Par vprašanj glede GC ZJ

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
Mitsurugi2

Par vprašanj glede GC ZJ

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Ne Nov 15, 2009 11:12 pm

Živjo!

Mogoče se spomnete od prej, če ne pa tkole... Vozim GC 2.5 TD (VM woohoo) in imam par vprašanj. Zelo si želim rešit te problemčke.

Prvo vprašanje oz težava: Ko je avto hladen se ob vžigu za trenutek zelo zakadi izpod pokrova. Med pregledovanjem sem ugotovil da se pokadi iz neke kovinske cevi. Čudi me tudi to da ko je mrzel komaj prižge, pol minute potrebuje da pride do štandgasa (umes komaj da dela, kot 40let star traktor). Torej je to normalno ali ne?

2. Ali je alarm pri vseh 96'+ enak? Imam neko čudno zadevo v avtu. Nek plastični "ključ" katerega bi mogu pred vžigom potisnit v neko lukno poleg menjalnika. Verjetno je to čip, novejši avtomobili ga imajo že v ključu. Odkar je bil avto nazadnje na servisu pri KMAG v Lj (tega je mnogo let) avtu ne dela alarm. Odklopili so ga. Dunno why. Moja želja je da se to usposobi. Torej je pri vseh na isti princip ali je to naknadno vgrajeno?

3. Vedno me je mučilo vprašanje porabe. Ne ker bi bil nek škrtuh ampak samo zanima me primerjava. Če vozim kot star ata mi kombinirano porabi 12L, avtocesta 9-10L. Agresivno 15 L kombinirano in okoli 13 avtocesta. OK ali preveč porabi?

4. Na trenutke postane zamorjen, kot da bi mu vzel življenje. Ko vklopim gretje ga tudi zamori, da ne govorim o klimi... Učasih je letel k sneta skera, letos pa bolj bogo...

5. Ima kdo plovec za prodat? Pomaga mi tud informacija če paše kateri drug plovec v tank.

6. To da 4x4 ne smem vklopit, razen v snegu, ledu, blatu oz na drseči podlagi, vem. Imam pa čudne izkušnje tudi samo z zadnjim pogonom. Če na suhem naredim lep zavoj čutim kako hoče avto preskočit samega sebe... Nekaj hoče potrgat. Ali spredaj ali zadaj. Je to tudi normalno? Zdi se mi da je to normalno za 4x4, ampak tukaj se gre za zadnji pogon...?

7. Kdo mi lahko pregleda podvozje? 2x bil na optiki in obakrat bili rezultati OK. Meni pa avto še vedno v desno beži... Zelo zelo v desno. Če ga na avtocesti samo za trenutek spustim sem že na odstavnem :S
Je krivo to da je avto stal 6-7 let pod kozolcem?

8. Kaj nadzira napetost na alternatorju? Računalnik ali zunanji regulator? Zelo si želim imeti 14.4+ namesto 13.6V.

Vem da je veliko ampak s časom se nabere...
Lep pozdrav
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
compadre
Kraj: 45.895913, 15.654165

OdgovorNapisal/-a compadre » Ne Nov 15, 2009 11:24 pm

napetost ti regulira regulator (ali regler po domače) v alternatorju,
zunanji regler so imeli nekateri starejši avtomobili ('70ta in zgodnja '80ta) z alternatorjem in še starejša z dinamo

glede motorja ti bo Lisko sigurno več povedal

a nima GC stalni štirikolesni pogon?
če ja, da ti ni špera zaštekala (seveda, če jo ima) 8)
And on the 8th day God created Land Rover

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Ne Nov 15, 2009 11:29 pm

Dizel 2.5 nima ker je prešvoh za stalni 4x4. Blokade mislim da nima... razen LSD zadaj...

No Liskota tudi čakam... Dr. znanosti VM motori :mrgreen:

Hvala in lp
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
compadre

OdgovorNapisal/-a compadre » Ne Nov 15, 2009 11:31 pm

ok :wink:

praviš, da je stal dolgo pod kozolcem in zdaj vleče v desno.....na optiki pa vse ok.......
preglej gume in zavore, če niso zaštekale :wink:

Uporabniški avatar
Picpoki
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Po Nov 16, 2009 9:48 am

Za težak zagon pa preglej grelne svečke
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

Uporabniški avatar
compadre

OdgovorNapisal/-a compadre » Po Nov 16, 2009 9:50 am

pa zračni filter, pa preglej dovod goriva, filter, pa če nafta pada, pa da ne vleče kje zrak, da ni kak drekec v lajtngi ali rezervoarju.......itd......

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

Re: Par vprašanj glede GC ZJ

OdgovorNapisal/-a miran » Po Nov 16, 2009 9:56 am

Mitsurugi2 napisal/-a:......
8. Kaj nadzira napetost na alternatorju? Računalnik ali zunanji regulator? Zelo si želim imeti 14.4+ namesto 13.6V.
...

Meni je moj dr za elektroniko v žičko, ki reglerju (kakršenkoli že je) poleg ostalega daje informacijo o višini napetosti, vstavil en majčken upor (ali kaj podobnega, se ne spoznam prav nič), tako, da pride do reglerja info o nižji napetosti in zato regler dvigne izhodno napetost. Zadeva je zelo enostavna in deluje. Le po kakšnih 30 urah neprekinjene vožnje moram malo izprazniti akumulatorja.
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Po Nov 16, 2009 10:19 am

Gume sem takoj nove kupil. Enkrat se mi je zgodilo da je sprednji levi disk zablokiral in smo zamenjali sprednje ter zadnje ploščice.

Vzmetenje?
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Po Nov 16, 2009 10:24 am

miran napisal/-a:
...

Meni je moj dr za elektroniko v žičko, ki reglerju (kakršenkoli že je) poleg ostalega daje informacijo o višini napetosti, vstavil en majčken upor (ali kaj podobnega, se ne spoznam prav nič), tako, da pride do reglerja info o nižji napetosti in zato regler dvigne izhodno napetost. Zadeva je zelo enostavna in deluje. Le po kakšnih 30 urah neprekinjene vožnje moram malo izprazniti akumulatorja.
LP Miran

O tem sem tudi študiral ampak ne najdem nobenega mojstra ki bi mi pomagal s tem. Mi lahko zaupaš kdo je ta tvoj Dr?
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Po Nov 16, 2009 7:26 pm

Izmeril sem višino od tal do blatnika. Levo: 82cm, desno 78.5
Ga zaradi tega vleče v desno?

Lp
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Po Nov 16, 2009 10:09 pm

Mitsurugi2 napisal/-a:Izmeril sem višino od tal do blatnika. Levo: 82cm, desno 78.5
Ga zaradi tega vleče v desno?

Lp

Čist možno.....sicer tud moj visi ampak ne toliko (o tem smo že debatirali na forumu). Dobijo se tako imenovane "izravnalne podložke" ki jih vstaviš po vzmeti, da zravnaš avto.
Glede na to da si omenil da ti je štekal cilinder bi tud to znalo kaj nagajat da ti avto vleče. Si siguren da bremze delujejo kot morajo? Nič ne šteka in tako?
Če šteka katera od zavor zna avto tudi vleč....gume? so ok?
Za regler se mi Miranova ideja ne zdi slaba....res pa da bi mogu premislit ali pa dobit info točno kako in kaj.

Glede slabega vžiga poglej grelne svečke....z 10 cevnim ključem jih lepo dobiš ven. Vse 4 morajo ob priklopu na aku lepo zažaret v enakem času.
Če sveče delajo ti pada nafta.....nepovratni ventil te reši težav pride pa 6 ervov in ga priključiš za filter pred pumpo.

To da se ti pa kadi pri železni cevki pa je verjetno prebito tesnilo na EGR ventilu. Je ta cev pri izpušno/sesalnem kolektorju na levi strani če gledaš v motor?

Za tako težek in kašljajaoč bo nekaj na dovodu nafte....ali pada ali je pa pumpa pri kraju....

Za "preskakovanje" v ostrih zavojih te verjetno jezi visko sklopka v pogonu....Marolt te reši vseh težav, kontaktiraj še njega.

Glede porabe pa.....sicer je logično da ti pije malo več , ker pač imaš stalni 4 kolesni pogon.....men moj v pol letnem povprečju pije 9.6l/100km

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Po Nov 16, 2009 11:23 pm

Uu hvala Lisko!
Kje se dobijo podložki?
Cilinder ki je šteknil je na levi strani, avto vleče na desno. Zavore so OK, nič ne blokira.

Torej grelne svečke... Bom pregledal.

Tista cev, če gledaš od spredaj v motor, je malo bolj na levi in skoraj čisto pri požarni steni.

Visko sklopke nimam oz ne da bi vedu. Imam NP 231. Torej nimam stalnega 4x4. Isto je kot pri tvojem čirotu. Zadnja + 4x4 + reduktor.
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » To Nov 17, 2009 12:20 am

Podložke mislim da je Mamut omenjal....nisem pa siguren vem da sem en čas mel tud sam preglavice da bi ga zravnal....ampak sem potem odnehal s tem :)

Če mislima isto potem je to ta cev ki je na sliki nad lučjo (edina cev nad lučjo ki ni nikamor priključena). To je cev izpušnih plinov nazaj v EGR ventil. Koliko ti ne pušča kje na spojih ti je prerjavela ali pa je kakorkoli drugače poškodovana.
Slika

Čak a maš ti še polža za volan ? ali ima že letev? Če imaš polža potem lahko ima ta zračnost.....ali pa je volanski amortizer na koncu. Če ga imaš ga snami in probaj kako gre....mora pa it zelo na trdo.

Slika

Glede "prijemanja" v ovinkih...Če jaz mojega do konca zamotam in se premikam po asfaltu hoče malo poskakovat ampak ni panike....zdaj če ga pa prav prijemle potem pa nekaj ne štima.....mislim da mi je Janez enkrat govoril o lamelah v zadnjem difu ( v kolikor imaš LSD).

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » To Nov 17, 2009 5:47 am

Točno to cev sem mislil. Pokadi se iz tistega konca ki je na tvoji sliki pritrjen.

Glede LSD in volna morm preštudirat še.

Bom pa uprašu mamuta kolk stane podložek + montaža. Če bo preveč bom raj počaku ker imam željo nekoč liftat avto. Nizek GC = gay.
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » To Nov 17, 2009 4:14 pm

Mitsurugi2 napisal/-a:Točno to cev sem mislil. Pokadi se iz tistega konca ki je na tvoji sliki pritrjen.

Glede LSD in volna morm preštudirat še.

Bom pa uprašu mamuta kolk stane podložek + montaža. Če bo preveč bom raj počaku ker imam željo nekoč liftat avto. Nizek GC = gay.

Torej ti pušča na spoji pri izpušnem kolektorju.

dej nehi jeep pa gay car....za to so peugoeti :D

kaskae

OdgovorNapisal/-a kaskae » To Nov 17, 2009 8:29 pm

lisko napisal/-a:....sicer tud moj visi ampak ne toliko (o tem smo že debatirali na forumu).

Ej, brez zamere, ampak sem se nasmejal do solz :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
compadre

OdgovorNapisal/-a compadre » To Nov 17, 2009 8:33 pm

kaskae napisal/-a:
lisko napisal/-a:....sicer tud moj visi ampak ne toliko (o tem smo že debatirali na forumu).

mislim, da še marsikateremu visi.........pa kaj pol :kaj_takega_pa_se_ne:

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » To Nov 17, 2009 8:58 pm

compadre napisal/-a:
kaskae napisal/-a:

Šele zdaj se vidim kaj sem napisal :D :D :D :D :D :D :D

Ej trenutn mi visi : LOL

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Sr Nov 18, 2009 12:42 am

Mitsurugi2 napisal/-a:
miran napisal/-a:
...

LP Miran

O tem sem tudi študiral ampak ne najdem nobenega mojstra ki bi mi pomagal s tem. Mi lahko zaupaš kdo je ta tvoj Dr?

ps!
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
jereb
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Če Nov 19, 2009 8:56 pm

compadre napisal/-a:
kaskae napisal/-a:

Pa še majhne mamo za po vrhu, zato se pa vozmo z velkimi avti :twisted:
LP by Jereb

Uporabniški avatar
compadre

OdgovorNapisal/-a compadre » Če Nov 19, 2009 9:02 pm

jereb napisal/-a:
compadre napisal/-a:
kaskae napisal/-a:

se pa (še vedno) včasih zgodit, da iz majhnega zraste veliko.....čeprav, čedalje za krajši čas, hihi.... :krohota_se:

Uporabniški avatar
jereb
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Če Nov 19, 2009 9:23 pm

compadre napisal/-a:
jereb napisal/-a:
compadre napisal/-a:
kaskae napisal/-a:

se pa (še vedno) včasih zgodit, da iz majhnega zraste veliko.....čeprav, čedalje za krajši čas, hihi.... :krohota_se:

Sej veš kako je to:
Jebeš al ne jebeš, kurcu vreme prolazi! :(
LP by Jereb

Uporabniški avatar
compadre

OdgovorNapisal/-a compadre » Če Nov 19, 2009 9:26 pm

jereb napisal/-a:
compadre napisal/-a:
jereb napisal/-a:
compadre napisal/-a:
kaskae napisal/-a:

Sej veš kako je to:
Jebeš al ne jebeš, kurcu vreme prolazi! :(

c'est la vie! :wink:

zdaj pa dost OT, da ne bodo drugi jezni 8)

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Pe Dec 11, 2009 2:25 pm

Evo me spet s težavami.
Zadn mesec opažam na grandu da meče vn vodo. K otrok. Slučajno sm opazil ko sem ga parkiral nekam. Kr spusti eno tretino posode vn.
Zakaj kako ne vem. Zato pa vas sprašujem za kakšen namig.

V nedeljo sem nalil anifriz in ostalo. Danes se mi je po 15ih minutah prižgala lučka za vodo (temperatura je bila normalna, 90°C). Nato sem se ob prvi priliki ustavil, temp. je zrasla do 100°C. Ugasnil sem avto, počakal 5 min, ponovno prižgal in je bila temp. zopet normalna in tudi lučka za vodo ni več gorela.

WTF?
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
CROWNPARTS
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a CROWNPARTS » Pe Dec 11, 2009 2:37 pm

Počene glave 100%

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost