sploh pri teh velikih kilometrih, ki jih vsi LR-ji imajo. Razen če se je avto vozil samo naravnost in po asfaltu. :roll:

Moje mnenje,

LP

Uporabniški avatar
Picpoki

OdgovorNapisal/-a Picpoki » So Dec 04, 2010 10:36 am

Ravno zaradi slabega občutka pri diffih bi rad tole zamenjal. Me pa matra 100% zapora. Sploh ker sta cenovno tale kitajc in truetrac za salisburya ista.

Kje bi pa dobil ugodno truetraca? UK?

Uporabniški avatar
mamut
Kraj: Mengeš - CRUISERLAND :)
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mamut » So Dec 04, 2010 11:38 am

Aceleratus incredibus napisal/-a:Picipoki, če boš dal ARB-ja, boš osovine še prej polomil.

Jaz osebno sem mel zadaj truetrac-a in sem bil z njim prezadovoljen. Tudi novi lastnik je. Je praktično neuničljiv in precej bolj prizanesljiv do ostalih mehanskih delov pa še precej cenejši. Dela brez tvojega poseganja, ne potrebuje dodatnih komponent, dodatnega vzdrževanja in kakršnegakoli vrtanja v samo akso.

Moje mnenje,

LP

Oprosti, moje mnenje in izkušnje so drugačni. Menim, da je najboljša špera tista, katero vključiš, takrat ko jo rabiš (se pravi vklop na zahtevo voznika). Ko pa je ne rabiš pa diferencial deluje kot 100% odprt :!: in v svoji polni funkciji.
Avtomatska špera zagrabi tudi takrat, ko po tem ni potrebe, npr. na spolzki cesti ali celo na suhi cesti in avto dobi gocart stil vožnje oz. zadek odnese prehitro in v pogonih se ustvarjajo nepotrebne napetosti, če ne pride do zdrsa.

Pri avtih, kateri pa so povsem brez šper pa tudi lahko pride do velikih trenutnih obremenitev na pogonske sklope in posledične odpovedi le teh. Npr. z avtom prideš do zahtevnega terena, zaradi velike oscilacije oprijema kolo občasno zdrsuje na polno, trenutek kasneje pa zagrabi na polno. Vmes pa je kratek trenutek, ko pogonski sklop zaradi nenadne spremembe oprijema trpi na polno. Večinoma zdrži, kdaj pa tudi ne.
Večino takih primerov se da z vklopom 100% špere premagati z vožnjo pod štandgasom v reduktorju in do zdrsov ne prihaja ... posledično je stres na komponente vozila veliko manjši ...
... in najbrž bi tudi Picpoki kakšno polosovino manj utrgal tudi samo na ilovici.

Samo moje mnenje, brez zamere.
lp
Mamut

ps: ravno sem iz teptanja hribčka za hišo za sankanje mulcev, brez avtomatske špere v l200 bi stvar poteptal mnogo gladkejše, tako pa mi je pri zavijanju zaradi špere konstantno spodrivalo zadnje notranje kolo v prazno in delalo luknje v zglajen sneg :(

Uporabniški avatar
Zoran67
Kraj: Tolminske višave

OdgovorNapisal/-a Zoran67 » So Dec 04, 2010 11:48 am

Picipoki povej ali si imel original polosovine ali je bilo nekaj poroznega se pravi konkurenčnega. Poznam ljudi, ki imajo omenjeno zaporo - tudi sam bom to dal ugraditi - pa normalno že več let vozijo v različnih terenih brez problemov.
prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj

Aceleratus incredibus

OdgovorNapisal/-a Aceleratus incredibus » So Dec 04, 2010 12:31 pm

mamut napisal/-a:
Aceleratus incredibus napisal/-a:Picipoki, če boš dal ARB-ja, boš osovine še prej polomil.

Moje mnenje,

LP

Oprosti, moje mnenje in izkušnje so drugačni. Menim, da je najboljša špera tista, katero vključiš, takrat ko jo rabiš (se pravi vklop na zahtevo voznika). Ko pa je ne rabiš pa diferencial deluje kot 100% odprt :!: in v svoji polni funkciji.
Avtomatska špera zagrabi tudi takrat, ko po tem ni potrebe, npr. na spolzki cesti ali celo na suhi cesti in avto dobi gocart stil vožnje oz. zadek odnese prehitro in v pogonih se ustvarjajo nepotrebne napetosti, če ne pride do zdrsa.

Pri avtih, kateri pa so povsem brez šper pa tudi lahko pride do velikih trenutnih obremenitev na pogonske sklope in posledične odpovedi le teh. Npr. z avtom prideš do zahtevnega terena, zaradi velike oscilacije oprijema kolo občasno zdrsuje na polno, trenutek kasneje pa zagrabi na polno. Vmes pa je kratek trenutek, ko pogonski sklop zaradi nenadne spremembe oprijema trpi na polno. Večinoma zdrži, kdaj pa tudi ne.
Večino takih primerov se da z vklopom 100% špere premagati z vožnjo pod štandgasom v reduktorju in do zdrsov ne prihaja ... posledično je stres na komponente vozila veliko manjši ...
... in najbrž bi tudi Picpoki kakšno polosovino manj utrgal tudi samo na ilovici.

Samo moje mnenje, brez zamere.
lp
Mamut

ps: ravno sem iz teptanja hribčka za hišo za sankanje mulcev, brez avtomatske špere v l200 bi stvar poteptal mnogo gladkejše, tako pa mi je pri zavijanju zaradi špere konstantno spodrivalo zadnje notranje kolo v prazno in delalo luknje v zglajen sneg :(

Se čisto strinjam, vendar mislim da ima L200 LSD zadnjo zaporo diffa, ki pa deluje popolnoma drugače kot Truetrac. Truetrac je od začetka "odprt" in se zapira z večanjem razlike vrtenja L/D. LSD lamelna špera pa je v štartu najbolj "zaprta" in potem z večanjem razlike vrtenja popušča.

Ravno zato jaz navijam za Truetraca, ki ni nikakor problematičen na zasneženi cesti in ne ustvarja gocart efekta, v blatu ko se pa zakoplješ a dela. V skrajni sili, ko ti pa kolo zablokira, npr. ko se ti zatakne kolo v blatnik, pa truetrac popusti in ti prišpara ali gumo ali diff ali pa akso.

Govorim iz prakse, zato vsem brez zamere!

Lp

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » So Dec 04, 2010 4:06 pm

Kje pa dobiš ta truetrack?

Lp
VM - Turbotronic®

Aceleratus incredibus

OdgovorNapisal/-a Aceleratus incredibus » So Dec 04, 2010 7:13 pm

Za LR-je v Angliji. Za ostale ne vem. Vem pa to, da jih delajo tudi za ostale. Poglej si ga na How Stuff Works

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » So Dec 04, 2010 7:37 pm

Sm najdu za Dana 35 C.

Tuki je še obrazložena montaža
http://www.musclemustangfastfords.com/tech/mmfp_0810_1992_ford_mustang_rear_end_upgrade/photo_09.html

Če prav razumem je čisto v izi :)
VM - Turbotronic®

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost