Subaru ali Vitara?

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
gasper.suligoj
Kraj: Tolmin

Subaru ali Vitara?

OdgovorNapisal/-a gasper.suligoj » Po Dec 12, 2011 6:37 pm

Pozdravljeni.

Situacija je taka, da moja Niva in materina Multipla odhajata od hiše (Niva je sicer super za teren, ampak po 100 km v šusu pa tudi ne morem delat z njo, tako da jo imam registrirano le za 2 dni na teden :( Multipla pa je postala prevelika). Iščemo avto, ki bo večino časa na cesti, vendar nas mora biti zmožen pripeljati tudi po kakšnem kolovozu v planino in na vikend. Poraja se mi vprašanje, kako je z oddaljenostjo od tal pri Subaruju, zato tudi Vitara. Se vitaro splača vzeti dizel? Ima kdo še kakšen predlog mogoče? Buđet je do 8k€, več kot ostane bolj bomo veseli :) Ima kdo kakšne izkušnje? Hvala vam za nasvete že vnaprej.

Gašper

Mihevc

OdgovorNapisal/-a Mihevc » Po Dec 12, 2011 8:14 pm

Ni mi jasno:subaru-vitara???
Ali misliš na suzuki vitaro ali pa kak subaru(forester,...)
Če je tako so kar ogromne razlike med kako vitaro in kakim karavanskim 4x4 subarujem!
Verjetno sem jez mal pomešal kaj iščeš ali pa ti????

lp.

Uporabniški avatar
pajk
Kraj: Šk. loka

OdgovorNapisal/-a pajk » Po Dec 12, 2011 8:27 pm

meni osebno se subaru bolj dopade, drugače pa priporočam wikipedijo za podatke o oddaljenosti od tal, dolžino ipd. vsekakor priporočam da se greš z obojim peljat (po mojem mnenju je subaru veliko boljši za veliko cestne vožnje, na makedamih in podobnih poteh pa tudi nebi smel razočarat). na kakšna bolj detajlna vprašanja bojo pa tuki fantje odgovorili ;)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5359511&show=1 - meni osebno je to 1A

LP

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Po Dec 12, 2011 9:17 pm

Forester je serijsko 20cm od tal, vitara pa 22. gume so iste (205/70/15), poraba je pri subaruju nižja, registracija je tm tm, gnijejo subaruji malo manj kot suzukiji, še vedno pa dost, da je treba vsake tok časa kaj pošvasat, al pa še bolje preventivno kaj zaščitit. Ni pa subaru za offroad tako kot vitara. Lahko se z njim zapelješ po makadamu, kaka slabša pot je tudi brez problemov odvožena, ni pa za lezt po kakih skalah. Po cestah in po makadamskih poteh se boš v subaruju lepše peljal kot v vitari, pospeški in hitrost sta tudi mnogo boljša, lega na cesti tudi.

Predvsem je pa to karavan, osebni avto z najboljšim 4wd pogonom in ne terenec, tako da odličnih terenskih zmogljivosti ne pričakuj, te bo pa presenetil na marsikaterem terenu.

Sam sem naredil 65.000km z njim, potem sem pa šaltal na večjega brata (legacy), ker mi je forester malo premajhen in pretrd za kilometre, ki jih delam z avtom (1300km na teden). Je pa legacy mnogo nižji, ampak tudi mnogo bolj udoben.

Pa še nasvet; Pri subaruju ne glej, koliko ima kilometrov, glej da je pleh dober in da ima vse servise narejene in menjano tisto, kar mora biti. Kilometrov ob rednem servisiranju ti avtomobili zdržijo vsaj miljon, ob nerednem servisiranju pa tudi kar nekaj časa, potem je pa cena servisa višja od prodajne cene avta.
Sam sem šel v Maroko pri 295.000 km na števcu foresterja, pa je brez napak zvozil celo pot in tudi njihov bencin je prebavljal brez poblemov.
Pred EUR sem bil SIT!

gasper.suligoj

OdgovorNapisal/-a gasper.suligoj » To Dec 13, 2011 1:15 am

Hvala za vsa mnenja, kot kaže bo zmagal model iz družine subarujev :) Nebivedu, imaš tudi kakšne ozkušnje z Imprezo? Ne gre se za nek offroad, parkrat na mesec se bo avto zapeljal po kakšnem kolovozu (do Soče...) ali ozki in mestoma strmi poti do vikendice.

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » To Dec 13, 2011 9:12 am

Ja impreza ali forester (vsaj kar se starejših letnikov tiče) sta isti avto. Iz impreze so naredili foresterja kot manjšega karavana za ameriški trg.
Razlika je potem samo v škatli na vrhu in forester ima podložena mosta za 3cm in ravno toliko daljše amortizerje, ostalo je enako - vsi deli iz enega pašejo na drugega - celo kompletna notranjost.

Kater letnik pa gledaš in kateri model?
Pred EUR sem bil SIT!

gasper.suligoj

OdgovorNapisal/-a gasper.suligoj » To Dec 13, 2011 10:15 am

Se pravi da je impreza 3 cm nižja od foresterja? Brskam med Imprezami in Foresterji nekje do letnika 2000. Je bolj smiselno vzeti kakšno drugo generacijo?
Hvala.
gasper

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » To Dec 13, 2011 10:37 am

Katere modele motorja pa gledaš? Impreze so imele motorje 1.6(90KM), 1.8(105KM), 2.0(123 in 125KM), 2.0 turbo(211KM), foresterji pa 2.0 (123 in 125KM), 2.0 turbo (176KM) in 2.5 (160KM).

Sam ti predlagam 2.0 navaden motor brez turbine v enem in drugem, kar je nekak najbolj optimalno za te avtomobile. Do leta 1998 so imele impreze in foresterji 2.0 motorje s 123KM, po letu 1998 pa s 125KM. Razlika je potem v servisih. Za 123KM motor je veliki servis okoli 450 evrov za vse skupaj z delom, za 125KM pa je 450 evrov samo materiala, potem pa še delo. Razlika med foresterji je vidna po tem, da imajo tisti z novejšimi motorji dodatne luči v zadnjih vratih prtljažnika. Ostalo je na avtomobilih enako.

Vsi, razen 2WD modelov imajo tudi reduktor. Pri nas polsubaruja (2WD) že zelo težko dobiš, pa med foresterji ga sploh ni.

Pa po generacijah se tudi izboljšuje oblika, ker prvi modeli so grdi ko sam satan. Ampak so pa zanesljivi in trpežni.

Pri nakupu pazi tudi na vstrajnike. Če ima avto dvomasni vstrajnik, ta zdrži okoli 200.000km, potem pa ga je treba menjat. Cena menjave z delom je okoli 1000 evrov. Seveda se ga da zamenjat tudi za starega enomasnega iz starejših modelov subarujev (velja za vse modele subarujev) in se menja še komplet sklopka s potisnim ležajem. To pride okoli 400 evrov z delom vred (3 do 4 ure), pa nimaš nikoli več problemov z vstrajnikom.
Pred EUR sem bil SIT!

gasper.suligoj

OdgovorNapisal/-a gasper.suligoj » To Dec 13, 2011 2:04 pm

Glede na to, da bo avto vozila mati, bo zadostoval 1.6, če bo forester bo pa 2.0. 4wd je pogoj zaradi neutrjenih klancev, kjer vsak 2wd zakoplje. Če pa je še malo višji, pa toliko bolje. Našel sem podatek za Imprezo - 16.5 cm, tako da bo, kot kaže, zmagal Forester. Lahko pa se zgodi, da se bo materi zdel pregrd in bomo nabavili Imprezo. En mali lift za 2 ali 3 cm se pa tudi najbrž da zrihtat?
Glede letnika je čisto vseeno. Če so starejši trpežnejši, je lahko tudi en za 3 jurje, pa jih pet ostane za servis, ostanek pa v žep :)
Nebivedu, hvala za dosedanjo pomoč. Ko se bo izbor zožal, bom pa še kaj positnaril :)
Lp, gasper

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » To Dec 13, 2011 2:32 pm

Liftkit obstaja od 3 pa do 5cm za subaruje (made in doma spacano), če ga boš rabil pa sporoči.
Pred EUR sem bil SIT!

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 16 gostov