Ima kdo kako izkušnjo s tem? Rabim kako informacijo, preden se lotim zadevo šraufat...
reduktor - vprašanje
reduktor - vprašanje
Imam terano ll, l 95, 2.4 bencin. Včeraj sem se malo ( oz. kr konkretno ) zakopal v sneg. ker 4x4 ni pomagalo, sem preklopil na reduktor ( 4 L ). Ko sem malo ril naprej in nazaj ( v bistvu na mestu ) je v zadnjem diferencijalu nekaj 2x nekaj počilo... Pogoni še zmeraj delajo normalno, nivo olja je tudi kot treba...
Ima kdo kako izkušnjo s tem? Rabim kako informacijo, preden se lotim zadevo šraufat...
Rajš psa kot ženo.... pes te je vedno vesel, ko prideš domov... tud če si prepozen al pa koma nažgan... 
Prišel sem do ene informacije, kaj bi lahko bil razlog za pok pri reduktorju...
V glavnem... Terano ll ( vsaj starejši modeli ) imajo v zadnjem diferencijalu avtomatsko 60 % špero.... Pri uporabi 4 L, se ta vklopi, ko eno od zadnjih koles izgubi oprijem... Pri tem lahko pride do preobremenitve kardana in le ta povzroči močan pok, ko se povrne v svoje ležišče oz. v svoj položaj....
Če sem bil dezinformiran, naj me kdo popravi....
V glavnem... Terano ll ( vsaj starejši modeli ) imajo v zadnjem diferencijalu avtomatsko 60 % špero.... Pri uporabi 4 L, se ta vklopi, ko eno od zadnjih koles izgubi oprijem... Pri tem lahko pride do preobremenitve kardana in le ta povzroči močan pok, ko se povrne v svoje ležišče oz. v svoj položaj....
Če sem bil dezinformiran, naj me kdo popravi....
Rajš psa kot ženo.... pes te je vedno vesel, ko prideš domov... tud če si prepozen al pa koma nažgan... 
Pozdrav
Sicer nisem strojnik vendar sem prepričan, da pokanje naj bo to v reduktorju, kardanu ali diferencialu ne pomeni nič dobrega in je to nenormalno. Očitno se je nekaj zgodilo (narobe), ko si rinil v snegu. Zapora diferenciala ( napačno jo imenuješ špera ) se ne vklaplja z glasnim vklopom.
Moj nasvet čimprej napako odpraviti.
LP
Sicer nisem strojnik vendar sem prepričan, da pokanje naj bo to v reduktorju, kardanu ali diferencialu ne pomeni nič dobrega in je to nenormalno. Očitno se je nekaj zgodilo (narobe), ko si rinil v snegu. Zapora diferenciala ( napačno jo imenuješ špera ) se ne vklaplja z glasnim vklopom.
Moj nasvet čimprej napako odpraviti.
LP
Primorc,
hvala, ker si me popravil glede izraza.... včasih kaj zamešam, saj tud jaz glih nisem strojnik...
Glede poka, sem se pozanimal okoli in zadevo še večkrat testiral skupaj z dvema mehanikoma.... oba sta ugotovila to, kar sem zgoraj napisal...
sicer pa, do poka ni prišlo, ko se vklopi zapora, ampak ko le ta že en čas deluje, nato pa spremeniš smer vožnje ( v bistvu si še zmeraj na mestu, ker si vkopan...
) ko nekaj sekund kopa, šele potem poči.... Upam, da sem prav razložil... No oba sta povedala enako... Kardan naj bi se zaradi zaradi velike sile, ki takrat deluje na njega malenkost podal iz svojega ležišča, ko pa pride do določene točke, naj bi se povrnil v svoj položaj... Oba mehanika imata kar dosti izkušenj z terenci, zato sem jima seveda verjel.... Definitivno pa obstaja možnost, da bo kmalu res kaj počilo, pa bom videl, da sta bila v zmoti...
...
Še dobro, da se redko podam v kakšne ekstreme.... Bo mogoče več časa vzdržalo.... Da bi šel pa zadevo razkopavat dokler dela pa nimam ne dnarja ne cajta...
Imam pa doma še enga teranota, tako da bom zadevo premontiral, ko bo crknila... Sem pa že tako utrgal sprednji dif... Tako je, če kupiš terenca, ki ni bil v 14 letih nikoli na 4x4 ali sploh kje na terenu... Lastnica je bila ženska, stara čez 50... Ko sem avto kupil, sem mislil, da sem dobil na lotu....
Kr hitro pa so se začeli problemi...
Od sklopke naprej.... tako da pričakujem, da bo še kaj šlo počasi...
Vseeno hvala za nasvet, će pa ugotovim, da je počilo kaj drugega, ti pa rade volje javim...
lp
hvala, ker si me popravil glede izraza.... včasih kaj zamešam, saj tud jaz glih nisem strojnik...
Glede poka, sem se pozanimal okoli in zadevo še večkrat testiral skupaj z dvema mehanikoma.... oba sta ugotovila to, kar sem zgoraj napisal...
sicer pa, do poka ni prišlo, ko se vklopi zapora, ampak ko le ta že en čas deluje, nato pa spremeniš smer vožnje ( v bistvu si še zmeraj na mestu, ker si vkopan...
Še dobro, da se redko podam v kakšne ekstreme.... Bo mogoče več časa vzdržalo.... Da bi šel pa zadevo razkopavat dokler dela pa nimam ne dnarja ne cajta...
Vseeno hvala za nasvet, će pa ugotovim, da je počilo kaj drugega, ti pa rade volje javim...
lp
krivi napisal/-a:Še dobro, da se redko podam v kakšne ekstreme.... Bo mogoče več časa vzdržalo.... Da bi šel pa zadevo razkopavat dokler dela pa nimam ne dnarja ne cajta...Imam pa doma še enga teranota, tako da bom zadevo premontiral, ko bo crknila... Sem pa že tako utrgal sprednji dif... Tako je, če kupiš terenca, ki ni bil v 14 letih nikoli na 4x4 ali sploh kje na terenu... Lastnica je bila ženska, stara čez 50... Ko sem avto kupil, sem mislil, da sem dobil na lotu....
Kr hitro pa so se začeli problemi...
Od sklopke naprej.... tako da pričakujem, da bo še kaj šlo počasi...
![]()
lp
Hja ti si kupil avto ki nikoli ni videl terena.....jaz pa avto ki nikoli ni videl ceste
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov