landcruiser vprašanje
landcruiser vprašanje
Zanimam me kakšno obliko 4x4 pogona ima toyota landcruiser LJ70 oz na splošno ta serija. A je to stalni štirikolesni pogon, ali stalni pogon na zadnja kolesa in možnost manualnega priklopa pogona s stikalom na kolesu, ali je to kakšna popolnoma tretja varianta?
Imel sem možnost preiskusiti dve lj70, pa je imela vsaka drugačen načina priklapljanja pogonov - pri prvi si vklopil prednji pogon z ročico reduktorja, ki si jo potegnil nazaj (vklop reduktorja je bil potem premik ročice iz tega položaja v desno).
Pri drugi je bil vklop prednjega pogona preko el. stikala na armaturki, ročica reduktorja pa je imela vse stopnje v ravni liniji - naprej high, v sredini prosti tek, nazaj low.
Zanima me a gre pri obeh za enak način pogona, le da sta načina vklapljanja različna, ali sta si ta avto popolnoma različna?
Hvala ...
Imel sem možnost preiskusiti dve lj70, pa je imela vsaka drugačen načina priklapljanja pogonov - pri prvi si vklopil prednji pogon z ročico reduktorja, ki si jo potegnil nazaj (vklop reduktorja je bil potem premik ročice iz tega položaja v desno).
Pri drugi je bil vklop prednjega pogona preko el. stikala na armaturki, ročica reduktorja pa je imela vse stopnje v ravni liniji - naprej high, v sredini prosti tek, nazaj low.
Zanima me a gre pri obeh za enak način pogona, le da sta načina vklapljanja različna, ali sta si ta avto popolnoma različna?
Hvala ...
Moja ima stikala na pestih in gumb za električni vklop 4x4 pogona, sicer ima pogon samo na zadnji par. S "stikalom" na prednjem paru vključiš prednji pogon, z el. stikalom v kabini pa 4x4 pogon. Če imaš stikalo na prednjih kolesih na "lock" poziciji se ob vklopu reduktorja "avtomatsko" vklopi štirikolesni pogon, ne da bi bilo potrebno pritiskati še ne gumb v kabini. Sicer pa je vsaka Toyota malo drugačna - unikat. Moja lj 73-ka ima ročico reduktorja v ravni liniji.
P.S. Kje si imel priliko voziti ti dve Toyoti??
LP
LP
Dohtar
-
Gost
Tomaž napisal/-a:Moja ima stikala na pestih in gumb za električni vklop 4x4 pogona, sicer ima pogon samo na zadnji par. S "stikalom" na prednjem paru vključiš prednji pogon, z el. stikalom v kabini pa 4x4 pogon. Če imaš stikalo na prednjih kolesih na "lock" poziciji se ob vklopu reduktorja "avtomatsko" vklopi štirikolesni pogon, ne da bi bilo potrebno pritiskati še ne gumb v kabini. Sicer pa je vsaka Toyota malo drugačna - unikat. Moja lj 73-ka ima ročico reduktorja v ravni liniji.
LP
Hojla.
Ni čisto tako.
S stikali na prednjih kolesih priklopiš kolo na os. Brez tega se ti kolo vrti prosto ne glede na to, ali imaš vključen 4x4 pogon. primer:
- kolesa so na "unlock", vklučen pogon 4x4; dejansko sta poganjani le zadnji kolesi, prednji se vrtita neodvisno
- kolesa so na "lock", izključen 4x4 pogon; poganjani sta zadnji kolesi, prednji diferencial se vrti, vendar ni gnan
- kolesa so na "lock", vključen 4x4 pogon; srednji diferencial je blokiran, moč se razporedi na prednjo in zadnjo os
Hub oz. stikala na prednjih pestih so vgrajena zato, da pri cestni vožnji ne obremenjuješ prednjega diferenciala.
Upam, da sem bil dovolj jasen.
LP, Mišo
- kolesa so na "unlock", vklučen pogon 4x4; dejansko sta poganjani le zadnji kolesi, prednji se vrtita neodvisno
- kolesa so na "lock", izključen 4x4 pogon; poganjani sta zadnji kolesi, prednji diferencial se vrti, vendar ni gnan
- kolesa so na "lock", vključen 4x4 pogon; srednji diferencial je blokiran, moč se razporedi na prednjo in zadnjo os
Če to drži - je prednji pogon možen samo ob blokiranem diferencialu (ko se vrtita obe prednji kolesi istočasno), oz ga lahko uporabljaš samo na "mehki" podlagi, nikakor pa ne na cesti ?
Ali pa jaz to popolnoma narobe tolmačim?
lp
Mišo,
Hvala lepa za pojasnilo, saj sem približno tako mislil, samo težko je to napisati...
Ali slučajno veš kako je z zaporo diferenciala in v koliko procentih se porazdeli moč med prednjim in zadnjim parom koles????
Hvala in LP
Hvala lepa za pojasnilo, saj sem približno tako mislil, samo težko je to napisati...
Ali slučajno veš kako je z zaporo diferenciala in v koliko procentih se porazdeli moč med prednjim in zadnjim parom koles????
Hvala in LP
Dohtar
-
Gost
Kolikor vem, gre 60zadaj:40spredaj.
Imajo pa skoraj vse LJ70 na zadnjem difu LSD (limited slip diff.), kar pomeni, da ko se ti eno zadnje kolo začne vrteti v prazno, se ti diferencial delno zablokira in ti moč prenese na drugo kolo. Vrhunska zadeva, ki je primerljiva z airlockom, pa še serijsko je bila vgrajena.
LP, Mišo
Imajo pa skoraj vse LJ70 na zadnjem difu LSD (limited slip diff.), kar pomeni, da ko se ti eno zadnje kolo začne vrteti v prazno, se ti diferencial delno zablokira in ti moč prenese na drugo kolo. Vrhunska zadeva, ki je primerljiva z airlockom, pa še serijsko je bila vgrajena.
LP, Mišo
-
Gost
-
Gost
vigadu napisal/-a:Ja, prav si tolmačiš.
Mišo, a si prepričan? Potemtakem Toyota s vključenim prednjim pogonom
zavija kot hlod. Ne bi rekel.
Če imaš priklučena sprednja kolesa (lock na hubu) in vključiš 4x4, se ti blokira sredinski diferencial, zato je na trdi podlagi to štala.
Pozabu sem povedat, ko vključiš reduktor na ročici, se ti avtomatsko vključi 4x4 pogon, ne rabiš pritiskat el. stikala.
LP, Mišo
S to tvojo zadnjo izjavo se sicer strinjam, razen, da me malo čudi, da ima avto s priklopljivim sprednjim pogonom sredinski diferencial, ponavadi ga nimajo. S temle se ne strinjam:
Če bi se vrteli obe sprednji kolesi istočasno, pomeni da je blokiran sprednji diferencial. Če pa bi avto imel vklopljen 4x4 lahko samo ob blokiranem sprednjem diferencialu, pa kot rečeno bi zavijal kot hlod in bog pomagaj lastniku.
Če to drži - je prednji pogon možen samo ob blokiranem diferencialu (ko se vrtita obe prednji kolesi istočasno)
Če bi se vrteli obe sprednji kolesi istočasno, pomeni da je blokiran sprednji diferencial. Če pa bi avto imel vklopljen 4x4 lahko samo ob blokiranem sprednjem diferencialu, pa kot rečeno bi zavijal kot hlod in bog pomagaj lastniku.
-
Gost
Pejmo še enkrat:
-prvi dif. ni blokiran nikoli (razen če imaš airlock). S hubom samo priključiš sprednja kolesa na osi;
-srednji dif. je blokiran vedno, ko vključiš 4x4 pogon (električno stikalo in ročka na 4H ali vklop reduktorja 4L)
- zadnji dif. je opremljen z LSD in deluje samostojno ne glede na vklope izklope ostalih zadev.
LP, Mišo
-prvi dif. ni blokiran nikoli (razen če imaš airlock). S hubom samo priključiš sprednja kolesa na osi;
-srednji dif. je blokiran vedno, ko vključiš 4x4 pogon (električno stikalo in ročka na 4H ali vklop reduktorja 4L)
- zadnji dif. je opremljen z LSD in deluje samostojno ne glede na vklope izklope ostalih zadev.
LP, Mišo
Anonymous napisal/-a:-srednji dif. je blokiran vedno, ko vključiš 4x4 pogon (električno stikalo in ročka na 4H ali vklop reduktorja 4L)
Ne piše, da je blokiran vedno in non stop. Jaz razumam tole tako, da je sredinski diff. blokiran, ko vključiš 4x4 pogon. To pa je takrat, ko vključiš električno stikalo in ročka na 4H, ali pa takrat ko vklopiš reduktor 4L.
In to je logično.
God shave the queen...
-
Gost
vigadu napisal/-a:Če nimaš vključenega 4x4 imaš samo zadnji pogon - je res? In kaj ti bo potem sploh sredinski diferencial? A lahko nekdo pove o katerem avtu se pogovarjamo?
Hvala Ludwig, vsaj eden, ki razume.
Pogovarjamo se o LandCruiserju, LJ70.
Po mijem avto mora imeti sredinski diferencial, da lahko pogon razdeli na prednjo in zadnjo os oz. na sprednji in zadnji diferencial. Če sešteješ, je sredinski+srednji+zadnji diferencial=3 diferenciali. Če zeliš prenašat moč v nekem razmerju na sprednji in zadnji dif, maraš srednjega zablokirat, drugače ti gre vsa moč na tisto stran, kjer je manj upora.
LP, Mišo
-
Gost
Zelo lepo je to razloženo tule:
http://www.safari4x4.com.au/80scool/tra ... ech_3.html
http://www.safari4x4.com.au/80scool/tra ... ech_4.html
http://www.safari4x4.com.au/80scool/tra ... ech_5.html
LP, Mišo
http://www.safari4x4.com.au/80scool/tra ... ech_3.html
http://www.safari4x4.com.au/80scool/tra ... ech_4.html
http://www.safari4x4.com.au/80scool/tra ... ech_5.html
LP, Mišo
če ima sredinski diferencial, v čem je potem fora odklopljivih hubov spredaj? Da se potem voziš v 4h z blokiranim srednjim diffom na zadnji pogon, sprednji diferencial ti pa vseen laufa zraven.
Razen če imaš potem še en hebl/šalter/whatever, ki ti odklopi sprednji pogon za srednjim diffom. potem je to logično, ker imaš potem lahko avto:
-samo zadnji pogon, takrat je blokiran srednji diff, odklopljen sprednji pogon(srednji in sprednji diff sta narazen-torej se ne suče sprednji diff) + odklopljeni so sprednji hubi
-stalni 4x4, srednji diff NI blokiran, lahk voziš po cesti, kot npr niva
stalni 4x4 z blokado srednjega diffa, ni za po trdi podlagi.
-varianta odklopljeni hubi in brez blokade srednjega diffa pa ne dela.
eh grem jaz raje
Razen če imaš potem še en hebl/šalter/whatever, ki ti odklopi sprednji pogon za srednjim diffom. potem je to logično, ker imaš potem lahko avto:
-samo zadnji pogon, takrat je blokiran srednji diff, odklopljen sprednji pogon(srednji in sprednji diff sta narazen-torej se ne suče sprednji diff) + odklopljeni so sprednji hubi
-stalni 4x4, srednji diff NI blokiran, lahk voziš po cesti, kot npr niva
stalni 4x4 z blokado srednjega diffa, ni za po trdi podlagi.
-varianta odklopljeni hubi in brez blokade srednjega diffa pa ne dela.
eh grem jaz raje

Pogovarjamo se o LandCruiserju, LJ70.
Po mijem avto mora imeti sredinski diferencial, da lahko pogon razdeli na prednjo in zadnjo os oz. na sprednji in zadnji diferencial. Če sešteješ, je sredinski+srednji+zadnji diferencial=3 diferenciali. Če zeliš prenašat moč v nekem razmerju na sprednji in zadnji dif, maraš srednjega zablokirat, drugače ti gre vsa moč na tisto stran, kjer je manj upora.
Na žalost nisem našel nobenih specifikacij na webu za Toyoto LJ 70 ampak samo za LJ 78. In ta ima part time 4WD - torej niti duha o kakem sredinskem diferencialu. Za priklopljiv 4x4 ne potrebuješ sredinskega diferenciala (jaz sploh ne poznam te kombinacije in zato sem tudi vprašal kaj je to za eno čudo od avta).
Upam , da ima kdo link do kakih specifikacij za LJ 70 (ali pa če se kdo uleže
pod svoj avto) da pojasnimo tole "misterijo" o avtu s priklopljivim 4x4 in sredinskim diferencialom.
Obstajajo avti (kot npr. novi Pajero, pa novi Cherokee), ki imajo sredinski diferencial IN priklopljiv 4x4 pogon. Oba imata lahko: pogon le na zadnji kolesi, stalni pogona na 4 kolesa (s sredinskim diferencialom ali kakšno visko čudesom - ker delitev navora ni povsem variabilna in je asimetrična - tega ne vem), blokado sredinskega "diferenciala" (na ta način v bistvu dobiš delitev navora 50% / 50% - kot pri priklopljivem 4 kolesnem pogonu in se seveda ne moreš voziti po cesti).
Ker je 70-ka čistorkrvni avto za teren, bi skoraj upal stavit, da ima povsem navaden priklopljiv štirikolesni pogon - ker če nimaš sredinskega difa, tudi crknit ne more
LP
Samo
Ker je 70-ka čistorkrvni avto za teren, bi skoraj upal stavit, da ima povsem navaden priklopljiv štirikolesni pogon - ker če nimaš sredinskega difa, tudi crknit ne more
LP
Samo
-
Gost
Toyota LC serije 70 - vse izvedenke, kolikor je meni poznano in mislim, da mi je, imajo priključljiv 4x4 pogon (mama 4x4 pogonov).
To pomeni, da za uporabo na cestah z dobrim oprijemom uporabljajo izključno zadnji pogon.
Sredinskega diferencijali nima noben LC iz serije 70, imajo samo T-case oz. razdelilnik pogona, kar poenostavljeno pomeni, da ob priklopu 4x4 pogona mehansko oz. pri novejših s pomočjo elektrike togo povežete zadnji in prvi kardan. 1 obrat zadnjega kardana = 1 obrat prvega kardana, prenos moči je 50/50%.
Vožnja po cesti oz. podlagi z dobrim oprijemom škoduje pogonskemu sklopu v celoti, saj ob vsakem zavijanju nastajajo razlike med dolžino poti prvih koles in zadnjih. Zadnje vedno sekajo ovinke (ti ti barabe) in zato opravljajo krajšo pot (razen v primeru polnega gasa, ko ti odnaša zadek navzven, takrat opravljajo pač malce daljšo pot
). Ta razlika v dolžini poti se na spolzkem terenu izgubi neopazno preko zdrsavanja gume. Na cesti pa ima guma dober oprijem, zato ne zdrsne in vsa napetost zaradi razlike v opravljeni poti se prenaša po pogonskih sklopih, ob ostrem zavijanju avto celo poskakuje, volan otrdi, ...
Toyote serije LC70 imajo samo prvi in zadnji diferencijal. Večina običajnih izvedenk ima zadnji diferencijal opremljen z "limited slip dif = LSD" kar pomeni, da takrat ko so bili novi so lahko prenašali nekje do 30% moči na kolo z boljšim oprijemom (deluje preko lamel v olju). Slabost tega difa je v večji obrabi gum na asfaltu in da z leti tudi učinek LSD oslabi. HD izvedenke (npr Stanovnikova HZJ 75 - spremljevalni avto za Dakar) pa ima tako v zadnjem kot v sprednjem diferencijalu 100% el. priključljivo mehansko zaporo dif. Takšne zapore so zakon, samo na žalost jih v 80ih letih žal še niso vgrajevali serijsko v terence, danes pa jih imajo skoraj vsi, vsaj zadnjo.
100% zaporo se da vgraditi tudi naknadno (npr ARBjev airlocer), kateri so zelo kvalitetni samo nažalost niso v low budget clasi modifikacij.
Toyote serije 70 imajo še vklope prednjih pest (spoji prostovrteče prvo kolo na polos prvega diferencijala). Nekateri modeli so imeli mehanske na kolesnem pestu, nekateri pa električno priklopljive preko stikala na armaturi. Odklopljiva pesta pripomorejo k nekaj nižji porabi in tišji vožnji z 2 WD pogonom, ker se ne vrtijo prve polosovine, prvi diferencijal, prvi kardan, ki pa je odklopljen v T-casu.
Poleg Toyote LC 70 takšen pogon uporabljajo še: LC40, LC60, Nissan Patrol, Patrol GR, Teranno I + II, Navara, Mazda Pick up, Suzuki Samurai, Vitara, ...
Stalni štirikolesni pogon pa imajo: Toyota LC80,90,100,120, Pajero, Discovery, Defender, Niva, Range rover, ....
Vozila s sredinskim diferencialom omogočajo uporabo 4x4 pogona tudi na trdih in suhih podlagah.
Moje osebno mnenje je, da manj kot je diferencijalov na vozilu manj jih lahko zlomiš - skratka HD izvedbe terencev. Sam za vozila s sredinskim diferencijalom in stalnim 4x4 pogonom v preteklosti niti slišati nisem hotel preveč, sedaj ko pa vozim LC 120 pa vidim, da pri dve tone težkem terencu in 240 hp zelo prav pride in ga ne bi zamenjal za zadnji pogon.
Če pa koga zanima Toyota LC 73, 3.0 Td, in njeni diferencijali pa si jo tudi lahko pride ogledat, saj je najnovejša pridobitev v naši štalci in lahko takoj naredi primerjavo med stalnim štirikolesnim pogonom in part time 4WD.
Upam, da smo si sedaj na jasnem, kar se tiče Toyote 70 in sredinskih dif.
Če pa nismo, pa prašte, bomo še razlagali.
Mamut
To pomeni, da za uporabo na cestah z dobrim oprijemom uporabljajo izključno zadnji pogon.
Sredinskega diferencijali nima noben LC iz serije 70, imajo samo T-case oz. razdelilnik pogona, kar poenostavljeno pomeni, da ob priklopu 4x4 pogona mehansko oz. pri novejših s pomočjo elektrike togo povežete zadnji in prvi kardan. 1 obrat zadnjega kardana = 1 obrat prvega kardana, prenos moči je 50/50%.
Vožnja po cesti oz. podlagi z dobrim oprijemom škoduje pogonskemu sklopu v celoti, saj ob vsakem zavijanju nastajajo razlike med dolžino poti prvih koles in zadnjih. Zadnje vedno sekajo ovinke (ti ti barabe) in zato opravljajo krajšo pot (razen v primeru polnega gasa, ko ti odnaša zadek navzven, takrat opravljajo pač malce daljšo pot
Toyote serije LC70 imajo samo prvi in zadnji diferencijal. Večina običajnih izvedenk ima zadnji diferencijal opremljen z "limited slip dif = LSD" kar pomeni, da takrat ko so bili novi so lahko prenašali nekje do 30% moči na kolo z boljšim oprijemom (deluje preko lamel v olju). Slabost tega difa je v večji obrabi gum na asfaltu in da z leti tudi učinek LSD oslabi. HD izvedenke (npr Stanovnikova HZJ 75 - spremljevalni avto za Dakar) pa ima tako v zadnjem kot v sprednjem diferencijalu 100% el. priključljivo mehansko zaporo dif. Takšne zapore so zakon, samo na žalost jih v 80ih letih žal še niso vgrajevali serijsko v terence, danes pa jih imajo skoraj vsi, vsaj zadnjo.
100% zaporo se da vgraditi tudi naknadno (npr ARBjev airlocer), kateri so zelo kvalitetni samo nažalost niso v low budget clasi modifikacij.
Toyote serije 70 imajo še vklope prednjih pest (spoji prostovrteče prvo kolo na polos prvega diferencijala). Nekateri modeli so imeli mehanske na kolesnem pestu, nekateri pa električno priklopljive preko stikala na armaturi. Odklopljiva pesta pripomorejo k nekaj nižji porabi in tišji vožnji z 2 WD pogonom, ker se ne vrtijo prve polosovine, prvi diferencijal, prvi kardan, ki pa je odklopljen v T-casu.
Poleg Toyote LC 70 takšen pogon uporabljajo še: LC40, LC60, Nissan Patrol, Patrol GR, Teranno I + II, Navara, Mazda Pick up, Suzuki Samurai, Vitara, ...
Stalni štirikolesni pogon pa imajo: Toyota LC80,90,100,120, Pajero, Discovery, Defender, Niva, Range rover, ....
Vozila s sredinskim diferencialom omogočajo uporabo 4x4 pogona tudi na trdih in suhih podlagah.
Moje osebno mnenje je, da manj kot je diferencijalov na vozilu manj jih lahko zlomiš - skratka HD izvedbe terencev. Sam za vozila s sredinskim diferencijalom in stalnim 4x4 pogonom v preteklosti niti slišati nisem hotel preveč, sedaj ko pa vozim LC 120 pa vidim, da pri dve tone težkem terencu in 240 hp zelo prav pride in ga ne bi zamenjal za zadnji pogon.
Če pa koga zanima Toyota LC 73, 3.0 Td, in njeni diferencijali pa si jo tudi lahko pride ogledat, saj je najnovejša pridobitev v naši štalci in lahko takoj naredi primerjavo med stalnim štirikolesnim pogonom in part time 4WD.
Upam, da smo si sedaj na jasnem, kar se tiče Toyote 70 in sredinskih dif.
Če pa nismo, pa prašte, bomo še razlagali.
Mamut
Bravo Ručman. Zelo enostavno znaš to razložit, kar za marsikoga nebi mogel rečt.. Večina ne zna povedat brez kompliciranja....
In še ena malenkost po kateri se prepozna način pogona. Hube imajo samo avtomobili s priključljivim štiri kolesnim pogonom. Saj se avto s sredinskim diferencialom in odklopljenimi hubi nebi mogel premakniti z mesta....
In še ena malenkost po kateri se prepozna način pogona. Hube imajo samo avtomobili s priključljivim štiri kolesnim pogonom. Saj se avto s sredinskim diferencialom in odklopljenimi hubi nebi mogel premakniti z mesta....
God shave the queen...
Saj se avto s sredinskim diferencialom in odklopljenimi hubi nebi mogel premakniti z mesta
To seveda ni čisto res. Če bi obstajal tak avto bi se čisto lepo premaknil z mesta z blokiranim sredinskim diferencialom - nekaj podobnega morajo imeti avti, ki jih je naštel Samo takrat, ko se vozijo samo na zadnji pogon.
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov