grand cherokee
grand cherokee
Sem novi lastnik GC 4.0 in imam eno vprašanje. Na avtocesti pri cca.120km/h v 4prestavi, (avtomatik), če samo rahlo dodam plin menja eno prestavo nižje in potem dolgo ne menja nazaj v četrto. Je to normalno, ali kaj ne štima? Imel sem MB z avtomatskim menjalnikom, ampak je delal drugače.
Hvala in LP
Hvala in LP
off road forever
http://4x4ajdovscina.com
http://4x4ajdovscina.com
-
RangeRover
- OrangePower
a ni kickdown električno stikalo pod pedalom za plin, ki je namenjeno, da prešalta v nižjo prestavo, dokler se ga tišči?
tista zajla pa daje informacijo menjalniku in v njem ventilu, v katerem je položaj pedal za plin oziroma plinska loputa
tista zajla pa daje informacijo menjalniku in v njem ventilu, v katerem je položaj pedal za plin oziroma plinska loputa
Nazadnje spremenil compadre, dne Po Nov 23, 2009 2:50 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
And on the 8th day God created Land Rover
overdrive naj bi bila zadnja brzina, včasih "direktna" oziroma 1:1, včasih tudi še vmalenkost višja od motorne gredi (mutiplicirano).....sam me ne za besedo držat, samo moje mnenje, nahitro iz glave
če ti šalta v nižjo, dokler nabira in potem nazaj v višjo, se mi zdi to v redu
če ti šalta v nižjo, dokler nabira in potem nazaj v višjo, se mi zdi to v redu
And on the 8th day God created Land Rover
- OrangePower
Mislim da je pri Grandu 1:1 razmerje tista brzina pred overdriveom - 3tja brzina.
OD na aramturi imaš zato, če vlečeš kakšen tovor pritisneš tisto tipko in potem menjalnik menja samo do "predzadnje" brzine, ne gre pa v OD (v 4 brzino).
Če pritisneš to tipko med vožnjo ti bo avto prestavil nižje se pravi v tretjo (kot že rečeno je tam razmerje 1:1), ko pa jo ugasneš pa ti bo prestavil spet nazaj v OD to je najvišja brzina. Če ti lepo menja med njima potem menjalnik dela prav, se pravi daš malo gasa, menja iz OD nižje, potem pa spet v OD ko pospeši.
Naj me kdo popravi če sem se zmotil, ampak mislim da bi bilo to prav.
http://www.cargurus.com/Cars/Discussion-t15870_ds429483
OD na aramturi imaš zato, če vlečeš kakšen tovor pritisneš tisto tipko in potem menjalnik menja samo do "predzadnje" brzine, ne gre pa v OD (v 4 brzino).
Če pritisneš to tipko med vožnjo ti bo avto prestavil nižje se pravi v tretjo (kot že rečeno je tam razmerje 1:1), ko pa jo ugasneš pa ti bo prestavil spet nazaj v OD to je najvišja brzina. Če ti lepo menja med njima potem menjalnik dela prav, se pravi daš malo gasa, menja iz OD nižje, potem pa spet v OD ko pospeši.
Naj me kdo popravi če sem se zmotil, ampak mislim da bi bilo to prav.
http://www.cargurus.com/Cars/Discussion-t15870_ds429483
Fantje, dobil sem slovenska navodila za uporabo.
D- ( overdrive)-Položaj za normalno vožnjo.Menjalnik ima elektronsko kontrolo četrte prestave (overdrive) in se avtomatsko prestavi iz položaja Drive v Overdrive pri naslednjih pogojih:
- ročica je v položaju D
- temperatura olja v menjalniku je normalna
- hitrost vozila je približno 50 km/h
- gumb O/D OFF ni vklopljen
Blokada se uporablja, kadar vlečete prikolico ali je vozilo močno obremenjeno. (prepis iz navodil).
Probal sem, kot je napisal Orange Power. Ko sem stikalo pritisnil je znižalo prestavo, ko sem izklopil, je deloval normalno kot prej.
Moti me to, da ne morem pri cca.100 km/h počasi pospeševati, ne da bi menjalnik zamenjal prestavo nižje. Pri MB je pri določenih obratih motorja menjalnik zamenjal v četrto in dokler niso obrati padli si lahko pospeševal v četrti. MB je imel pod pedalom za plin stikalo kickdown. A ga ima tudi GC?
Ko smo že pri vprašanjih: ima ta avto kakšne napake, ki jih jaz ne poznam, vi pa?
D- ( overdrive)-Položaj za normalno vožnjo.Menjalnik ima elektronsko kontrolo četrte prestave (overdrive) in se avtomatsko prestavi iz položaja Drive v Overdrive pri naslednjih pogojih:
- ročica je v položaju D
- temperatura olja v menjalniku je normalna
- hitrost vozila je približno 50 km/h
- gumb O/D OFF ni vklopljen
Blokada se uporablja, kadar vlečete prikolico ali je vozilo močno obremenjeno. (prepis iz navodil).
Probal sem, kot je napisal Orange Power. Ko sem stikalo pritisnil je znižalo prestavo, ko sem izklopil, je deloval normalno kot prej.
Moti me to, da ne morem pri cca.100 km/h počasi pospeševati, ne da bi menjalnik zamenjal prestavo nižje. Pri MB je pri določenih obratih motorja menjalnik zamenjal v četrto in dokler niso obrati padli si lahko pospeševal v četrti. MB je imel pod pedalom za plin stikalo kickdown. A ga ima tudi GC?
Ko smo že pri vprašanjih: ima ta avto kakšne napake, ki jih jaz ne poznam, vi pa?
-
RangeRover
"Zajla" od menjalnika jni nastavljena. Zajla je priklopljena na loputo (tam kjer je tudi zajla za gas) na motorju. Če to zajlo odklopiš in je spodaj na menjalniku ročica menjalnika čisto v sprednjem položaju, potem mora biti tudi zgoraj na loputi v takem položaju da je čep na katerega je pritrjena poravnan s plastiko. Se pravi, ko je da zajla ko ni gasa ni prednapeta, čim pa daš gas pa mora tudi zajlo potegnt. Upam da se napisal kolikor toliko razumljivo.
Tak sistem imajo vsi moparji, že od starih TQ727 menjalnikov naprej da se ventil regulira s pomočjo gasa.
Aja, zajla ima pa na nosilcu kjer je vpeto ohišje zajle varovalko, ki jo moraš sprostit (mislim da moraš potegnit varovalko proti sebi, če stojiš na sovoznikovi strani avta, da lahko potem s premikanjem ohižja zajle nastaviš vse skupaj.
Tak sistem imajo vsi moparji, že od starih TQ727 menjalnikov naprej da se ventil regulira s pomočjo gasa.
Aja, zajla ima pa na nosilcu kjer je vpeto ohišje zajle varovalko, ki jo moraš sprostit (mislim da moraš potegnit varovalko proti sebi, če stojiš na sovoznikovi strani avta, da lahko potem s premikanjem ohižja zajle nastaviš vse skupaj.
Extremely anti diesel guy
It's better been judged by 12 then carried by 6.
-
RangeRover
Ko se spuščaš po klancu, da ti ne šalta v višjo prestavo od tretje. Tudi sam to uporabljam. Če pa je treba počasneje, potem pa v 2 ali celo 1.
Ampak kolikor sem se jaz zanimal je Overdrive "dodatni prenos". Ne me takoj napast, samo izmenjavamo mnenja! Naj bi bilo tako kot imajo tovornjaki vmesne prestave. Če imaš v četri prestavi in vklopiš OD, naj bi šlo v tretjo in pol (3 1/2). Če se motim, me popravite.
Jaz včasih uporabljam OD pri prehitevanju ali če se vozim v ovinkast klanec in nočem, da mi non-stop prestavlja. V ODju prestavlja kasneje pri višjih obratih.
Ampak kolikor sem se jaz zanimal je Overdrive "dodatni prenos". Ne me takoj napast, samo izmenjavamo mnenja! Naj bi bilo tako kot imajo tovornjaki vmesne prestave. Če imaš v četri prestavi in vklopiš OD, naj bi šlo v tretjo in pol (3 1/2). Če se motim, me popravite.
Jaz včasih uporabljam OD pri prehitevanju ali če se vozim v ovinkast klanec in nočem, da mi non-stop prestavlja. V ODju prestavlja kasneje pri višjih obratih.
-
RangeRover
- Rafter
- Upravnik
- Kraj: Southern District of Maribor
- Kontakt:
Wikipedia napisal/-a:Overdrive can refer to two different things. An overdrive is a device which was commonly used in automobiles to allow the choice of an extra-high overall gear ratio for high speed cruising, thus saving fuel, at the cost of less torque. Usually the final or top gear is called overdrive. Non direct drive gears increase torque multiplication at the expense of higher engine rpm and thus, decreased fuel economy.
It also refers to a combination of gearing inside a transmission or transaxle which results in the output speed being greater than the input speed. In the latter case, "overdrive" does not refer to a physically separate identifiable part/assembly.
http://en.wikipedia.org/wiki/Overdrive_%28mechanics%29
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم
Spet sem dobil nekaj novih informacij o menjalniku. Ta menjalnik naj bi imel 5 brzin, oz. 4 in pol. Če ni res naj me kdo popravi. Peljal sem iz Ljubljane proti Primorski cca. 120km/h in ko sem prišel na Vrhniški klanec sem res imel občutek, da je menjalo dve brzini nižje. Po obratih motorja in hitrosti res mislim, da ni zamenjal v drugo ampak v tretjo. Nisem pa mogel probati do kakšne hitrosti pelje v tretji, ker je bilo cestišče zasneženo. Po vaših izkušnjah, koliko gre približno v tretji in na kakšnih obratih?
Pa ne zamerit, če preveč bluzim, saj zato pa je forum, da se lahko kaj naučimo, kajne?
LP
Pa ne zamerit, če preveč bluzim, saj zato pa je forum, da se lahko kaj naučimo, kajne?
LP
-
RangeRover
V 5.9 je menjalnik A518 oziroma oznaka 46RE, ki ima 4 prestave, oziroma 3 in OD. Ko v OD pritisneš gas, gre menjalnik iz 4 v 3-jo ampak se sliši kot da prestavi dvakrat, ker se prvo odklene konverter, potem šele prestavi v 3-jo.
Prav tako ko prestavlja v višjo, se sliši kot da ima 5 prestav, ampak da v 4-to, potem pa še konverter zaklene, ki se sliši isto kot da prestavi.
Drugače gre pa 3-ja vsaj 190.
Prav tako ko prestavlja v višjo, se sliši kot da ima 5 prestav, ampak da v 4-to, potem pa še konverter zaklene, ki se sliši isto kot da prestavi.
Drugače gre pa 3-ja vsaj 190.
Extremely anti diesel guy
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov
aha, potem je OD na GC višji obrati na izstopu iz menjalnika napram obratov motorne gredi.....se pravi multiplicirano...coooool