Avtomatski menjalnik ?

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
Tex
Kraj: Lj

Avtomatski menjalnik ?

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Jul 09, 2010 11:04 pm

Torej, mehaniki, kaj se zgodi, če nekdo vlije napačno olje v avtomatski menjalnik ? Kakšne so posledice oz znaki ?
Drive With Style...

David
Kraj: Prihova
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a David » To Jul 13, 2010 10:02 pm

lahko se ti lamele odluščijo

znurba
Kraj: Opatje selo (Goriški kras)

OdgovorNapisal/-a znurba » Sr Mar 14, 2012 2:17 pm

Da ne odpiram nove teme...

Na moji LC95 se mi dogaja, v primeru ko je motor hladen oz. tekočina avtomatskega menjalnika hladna, da mi pri speljevanju iz stoječega položaja lahko traja tudi do 10 sekund da avto prestavi v prestavo. Med tem časom pa se počasi pomika naprej. Občutek je takšen, kot da računalnik nebi zaznal, da sem pritisnil na stopalko za plin. Če je prestavna ročica v P ali N mi stopalka za plin deluje normalno. Enako vse deluje normalno, ko je avto segret.
Na angleškem forumu sem prebral, da bi lahko bil vzrok voda (hladilna tekočina) v avtomatskem menjalniku, samo mi na merilni palčki ne deluje, da bi bila tekočina kaj drugače obarvana od normale.
A mogoče kdo ve, kaj bi lahko bilo narobe.

Prav zaradi obnašanja menjalnika, bi rad zamenjal tekočino v njem, da vidim, če bo potem kaj boljše. Na merilni palčki mi piše, da se lahko v avtomatski menjalnik toči Dextron II ali III. Glede na to, da ne vem katera tekočina je sedaj noter ali je kaj narobe, če notri ostane kak deci npr. Dextron II, jaz pa vlijem noter Dextron III in pa katerega mi sploh priporočate.

Aja še to, če je pomembno, motror je d4-d.

Uporabniški avatar
Cobra13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Cobra13 » Sr Mar 14, 2012 5:13 pm

Če je v menjalniko napačno olje in je narejeno kr neki kilometrov je škoda neizbežna.
Če menjalnik ne vklaplja v brzino je lahko računalniška napaka, ali pa posledica napačnega olja. To se je zgodilo tudi v mojem primeru, kjer so prejšnemu lastniku nalili d2 namesto d3(na pooblaščenem servisu seveda), ker ga butli nimajo na zalogi in ga ne morejo nabaviti(sramota). Da ne bo pomote govorim za osebni avto Renault ter striktno olje elf renaultmatic d3(ki je edino predpisano za ta menjalnik). Ko sem olje le dobil (in to na mimovrste) ter ga zamenjal so simptomi ostali. Majstori za avtomatske menjalnike so rekli ali obnovit(odvisno od tipa menjalnika) ali zamenjat.
Pa veliko sreče :( :( :(
PS Preveri če lahko zamenjaš vse olje, v mojem primeru to na žalost ne gre.
LP
Cobra13

znurba
Kraj: Opatje selo (Goriški kras)

OdgovorNapisal/-a znurba » Če Mar 15, 2012 8:15 pm

Hvala za nasvete.

Zanima me še, če mi lahko kdo pove, kako bi najboljše spraznil in zamenjal olje menjalnika, ali je vsekakor bolje da to zamenja strokovnjak.
Ali se sploh splača peljat avto na menjavo na pooblaščen toyota servis ali rajši h kakemu drugemu strokovnjaku?

Uporabniški avatar
Cobra13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Cobra13 » Če Mar 15, 2012 9:01 pm

Ko boš menjaval olje moraš zamenjati tudi filter. Tako da če zaupaš servisu in nisi tehnični tip rajši pelji nekam. Pa prej se pozanimaj pri ostalih mehanikih, če kdo menjava olje, ker pooblaščeni servisi definitivno za to preveč kasirajo. Ponavadi pa rečejo da je not olje forlife in ga ni treba menjavat, kar je totalna laž.
LP

Cobra13

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 36 gostov