Neenakomerna obraba gum

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
Dimen

Neenakomerna obraba gum

OdgovorNapisal/-a Dimen » To Mar 23, 2010 1:20 pm

Na mojem tamiču sem opazil da mi zadnje gume/štofelce čudno obrablja. Na vseh štofelcih se vidi, da se obrablja samo zunanji del. Na sliki je to počrnjen del štofelca.
Slika

Obrablja samo na zadnji osi oz. kolesnem paru. Najprej sem sumil, da je problem ker so preveč napihnjene, pa sem jih spustil na 2.8 bara in jih še vedno redira.

Specifikacije obremenitve gume so: 5360 lbs at 65 psi cold oziroma 2431,25 kg pri 4,48 bar-a
Teža tovornjaka je 5.220 kg, nimam specifikacije za posamezno os je pa razmerje ene 65:35. Torej spredaj 3393 kg in zadaj 1827kg.

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » To Mar 23, 2010 2:00 pm

Zadnja os je toga, torej ne bi smelo postrani požirati gum.
Lahko, da je celotna os malo ven iz linije. Vzemi kakšno dolgo letev (ravno!!) in jo prisloni ob kolo na eni in nato še na drugi strani. Letev mora biti vzporedna z vzdolžno osjo tvojega kamijončka.
Če ni vzporedna -> bo treba ravnati.
Če pa je na obeh straneh vzporedna, potem pa pojdi na pivo in se ne sekiraj več :wink:
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » To Mar 23, 2010 7:26 pm

A ma to mogoče kakšno vezo z pritiskom v gumah. Da je mogoče preveč napumpana. Zdaj imam 2.8 bare v zadnjem paru.

dule
Kraj: tam nekje

OdgovorNapisal/-a dule » To Mar 23, 2010 9:37 pm

Zdravo,
nisi edini ki ima tako pobrane gume na 110-ki ali 150-ki.Nekateri imajo še bolj pobrano.Morda pa ni primeren profil,če pogledaš da so imeli ti kamioni original gume 18 col in drugačem profil(traktorski).Drugače pa so ta vozila zakon samo nekaj posodobitev bi rabila.Sem dosti prevozil sploh pa prešravfal 8)

LP Dule

Aceleratus incredibus
Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a Aceleratus incredibus » Sr Mar 24, 2010 7:03 am

Če prav razumem imaš isti problem kot jaz. Ampak pri meni je to zaradi zvijanja gum v ovinku in posledično izpostavljenost zunanjih delov "štofeljcov" asfaltu.

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Sr Mar 24, 2010 9:27 am

Aceleratus incredibus napisal/-a:Če prav razumem imaš isti problem kot jaz. Ampak pri meni je to zaradi zvijanja gum v ovinku in posledično izpostavljenost zunanjih delov "štofeljcov" asfaltu.

A to pomen da mam premalo napumpane gume?
Sicer pa, kakšno je sploh pravilo glede pritiska v gumah, da se lepo obrabljajo. Verjetno obstaja neko razmerje med obremenitvijo in pritiskom.

Vsi imamo na gumah napisano max obremenitev in max pritisk. Kaj nam ta podatek sploh pove/pomaga. Ali lahko iz njega računamo priporočeno višino pritiska v gumah glede na obremenitev gume.

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Sr Mar 24, 2010 10:09 am

Dimen napisal/-a:
Aceleratus incredibus napisal/-a:Če prav razumem imaš isti problem kot jaz. Ampak pri meni je to zaradi zvijanja gum v ovinku in posledično izpostavljenost zunanjih delov "štofeljcov" asfaltu.

A to pomen da mam premalo napumpane gume?
Sicer pa, kakšno je sploh pravilo glede pritiska v gumah, da se lepo obrabljajo. Verjetno obstaja neko razmerje med obremenitvijo in pritiskom.

Vsi imamo na gumah napisano max obremenitev in max pritisk. Kaj nam ta podatek sploh pove/pomaga. Ali lahko iz njega računamo priporočeno višino pritiska v gumah glede na obremenitev gume.

Oprosti, a malček pretiravaš.
Glede na to, da tvoj avtek ni ravno 100% perfekcioniran (kot kakšen 3 l/100km avto) ustrezen pritisk v gumah lahko dokaj dobro določiš "na uč": avto naj ti stoji običajno naložen na vodoravmi (v obe smeri!) podlagi, napolni gume toliko, da imajo kolesa na tleh malo "trebuščka" - tam kakšnih 5 mm bo kar v redu. Po mojem ti bo tam okoli 3,5 do 4 bara kar dovolj. Če ti bo avto s tem tlakom preveč poskakoval, malo znižaj. Če bo preveč trošil, malo povišaj.
To je vsa matematia.
Aha, pa še to: na skalnatem terenu napumpaj več, v pesku pa spusti vsaj do kakšnih 1,2 bara.
LP Miran

romi

OdgovorNapisal/-a romi » Sr Mar 24, 2010 6:43 pm

Po specifikaciji za Tam 110 je max. življenska doba gume 12000 km, velja za pritisk 3.5 bara. Če je pritisk manjši pa se kilometrina še zmanjša. Gume ti pobira asfalt, saj ima guma zaradi zelo grobega profila malo stične površine in posledično veliko obrabo.

Lp.

Vito_

OdgovorNapisal/-a Vito_ » Sr Mar 24, 2010 7:15 pm

Eto viš - preveč se voziš po asfaltu!

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Če Mar 25, 2010 9:25 am

Ok štekam. Sam zakaj pobera sam uzadi. Spredaj ni sledu o neenakomerni obrabi. Pa 12.000 km velja za smrekca profil od srbske gumerume. Zdej mam gor continental, ki je neprimerno udobnejša, centrirana in nasploh kvalitetnejša guma.

Sej če bi mi poberal pol profila tut na sprednjih niti nebi pisal na forum.

Vito:
Gremo čez 14 dni v Alžirijo in bomo asfalt končno zamenjal za pesek :D :D :D

Rookie81
Kraj: Unec

OdgovorNapisal/-a Rookie81 » Če Mar 25, 2010 8:44 pm

če maš pogon zadaj, ga lahko preveč tiščiš :D

moja.malenkost
Kraj: pesnica

OdgovorNapisal/-a moja.malenkost » Ne Mar 28, 2010 10:34 pm

Evo kolega!

Da se še jaz malo vključim. Kako je pa pri tvojem vozilu z previsom koles zadaj? Ali nisi naredil predelavo na zadnjem delu vozila( obremenitev zadnje osi) katera vpliva (možno) na sam previs kolesa. Spomnimo se podobnega (TATRA)vozila iz tistega obdobja. Kako je izgledal odzadaj, ko je bil keson prazen. Z tovorom pa je kolesa potegnilo!? v dokaj normalni položaj .

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Ne Mar 28, 2010 11:21 pm

Rookie81 napisal/-a:če maš pogon zadaj, ga lahko preveč tiščiš :D

Ja, sm pa tja ga driftam :D :D :D :D

Previsa ni oz. je minimalen. Breme na zadnji osi je majhno ker je večina tovorna v sprednji polovici komore/nadgradnje. Miran, zadnjih 1000km mam točno tko napumpan k si napisu pa še vedno pobira. :( :(

Sm mislu, da obstaja kakšen preračun za določanje optimalnega pritiska v gumah glede na specifikacijo gume in njeno obremenitev.

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Mar 29, 2010 7:17 am

moja.malenkost napisal/-a:Evo kolega!

Da se še jaz malo vključim. Kako je pa pri tvojem vozilu z previsom koles zadaj? Ali nisi naredil predelavo na zadnjem delu vozila( obremenitev zadnje osi) katera vpliva (možno) na sam previs kolesa. Spomnimo se podobnega (TATRA)vozila iz tistega obdobja. Kako je izgledal odzadaj, ko je bil keson prazen. Z tovorom pa je kolesa potegnilo!? v dokaj normalni položaj .

TATRA je imela zadaj posamične obese. TAM ima pa togo os! Nekaj povsem drugega.
Miran

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Mar 29, 2010 7:19 am

Dimen napisal/-a:... Miran, zadnjih 1000km mam točno tko napumpan k si napisu pa še vedno pobira. :( :( ...

A si preveril "špuro" z letvijo?
LP Miran

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Po Mar 29, 2010 8:49 am

miran napisal/-a:
Dimen napisal/-a:... Miran, zadnjih 1000km mam točno tko napumpan k si napisu pa še vedno pobira. :( :( ...

A si preveril "špuro" z letvijo?
LP Miran

Sem, na uč zgleda ok!

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Mar 29, 2010 9:21 am

Uf... ni kaj ... par piv, pa se ti bo vse .... :wink:
Kaj pa obisk pri kakšnem starem mojstru za podvozja ("špure") od kamijonov? Kje kakšen tak je, ne vem, a ni vrag, da kakšen ne obstaja.
Mogoče imajo pri Španu kakšnega za težja vozila?? Ali pa na kakšnem TAM (Iveco, Mercedes...) servisu?
Veliko uspeha ti želim in poročaj seveda!
Pa srečno pot v tople kraje!
LP Miran

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Po Mar 29, 2010 11:11 am

Ok, bom. Hvala za lepe želje.
Kot kaže gremo vendarle Libijo - se je za vikend odprla meja. Juheeeeejjjjj!

Vito_

OdgovorNapisal/-a Vito_ » Po Mar 29, 2010 11:23 am

Pa še gume ti bojo hvaležne :lol: :lol:

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov