Strešni reflektorji

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
branes

strešni reflektorji

OdgovorNapisal/-a branes » Po Mar 14, 2005 11:46 am

Luči na strehi so predvsem zato da je avto lep.Njihova uporabnost je le za panoramske izlete in temu primerne hitrosti.Še to pa popolnoma zbledi ko je megla,sneg ali dež.
Njihova uporabnost pa nastopi na nočnih off road tekmovanjih in nastopijo v vlogi osvetljevanja kopilotove poti visoko v breg,da vidi vpenjalno mesto za pletenico vitle,ko zapeljemo v blatno lužo in nam orginalne luči oblati do ta mere da je vidljivost z njimi enaka ničli in ko zapeljemo v globoko vodo katere nivo presega višino originalnih luči in prodor vode povzroči hipno uničenje tako levega kot desnega žarometa.
Za dirkanje po puščavi pa morajo biti luči nameščene na pokrov motorja ali odbijaču.Če je v igri kamion pa je dvometrska višina pod vetrobranskim steklom zagarantirano najprimernejša.Tudi več parov je dobrodošla opcija.Nikakor pa ne na strehi,razen v primeru izletniškega popotovanja.
Hudo uporabne dodatne luči pa so na strehi za vzratno vožnjo tako za tekmovanja kot izletništvo.Če je v igri par, eno nastavimo da sveti niže in drugo tako da ko snop prve preneha, takoj višje osvetljuje druga in dobimo uporabno osvetljeno pot za vzratno vožnjo.
Priporočam,da se vsak par luči vklaplja posamezno in neodvisno od ostalih luči,kar pa ni v skladnosti s predpisi, je pa sigurno za teren pa kjerkoli si ga že bodi najbolj primerno.Seveda s predpostavko da se te luči ne uporabljajo v urbanem prometnem okolju.
Luči na streho lahko pritrdimo na strešni prtljažnik,kot tudi na prtljažnik,ki je čez cel avto.Privijemo jih čim bolj proti sredini strehe,saj s tem zmanjšamo možnost tako poškodbe luči kot njihovo prenastavitev višine,ki jo lahko povzroči vejevje v gozdu.Seveda pa ni lepo in še manj praktično,če prečni nosilec gleda preko roba strehe (drevesa ob poti).
Luči naj ne bodo privite do konca ampak nekje na meji ko jih lahko še z roko premikamo, kar pa še vedno omogoča hitrosti preko sto km/h in se njihova željena nastavitev ne spremeni.
S takšno pritrditvijo smo zmanjšali možnost poškodovanja luči in si omogočili enostavno prenastavitev v terenu v kolikor se pojavi potreba.
Kakšne luči uporabiti? Od traktorskih delovnih do xenon,ki so daleč najboljše.Izbira je prepuščena posamezniku.
Sam uporabljam Saturnus-ove štirioglate luči in nisem pogrešal boljših (Evropa).Seveda pa bi jih imel.
Skoraj sem pozabil.Razne ograjice teh luči niso potrebne saj predstavljajo balast,večjo štrlečo površino in s tem dodatno možnost da vam vejevje vse skupaj odnese avtomobilu za vami pod kolesa.
LP Krajnc

Matej

OdgovorNapisal/-a Matej » Po Mar 21, 2005 2:03 pm

Zanima me če so luči na stehi moteče zaradi zračnega upora?(pri večjih hitrostih)

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4370
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Mar 21, 2005 11:58 pm

Matej:
Tule na tem forumu se nihče po mojem kaj preveč ne sekira glede zračnega upora. Če ima avto (recimo Land Rover Defender) tam dobre 3 kvadratne metre preseka, potem tista dva kvadratna decimetra površine luči ne motita prav nič (če je šel bik, naj gre še štrik).

LP
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Matej

OdgovorNapisal/-a Matej » To Mar 22, 2005 10:16 am

Nisem mislil da bi zaradi večjega upora bila manjša končna hitrost...
Zanimama ma le če pri npr. 130 km/h kaj šumi zaradi vrtinčenja zraka okrog luči.

Uporabniški avatar
miran
Prispevkov: 4370
Pridružen: To Okt 05, 2004 11:48 pm
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » To Mar 22, 2005 10:29 am

Šumi, šumi, pa še kako :lol:
Ampak a veš kako pri tej hitrosti šele kramparice, diferencial in oglata škatla in ne vem še kaj na terencu ropota. Po mojem šumenja luči sploh ne slišiš.
Če pa misliš dati luči na streho pri enem lepo zaobljenem avtu (osebnem :shock: ) ali SUV boš pa luči kar slišal. Ampak za lepoto je treba potrpeti.
Pa preveri kaj pravijo lokalni :policija_prihaja:
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
Matej
Prispevkov: 1928
Pridružen: To Mar 22, 2005 10:28 am
Kraj: Pliskowca
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » To Mar 22, 2005 11:05 am

Ok hvala za odgovor


Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 47 gostov