info: vitel in montaža

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
bular
Kraj: bula

OdgovorNapisal/-a bular » Ne Jan 09, 2011 12:20 pm

[quote="AŁIEN"]Pa kaj to misliš delat za gozdarstvo ali za off road?
Za gozdarstvo ne vem, za off road se pa definitivno ne bo obneslo tole kar imaš v mislih.
Namen je uporaba za oboje..večinoma za offroad po domačih krajih,drgač pa tud vitlanje drev..kot pravim bosta perikloplene obe pletenice in bo za spredaj,ko eno odklopiš jo maš pa za odzad..edino provat moram če bojo vpetja in vodila zdržala obremenitve..vem da ne bo kot kak profi vitel,a kot pravjo provat ni greh :kadi_in_zgleda_kul:

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kraj: Samurailand
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Ne Jan 09, 2011 1:26 pm

No za to bi verjetno šlo. Sem mislil da bo za hard ker vidim po postih da neke dele za izdelavo avta za hard iščeš. Tam pa ni variante da bi se to obneslo.
Kljub temu bo kup problemov......v obliki pospravljanja ene od pletenic recimo.
No glede na okoliščine boš bore malo rabil vitel na obe strani. Če pa že hočeš pa uporabi samo eno pletenico, ki jo pač po potrebi premeščaš naprej ali nazaj. Sicer se to dela z sintetiko ampak ne vidim problema zakaj ne bi šlo tudi z jekleno pletenico. Le malo večji premer cevi je potreben. Dela za spremembo smeri vleke ni več kot z menjavo pletenice bo pa precej manj problemov, pa dodatne pletenice ne bo potrebno nekam navijat.
Problem bo tudi ko boš drugo pletenico nekako pripel na prvo ker boš najprej moral naviti da dobiš željeno dolžino za vitlanje. In potem spet celo odviti da prideš do prve. Preveč nepotrebnega dela. To lahko narediš z eno samo, samo vsakič jo prestaviš, pa je.

Mihevc

OdgovorNapisal/-a Mihevc » Ne Jan 09, 2011 3:27 pm

Da si malo sposodim tole temo!
Z bratom bova kopila vitel tam okoli 5t +.Nameravaga ga oporabljati tudi na prikolici za avtovleko,tako da nebo fiksen ampak demontažen.
Najbolj me zanima,ali vitelj vleče samo na akomolator recimo 75A ali več?
Kako hitro ga izprazni,če ni vezan na dinamo avta?Recimo,da je akomolator na prikolici in nan priklopljen vitel s katerim vlečeš avto na prikolico.

lp.mihevc t

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Ne Jan 09, 2011 3:44 pm

Ni vprašanje ali bo delal ampak koliko časa bo delal. Dela pa tudi na 45 Ah....
Tako kot ti misliš uporabljat ti bo delal le kratek čas, dokler ne izprazni baterijo. Lahko uporabiš baterijo ki se sicer uporablja za avtoakustiko in ima manjši zagonski tok vendar pa dalj drži.
Vsekakor pa rabiš baterijo z čimveč Ah. Bo pa tudi problem z življensko dobo baterije zaradi neprestanega praznenja in polnjenja. Če se polni z alternatorjem je drugače. Avto na prikolico boš pa lahko potegnil z večjo baterijo brez polnenja. Seveda če bo baterija vsakič polna.
Tako kot avto ki noče prižgat, verglaš lahko dokler imaš baterijo, pol pa :roll:

Uporabniški avatar
Picpoki
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Ne Jan 09, 2011 3:57 pm

meni je 90Ah baterija držala cca. 10min. vitlanja pod tako obremenitvijo da sem ustavil vitel. Nadaljeval sem preko škripca. Recimo da je bilo 10min vsega skupaj. Ko sem mislil da avta niti ne bom vžgal in da sem uničil baterijo ta še danes dela avto je pa vžgal normalno.

Govorim o delovanju vitla brez polnenja ker mi je vtrgalo jermen od alternatorja.
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

bular
Kraj: bula

OdgovorNapisal/-a bular » Ne Jan 09, 2011 4:57 pm

got it..verjetno bo res boljš prestavjat,bomo vidli ko bo vse delovalo,dotedaj morm še mašino dodelat do konca :thank_you:

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Ne Jan 09, 2011 5:02 pm

AŁIEN napisal/-a:Lahko uporabiš baterijo ki se sicer uporablja za avtoakustiko in ima manjši zagonski tok vendar pa dalj drži.

Ne vem če bo to držalo...
Za avtoakustiko se načeloma uporabljajo baterije s čimvečjo kapaciteto in čimvečjim zagonskim tokom.

Npr. ena od mojih - PC3000 je imela 95Ah in 4400A kratkostičnega toka, drugi sve pa 2200A SC in 82Ah.
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Ne Jan 09, 2011 5:55 pm

No okoli tega nimam prav veliko pojma niti ga rabim imet. Niti želje niti potrebe nimam. Tako da je to bolj rekla kazala....
Bilo mi je v tem stilu povedano pri nabavi suhe baterije. In je tudi držalo.
Tako pri vitlu kot pri akustiki. 1.4 kw ojačevalec je delal cel večer in tja do jutra BP. In tudi avto prižgal potem čeprav so padle stave da ni šans. Slaba lastnost teh baterij je pa da ne smejo dolgo stati brez polnjenja ker hitro pride do samoizpraznitve. Tudi preizkušeno, po 2 mesecih stanja je bila baterija fuč, so jo pa zamenjali pod garancijo.
Kaj več pa ne morem reči, ker ne vem.
Nekako kot dve bateriji, če karkoli povežeš na samo eno bo kmalu fuč. Če ne menjaš obe hkrati tudi. Takrat je tip ki to obvlada rekel celo da je zelo priporočljivo da vzameš obe iz iste serije :shock:
Zdaj pa vedi......pač malenkosti katere ne more vsak vedet....

bular napisal/-a:got it..verjetno bo res boljš prestavjat,bomo vidli ko bo vse delovalo,dotedaj morm še mašino dodelat do konca :thank_you:

Veliko boljše in lažje, samo vzdolžno moraš vitel montirat.

Uporabniški avatar
Matej T
Kraj: Kostanjevica na Krki

OdgovorNapisal/-a Matej T » So Jan 22, 2011 8:15 pm

Vprašanje: Škatlo z releji imam namen prestavit pod pokrov motorja. Kable od releja do vitle bo potrebno dat daljše. Ali to kaj vpliva na delovanje vitle?

Hvala in lep pozdrav Mato

Uporabniški avatar
medo-1
Kraj: NA PREŽI

OdgovorNapisal/-a medo-1 » So Jan 22, 2011 8:22 pm

Matej T napisal/-a:Vprašanje: Škatlo z releji imam namen prestavit pod pokrov motorja. Kable od releja do vitle bo potrebno dat daljše. Ali to kaj vpliva na delovanje vitle?

ti kar montiraj na patrola da bo prštiman :!:
Najbolša je pečenka iz hoste!!!
če je pa iz svinjaka pa tud uredu!!!

Uporabniški avatar
Matej T

OdgovorNapisal/-a Matej T » So Jan 22, 2011 8:24 pm

Ni problema če maš € bo vse prštiman.

Uporabniški avatar
medo-1
Kraj: NA PREŽI

OdgovorNapisal/-a medo-1 » So Jan 22, 2011 8:30 pm

a si pogledov sliko na mailu :?:
Najbolša je pečenka iz hoste!!!

če je pa iz svinjaka pa tud uredu!!!

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » So Jan 22, 2011 8:59 pm

Matej T napisal/-a:Vprašanje: Škatlo z releji imam namen prestavit pod pokrov motorja. Kable od releja do vitle bo potrebno dat daljše. Ali to kaj vpliva na delovanje vitle?

Če so kabli uztreznega premera ne. Jaz vedno tako montiram releje in nihče še ni pojamral.

Uporabniški avatar
Matej T

OdgovorNapisal/-a Matej T » Ne Jan 23, 2011 10:29 am

Kabli bodo istega premera kot so zdaj samo da bodo cca 600mm dalši.

Andrej P
Kraj: sežana

OdgovorNapisal/-a Andrej P » Ne Jan 23, 2011 12:06 pm

Glede kablov ni problema, biti morajo istega preseka (za vitlo so 35mm2) paziti pa moraš ko "prešaš" gor kabel čevlje (biti morajo pravilno stisnjeni- mislim s pravimi kleščami za to delo ne pa kar v primežu kot nekateri to naredijo.) čez daš termoskrčno cev in to je to.

Lahko pa uporabiš tudi kabel ki ga uporabljamo za napajanje ojačevalca. Ta kabel ima namreč to prednost, da je bolj finožičen in zato bolj gibljiv.

LP Andrej

Uporabniški avatar
Zoran67
Kraj: Tolminske višave

OdgovorNapisal/-a Zoran67 » Ne Jan 23, 2011 12:20 pm

Glede na moje izkušnje mora biti kabel 50 kvadrat preseka (pri močnejših vitlih celo več) in obvezno finožičen, katerega vstavimo v dodatno božirko in speljemo po varni poti pod havbo. V kolikor se nam zdi, da bo kabel nekje drsal zaradi vibracij to poskušamo fizično preprečiti, tudi z še kakšno dodatno debelejšo izolacijo. Kabelj čevlje se obvezno stiska z kleščami, ki so za to delo namenjene, v večini primerov celo z polovico klešč nastavljenih na eno stopnjo manj - 35 kvadrat - zaradi boljšega kontakta, da nam čevelj ne sname. Čevelj lepo opilimo, da nima posledic stiskanja in segrejemo termo bužirko na njem.
prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj

Uporabniški avatar
Matej T

OdgovorNapisal/-a Matej T » Ne Jan 23, 2011 12:26 pm

Pol ni problema. Klešče imam, kabelčevle tud, termo požirke tud jutr sam še kabel in bo.

Andrej P
Kraj: sežana

OdgovorNapisal/-a Andrej P » Ne Jan 23, 2011 12:50 pm

lom17 napisal/-a:Glede na moje izkušnje mora biti kabel 50 kvadrat preseka (pri močnejših vitlih celo več) in obvezno finožičen, katerega vstavimo v dodatno božirko in speljemo po varni poti pod havbo. V kolikor se nam zdi, da bo kabel nekje drsal zaradi vibracij to poskušamo fizično preprečiti, tudi z še kakšno dodatno debelejšo izolacijo. Kabelj čevlje se obvezno stiska z kleščami, ki so za to delo namenjene, v večini primerov celo z polovico klešč nastavljenih na eno stopnjo manj - 35 kvadrat - zaradi boljšega kontakta, da nam čevelj ne sname. Čevelj lepo opilimo, da nima posledic stiskanja in segrejemo termo bužirko na njem.

Se popolnoma strinjam s tabo. Glede preseka sem napisal po meritvah za Warn M8000 ali od Mamuta iste moči. Kabel vsekakor mora biti finožičen, jaz sem samo napisal da je od avtoakustike še bolj mehak.
Na prejšnji firmi (elektro) smo dnevno stiskali kabel čevlje in ne samo 50kvadrat tudi precej več pa nismo imeli primera da bi se snel. Tudi termovizija ni pokazala pregretja. je pa res da morajo biti PRAVE klešče in ne kake "ala" OBI.

No to so moje izkušnje in nasvet. :wink:

LP Andrej

mack
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a mack » To Feb 08, 2011 9:47 pm

Ali mi lahko kdo svetuje kako montirati vitel od Warna 800. na pajerota 3,2. 04l.

Matjazzz
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a Matjazzz » Če Jun 09, 2011 10:42 pm

Ko gledam montirana vodila pletenice imajo vsi namontirana tako da navija pletenico od spodaj bobna. Kot naprimer ta http://www.google.si/imgres?imgurl=http ... 80&bih=610
Kaj pa če bi vodilo pletenice postavil višje tako da bi navijal višje oz. od zgoraj bobna. Je kdo že to naredu tako, se bi obneslo ali ne? :roll:
nikoli ne reci nikoli

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Če Jun 09, 2011 11:20 pm

Ne. Zaradi več razlogov.
Poleg tega pa piše v navodilih od vitla kako mora biti.
Kaj naj bi pa pridobil s tem? Ker načeloma bi lahko dvignil valjčke ali vodilo. V nasprotno smer,torej zgoraj, pa nikakor ni priporočljivo navijati, tudi če bi recimo vitel okoli obrnil in bi tako ohranil pravo smer navijanja vitla.

Uporabniški avatar
saks
Kraj: Vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a saks » Če Jun 09, 2011 11:34 pm

Če bi dal pletenico na vrh bobna bi delovalo kontra(navivanje-spuščanje).

Sem pa že videl ko je nekdo dal zajlo tako, da je navivalo pletenico na vrhu bobna, posledica- vitel v momentu na 2 kosih...
Šlo se je za warna 8274.

Ne, ne bi se obneslo!!!

Matjazzz

OdgovorNapisal/-a Matjazzz » Pe Jun 10, 2011 11:13 pm

AŁIEN napisal/-a:Ne. Zaradi več razlogov.
Poleg tega pa piše v navodilih od vitla kako mora biti.
Kaj naj bi pa pridobil s tem? Ker načeloma bi lahko dvignil valjčke ali vodilo. V nasprotno smer,torej zgoraj, pa nikakor ni priporočljivo navijati, tudi če bi recimo vitel okoli obrnil in bi tako ohranil pravo smer navijanja vitla.

Ja ravno zato ker bi mpral dvignit vodilo in pol bi mal lomil zajlo, če bi od zgoraj navijal bi pa idealno navijal. Pol je najbolša varjanta da vodilo vseeno dvignem, vendar navijam tako kot je predpisano. :wink:

Hvala
nikoli ne reci nikoli

Uporabniški avatar
AŁIEN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a AŁIEN » Pe Jun 10, 2011 11:30 pm

Še vedno mi ni jasno zakaj moraš dvigniti vodilo. Če že moraš potem vsaj valjčke uporabi. Na vodilu bo prišlo do prehitre obrabe tako pletenice kot vodila. Pa tudi do izgub na moči.
Kaj vitla ne moreš višje postavit. V napačno smer, pa nikar ne navijaj.

Matjazzz

OdgovorNapisal/-a Matjazzz » Če Jun 16, 2011 9:00 pm

Ob montaži sem pač pretehtav kako bi blo enostavneje za nardit in da je čim manj opazen. Naredu sem tako kot ste mi svetovali da je višina vodila direktna na pletenico zato je vodilo nižje kot je po planu in pride pod odbijač. Namreč v planu je bilo da pride v spodnji del odbijača (bi lukno izrezu. Pride pa vodilo bolj notr tako da za kakšne extreme bočnega vleka navzgor ni najboljš postavljen. :roll:
Montiran je pa zato ker sem se 14dni nazaj ukopu pa preklev vse okol sebe, vitel je pa doma stal v garaži.

Takole zgleda
Slika
Slika
nikoli ne reci nikoli

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov