DVE NEUMNI VPRAŠANJI

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
mamaMicka
Kraj: severni del juga

DVE NEUMNI VPRAŠANJI

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Mar 06, 2010 6:43 pm

Ali je možno da na Grand cherokee ju drsi sklopka.
Nekako se mi zdi, da drsi. Pri 2000 bi moral pomojem malo bolj pospesevati itd...

Če je to mozno me zanima kako bi to lahko preveril.

Drugo je pa se malo bolj neumno, ce slucajno kak bolezenski znak avta.
Tri dni nazaj sem malo ofroadal po mokrem snegu in blatu, zdaj pa zjutraj vzge pa ugasne, pa noče lavfati, moram malo drzati gasa. To traja 2-3 minute nato dela skoraj normalno... :)

Vprasanja zvenijo bolj primerna za avtomobilizem.com, samo vseeno.

Hvala za potrpljenje in hvala za odovore!
Nazadnje spremenil mamaMicka, dne Po Mar 08, 2010 10:08 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » So Mar 06, 2010 8:31 pm

Če bi vedli za kak avto gre bi lažje pomagali...

Uporabniški avatar
OrangePower

Re: DVA NEUMNA VPRAŠANJA

OdgovorNapisal/-a OrangePower » So Mar 06, 2010 9:17 pm

mamaMicka napisal/-a:Ali je možno da na Grand cherokee ju drsi sklopka.

Lisko lisko, saj še ni pozno :lol:

mamaMicka

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Mar 06, 2010 10:11 pm

Jeep Grand Cherokee 4.7, l.2000 :oops: :oops:
avtomatski menjalnik

Uporabniški avatar
Rafter
Upravnik
Kraj: Southern District of Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » So Mar 06, 2010 10:16 pm

Ni neumnih vprašanj, so samo neumni odgovori. Ampak lahko bi se veeno bolj potrudil. Napiše se DVE NEUMNI VPRAŠANJI. :lol: :lol: :lol: Sicer pa če si ti neka mama Micka, pa maš ti*a med nogami pol res ne vem... Pa vseeno:
Seveda je možno, zakaj ne bi bilo možno? Saj ni neki superduper avto. :lol: Najlažje je (trotlziher varianta), da med pospeševanjem primerjaš kazalce na merilcu hitrosti in obratov, ki morata zvezno rasti. Če ne, maš prav.
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » So Mar 06, 2010 10:34 pm

OrangePower napisal/-a:

Lisko lisko, saj še ni pozno :lol:

Mislu sem motorizacijo :D

kleno

OdgovorNapisal/-a kleno » Ne Mar 07, 2010 1:30 am

Pri avtomatskih menjalnikih vedno malo drsi sklopka, drugače ne bi mogel stati na mestu in imeti v v prestavi (recimo D). Če imaš dovolj olja in če je pravo, potem ti verjetno drsi ravno prav ... razen, če seveda ni sklopka že poškodovana oz. iztrošena. Naj tukaj omenim, da se to ne dogaja pri avtomatskih menjalnikih, ki imajo redno menjano olje in filter.

Glede tega ugašanja, pa bi sumil na vlago. Kot praviš, motor nagaja, dokler se vsaj približno ne segreje. Jaz bi najprej sumil, razdelino kapo in kable svečk oz. svečke. Drug sum bi se mi porajal okoli senzorjev za temperaturo. Je pa tu še mnogo ostalih stvari, ki bi bili morebitni vzrok in jih mogoče najti samo s priklopitvijo na računalnik ali poskušanjem.

mamaMicka

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Mar 07, 2010 7:14 am

@Rafter
Saj ni bilo vprašanje postavljeno v smislu: "Ali je sploh mooče, da Tako dobremu avtomobilu lahko sploh kaj crkne?"
Bolj iz tega stališča, ker sem do sedaj vozil le Mercedeza z "tiptronic" in do "drsenja sploh ni moglo priti, ker je vse ostalo prej crknilo.

In ta Mercedes je imel avtomatski menjalnik po funkciji enak, ko t ročni, torej so linearno rasli obrati in hitrost.
Jeep pa sploh z overdrive drži vedno enake obrate in pospešuje. Prestavljanja se niti ne zazna. Ko overdrive ugasnem je sicer nekaj razlike, vendar še vedno obrati in pospeševanje ne rastejo linearno.
Meni se pa zdi, da ta Jeep pospesuje manj po določenimi obrati, kot prejsnji, ki sem ga imel in ki je hitro zaribal, zato ne morem soditi kaj je prav in kaj ne. In prejsnji Jeep je imel le 4.0 motorizacijo!

Sedaj sem dobil odgovore, da bi bilo to možno in bi prosil za kakšen nsavet, kdo bi to lahko uotovil in mi pogledal se vse ostale stvari, da se lahko kasneje brez skrbi vsedem v avto in odpeljem. Predvsem, da ni površen, ker sem na robu bankrota z temi Jeepi :) Bo treba zgleda na VW :oops: :lol:

Hvala vsem za že dane odgovore in odovore, ki bodo prišli.

P.S. sem pa zdaj vzel tudi asestenco, ker nekako Jeepi ne spadajo med najzaneslivejse avtomobile :)

mamaMicka

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Mar 07, 2010 7:15 am

Aja, pri polnem pospesevanju pa nic ne drsi, razen najbrz gume po asvaltu.

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Ne Mar 07, 2010 10:31 am

mamaMicka napisal/-a:P.S. sem pa zdaj vzel tudi asestenco, ker nekako Jeepi ne spadajo med najzaneslivejse avtomobile :)

končno lastnik jeepa ki pove po resnici :aplavz:

Da bi pri jeepu dresela sklopaka pa itak ni variante :a_se_ti_je_odpeljalo: It's a Jeep thing, you wouldn't understand :lol:
Neumen odgovor na neumno vprašanje :wink:

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kraj: Mozirje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Po Mar 08, 2010 8:29 am

malo hecno se že čuje da avtomatiku drsi sklopka.
Če ti kaj drsi pol so to lamele, ki so zrabljene.

Če ti ni do Mozirja predaleč se pa oglasi in ga bova pregledala.
Slika

mamaMicka

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Mar 08, 2010 10:05 am

marolt 4x4 napisal/-a:malo hecno se že čuje da avtomatiku drsi sklopka.
Če ti kaj drsi pol so to lamele, ki so zrabljene.

Če ti ni do Mozirja predaleč se pa oglasi in ga bova pregledala.

to sem rabil... ze disi po velikem poustu zame :)

bom poklical... ne, zame ni nic predalec. Proti koncu tedna se oglasim, prej bom poklical!

P.S. zaradi tega drsenja sklopke sem dal naslov neumno vprasanje :O

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Mar 08, 2010 12:43 pm

@ Marolt: za vsak slučaj preveri, če mamaMicka sploh ve, kaj je overdrive. Iz njegovega posta malce sumim, da mu ni čisto jasno. Saj ne da bi to bilo kaj hudega, a vseeno je bolje, če človerk ve, kaj ima pod haubo.
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

mamaMicka

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Mar 08, 2010 1:24 pm

miran napisal/-a:@ Marolt: za vsak slučaj preveri, če mamaMicka sploh ve, kaj je overdrive. Iz njegovega posta malce sumim, da mu ni čisto jasno. Saj ne da bi to bilo kaj hudega, a vseeno je bolje, če človerk ve, kaj ima pod haubo.
LP Miran

No pa me ti razsvetli kaj Overdrive je?!

Ne trdim, da vse vem... Ce bi nebi iskal pomoči in bi sravfal sam.

Sploh pa ne razumem kaj sem napisal takšnega, da si sploh omenil to.. Morda ne drži, da brez overdriva menja prestave, tako, da padajo obrati? Ali ne drži, da z OD drzi vedno enake obrate?

P.S. Sem skoraj 100%, da ti ne veš kaj O/D je...

Uporabniški avatar
Rafter
Upravnik
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Po Mar 08, 2010 2:42 pm

Umirite hormone.
Overdrive je edino in izključno "podaljšek" prestavnega razmerja in se načeloma aktivira pri najvišji avtomatski prestavi ter s tem "podaljša" prenos oz. da se lahko po recimo avtocesti z nižjimi obrtati in navorom ter posledično tudi porabo peljemo bistveno hitreje.

http://en.wikipedia.org/wiki/Overdrive_%28mechanics%29

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Mar 08, 2010 3:07 pm

mamaMicka napisal/-a:
miran napisal/-a:@ Marolt: za vsak slučaj preveri, če mamaMicka sploh ve, kaj je overdrive. Iz njegovega posta malce sumim, da mu ni čisto jasno. Saj ne da bi to bilo kaj hudega, a vseeno je bolje, če človerk ve, kaj ima pod haubo.
LP Miran

No pa me ti razsvetli kaj Overdrive je?!

Ne trdim, da vse vem... Ce bi nebi iskal pomoči in bi sravfal sam.

Sploh pa ne razumem kaj sem napisal takšnega, da si sploh omenil to.. Morda ne drži, da brez overdriva menja prestave, tako, da padajo obrati? Ali ne drži, da z OD drzi vedno enake obrate?

P.S. Sem skoraj 100%, da ti ne veš kaj O/D je...

He, he, vem, vem .... drugače bi bil tiho:
1. Če sklopka drsi, bo prej drsela v O/D kot brez. V višji prestavi kot je avto (definicijo "višje prestave" preberi malo nižje), hitreje bo zdrsnila sklopka.
2. O/D je le potuha za lenuhe in ..., ki se jim ne ljubi prepogosto prestavljati in zadeva namesto njih prestavi v neko "medprestavo", v kateri se motor počasneje vrti, kolesa pa hitreje (ker je včasih v našem ljubem jeziku lahko nekaj nesporazumov, kaj je višja in kaj nižja prestava, sem to tako čudno in neuko napisal. Če se pa sporazumemo, da je 5. višja prestava od 4., potem O/D prestavlja v višjo prestavo).
3. In tale tvoj stavek me je spodbodil k pisanju: "Jeep pa sploh z overdrive drži vedno enake obrate in pospešuje". Kaj imaš Variomatic?
Zadovoljen?

Miran

mamaMicka

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Mar 08, 2010 4:41 pm

Si pikolovski...
Točno veš kaj sem s tem mislil samo ti ne da dusa, da ne pripomnis kaj...

Pa ce smo ze zelo natancni. JA pri blagem pospesevanju(2000rpm) drzi obrate enake in le malenkost zanihajo pri prestavljanju. No, pri 2000 rpm sploh ne cutis, da prestavlja!

Jaz zdaj umirjam hormone :)

P.S. Ce bi moral za oceno povedati kaj je O/D bi šutiral, ker si povedal tocno to, kar vidi/cuti vsak, ko se vsede v tak avto in spelje.
Povej definicijo! Kaj je tisto, ki spreminja prenose, je to 8 prestav, je to ...

"neko medprestavo"

Pa tudi ce ne bos vedel, ce se kdaj srecava dam za pivo! :)

Uporabniški avatar
OrangePower

OdgovorNapisal/-a OrangePower » Po Mar 08, 2010 8:41 pm

mamaMicka napisal/-a:Si pikolovski...
Točno veš kaj sem s tem mislil samo ti ne da dusa, da ne pripomnis kaj...

Pa ce smo ze zelo natancni. JA pri blagem pospesevanju(2000rpm) drzi obrate enake in le malenkost zanihajo pri prestavljanju. No, pri 2000 rpm sploh ne cutis, da prestavlja!

Jaz zdaj umirjam hormone :)

P.S. Ce bi moral za oceno povedati kaj je O/D bi šutiral, ker si povedal tocno to, kar vidi/cuti vsak, ko se vsede v tak avto in spelje.
Povej definicijo! Kaj je tisto, ki spreminja prenose, je to 8 prestav, je to ...

"neko medprestavo"

Pa tudi ce ne bos vedel, ce se kdaj srecava dam za pivo! :)

Vidim da se tle nekako ugotavlja točen pomen ODja, pa bom še jaz napisal moje mnenje, pa naj nekdo popravi če živim v zmoti:

Se pravi 1,2,3 prestava so normalne kakor pri avtu pač se prestavno razmerje stopnjuje iz recimo za
1 prestava 3:1
2 prestava 2:1
3 prestava 1:1 - direktna - vrtljaji na osi motorja so isti kakor izhod iz menjalnika - to je prestava tudi namenjena za vleko prikolic, zato ima tudi avto tipko OD na armaturi, tako da preprečimo prestavljanje v višjo prestavo

4 prestava pa je tako opevani OD kar pomeni da se izhod iz menjalnika vrti hitreje kakor mašina (recimo 1:2) ter s tem posledično dosežemo večjo hitrost vozila z zmanjšanimi obrati motorja. Pri GCju je OD lepo viden na menjalniku, ker se ga drži kot neka dodatna enota in je lepo videt.
Slikca za prikaz:

Slika

Točno delovanje sem že nekje zasledil, pa mislim da je na yutubetu tudi lepo prikazano.
Ne me držat za besedo glede številk, vem samo da je tretja prestava 100% razmerje 1:1 ostalih številk pa nisem še iskat, ma sej veste kaj sem hotel povedat.

Sedaj pa kar poravite moje mnenje, če sem narobe napisal, da bom enkrat za vselej vedel.

:D

LP

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Mar 08, 2010 8:55 pm

Ne zamerite, ne iščite nekih afer ali zarot v ozadju, le preberite link, ki ga je dal Upravnik. Tam vse piše.
Pijač: Velja. A ne zeleno pivo. :wink:
LP MIran

Uporabniški avatar
Rafter
Upravnik
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Po Mar 08, 2010 10:21 pm

Miran, imaš sixpack Laškega v dobrem. :twisted:

mamaMicka

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Mar 08, 2010 10:22 pm

miran napisal/-a:Ne zamerite, ne iščite nekih afer ali zarot v ozadju, le preberite link, ki ga je dal Upravnik. Tam vse piše.
LP MIran

zeleno? :a_se_ti_je_odpeljalo: :bruha:

Uporabniški avatar
5x4
Kraj: Slovenija

OdgovorNapisal/-a 5x4 » Po Mar 08, 2010 10:58 pm

mamaMicka napisal/-a:
miran napisal/-a:Ne zamerite, ne iščite nekih afer ali zarot v ozadju, le preberite link, ki ga je dal Upravnik. Tam vse piše.
LP MIran

zeleno? :a_se_ti_je_odpeljalo: :bruha:

ja kaj, štajerc pač. :nazdravljamo:

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov